Verwachting, dat ze doen wat ze zeggen. Dus bijvoorbeeld de toets van een nieuw reken hoofdstuk eerst maken en kijken wat hij nog moet volgen en voor de rest zijn extra rekenwerk. Hij heeft een plusboek en reken tijgers dus zou hij verder kunnen. Fijn dat je zoon sociaal emotioneel veel heeft geleerd!! Hij hoeft niet naar een andere school als het nu beter gaat. We zoeken een oplossing hoe we hem met plezier naar school laten gaan en dat hij minder gefrustreerd is. Als we een blij kind hebben die plezier heeft hoeft hij niet het beste van het beste te zijn. Gelukkig is voor ons het belangrijkste.
Ik had al een lange reactie in etappes bij elkaar getypt, maar die is verdwenen.... Mijn middelste of mijn oudste. Mijn middelste pakt zelf makkelijk boeken die er staan. Ik heb van de week wat makkelijke boekjes gehaald voor de oudste en daar zit hij zelf dagelijks ook lekker in te kijken. Fijn dat de school breed kijkt. Ik zag dat er een Dalton basisschool hier in de buurt zit, dat had mij ook wel leuk geleken. Ik kom helaas nauwelijks aan lezen toe. Maar ik ga het zeker doen als het lukt. Bij beide jongens is er een hoofdpunt wat ik aan wil pakken. Mijn oudste wil ik mee hebben in de dingen die we moeten doen vanwege zijn tos en mijn middelste moet eens leren om het niet gelijk op een brullen te zetten. Als enkel die twee dingen met kaarten onder controle zijn dan heb ik verder niet echt grote wensen.
@owly: Op zich deed de eerste school hier wel aardig wat, maar het paste niet bij de oudste. En verder dan het 'standaard programma' (wat hier ook veel verrijking ed in hield, maar niet echt passend op het kind, eerder vrij standaard) en de 'standaard aanpak' kwamen ze niet. Nu zit ze dus op een andere school, die op qua mb-/hb-verrijking ed veel minder (lees: vrijwel niets) doet, maar doordat de vorm van onderwijs bij haar past en ze wèl naar het kind kijken (niet per sé hb, maar gewoon naar àlle kinderen) gaat het super goed. Haar frustratie mbt school is minimaal. IB hebben we op deze school dan ook nog niet echt nodig gehad (wel een keer gesproken, maar vond het geen heel goed gesprek, ze zei vrijwel niets ), hoewel die wel de plusgroep draait, maar dat stelt niet echt veel voor. De juf pakt zelf veel op (niet mbt echte verrijking, maar andere dingen), dat werkt een stuk beter. Zij kent mijn dochter en dat werkt voor haar het beste.
Dat klinkt heel redelijk en logisch eigenlijk. Dat kan je gewoon met de juf afspreken toch. Geen iber voor nodig. En wellicht kan je zoon zelf een planning maken, eerst dit en dan dat. Hier heb ik de iber twee keer gesproken. Een keer toen het helemaal mis is gegaan in groep 5 maar dat lag toch echt aan de juf en tweede keer dit jaar een paar keer en dan hadden wij haar echt nodig om alle papieren voor zoon in orde te maken.
Voor nu de hoop opgegeven dat ze verder wat doen en zal het een kwestie zijn van uitzitten tot de zomervakantie. Nog maar even en dan is het voor dit jaar klaar. Hopelijk volgend schooljaar minder wisselingen van juffen. Stiekem hoop ik ook op 1 juf. (Niet specifiek iemand maar nog minder wisselingen)
Het is ook wel zo, het is bijna vakantie. Wij doen nu leuke dingen met de kinderen efteling, golf, feestje, uit eten. Op naar het volgend schooljaar in de hoop dat het zoveel mogelijk normaal gaat verlopen. Wanneer weten jullie welke juf er volgend jaar komt? Wij weten het waarschijnlijk volgende week.
Hebben we helaas nog niks van gehoord. Op zich maakt het niet uit want kan er toch nijs aan veranderen. Tot nu toe hebben ze geen mega wisselingen en denk ik dat de juf van nu het dan ook is.
Iemand wat ideeën voor vragen die ik de leerkracht kan stellen vanmiddag tijdens ons gesprek over de combiklas groep 2/3?
