Afbuigende groeicurve

Discussie in 'Baby en dreumes' gestart door Lm2, 4 jul 2020.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Lm2

    Lm2 Niet meer actief

  2. MamaChantal

    MamaChantal VIP lid

    14 okt 2010
    16.197
    2.836
    113
    Niet heel gek, je kindje beweegt ook steeds meer.

    Maar zou denk ik wel kijken wat de voeding op een dag is en mogelijk iets meer geven/andere dingen
     
  3. lynole

    lynole Fanatiek lid

    22 nov 2014
    1.372
    560
    113
    Vrouw
    Qua lengte lijkt je kindje der lijntje te hebben gevonden. -1 lijn volgt hij/zij netjes vanaf 3 maanden.

    Qua gewicht is het geen gekke curve aangezien je kindje steeds meer beweegt en de energie wss daarin gaat zitten ipv in aankomen in gewicht. Dit zal normaal gesproken weer stabiliseren en je jan kijken naar de voeding op een dag.
     
  4. Lm2

    Lm2 Niet meer actief

    Maar dat bewegen geldt toch voor ieder kindje? Dus het lijkt mij logisch dat dat verwerkt is in de curves en zou dan niet zo’n afbuiging moeten laten zien.
     
  5. sabagirl

    sabagirl Fanatiek lid

    15 okt 2015
    3.320
    1.052
    113
    Bewegen is meegenomen in de curve. Hoe is de intake van je kindje? Ik zou kijken of je vettere voeding/calorierijkere voeding kan aan bieden. Evt. Overleggen met diëtiste? Meer eet momenten op een dag?
     
  6. lynole

    lynole Fanatiek lid

    22 nov 2014
    1.372
    560
    113
    Vrouw
    @Lm2 de meeste kindje laten een dipje zien. Zolang ze daarna maar hun eigen lijntje gaan volgen.

    Hieronder de groeicurve van mijn dochter. Na de 15 maanden boog ze nog verder af naar de -3 lijn. Inmiddels is ze weer terug op de -2,5 lijn en zolang ze dat lijntje volgt is t goed.

    Mijn zoontje is qua lengte op de 0 lijn begonnen en zit inmiddels op/onder -3 lijn. Qua gewicht is hij begonnen op de 0 lijn, naar de +2 lijn en inmiddels weer op de 0 lijn.

    Wat zegt het cb ervan?
     

    Bijgevoegde bestanden:

    Poolvos vindt dit leuk.
  7. NiekeKris

    NiekeKris VIP lid

    13 apr 2008
    22.484
    8.332
    113
    Kinderen 'zoeken' hun 'eigen lijn'. Zolang ze daar dan op door blijven groeien is het goed. In dit geval lijkt de lengte me misschien gewoon de 'eigen lijn', qua gewicht misschien zorgen dat er 'voldoende in gaat' (en dat heeft misschien alsnog ook weer gevolgen voor de lengtegroei).
     
  8. Lm2

    Lm2 Niet meer actief

    Dank voor je reactie. Dat proberen we inderdaad al. Maar ja we kunnen niet dwingen om te eten helaas. En op zich is de intake volgens mij niet perse te weinig.

    Voor wat betreft het zoeken naar het lijntje. Hoe lang mogen ze zoeken? Gewicht is 3 lijnen gezakt sinds de geboorte en blijft afbuigen. Lijkt niet te stabiliseren.
     
  9. Lm2

    Lm2 Niet meer actief

    “Valt binnen de curve”. Hebben ook meegekeken naar intake en daar geen verdere tips voor. Pas als hij nog een lijn zakt vinden zij het zorgelijk.
     
  10. lynole

    lynole Fanatiek lid

    22 nov 2014
    1.372
    560
    113
    Vrouw
    Dan zou ik het aankijken wat er gebeurd.

    Bij onze cb is de richtlijn dat ze 1,5 jaar mogen doen over het zoeken naar hun eigen lijntje. Daarvoor verwijzen ze door als er echt een grote afwijking is.

    Mijn kinderen lopeb beide bij de kinderarts ivm hun groei maar dit is puur omdat ze het willen monitoren. Ze maken zich tot nu toe geen zorgen.
    Mijn dochter stabiliseerde pas toen ze 2,5 was. En toen stond ze al een jaar onder controle bij de kinderarts, die ook niks zorgelijks zag maar het wel wou monitoren omdat ze er liever op tijd bij zijn.
     
