Onze dochter zit niet niet op haar plek. Krijgt veel straf en is zelf bepalend en wil graag haar eigen lijntje volgen. Dit mag en kan niet op deze school. Regels en nog meer regels. En als mevrouwtje boos is word ze nog bozer en krijgt ze straf in haar speel tijd buiten. Half uur spelen word dan al snel 10 tot 15 min minder. En laat dat buiten spelen haar uitlaat klep zijn. En het liefst willen ze met alle macht weten waarom waardoor ze nog bozer word. En ja laat ik zeggen ze is me er een hoor. Nu zijn we toch aan het kijken of een van deze 2 scholen een optie kan zijn. Buurvrouw werkt zelf op de montesorri en zij zegt boos zijn word geaccepteerd wel binnen de grenzen. Ben je boos goed kom maar terug waneer je wil, en vertel waneer je kan. Althans op deze school dan miss is het bij anderen anders. Maar omdat ze dus zo bepalend is onze gezinscoache bang dat rekenen waar ze dus niet goed in mee komt links laat liggen en dus taal pakt wand dat zou kunnen op deze school. Toen vertelde de gezinscoache dat delton ook een optie kan zijn. Week taken en dag taken en zelf kiezen hoe. En hoe het verder zit weten we nog niet. Zou jij misschien mij kunnen vertellen wat de culturen van deze scholen zijn. Krijgen ze begeleiding als iets even niet lukt en leren ze de taken te doen. En hoe gaan ze om met kinderen die vaak gewoon boos zijn. Hoop dat het een beetje te snappen is wat ik schrijf. En waar moeten wij opletten mochten we mogen kijken? En wat zijn de ervaringen van speciaal naar .... Ze zit nu in groep 4 loopt voor op taal e rekenen tja dat is lastig
Mijn dochter is begonnen op Montessori onderwijs tm groep 6, daarna vanwege verhuizing een " normale " school. Nu ik zie hoeveel ze het beter doet op de normale school en hoe ze omhoog gegaan is met niveau in 1 jaar tijd... Van mavo naar havo/vwo advies... Geen montessori meer voor mij. Maar goed kan ook per kind en school weer verschillen.
Dit verschilt echt enorm per school, de ene montessori lijkt heel erg op een reguliere basisschool, maar andersom heb je ook reguliere basisscholen die weer erg op montessori lijken. Mijn dochters zitten op een montessori waar het echt ondenkbaar is dat ze bv alleen maar taal doen en rekenen links laten liggen, ze hebben weektaken en iedere dag wordt gecontroleerd wat ze die dag gedaan hebben - sowieso is er veel sturing in de lagere groepen, in de hogere groepen is de planning meer zelf in te delen - maar ook daar wordt erg gelet op wat een kind heeft gedaan die dag, wat het nog moet doen en wordt daar ook op gewezen. Dit gezegd hebbende; mijn nichtje zat op een andere montessori en heeft in groep 4 gewoon 6 maanden níks gedaan aan rekenen, daar kwamen ze dus toen pas achter. Bizar in mijn ogen, en het zegt vooral wat over die specifieke school en minder over montessori in het algemeen. Ze zit nu op een Dalton-school die juist qua onderwijs weer enorm lijkt op de montessori van mijn dochters. Verschil is vooral dat ze hier ook met die typische montessori-materialen werken, maar ook die zijn hier niet heilig ofzo. Qua hoe ze werken, plannen etc; heel vergelijkbaar. Ik zou dus vooral scholen contacteren en kijken of je ze kan bezoeken - hier hebben ze nu ook gewoon kennismakingsgesprekken en rondleidingen, ondanks corona. Qua omgaan met boosheid, straf geven etc zou ik ook echt per school kijken - het is niet zo dat alle montessori’s en Dalton-scholen daar 1 aanpak in hebben.
Jenaplan is misschien ook iets om naar te kijken dan. Daar werken ze ook met weektaken die ze zelf in mogen richten. Daarnaast veel bewegingsactiviteiten door allerlei vieringen. Natuurlijk is het per school erg verschillend hoe er invulling aan een bepaalde onderwijssoort wordt gegeven, dus ik zou altijd goed navragen en kijken hoe het bij de scholen bij jullie in de buurt gaat.
