Bij ons moet je gewoon komen en anders is het werkweigering. De ruimte om om andere werkomstandigheden te vragen is er gewoon niet. Dit is wat het is en daar zullen we het mee moeten doen. Zo simpel lijkt mij het ook voor de meeste leerkrachten.
Als iemand in een risicogroep valt òf als een huisgenoot in een risicogroep valt, kun je daarover gewoon in gesprek met de ARBO-arts. In de ARBO-wetgeving staat vastgelegd dat de werkgever zijn / haar werknemers moet beschermen. Dit kan inhouden dat iemand extra instructies krijgt over maatregelen en indien nodig extra of andere beschermingsmiddelen. Als dat niet te realiseren is, kan het nodig zijn om over te gaan op vervangende werkzaamheden of zelfs (gedeeltelijke) vrijstelling van werkzaamheden, als er risico's zijn die niet weg te nemen zijn. Dat een deel van de werkgevers (nu en in andere situaties) hoog van de toren blaast en net doen alsof ze nog nooit van ARBO-wetgeving hebben gehoord en nog nooit een CAO gelezen hebben, is een andere verhaal. Het is namelijk makkelijker om 'werkweigering' te roepen. Maar in werkelijkheid is het gelukkig nog altijd zo, dat als mensen een aantoonbaar kwetsbare gezondheid hebben èn werkzaamheden uitvoeren waarbij er een verhoogd risico is, dat de wet gewoon heel duidelijke eisen stelt aan de werkgever. Dus 'werkweigering' schreeuwen klinkt dan misschien heel stoer, maar bij de werkelijke risicogroepen zullen ze daar door een rechter gewoon keihard op teruggefloten worden. Oók bij jullie.
Tja, die verkoudheid kan ze overal oplopen. Ze kan nu ook haar been breken en dan zit ze alsnog met de zorg van haar moeder.... En dan nog zijn er mogelijkheden. Thuiszorg, tijdelijke opname enz En als je collega de enigste mantelzorg is en bang is wat mee te nemen dan neem ik aan dat ze dus ook allemaal voorzorgsmaatregelen neemt? Want ook zonder dat een leerling verkoudheidsklachten heeft, kan diegene het al wel overgeven. Dus naar moeder gaan met mondkapje. En als je echt het voor wilt zijn: in de klas, winkels enz een mondkapje op. En dat kan ook als ze zelf verkouden is. Met mondkapje naar haar moeder toe, probleem opgelost. Alsnog heel slim om te gaan bedenken: wat ga ik doen/ hoe ga ik het opvangen als er met mij wat gebeurd. Want de kans dat ze een keer uitvalt is natuurlijk reëel ....
Deze collega neemt inderdaad al veel maatregelen. Uitgezonderd haar werk leeft ze op dit moment redelijk geïsoleerd. Besteld boodschappen e.d. online, gaat niet naar verjaardagen e.d. Tijdelijk extra thuiszorg is niet zo snel geregeld.
Daarom zijn landelijke regels dus wel nodig in de ziekenhuizen. Net zoals ze in de choken nodig zijn omtrent snotneuzen. Juist de ziekenhuizen moeten gezond blijven en dus geen regels aan hun laarzen gaan lappen. Overal zijn regels voor die voor het hele land gelden en in het ziekenhuis worden er maar eigen regeltjes gemaakt..
In zulke gevallen dus handig dat iemand al thuiszorg heeft. Desnoods 1x per dag. Dan zitten ze al in het systeem en is het makkelijker om (tijdelijk) extra thuiszorg te krijgen. Sowieso, als iemand soms al flink verward is/beginnend dementerend, ontkom je op den duur toch niet thuiszorg of opname in verpleeghuis. Met thuiszorg kan je dan beter starten als iemand nog redelijk helder is dan pas wanneer ze verder dementerend zijn en grotere kans dat ze dingen/thuiszorg gaan weigeren.
Ja precies ... ik ben zelf mantelzorger voor mijn vader. Ik moet van mijn werkgever ook weer halftijds naar kantoor en ik reis met het ov. Ik houd afstand van hem, als ik lichte klachten heb ik inmiddels mensen in mijn netwerk gevonden die mijn taken overnemen als ik niet kan gaan. Daarnaast komt de praktijkondersteuner van de huisarts regelmatig bij hem langs om zijn zorgvraag te bekijken en als er een acute situatie ontstaat kunnen we haar altijd bellen om dingen te regelen. Het is sowieso belangrijk om een noodplan te hebben en ook nog een plan B en een plan C, maar mijn werkgever wil ik daar zo min mogelijk mee lastig vallen.
Dat lijkt mij ook ja! En wel vreemd dat dat nu niet te regelen is. Maar dat zal dan per regio verschillen? Zie om mij heen meerdere gevallen waar acuut thuiszorg etc nodig is en dat kan gewoon geregeld worden.
Tot nu toe waren de meesten op dinsdag, maar blijkbaar was de nood zo hoog dat het nu moest. Ja, dat is dan niet anders hoor.
De zorg komt toch ook al jaren aan bod? Ik zie aan de leraren om me heen dat ze keihard moeten werken en veel beperkingen en eisen opgelegd krijgen. mee bezuinigingen van dhr Rutte van de afgelopen 10 jaar moeten misschien eens wat meer onder de loep genomen worden. Zowel in de zorg als in het onderwijs, politie en openbaar vervoer. Wat minder maar Europa misschien.. maar toch is hij al 10 jaar onze premier.
Omdat sommige leden hier de regels altijd zo duidelijk vinden, en ik totaal niet: Mijn oudste wordt vanochtend wakker met een flinke snotneus, maar zij is 11 jaar. Moet ik haar thuis nu apart houden van de rest of niet? Want met een deel van deze kinderen heeft ze op school wel contact.
Haha succes met deze oh zo duidelijke regel. Er zijn er hier die heel t rivm uit t hoofd kennen die je vast wel kunnen antwoorden. Ik zou zeggen dat ze op school we met de kinderen in aanraking mag komen en dat je ze thuis gescheiden moet houden
Dat ziekenhuizen niet hun eigen regels verzinnen, maar dat die als sinds dag 1 anders waren voor de zorg. Zoals werken met zieke huisgenoten enz.
Ja die koorts is duidelijk, net als de benauwdheid. Het gaat mij om de zin: de gastouder mag opvang bieden als een huisgenoot verkoudheidsklachten heeft mits die niet in contact is met de gastkinderen en ouders.
Ja dat dus. Nog leuker was het geweest als het mijn zoon was. Dat is nl een klasgenoot van 1 van de opvangkinderen
Ziekenhuizen bepalen wel degelijk hun eigen regels. Lees maar eens terug. En lees dan de berichten van het rivm.