Zijn er meer mensen die zich hiermee bezig houden? Wat maak je allemaal? Recepten zijn welkom! Een aantal jaar geleden heb ik de moestuin oogst geweckt en daar maanden plezier van gehad. Bonen, bieten, uien, worteltjes, pastasaus gemaakt van de tomaten etc. Sinds dit jaar hebben we weer een fruit/moestuin dus heb ik de grote ketel weer tevoorschijn gehaald. Tot nu alleen appeltaart vulling geweckt (lekker!) en op dit moment staan er wat appeltjes in de droger als experiment. Er komen nog kilo's appels en peren aan die we komende week gaan ontsappen. De diepvries zit al vol met courgette en bloemkool, maar ook uit de moestuin komt nog veel wat geweckt moet worden, o.a. bieten en worteltjes en veel tomaten. Als iemand lekkere recepten heeft hoor ik het graag!
OT Wat leuk zeg! Ik zou ook graag een moestuin hebben maar toen ik dat van de week tegen m’n man zei rolde hij bijna over de grond van het lachen Ik kan dat namelijk helemaal niet dus nadat ie uitgelachen was zei hij: ‘en ik tuinieren zeker’
Och ik weet ook niet wat ik doe hoor Maar de plantjes groeien en ik kan oogsten dus ik doe vast iets goed. Je kan altijd klein beginnen met een tomaat of komkommerplant in een pot?
Maar die zitten dus al in de diepvries haha... Als ik nog wat kan oogsten van de laatste planten zal ik daar zeker een recept bij zoeken. Dank je!
Wij hebben enorm veel frambozen in onze tuin en de braam begint hét ook goed te doen! Ik maak er voor nu altijd nog jam van. Gister ook wat blauwe druiven gekregen van de buren, maar weet nog niet zo goed wat ik er mee moet maken Verder hebben we nog een blauwe bessenstruik, kers en pruimenboom die het nog niet fantastisch doen. Hopelijk volgend jaar beter.
Ik heb een paar planten die al niks meer doen, eentje die nog veel jonge vruchten heeft gekregen. De uitgeputte planten haal ik er straks uit zodat de andere meer voeding krijgen. Er zat nog één grote courgette aan maar ze worden niet zo dik meer. Hoogtepunt was een week of twee geleden, toen haalde ik per plant één courgette per dag er af. En als je dan 8 planten hebt...
Ik was de jam op een gegeven moment zat en heb een aantal jaar geleden een ontsapper gekocht voor op de weck ketel. Vruchten met suiker in de pan en het stroomt zo de flessen in en is meteen gesteriliseerd omdat het goed verhit wordt. Gister nog een fles perensap van 2014 open gemaakt, smaakte prima Heb dit jaar al wel appel/kardemom jam gemaakt. De appelbomen doen het voor het eerst goed (in 2015 hoogstam geplant) maar de pruimen is nog een jaar of twee afwachten denk ik. Het ene jaar doet de ene soort fruit het ook beter dan het andere jaar heb ik het idee.
https://www.datisjammie.nl/recepten/perenjam-met-speculaaskruiden/ http://dekeukenvanjohanna.blogspot.com/2010/09/druiven-appeljam.html?m=1 Bovenstaande maakte ik de afgelopen jaren regelmatig. Nu geen appels en peren meer en alleen nog druiven. Daar maak ik net als vorig jaar stroop van. Druiven schoonmaken en koken tot alle sap eruit is, zeven of door de passe vite halen en het sap inkoken tot stroop. Indien nodig een beetje ahornsiroop erbij als de druiven erg zuur zijn.
Klopt onze pruim gaf vorig jaar heel veel, dit jaar was het niet veel. Volgend jaar waarschijnlijk weer veel. Dit jaar heel veel appels, peren, druiven en frambozen en aardbeien. Fruit vliegt er hier door heen, maar nu wel kilo’s appels waar ik wat mee moet en de peren moeten er ook nog af. We hebben al veel appelmoes gemaakt, yoghurt-appelmoesijs, appeltaart en apoelcake. Ik wil nog appel en perenchips maken mbv de oven. Bij mij deden de courgettes het juist voor geen meter, die paar die eraf kwamen hebben we gewoon opgegeten ( soep en pastasaus). Wel 2 grote pompoenen. De ene hangt nog, de andere was eraf gevallen. Al soep gemaakt en de rest in de vriezer in stukjes voor een overgerecht of nog meer soep.
Wat leuk! Ik doe het sinds vorig jaar. Ik haal veel van de site weckenonline.nl. Van een recept van die site heb ik vorige week 8 potten bieten in zoetzuur gewerkt; nog niet geproefd. En ik heb een eigen bedacht recept van tomatensaus. Vorig jaar een groot succes. - Olie verhitten en ui fruiten met wat kerriepoeder en eventueel knoflook. Heb ik zelf niet gedaan. - Dan tomaten in stukken toevoegen en laten sudderen tot de tomaten zacht zijn. Dan pureren. - Groenten ( uit eigen moestuin) zoals wortelen, sperziebonen, bleekselderij, tuinkruiden e.d. toevoegen en 10 minuten doorkoken. - in weckpotten doen en 30 minuten wecken op 90 graden. Is geschikt als basis voor soep, pastasaus, enz. Altijd heel veel positieve reacties van zowel gezinsleden als gasten. Wel voor gebruik 15 minuten koken. Ik ben zelf nog op zoek naar een recept om wortelen te wecken.
Ben ik de enige die nog nooit van ontsappen heeft gehoord? Er komen hier heel veel appels aan, maar gelukkig ook 3 verjaardagen, dus dat wordt appeltaart eten. Andere jaren maakte ik ook vaak appelmoes, appelflappen, gestoofde appels etc. Samen met de bramen, die we ook in overvloed hebben, maar ik ook wel eens appel-bramen crumble. Dit jaar hebben we voor het eerst druiven, die planten doen het zo goed dat we meer dan 50 trossen hebben. Dus ik denk dat ik er maar wijn van ga maken, heeft iemand daar nog een lekker recept voor?
Ik lees sinds een paar dagen mee op de Facebook pagina "wecken is hip" van wecken online. En hoewel ik de sfeer wat passief agressief vind, toch al wat bruikbare tips gevonden. Pastasaus moet afhankelijk van de ingrediënten, langer geweckt worden begreep ik. In ieder geval één uur op 90 graden en wanneer er bepaalde groenten (o.a. courgette) in zit zeker 2 uur. Worteltjes weck ik denk ik met suiker, zal ook nog op zoek naar een recept daarvoor.
Je fruit gaat in een soort groot vergiet bovenop de weck ketel, dat wordt opgevangen in een sappan met een slangetje er aan zodat je het makkelijk in flessen kunt gieten. Je stoomt in principe het sap uit het fruit. https://www.braumarkt.com/inmaken-en-keuken/wecken-en-inmaken/accessoires-inmaakketels/ontsapper-opzet-wsg-20k-stoomextractor?gclid=CjwKCAjwtNf6BRAwEiwAkt6UQs-YVg6ce73PB1Z-utq318NGRRRaOU95OqXpQJAKgXLbT0p90GaU1BoCfB0QAvD_BwE
Bedankt voor de uitleg, hier had ik nog nooit van gehoord. Maar aan het begin van de zomer maak ik vaak sap van veel aardbeien en aalbessen, hier gebruik ik een slowjuicer voor.