    Poolvos vindt dit leuk.
  11. sabagirl

    sabagirl Fanatiek lid

    15 okt 2015
    3.320
    1.052
    113
    Ik zelf zou het al zorgelijk vinden, hoe actiever ze worden, hoe moeilijker het is om gewicht erbij te krijgen en als straks lengte stagneert dan heb je groter probleem. Mijn ervaring is dat cb het al snel best vindt. Diëtisten kunnen ook meekijken naar de intake en dan advies geven. Afwachten kan ook, hopelijk stijgt het dan ooit weer of je komt uiteindelijk bij kinderarts terecht.
    Mijn ervaring is dat het de bedoeling is dat ze een lijn blijven volgen, en 4 lijnen doorkruisen is niet de bedoeling. Maar je kent zelf je kindje het beste.
     
  12. Poolvos

    Poolvos VIP lid

    9 jan 2016
    6.875
    12.390
    113
    Vrouw
    Ik zie door je reacties (alleen op degene die denken dat het niet goed is) dat je je zorgen maakt. En ik denk dat je die zorg duidelijker mag uitspreken bij je consultatiebureau. Zo krijg je hopelijk meer uitleg dan alleen maar “het is niet genoeg daling voor een verwijzing”. Maar helaas is dat natuurlijk niet altijd zo - en dan is het fijn om elders je ei kwijt te kunnen. Maarja: iedereen kan hier wel wat roepen. Net als ik, en wie weet zit ik ook wel maar wat te verzinnen - hoe dan ook, hier komtie:
    Als kinderarts (in opleiding) word ik hier niet nerveus van.

    Wat opvalt is dat er super weinig weeg- en meetmomenten zijn ingevuld. Ik verwacht dat het gewicht na het aanvankelijk geboortegewicht eerst nog is gezakt (is niet meer dan normaal). Daarna dus ook hersteld naar wat nu het tweede punt is, bij twee maanden. Zo lijkt de curve al te beginnen met een daling: maar dat is dus een valse daling. Die telt niet.

    Daarna zie je dat hij tussen 2 en 11 maanden eigenlijk een prima lijn heeft: ja, gezakt van -1 naar -2: maar over een duur van 9 maanden tijd is dat niets om op te reageren. Er is geen duidelijk punt waarop het begint en er is geen duidelijke doorzettende daling.

    Mijn beleid zou zijn: in ieder geval ochtend en avond aanbieden van flessen/borstvoeding (wat het nu is dat je doet) naast de normale opbouw van hapjes. En opvolgen: niet drie maanden wachten met de volgende controle, maar over een week of 6 kijken of hij nu wel het lijntje doorzet.
    Als kinderarts zou ik hier op dit moment nog helemaal niks mee doen. Dus :thumup: voor je consultatiebureau- die je duidelijk niet genoeg gerust hebben weten te stellen, maar mijn inziens wel het juiste advies hebben gegeven.

    Verder kijk ik overigens ook altijd naar de lengte van de ouders: om een idee te krijgen welke kant we op moeten. Want het klopt dat ze nu ergens hun lijntje opzoeken en zijn jullie beide 2 meter en niet super slank gebouwd, zou ik bij een daling van 1,5 tot 2 lijntjes wel wat doen. Zijn jullie kort en tenger en liggen 3 lijntjes onder gemiddeld - tja dan wacht ik gerust tot 2,5 tot 3 dalingen voor ik reageer.
     
  13. toch3

    toch3 VIP lid

    28 dec 2013
    16.126
    15.189
    113
    Ik zie zo ook niks zorgelijks. Maar het gaat ook om het totaalplaatje. Eet/drinkt/slaapt/poept/plast/ontwikkeld ze goed? Dan heb je een hele andere situatie dan wanneer ze veel hangerig/ziek is, te weinig eet en/of niet ontwikkeld.
    En hoe zijn jullie/familie? Hier zit ondergewicht aan beide kanten in de familie dus niet gek dat onze kinderen ook "te dun" zijn
     
    Poolvos vindt dit leuk.
  14. Fuddey

    Fuddey VIP lid

    6 okt 2015
    16.382
    12.678
    113
    Hier zakte de oudste op die leeftijd van +2 naar 0 in gewicht en is sindsdien die 0-lijn gaan volgen. Helemaal prima.
    Jouw kindje zat tussen -1 en -2 en lijkt nu niet boven die -2 te zitten - dat verschil is niet zo groot. Ik zou het gewoon blijven volgen, kan ook best dat volgende meten weer tussen die -1 en -2 zit.
     
    Poolvos vindt dit leuk.
  15. aicirtap

    aicirtap VIP lid

    25 mei 2014
    9.110
    3.377
    113
    Vrouw
    Nog niet gelezen wat je kindje eet/drinkt per dag. Maar hier ook veel struggles gehad met haar gewicht.
    Dochter kreeg 3-4 flessen op deze leeftijd van 120-150cc. 1 boterham met roomboter en beleg, fruithap, groentehap zonder vlees/vis en nog soepstengel of crackertje oid.
     
