Hoi allemaal, Tijdje geleden dat ik meegeschreven heb op het forum (vooral in het zwangerschapgedeelte), maar ik heb wat advies nodig voor mijn vriendin. Zij is na 5 jaar van plan om weg te gaan bij haar vriend. 2 jaar geleden is zij ongepland zwanger geworden, terwijl de relatie nooit echt helemaal goed heeft gezeten. Heel dom, stom en onverantwoord, dat weet ze zelf ook, maar zo is de situatie nu eenmaal op het moment. Over de reden dat ze weg gaat wil ik niet teveel kwijt, maar na tomeloze pogingen om hun relatie te laten slagen is het voor haar klaar. Feiten op een rijtje: - Koophuis sinds mei 2019 - Kindje van juli 2019. Is geloof ik niet erkend door zijn vader, laks geweest en nooit de moeite genomen om hem te erkennen. *Edit, ik geloof dat het hier gaat om ouderlijk gezag dat hij niet heeft aangevraagd. - Zij kan terecht bij haar ouders, dit is ongeveer 20 minuten rijden van hun huis. Zij wil graag het huis verkopen. Het is haar droomhuis en ze zou het verschrikkelijk vinden als haar (ex)vriend daarin zou wonen met iemand nieuw. Wat als hij er wel wil blijven wonen? Wanneer moet ze voor een nieuwe woning gaan kijken? Ze staat ingeschreven bij haar ouders in de buurt voor sociale huur, maar stel ze komt door een loting krijgt ze het huis dan ondanks dat ze nog een koophuis heeft? In principe hoeft er verder geloof ik niet heel veel geregeld te worden, behalve het huis verkopen. Ze hebben geen testament of iets en zijn niet getrouwd of zie ik iets over het hoofd? Bedankt alvast voor de reacties.
Wat kinderachtig. Als hij de hypotheek in zijn eentje kan dragen, is het toch prima als hij haar helft overneemt? Voor hun kind toch alleen maar fijn dat papa in een vertrouwd huis blijft wonen? Ik heb verder geen verstand van het “erkennen” verhaal, maar het klinkt een beetje alsof je vriendin hem zijn kind wil onthouden, maar misschien interpreteer ik dat verkeerd. Hij is toch gewoon de vader van het kindje? Er lijkt me dat er heel wat geregeld moet worden behalve het huis, zoals een ouderschapsplan of hoe dat heet (ook geen ervaring mee).
Als hij er wil blijven wonen, en hij kan haar uitkopen (mocht er overwaarde zijn) kan ze veel willen. Maar dan mag hij er gewoon blijven wonen. Beetje raar, dat omdat het háár droomhuis is. Hij er niet zou mogen blijven wonen.. Kijken + reageren voor een andere woning kan ze nu al doen. Mits ze de woonlasten kan dragen. Waarom is het kindje niet erkend? Als zij alimentatie wil, zal daar toch ook echt iets aan moeten gebeuren. Ouderschapsplan zal moeten worden opgesteld. Er zijn n hoop dingen wat nog van toepassing zijn, wat niet in bovenstaande rijtje staan..
Dit heb ik echt verkeerd over laten komen dan, was echt puur als feit bedoeld. Ze wil hem absoluut niet bij hem weghouden, ik durf er mijn handen voor in het vuur te steken dat dit niet het geval is, juist door haar eigen ervaring in het verleden. Ik ben eerder bang dat het hem allemaal niet zo interesseert en hij het prima zou vinden om zijn zoon 1 weekend per 2 weken te zien en dit dan al als last zou ervaren. Zij moet nu alles al alleen doen, hij draagt vrij weinig bij aan de zorg van zijn zoontje en kan weinig van hem hebben (als hij huilt bijv. door vallen dan raakt hij al geïrriteerd). Uiteraard sta ik aan haar kant, maar ik wil absoluut dat hij ook goed terecht komt. Ik heb hem vaak verdedigd tegenover haar, maar vanuit haar is de koek echt op dus probeer ik haar wel te helpen. Het liefst heeft ze dit niet, maar dat is dan inderdaad niet anders. Het was meer de vraag in hoeverre zij hier invloed op had, maar ik begrijp dus vrij weinig. Volgens mij gaat het om het gezag dat niet is aangevraagd, zij heeft hem zo'n 10 keer gezegd dat hij een afspraak moest maken bij de gemeente maar hij is te laks en heeft dit gewoonweg niet gedaan. Ik weet niet hoe ze het wil doen qua alimentatie, daar heeft ze het niet over gehad. Wordt er door de woningbouw puur gekeken naar haar inkomen, en niet wat haar lasten al zijn door de koopwoning?