Wat is het verschil tussen 2 en 3? Qua dagindeling, lesaanbod enz. Kan een kind uit groep 2 ook met vakken in groep 3 meedoen? Hoelang bestaat die combiklas op school al? Combiklassen (buiten groep 1 en 2 om) zijn een vak apart qua planning en aanbod. Bij Montessori, Jenaplan enz. zijn ze daar op ingesteld, maar als ze zo’n combinatie af en toe invoeren, bijv. noodgedwongen vanwege leerlingaantallen, kan het zijn dat leraren daar best wat moeite mee hebben. Bij ons op school hadden ze een 2/3 en een aparte 3. Eind van het jaar bleken de groep 2 kinderen genoeg geleerd te hebben en groep 3 bleek achter te liggen t.o.v. de aparte groep 3. Bleek toch te onrustig, meer speeltijd, meer speelse kinderen/prikkels enz. Maar goed, dat was het eerste jaar. Er zaten vooral jonge groep drie kinderen in en oudere kleuters in groep 2.
Ze hebben m vaker gehad op school. Daltononderwijs. Maar nu wegens de leerlingaantallen weer ontstaan. Er is ook een aparte 3. Maar dochter is pas 5,5 in september bij start nieuwe schooljaar. Sociaal zou ze het wel redden, cognitief zeker, hebben een traject bij orthopedagoog doorlopen. Die raadde versnellen naar groep 3 aan. Emotioneel gezien twijfel ik nog. Dus daarom leek de combi 2/3 me fijn. Ze zit al versneld in 2 trouwens, sinds na de kerstvakantie. Vanmiddag hebben we gesprek met de leerkracht. Dus ik ga vragen wie de leerkracht wordt en of die al ervaring heeft met deze combiklas. In welke klas Dafne dan ingedeeld zou worden theoretisch. En is er dan doorstroom naar 4? Of naar 3? En hoe de dagindeling zal zijn.
Pff, het gaat hier weer lekker nu de kinderen weer hele dagen naar school gaan . Het lijkt wel of we weer terug bij af zijn. Snel boos, erg kortaf reageren, haar zusje stiekem duwen enzo, alleen met zichzelf bezig zijn, etc. Zo was gister mijn verjaardag. Ze heeft in de deuropening ‘fijne verjaardag’ gezegd maar zelfs een knuffel ofzo kon er de hele dag niet vanaf. Vorig jaar met Moederdag heeft negeerde ze mij ook de hele dag. Nu dus weer. Ik, en papa, heb gevraagd om uitleg maar dat komt er niet. Herkennen jullie dit? En is dit iets om aan te geven bij de PMT of niet? Wil ook niet overkomen als een zeurende moeder.
Wat is PMT? Psychomotorische therapeut oid? Ik heb er onvoldoende kennis van, maar als die dit soort dingen behandeld, dan zou ik het zeker aangeven. Lijkt me niet heel ‘normaal gedrag’. Wat ik me wel afvraag, weet/begrijpt ze welk gedrag er van haar verwacht wordt op dat soort dagen? Hoe gedraagt ze zich op andere verjaardagen of andere bijzondere dagen?
Hallo dames, binnenkort heb ik een gesprek met de leerkracht van mijn dochter, en ik hoop dat jullie even met mij mee kunnen denken wat voor stappen ik kan Ondernemen. De situatie is als volgt: dochter, 2014, zit op dit moment in groep 1. Herfstleerling en het protocol van school is dat ze dan 2,5 jaar kleuteren. Dochter heeft (volgens ons) een ontwikkelingsvoorsprong, maar dit wordt niet erkend door school. dochter leest boeken op M4 niveau, wat rekenen betreft zijn de plus en min sommen tot 20 geen probleem (moeilijker hebben we niet geprobeerd). Klokkijken wil ze nu heel graag leren, hier ga ik in mee tot het leren van hele uren en halve uren. Dochter heeft nu de x sommen ontdekt en wil dit ook graag leren, maar hier wil ik eigenlijk niet aan beginnen. De laatste tijd is dochter onhandelbaar, Boos of heel verdrietig als ze uit school komt. Ze zoekt veel uitdaging in schoolse zaken, tot zekere hoogte wil ik hier best in mee gaan maar vind niet dat we teveel vooruit moeten lopen op de schoolse dingen omdat ze dan op school dan geen uitdaging meer heeft. Op school krijgt ze voor mijn gevoel niet de uitdaging die ze nodig heeft en ik weet eigenlijk ook niet zo goed wat ik van school mag verwachten. Wat kan ik van haar juf vragen bij het oudergesprek?