  16. Lm2

    Lm2 Niet meer actief

    @Poolvos dank voor je reactie. We hebben onze zorg, want die heb ik inderdaad, al meermaals besproken met het CB. Helaas zijn zij in mijn optiek deels oorzaak van de zorg. Beginnend bij mijn oudste. Die heeft altijd op de 1- gezeten en gewoon haar eigen lijn gevolg. Toch was gewicht altijd een “ding” voor het CB. Terwijl ik me toen totaal geen zorgen maakte en eigenlijk nog steeds niet snap waarom het überhaupt een ding was.

    Nu bij de jongste was gewicht de eerste paar maanden weer een ding voor het CB. We hebben flink gedoe gehad met z’n tongriem en drinken. Moesten extra wegen enzo. Terwijl ik me eigenlijk nog geen zorgen maakte. Nu de daling maar blijft doorzetten, baal ik wel en krijg ik geen gehoor meer bij hun. Ik heb dus zeker meer metingen dan hier te zien, maar kon van dat programma geen goede screenshot krijgen. Vandaar deze even gemaakt.

    Ik snap niet helemaal wat je bedoelt met de valse daling. Hij is inderdaad afgevallen binnen de norm en daarna weer op geboortegewicht gekomen maar in de curve buigt hij daarna vrijwel meteen af.

    Hij krijgt:
    0: 180/6 met pap uit een bordje
    T: fruit 1 a 2 stuks
    M: 1 a 2 boterhammen met beleg
    Namiddag: 90/3 fles
    A: we bieden ons eigen eten aan, gaat vaak niets van in dus dan een (klein) potje + Griekse yoghurt na
    Fles 120/2 met 2 schepjes pap voor slapen gaan
    En als we pech hebben s nachts nog eens 90/3

    tussendoor soms iets van een cracotte of koekje oid, lang niet iedere dag.

    Dit gaat meestal lang niet allemaal op, maar aanbod krijgt hij genoeg.

    Hij ontwikkelt zich goed, daar maak ik me geen enkele zorgen om. Zorgen zijn puur het gewicht. Wij zijn allebei niet heel slank. Ik ben wel klein maar m’n vriend is vrij lang.
     
  17. sarah28

    sarah28 Fanatiek lid

    14 feb 2013
    3.605
    1.913
    113
    Dit idd hoe is de gesteldheid van je kindje, dat lijkt me belangrijker. Mijn zoontje boog ook af van -1 naar -2 en toen ik vroeg wat we dan zouden moeten doen hadden ze ok niet echt n duidelijk advies. Dus ik heb t maar gelaten. Hij at en dronk altijd prima, was ernergiek, goede stoelgang en sliep ook best aardig. Hij is nu nog steeds smal, maar wij ook. Mijn dochter is ook n kleintje, zit in de genen denk ik. En zolsng ze verder goed in hun vel zitten zou ik me niet meteen zorgen maken
     
    Poolvos vindt dit leuk.
  18. MaMa

    MaMa Fanatiek lid

    21 dec 2012
    2.663
    376
    83
    Vrouw
    Utreg
    Ik vind de gewicht Curve van je kindje niet heel zorgelijk er zit een stijgende lijn in

    De foto is de lengte Curve van mijn dochter wij moeten door naar de kinderarts

    Consultatiebureau zegt zolang ze groeien in de eigen lijn geen probleem
    Verder energie en gedrag kind bepalend

    Dochter zat bovengemiddeld en haalt nu de onderste lijn niet eens meer
    Groei Staat al een jaar stil
    Verder levendig vrolijk kind
     

    Bijgevoegde bestanden:

  19. sabagirl

    sabagirl Fanatiek lid

    15 okt 2015
    3.320
    1.052
    113
    Wat schrikken zeg! Had je het zelf ook door dat ze niet meer groeide? En hoe is haar gewicht afgelopen jaar ontwikkeld? Hopelijk vinden jullie met de kinderarts een oorzaak voor deze slechte groei!
     
  20. MaMa

    MaMa Fanatiek lid

    21 dec 2012
    2.663
    376
    83
    Vrouw
    Utreg
    Ik zag het allang
    Op school viel het de juf ook op
    Ze lijkt heel jong tot ze haar mond open trekt dan is het een bijdehante 3 jarige
    Uiteindelijk zelf aangezwengeld om naar kinderarts te kunnen
    Beter uitsluiten er iets aan de hand is dan je er heel laat achter komt

    Eten gaat prima
    Gewicht past bij de lengte
     

Deel Deze Pagina