Zij gaat bij hem weg, maar omdat zij het huis niet kan houden, mag hij ook niet? Hoe oud is je vriendin? Ze klinkt behoorlijk kinderachtig. En verder qua huur verschilt het per woonplaats. Hier krijg je nog voorrang als je gescheiden bent met kinderen, maar dat is wel een uitzondering geloof ik
Dan heb ik dat stukje inderdaad verkeerd begrepen, dat is wel naar als hij misschien niet/nauwelijks bij zijn kind betrokken wil worden. Ik verwacht eigenlijk dat de woningbouw niet naar de lasten van het koophuis gaat kijken, want dat gaat dan of haar ex overnemen of verkocht worden. Ik zou haar adviseren om gewoon even naar de woningbouw te bellen om te vragen hoe dat werkt en of ze nog iets moet regelen.
Nou, dit inderdaad! In mijn oude woonplaats kregen gescheiden ouders met kind trouwens ook voorrang voor een huurhuis. Ik denk dat dat vaker gebeurt in kleinere gemeentes.
Ja dat kan. Echter krijgt ze dan geen huursubsidie tot het moment dat ze fiscaal geen partners meer zijn. De bank moet akkoord geven over het feit dat hij de hypotheek alleen kan dragen. Zo niet, dan het huis laten taxeren, de overwaarde moet worden verdeeld bij verkoop. Als hij de hypotheek wel kan dragen, moet hij haar uitkopen met een bepaald bedrag, dit kan de helft van de vastgestelde overwaarde zijn of een samen overeengekomen bedrag en zij moet vervolgens van de hypotheek worden afgehaald. Op t moment dat zij geen foscale partners meer zijn heeft zij pas recht op huursubsidie tenzij haar inkomen daarvoor te hoog is.
Ze zit niet echt in een leuke fase, en mijn ervaring is dat je je dan druk gaat maken om dingen die er totaal niet toe doen. Op dit moment is dat haar huis waar ze meer dan een jaar haar hart, ziel en tijd heeft ingestoken en volgende keer is het iets anders wat in andermansogen onbenullig is. Ik weet überhaupt niet of hij genoeg verdient om er nu in te blijven wonen, hoeveel het nu waard is en of hij het zou willen trouwens, maar dat is dan voor latere zorg. Ik zal haar doorgeven dat ze inderdaad de woningstichting even moet bellen om te vragen of ze een soort van urgentie kan krijgen omdat zij sowieso het huis uit moet, bedankt voor de tip.
Kan zij het huis niet dragen qua hypotheek?? Verder vraag ik me af of haar partner al weet dat ze wil "scheiden". Zoniet, dan zou dat stap 1 moet worden .
Nee helaas niet, anders zou ze er zeker willen blijven wonen. Ja ze heeft het wel tegen hem verteld dat ze weg wil, meerdere keren, maar hij reageert er volgens haar op alsof het hem allemaal niet interesseert en steekt z'n kop in het zand. Het blijft 1 kant van het verhaal, maar zo voelt zij het blijkbaar en dat vind ik echt dieptriest
Ik vind het een bijzonder verhaal. Het is hem blijkbaar nog niet duidelijk dat ze echt weg wil en ondertussen probeert ze er al voor te zorgen dat hij niet in het huis mag blijven wonen
Probeert ze er al voor te zorgen? Het is een vraag van haar, ze heeft geen enkele stap ondernomen om hem 'uit het huis te krijgen'. Maar goed, ik kwam hier niet om een oordeel te vragen over de situatie, maar om een aantal vragen beantwoord te krijgen hoe ze dit het beste kan aanpakken ivm nieuw huis enzo. Het is me iets duidelijker, dus @Beheer het topic mag dicht. De rest zoek ik wel op een andere manier uit voor en met haar.
Klinkt als een behoorlijk egoïstische vriendin. Zij wil niet dat hij in dit huis blijft, want het is haar droomhuis. Dus wat ze zelf niet kan hebben gunt ze een ander ook niet? Wees blij dat de man met wie je een kind hebt een fijne vertrouwde omgeving kan bieden aan jouw kind. Dat is wat ik tegen haar zou zeggen als vriendin zijnde.
Met ervoor zorgen bedoel ik dat ze dus aan het uitzoeken is of ze daar überhaupt invloed op heeft. Waarom is dat belangrijk?
Is vriendin niet bang dat omdat hij zo laks is er kosten haar kant op komen? Denk dat de hypotheek/en andere kosten op beiden staan en als hij zijn deel niet betaald zij dan het dubbele moet gaat betalen. Dan snap ik dondersgoed dat zij hem weg wil hebben uit dat huis. Maar woning bouw bellen en vragen wat zij kan doen.urgentie word moeilijk o dat ze bij haar ouders kan maar laat haar dit niet vertellen klinkt egoïstisch maar jaren bij je ouders wonen terwijl je zelfsta di g bent is vervelend. En zorgen dat ze uit alle kosten kan komen van het huis als ze vertrekt misschien dus even de bank bellen waar de hypotheek loopt.
Zo snel mogelijk inschrijven bij de woningbouw, en anders kijken na particuliere woningen. En zo snel mogelijk duidelijk maken dat ze echt bij hem weg wil. Hebben ze samen het huis gekocht?