Dus het verschild enorm de eens id het andere niet. Maar we moeten eerst kijken of het een optie gaat zijn. Klassen grote en hoe ze handelen etc. T is gewoon zo sneu er zijn nu afspraken gemaakt waar school zich niet in kan vinden lijkt wel. Zoveel straf weer ook bah. Ze heeft een diagnose waarin hun handelen ,maar wat averechts werkt. De sturing en van onze gezinscoache werkt geef haar de keus en het gaat goed. Ga haar zeggen wat moet en bam. En dat laatste blijven ze doen. Daarom leek ons keuzes maken en sturen goed voor haar. Zeg haar dat 3 blz van taal en rekenen gedaan kan worden en laat haar de keus maken eerst het een dan het ander dan gedijt ze goed. Beetje moeilijk uit te leggen zo maar dit was een voorbeeld. Gaan dus zeker contact leggen en vragen o f ze het aan zouden willen gaan met c.
Ik zou echt gaan kijken en op gesprek gaan bij die scholen, want de ene Montessori is de andere niet en dat geldt voor alle onderwijsvormen. Zelf wat plannen en werk indelen is fijn, maar er moet wel goede controle op zijn dat ze ook alles doen en niet weken, maanden of zelfs gerust een jaar achter gaan lopen op bepaalde vlakken, doordat ze niets uitvoeren. Daar zou ik dus naar vragen. Hoe ze omgaan met boosheid verschilt ook per leraar en per school. Allemaal vragen die je kunt stellen.
Ik heb geen ervaring met een kind op SO en ik weet ook niet of een reguliere school open staat voor een kind waar het op het SO niet goed mee gaat (helaas...), maar ik heb wel ervaring met een dochter die graag 'alles zelf regelt' en die 'goed boos' kan worden ed. Zij is van een reguliere school naar een Jenaplanschool gegaan en haar heeft het enorm veel goed gedaan. Juist doordat ze veel meer ruimte krijgt en haar initiatieven gewaardeerd worden, accepteert ze ook de grenzen die de school/leerkracht stelt. Het is namelijk echt niet zo dat ze maar kan doen waar ze zin in heeft, sociaal gezien niet, maar qua werk ook niet. Ze kan dus niet 'niet rekenen', omdat ze dat graag wil. Sterker nog, ze zitten er op deze school eigenlijk meer bovenop dan op de reguliere school (daar heeft ze meerdere jaren vrij weinig tot niets gedaan voor bepaalde vakken en dat zagen ze pas toen wij er naar vroegen...), alleen op een andere manier, meer vanuit eigen verantwoordelijkheid, zeg maar. En daardoor pikt ze het (soms met wat gemor, maar ze doet het uiteindelijk wel ). Mijn dochter krijgt zeker hulp als iets niet lukt en er is (juist) heel veel aandacht voor hoe je taken doet ed. Als ze boos is, kijken ze naar wat ze nodig heeft, binnen de grenzen van de school. Maar dat verschilt natuurlijk per school en dan ook nog eens per leerkracht hoe daar mee om gegaan wordt. Over de school van mijn dochter ben ik in ieder geval heel enthousiast over de school op dit gebied. (Natuurlijk zijn er ook mindere punten, maar je kunt niet alles hebben. ) Ik zou inderdaad gaan kijken op de school waar jullie interesse in hebben. Schoolcultuur verschilt enorm per school, òòk per Montessori- of Daltonschool. En ik zou ze ook vragen of het überhaupt een optie is, voordat je denkt 'dit is het!' en heel enthousiast bent ed en het vervolgens niet door kan gaan.
Hier sluit ik me bij aan en als toevoeging nog: Het hangt er ook maar vanaf hoe groot de klassen op dat moment zijn in het jaar waarin ze terecht komt... Mijn jongste zit nu in een klasje van 18 - dat is niet omdat ze de klasjes graag zo klein willen - maar omdat er nu eenmaal niet meer kinderen waren. Komend jaar zal het nog zo klein zijn en daarna komt er weer een grotere groep aan. De school groeit langzaam... Maar voor je kind kan dat wel verschil maken, of ze net in een lichting zit met 28 kinderen of juist in een groep met 18..
Wat herkenbaar, ben je er al achter waarom ze zo boos is? Onze zoon is precies zo en als je boos bent kun je nog bozer terug krijgen. Werkt hier averechts. Duidelijkheid en grenzen werken het beste. Hij loopt ook voor en we denken dat hij nu vooral boos en gefrustreerd is omdat hij niet op niveau werkt. Als het goed is krijgt hij na de vakantie observatie en gesprekken om hem te kunnen helpen. Ik denk dat het niet uitmaakt of het dat soort scholen zijn maar een school die begeleiding kan bieden aan een kind. Loopt ze op alles ver voor? En hoe is ze op het speciaal onderwijs gekomen?
