Jep. Een half uur per week met 10 leerlingen en leraar en verder alleen online dingen (en dan geen les, maar koetjes/kalfjes praat).Ambra en squla. Het enige wat dochter aan rekenen hoefde te doen was een half uur op de computer stomme spelletjes.
En wat deden de leerkachten dan ? Die moeten toch les geven of zorgen dat de kinderen wat nieuws leren, ook in tijden van corona . De 1ste tijd was het hier ook zo maar eens het duidelijk was, dat ze wss niet meer volledig open gingen gaan hebben ze dat ferm goed aangepakt. Echt online les, filmpjes gemaakt van de moeilijke lessen, toetsen, huiswerk,...
Pfff ik vind het ook maar een gedoe hoor. Dochter is verkouden (hoest en dichte neus) maar voelt zich goed en wilde dolgraag naar school. Net één week op school geweest en nu alweer thuis...
Klagen over hoe druk ze het hadden en wielrennen. Zag een leraar met regelmaat voorbij komen. Nee, het was serieus schandalig. Alles hebben we zelf moeten doen. Voor de jongste kregen we wel boeken en stencils mee, die heeft aardig wat moeten doen, juf was ook betrokken, maar de oudste 2 was niks. En mijn oudste had zijn advies al binnen, dus geen ramp, kon toch niet meer omhoog, maar dochter heeft echt veel gemist. Ik heb wel geprobeerd zelf het een en ander aan te bieden, maar goed, ik weet ook niet welk niveau en hoe en wat. Dus erg vervelend.
Dit gaf voor ons de doorslag dochter in groep 2 te houden. Mocht ze vandaag naar school, anders had ze lekker thuis mogen blijven, waarschijnlijk tot volgende week, dan is haar neusverkoudheid wel weer over, grote kans dat ze dan na 1-2 dagen weer verkouden zou zijn. Vorige week al ziek na 2 dagen school. Nu mag ze nog een jaar lekker spelen en krijgt ze extra werk als ze daar behoefte aan heeft.
Hier gaf de basisschool meteen aan in te zetten op het behoud van datgene wat er al geleerd was. Dochter had echt haar werk binnen een uur klaar terwijl klasgenoten er soms de hele dag voor nodig hadden. Haar pluswerk bestond uit puntje puntje tekeningen met ongeveer 100 puntjes. Wij hebben de tijd voornamelijk doorgekomen met Monopoly en smartgames spelen. Mijn zoon ( VSO) had mazzel, de klas liep al voor op schema dus die konden het rustig aan doen. Elke dag 1 vak om te maken/leren. Ook proefwerken kreeg hij gewoon via teams.
Sambucol is het enige wat ik je aan kan raden (for kids is er in een siroopvorm) of A.Vogel Echinea junior. De brosse A. Vogel tabletjes zonder vitamine c die ook de jongsten prima konden wegwerken zijn helaas uit het assortiment, (ik heb al gemaild naar de klantenservice voor productadvies, zal even doorgeven als ik wat heb teruggekregen) maar oudere kinderen zouden die met vitamine c ook weg kunnen krijgen. Ik vind ze destijds zelf erg hard en glad (ervan uitgaande dat dat nog dezelfde zijn) maar heb hier met een draak van een 3.5 jarige te maken die de verkeerde grapjes op de verkeerde momenten maakt. Die moet ik die dingen beter maar niet geven.
Ik begreep dat met taal het tegenwoordig ook niet zo makkelijk helpen meer is met Zoom woorden en aanverwanten omdat daar weinig uitleg bij was en totaal anders dan wij als ouders hebben gehad. Zijn daar toevallig al "ouderreaders" voor gesignaleerd? Ik geef mn neefjes bijles rekenen/wiskunde maar met taal hoef je niet bij mij te zijn, moet ik eerst zelf de studiebanken in om die methode te begrijpen om t uit te kunnen leggen. Getrouwd met een docent rekenen/economie, dus die nieuwe rekenmethodes dát lukt me dan nog wel gelukkig.
