Net te horen gekregen dat dochter nu in groep 5 na de zomer verdeeld gaat worden met andere groep 5 en groep 6. Deel gaat naar groep 6 en andere deel zoals mijn dochter naar 6/7. Wat moeten we ons hierbij voorstellen? Hoe ziet zn les/dag eruit? dit wilde wij juist niet vandaar voor deze school gekozen en nu opeens een dubbele klas. Uitleg is er niet, Maandag 10 minuten gesprek met juf over rapport. Wat zal het zijn dat een kind gewoon naar groep 6 gaat en ander naar 6/7 omdat ze moeite heeft met rekenen? de slimste gaan naar groep 6, de kids die alleen maar 9ens en 10en halen en plus werk doen. Krijgen ze soms extra bijles in zn combi 6/7 klas. Wat is jullie ervaring? Ook meegemaakt van gewone groep naar combi, hoe is dat bevallen?
Hier is dat ook maar heeft Dat niks met prestatie te maken hoe die klas is ingedeeld. En mijn zoon heeft er geen problemen mee, soms is het zelfs zo dat een kind van een hogere klas even iemand helpt met de stof , en als iemand van groep 8 moeite heeft met een bepaalde stof nog even meekijkt met de instructie van groep 7. Misschien heeft de school wel te weinig kinderen om er 2 klassen van te maken en kiest daarom om een combi klas te maken
Hier altijd combinatiegroepen gehad. Bij ons kwamen de oudsten van groep 5 bij groep 6 en de jongsten in 4/5. Dit had niets met intelligentie te maken. Er wordt in een combinatieklas wel meer gevraagd van zelfstandigheid en concentratie. De leerstof is hetzelfde. In een combiklas kan er minder aandacht gegeven worden aan kinderen die een achterstand hebben, omdat de juf afwisselend met de ene klas en de andere klas bezig is.
De juf geeft om beurten uitleg. Leerlingen van groep 6 krijgen bijvoorbeeld uitleg over rekenen, terwijl groep 7 zelfstandig werkt aan een opdracht. Dat kan ook rekenen zijn, maar ook een ander vak. Ze maken de verwerkingsopdrachten waar ze al eerder uitleg over hebben gehad. Nadat de juf dan uitleg heeft gegeven aan groep 6 en die kinderen aan het werk zijn, gaat ze uitleg geven aan groep 7. En zo wisselt het elkaar af. Vakken zoals muziek, handvaardigheid, gym e.d. zijn vaak voor beide groepen hetzelfde. En voorlezen natuurlijk ook. Soms zijn er ook methodes voor bijv. begrijpend lezen of Engels die geschikt zijn voor een combinatieklas. Dan geef je de hele groep (beide klassen) tegelijk uitleg, maar ze krijgen verwerking op niveau. Maar voor vakken zoals rekenen, taal en spelling krijgen kinderen in een combinatieklas dezelfde uitleg en opdrachten die ze ook gekregen zouden hebben in een regulier klas. Het is dus niet zo dat een groep 6 leerling in een 6-7 combi ineens moeilijkere lessen krijgt dan in een gewone 6 en de groep 7 leerling juist makkelijkere stof ofzo. Gewoon op niveau van hun leerjaar.
Bedankt voor de uitleg, mijn dochter heeft veel moeite met rekenen en heeft faalangst en moet juist bijles krijgen maar wel besloten om haar naar groep 6/7 te zetten en niet naar gewone groep 6.......dat begrijp ik dan niet dat de juf deze keuze maakt, ga het maandag wel navragen.
Bedankt voor jullie uitleg, nu weet ik een beetje wat er wordt verwacht en kan ik mij beter voorbereiden op het gesprek maandag. wil heel graag van de juf weten waarom ze deze keuze voor onze dochter heeft gemaakt.
Inderdaad gewoon vragen, als je aangeeft dat ze extra ondersteuning nodig heeft is die keuze niet logisch.
Gewoon even rustig afwachten. Misschien valt het allemaal reuze mee en heb je je voor niks druk gemaakt. Ze kijken met de formatie niet alleen naar het nivo, maar ook nog naar andere dingen (gedrag, rugzakjes, zelfstandig werken etc). En misschien kan ze juist wat hulp krijgen van de oudere kinderen.