https://www.joods.nl/2020/07/volgens-israelisch-onderzoek-verhoogt-onvoldoende-vitamine-d-kans-op-ernstige-vorm-covid-19/
Is dit dan niet ook zo bij mensen met een te hoog bmi of is het echt aangetoond dat alleen een hoog bmi zonder verdere gezondheidsproblemen een hogere kans hebben?
Luister... ik ben toch echt geen kleuter meer. Ik heb geen extra vitamine d nodig. Staat hoog genoeg.. je hoeft me de les niet te lezen. Ik vraag jullie mening over deze artikelen. geen idee je weet gewoon niet meer wat te geloven. Maar dat bmi een veel groter probleem is en aan heel veel ziektes gelinkt wordt lijkt me duidelijk.. vandaar ook dat ik me echt afvraag of en wat er nog over is van de link met vitamine D.. Ik Google een aantal artikelen hierover en meteen ontstaat weer de discussie over de wetenschap. Ik vraag jullie mening meer niet.. Maar blijkbaar geldt alleen de mening over wetenschappelijk bewezen zijn..
Ik zou meer in detail moeten zoeken om de exacte studies te vinden, maar in dit artikel bvb spreekt men toch echt van een bewezen verband, dan ga ik ervan uit dat rekening is gehouden met alle andere beïnvloedende factoren en dat er een significant verband is gevonden. https://www.google.com/amp/s/www.bbc.com/news/amp/health-53532228
Tuurlijk maar er heerst hier wel een beetje een vijandig sfeertje over wetenschap. denken buiten deze wetenschap wordt met de grond gelijk gemaakt. Wetende dat wetenschappelijke onderzoek vaak jaren duurt en Corona pas een half jaar de wereld beheerst vind ik het lastig dat we nu ineens vertrouwen hierop. Hetzelfde met het vaccin..
Je moet altijd kijken waar je bron vandaan komt, helemaal mee eens! Maar er is meer dan de wetenschap kan aantonen. Maar dit is wellicht wat offtopic en een irritatiepuntje van mij privé, met 2 mensen die heel dichtbij me staan en menen dat iets wat niet wetenschappelijk is aangetoond simpelweg niet bestaat
Er zijn genoeg onderzoeken op pubmed te vinden die een verband vinden. Dit is wel een interessante meta-studie. Alleen hun uitkomst mbt de doden zijn niet statistisch signifact. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7305922/ Maar ik denk dat er je wel kunt stellen dan vitamine D een rol speelt, alleen hoe groot die is, dat weten we nog niet. Ik weet alleen niet of je dit door kunt trekken naar de zomer, want er kunnen zoveel andere redenen zijn waarom het nu minder heftig is. (veel kwetsbare personen houden afstand, mensen zijn meer buiten (waar het virus minder makkelijk verspreid enz)
Nou ik vind dit op zich wel belangrijk, ook met doorvoeren van maatregelen. Want dan blijkt evidence ineens weer minder belangrijk te zijn.
Hmm, wat zal hier uit gaan komen? https://nos.nl/artikel/2344442-de-jonge-extra-maatregelen-nodig-om-stijgend-aantal-besmettingen-te-stoppen.html De besmettingen stijgen op het moment juist weer minder hard.
Wat is er - op het vlak van gezondheidszorg - dan nog meer dan wetenschap? Het feit dat vitamine D mogelijk een rol zou kunnen spelen is niet iets 'buiten de wetenschap' he. Er wordt dan ook onderzoek naar gedaan, en blijkbaar zijn er mogelijk verbanden maar zijn die nog niet heel stevig aangetoond. Maar onmiddellijk beginnen denken dat er geen aandacht besteed wordt aan vitamine D omdat de farma-industrie daar niets aan kan verdienen, goh... Dat vind uk dan weer nergens op slaan en ook eigenlijk best een 'belediging' aan de hele wetenschappelijke community. De farma-industrie verdient ook niks aan mensen die massaal beginnen werken aan een gezond BMI - eerder in tegendeel - en toch is er massaal media-aandacht en onderzoek geweest voor/naar het verband tussen overgewicht en Covid-19.
Even ter verduidelijking: ik zeg ook niet dat er geen verband is. Ik zeg alleen dat het aanhalen van een vaag artikel met veel wetenschappelijk jargon van een orthomoleculaire website geen overtuigende wetenschappelijk bewijs is.
Ik ben getrouwd met een wetenschapper (chemicus), dus tja, in principe heb ik heel weinig met "beweringen" en ben ik voor wetenschappelijk bewijs. Maar idd wat je op het laatst zegt, dit is iets nieuws, er is nog niet voldoende tijd geweest om het aan te tonen. Er zijn meerdere universiteiten die het verband nu onderzoeken of er naar gekeken hebben. Dat wil niet zeggen dat het ook zo is, maar om het nu maar meteen van tafel te vegen, omdat het niet bewezen is vind ik ook te voorbarig. Wat niet is kan nog komen namelijk. Het is ook nog niet bewezen dat er geen verband is namelijk.
Ja dit snap ik ook niet helemaal. 2 week geleden moesten we oppassen en konden we verder gaan en nu is het niet heel veel gestegen en zelfs misschien wat minder en krijg je dit.
Nou je wilt niet weten hoeveel geld er omgaat in de dieetwereld. Daar valt een leuke boterham mee te verdienen.
Dat ben ik met je eens. Al ben ik sowieso heel flauw van alle mensen die altijd zo negatief zijn over farmaceutische industrie, zonder dat ze er ook maar 1 greintje verstand ervan hebben. Verdiep je eerst eens in hoeveel tijd en geld en risico een onderzoek kost en kom dan eens terug.
O maar dit beweer ik ook niet hoor. Wat bedoel je met: wat is er nog meer buiten wetenschappelijk onderzoek? Dingen bestaan niet pas wanneer ze aangetoond zijn.
Ja goed, maar dat de farma-lobby invloed zou kunnen uitoefenen op de wetenschap, dat kan ik nog ergens volgen (hoewel ik dus niet geloof dat hun invloed dusdanig groot is dat ze ervoor kunnen zorgen dat een bepaalde mogelijk verband onder de mat wordt geveegd), maar dat de dieetwereld-lobby een dusdanige invloed heeft geloof ik helemaal niet
Het feit dat het niet is aangetoond betekent niet dat het niet bestaat. De zon was er altijd al. Heel lang heeft men gedacht dat het een God was. Nu weten we dat het een grote brandende bol is. Dat is wetenschappelijk aangetoond. Is de zon daar anders door geworden? Nee, alleen ons begrip van de zon. En daar is wetenschap voor. Om natuur verschijnselen in de meest brede zin te begrijpen en te duiden. Iets'bestaat' niet pas vanaf dat het door de wetenschap is aangetoond maar een hypothese is pas waar als hij gevalideerd is. Tot die tijd is het gokken. Dat weten wetenschappers. Tot slot, wat ik het ook in antwoord op @suus1983 zei: het feit dat ik de aangehaalde onderzoeken onzin vind betekent niet dat ik een potentieel verband tussen vitamine d en Covid niet geloof. Maar dan moet er wel iets beter onderbouwd komen dan internet wauwels en 'google zegt dat'. Goede wetenschap begint met een open geest, frisse hypotheses en dan fatsoenlijk gevalideerd onderzoek.