Ja, protocollen zijn leuk als elk kind hetzelfde zou zijn. Voor sommige kinderen is lang kleuteren gewoon niet best. Als je kind nu al zo dwars uit school komt, dan vrees ik dat dat volgend jaar in groep 2 nog erger wordt. Heb je dit al eerder aangegeven als je zegt dat school dit niet erkent? Ik zou een gesprek aanvragen met de juf en de IB-er erbij, al hoop ik dat ze dat doen in deze tijd. Desnoods online. Vooral herfstkleuters zien in groep 2 dingen voor de derde keer voorbij komen. Krijgt ze nu ook geen extra uitdaging op school? Ik zou gewoon vragen of ze naar groep 3 mag. Dat op veel scholen de meeste herfstkleuters gewoon met 5 jaar aan groep 3 beginnen, bewijst wel dat dat prima mogelijk is.
Ik zou hulp vragen van de ib'er, misschien dat ze wel bij het gesprek aanwezig kan zijn. Hoe maakt ze de cito toets? Het kan zijn dat ze het biet laat zien op school. Bij het eerste rapport kregen we in eens een koppoter te zien op de tekening. Hij tekende toen al lang met alles er op en er aan. Die boosheid kan heel goed zijn van te weinig uitdaging. Vericht 2.5 jaar kleuteren kli kt erg ouderwets. Niet alle kleuters hebben dat nodig. Ben heel blij dat hij versneld is, had er niet aan moeten denken dat hij na de vakantie pas naar gr 3 ging. Voor informatie over hb kun je ook op de site van ieku terecht. Staat ook over een stuk dat meisjes nog minder laten zien dan jongens. Heb al heel veel artikelen gelezen van die site. Krijgt ze nu ook extra werk? Wat willen ze nog gaan aanbieden in groep 2?
Dat is het idd. De therapeut heeft nu aangegeven dat ze het gevoel heeft dat bij Q haar emotie / gevoel en het op een juiste manier kunnen plaatsen ver uit elkaar liggen. Dat ze veel verder in haar hoofd is dan ze aan kan. Dat kan wel kloppen, dat was een paar jaar geleden ook het probleem. Behoorlijke uitdaging dus. En ze weet heel goed hoe ze zich moet gedragen. Bij de rest doet ze ook gewoon normaal. Ze is ook al ruim een week bezig met een Vaderdag cadeautje bijvoorbeeld. Nog 3 weken school, dan is het meestal 2 weken ‘bijkomen’ en daarna is ze vaak weer zichzelf.
Idd in contact met de IBer proberen te komen. Daarnaast maakte ik in die periode stiekem een paar filmpjes van dingen die ze thuis deed. Zo konden ze op school het verschil zien. Vonden ze toen erg fijn.
Hier vandaag ‘rapport’ gekregen. Lieve... Wat vind ik het leuk om te zien dat je zo goed met andere kinderen kunt spelen. Ik ben dan ook heel trots op je. Je mag mee naar groep 2 en dat gaat vast goed komen. Liefs juf Eindelijk duidelijkheid dus. Mee naar groep 2 gelukkig. Ben benieuwd hoe hij het gaat doen, maar ben wel blij voor nu. Dinsdag hebben we nog telefonische 10 min gesprek. Nog 2 weekjes en dan vakantie.
Bedankt voor de reacties dames, IB’er is vorig jaar al bij een gesprek geweest. Die staat ook achter het protocol en laat herfstkinderen echt bij hoge uitzondering korter kleuteren. Dochter laat gelukkig op school al meer zien dan een jaar geleden maar nog lang niet alles wat ze kan. Extra uitdaging bestaat tot nu toe uit een half uur per week naar de onderwijsassistent voor een extra werkje. Dit vindt ze wel heel erg leuk, hier kijkt ze ook de hele week naar uit. Filmpjes maken van wat ze thuis doet is wel een idee, ik heb wel filmpjes van lezen e.d. Lijkt me alleen wat vreemd om dat zo bij de juf te laten zien. Ik zou zo graag wat erkenning vinden bij de juf, en ook handvaten hoe ik mijn dochter kan helpen bij haar leerproces. Ik wil ze niet te veel aanbieden maar wil het ook niet helemaal negeren, ze wil gewoon heel graag alles weten. Zelf vind ze dat ze op school niet veel leert en vraagt dan thuis uit school of ze zelf nog iets mag leren. Ze kan ook heel boos worden als ze denkt dat ze niks leert. Als ik dan uitleg dat ze van spelen ook leert vindt ze dat heel moeilijk te begrijpen. Gelukkig zit ze op school wel goed in haar vel, ze heeft een heel uitgebreid sociaal leven Wat dat betreft zit ze echt wel op haar plekje in de groep.