Ze zat op een foute school weten wij nu. Zolang wij ja nee en amen zeiden was het goed. Maar wij willen gewoon dat er wel een paar regeltjes na geleefd kon worden. Zoals jas aan als het koud is, geen snoep. En dat konden ze niet hebben daarbij was ze een meisje dat graag hielp wat ook niet gewaardeerd werd. Tikte ze de juf aan werd ze op de gang gezet omdat ze sloeg(gezien door een andere ouder dat het een zacht tikje was) Ze moest plassen. Kreeg ze een snoep taart werd ze agressief. In de documenten staat ook in dat ze met 4 jaar al alleen op de gang werd gezet voor straf. En er speelde zoveel meer. Maar door haar gedrag werd ze dus erg negatief benaderd zo kon niets goed doen. Leren werd niet gedaan alleen spelen en spelen waardoor ze jong gedrag vertoonde (snap je hem?) Ze mocht niet door naar groep 2 daardoor dus heeft ook anderhalf jaar in 1 gehangen, door ziekte van de juffen mochten ze niet in januari door naar 2. Toen ze na de zomer in 2 zat werd er nog niet veel gedaan terwijl ze er wel aan toe was. En toen werden de onderzoeken gestart en zo is ze uiteindelijk op de so gezet. Dit leek ons goed voor haar de eerste tijd was Ze zo trots dat ze kon werken in boekjes en dat er werd geluisterd. Ze heeft daar nog een stuk groep 2 afgemaakt. En kon toen naar groep 3 wat ook voor veel problemen heeft gezorgt. Zij kan niet goed tegen wisselingen van de juffen en hier werden er 3 juffen en 2 assistentie ingezet. Ma di de een woe een ander en do vrijdag weer een ander. Waardoor ze helemaal vast liep door te verschillende regels en benadering. Ze heeft dan ook een tijd halve dagen gedraaid omdat ze niet met haar konden. Daardoor kon ze niet met leeftijdsgenootjes spelen. En werd de zorg boerderij ingeschakkeld. En nu in groep 4 gaat het op en af. Na de zomer ging het geweldig maar ook toen zakte het heel erg. Dus ze word denken we ook niet genoeg uitgedaagd. En ze volgen hun lijntje structuur en nog eens structuur. Alles in een vast patroon zo speciaal is het dus niet. Vandaar dat wij zoeken maar door de beschikking gaat het niet mee vallen, en als so zegt nee zit ze vast even grof gezegd. Dus nu gaat onze gezinscoaches rond bellen zonder naam en met de situatie wat er nu is en of zij opgenomen zou kunnen worden. Dan gaan we overstag maar voor haar alles. En vriendjes heeft ze niet echt omdat de klas genoten haar ook zien als ze een boze bui heeft. Erg knudde zo.
Wat herkenbaar, jullie hebben het alleen extremer. Wat sneu dat ze haar niet begrepen en daarom zoveel frustratie laat zien! Onze zoon ging ook steeds meer gedrag laten zien van de jongste kinderen. Toen hij versneld naar Gr 2 ging zagen ze in de proefperiode dat hij zich aanpast aan die groep. Zodra hij smiddags weer in Gr 1 was kelderde het gedrag. Inmiddels min Gr 3 en heel veel gesprekken al gehad. Hij laat gedrag zien zoals je dochter en wij geven aan te weinig uitdaging. School zegt hij zit er prima. Ze gaan door toetsen. Nu krijgen we als het goed is binnenkort een intake bij een gezinscoach. Misschien is dan uiteindelijk een IQ test nodig. Lijkt ze ver voor te lopen? Onze zoon kan ook niet goed tegen wisselingen. Heeft ze ook moeite met het zien van het verschil tussen volwassenen en kinderen? Die van ons heeft het idee dat iedereen gelijk is en dat je best tegen een volwassen persoon tegen in kan gaan zoals bij een klasgenoot. Hij gaat met kinderen om maar speelt weinig na schooltijd. (Lees bijna nooit) Opname klinkt heel zwaar en zegt ook iets over hoe de situatie nu is. Jullie hebben het heel zwaar. Is door toetsen niet iets wat ze nog kunnen doen? Is ze in gesprek met iemand die verstand heeft van HB of denk je dat er iets anders speelt?