Ik moet als leerkracht ook nog even zien hoe ik dat met m'n zieken doe. Vorig jaar had ik een bijzonder geval in de klas. Daardoor een 'swivl' in de klas. Handig ding op statief waar ik een iPad op kon zetten. Microfoon aan een koordje om mijn nek, ding volgde me overal. Ideaal. Nu zou ik ook even niet weten hoe ik les moet geven via een videoverbinding. Laptop achterin de klas betekent dat ik niet te verstaan ben. Laptop voorin de klas, dan moet ik op tafel een soort toren van boeken bouwen om de laptop op te zetten. Maar dan kan 1/3 deel van de klas mij en het bord niet zien. Ik heb in m'n klas drie leerlingen met een eigen leerlijn voor taal, rekenen, spelling en begrijpend lezen. Oké, begrijpend lezen zitten ze allemaal op hetzelfde niveau. Maar bij die andere vakken moet ik dus al 4 verschillende lessen uiteggen. En dan tel ik de verlengde instructie nog niet mee... dus na al die instructies óók nog een thuisleerling apart uitleg geven via videoverbinding, gaat hem echt niet worden. Begrijp me niet verkeerd: de bereidheid is er! Ik heb vorig schooljaar echt kneiterhard gewerkt om les te geven. Videobellend, instructie via youtube, vragen beantwoord via Whatsapp... en dus toen we weer open waren nog via beeldbellen de lessen op school toegankelijk gemaakt voor de thuiszitters (eerst 4, later 1). Maar dan moeten er ook wel de middelen voor zijn. En dat heb ik nu niet. Weet even niet hoe dit handig moet.
Ik kan me ook niet voorstellen dat zoiets van een leerkracht verwacht wordt wanneer kinderen thuis zitten wanneer ze verkouden zijn. Wat ik persoonlijk wel zou willen is dat er de mogelijkheid is om thuis toch iets te kunnen doen zodat er geen achterstanden ontstaan. En ik hoop dat de meeste scholen hier al over na hebben gedacht. Doordat je er nu extra op gaat letten weet ik dat een simpele verkoudheid soms wel 2 weken kan duren. Als je dit een paar keer per jaar hebt ga je natuurlijk wel achterlopen op de rest. Daarom denk ik dat het een kwestie van een paar weken is voordat ze inzien dat dit niet gaat werken. Vanaf mei ging het misschien nog maar straks wanneer het herfst is en mensen vaker verkouden zijn gaat het toch problemen geven.
Zomaar iets doen, wordt al gauw bezigheidstherapie. Herhaling prima, maar 2 weken herhalen terwijl de rest wel doorgaat met nieuwe stof, wordt toch al gauw bezigheidstherapie. Nu zijn er voor bepaalde dingen dan wel weer youtubefilmpjes met uitleg bij te vinden.
@tupp zou zo’n swivl dan niet een goede investering zijn voor iedere klas vanaf groep 3? Daar moet wel een business case voor te maken zijn. ik vind dat vanuit een centraal punt lesmaterialen moet worden aangeboden. Dit zou vanuit het ministerie moeten worden opgezet en landelijk worden aangeboden. Ik weet dat iedere school eigen lesmethoden heeft, maar als ik mijn zoontje in een week verkouden zijn wel werkbladen kan geven met een instructie, dan kan hij in ieder geval verder. En nee, dit vervangt niet school, maar niets doen is geen optie naar mijn idee.
De goedkoopste Swivl kost 649 excl. BTW. Daar moet dan nog een goed statief bij. Reken nog maar eens op 50 euro. Met BTW erbij kom je dus boven de 800 euro uit. Keer alle klassen? Nee. Er kan wel eens wat gekocht worden uit het potje 'onvoorzien'. Maar niet zoveel! Daar zijn de kuchschermen, stickers voor looproutes, exta schoonmaakmiddelen, handengel e.d. ook al uit bekostigd. Voor een goede (geijkte) CO2 meter kun je ook nog gerust 100-150 euro neerleggen. Daar zou je er eigenlijk ook 1 per klas van moeten hebben. Of toch in ieder geval meerdere per school. Mogelijk nog aanpassingen aan ventilatiesysteem. Hogere stookkosten... 't Wordt een duur najaar voor de scholen! Die Swivl ga ik er niet meer bij krijgen.
@tupp ik snap wat je zegt, hier zouden bedrijven de handen voor ineen moeten slaan. Denk aan de toekomst en voorzie alle basisscholen hiervan.