Ik kan me voorstellen dat je hoopt op een betere school en een fijner schoolsysteem, maar als ik bv lees dat ze echt moeite heeft met bijvoorbeeld wisselingen, dan denk ik niet dat Montessori of Dalton per se de oplossing is - daar zullen ook bv invallers komen en hier is het ook heel normaal dat 2 juffen of meesters de klas ‘delen’ (dus ma/di de een, woe/do/vr de ander). En de ene juf is bv wat strenger dan de andere juf, dat hou je altijd als je met mensen werkt. Ik begrijp dat het nu op de so dus ook niet lekker loopt, heb je al gesprekken met hun gehad over hoe het gaat en wat zij zien?
Taal zit ze ver boven de 4 groep. Ze hebben door getest met sito ze kwam op m 6 nu hebben ze weer sito gedaan dus ben benieuwd. Rekenen is voor haar ingewikkeld met al die tussen stappen. Dus we gaan nu straks horen hoe en wat. Wat de wisselingen is moeilijk maar waneer ze uitgedaagd en gemotiveerd word is het helemaal minder. Zolang zij mag zijn wie zij is komt het goed.
Ja, helaas kun je het overal wat minder treffen met wisselingen. De zoon van een vriendin van me is van SO overgestapt naar een andere SO school en dat is al een wereld van verschil. Op zijn vorige school hielden ze het tempo van de langzaamste leerling aan, hij werd totaal niet uitgedaagd, de klas was een chaos en ze kwam er achter dat er dingen gebeurden op school die heel vervelend waren. Zijn gedrag werd ook vervelend, hij wou niet meer naar school enz. Hij is na de overstap helemaal opgebloeid. Zijn cito-resultaten zijn omhoog gevlogen, zijn gedrag is enorm verbeterd en het belangrijkste, hij gaat met plezier naar school. De juffen gaan leuk met de kinderen om, er is meer maatwerk en hij wordt uitgedaagd. Misschien kun je dus binnen SO ook overstappen.
Dat zou kunnen.. Wij loeren even verder er is nog een so hier. Ga eens neuzen. Ze zit nu tussen gedrag problemen. Inc autisme
Ik zou sowieso eerst nagaan of je dochter van speciaal basisonderwijs weer terug kan naar regulier. Als het al moeilijk loopt op het speciaal basisonderwijs, betwijfel ik of dat zo makkelijk gaat. Ik moet zeggen dat ik het in de 10 jaar dat ik werk als leerkracht nooit heb meegemaakt, dat een leerling van sbo naar ons kwam, vandaar. Verder verschilt het natuurlijk per Montessori- en Daltonschool hoe ze dit invullen. Daarmee zal je je echt moeten verdiepen per school. Tuurlijk zijn er overeenkomsten en richtlijnen maar scholen pakken het gewoon anders aan. Dus ik zou daarvoor sites/schoolgidsen bekijken en afspraken plannen met de scholen om vragen erover te kunnen stellen. Je geeft wel aan: ‘ga je zeggen wat ze moet en bam’. Ook al zal er veel zelfstandig gewerkt kunnen worden, het is wel zo dat er dan alsnog dingen zijn die gewoon moeten op een bepaald moment. Het bestaat niet alleen maar uit keuzes. Ze moet wel de bepaalde grenzen kunnen accepteren natuurlijk. Ook qua omgaan met boosheid, hebben deze scholen natuurlijk niet 1 aanpak. En ook binnen de school zal het weer verschillen. Ik zal anders er mee omgaan dan mijn collega’s en zij ook weer verschillend van elkaar. Dus dat kan elk jaar wel wisselen dan. Ook wisselingen van juffen is iets wat er (helaas door lerarentekort) bijhoort. En het is wel veel voorkomend dat een klas twee docenten heeft verdeeld over de week en dan ook nog een stagiaire, onderwijsassistent. Dus veel personen met eigen regels hou je niet tegen. Ik zou dus sowieso eerst nagaan of ze naar het regulier onderwijs kan. En dan verdiepen per school. Anders misschien kijken naar een andere sbo school? Al blijf je bepaalde problemen dus houden. Heb je wel gesprekken met de school waar ze nu op zit?
Ze zit nu op een so. Heb me gisteren al verdiept in een sbo en die school lijkt ook haar "probleem" te accepteren. We gaan gewoon eens kijken. En daarna de "strijd" aan. We hebben ook de gezinscoaches achter ons staan.
Wow, ik zie inderdaad dat ik het verkeerd begrepen/gelezen heb. Sorry! Goed dat jullie er achteraan gaan. Gewoon gaan oriënteren. Succes!