Overigens... Ik vind wel een beetje dat iedereen in z'n eigen straatje lult. Het gros van die regels is er dus ook gewoon om te zorgen dat de zorg niet weer oververhit raakt. Die regels zijn er niet alleen om jezelf of anderen dicht bij je te beschermen maar juist de maatschappij. Want je kan prima symptomen hebben zonder heel..erg ziek te worden, ik denk zelfs dat er een grote groep mensen in het begin van het jaar is geweest die dacht gewoon verkouden te zijn en wellicht wel zonder het te weten een milde.voem van corona hebben gehad. Maar met die symptomen kan je ziekte wel doorgeven aan mensen die dat geluk niet hebben en er echt ernstig ziek van worden. Soms gaat het niet alleen om jezelf.
Wat dacht je van Spanje? Nu code oranje, in onze regio (1/7 van Nederland) geen besmettingen, terwijl het hier in de randstad besmettingen regent. Toch mag ik nu niet naar Spanje toe omdat het daar gevaarlijk zou zijn qua besmettingen?!
Ik schets mijn eigen situatie even als voorbeeld, maar voor mij is het nu helemaal niet relevant. Ik kom niet verder als 20 stappen en op de fiets kan ik 500 meter, dus ik heb nu geen reden voor een keuze. Overigens ben ik niet bang, maar niet van plan om aan Covid ten onder te gaan. Ik bedoel meer dat ik het eigenlijk in het algemeen niet heel sociaal vind als een (denk ik best wel grote) groep gedwongen wordt om te kiezen tussen risico nemen of niet meer meedoen in de maatschappij voor ik weet niet hoe lang. Daarnaast is Covid ook wel iets anders als een griepje met longschade en hersenschade tot gevolg. Dus afgezien van de risicogroep: hoeveel gezonde mensen offer je dan op als je het virus gewoon laat woeden. Vergeet niet dat er vanuit de eerste golf nog heel veel mensen aan het herstellen zijn, ook veel mensen die nooit getest zijn en thuis hebben 'uitgeziekt'. Gezonde mensen die nu nog geen 5 km kunnen lopen. Ook zijn er gezonde mensen overleden. De maatregelen waarmee we uit de lockdown zijn gekomen, waren best vol te houden en ook effectief naar mijn idee. Ook met het oog op de ziekenhuizen lijkt mij dit het minste wat je kunt doen. Ik kan me voorstellen als Nederland massaal de maatregelen loslaat, dat dat in de ziekenhuizen niet voor de juiste motivatie zorgt. Ik vind dus ook niet dat de maatregelen strenger moeten worden, maar wel dat we ons eraan moeten houden.
Maar niet iedereen die bang is voor Corona kan zich maar gewoon uit de samenleving onttrekken, dat is te simplistisch gedacht. En met mondkapjes bescherm je vooral de ander niet jezelf.
Daar doelde ik dus ook op met de individualistische / egoïstische maatschappij. Als het gewone leven maar door kan draaien iets voor het grote geheel over hebben is er dan niet meer bij
Ik vind je opmerking niet leuk maar eigenlijk is het een hele verdrietige situatie. Maar niet nieuw denk ik.
Als je er goed over nadenkt heel verdrietig ja. Het is niet nieuw, maar het wordt wel steeds erger. En in deze Corona tijd wordt dat weer pijnlijk duidelijk. Ook het commentaar op de overheid telkens. Dan denk: ga er zelf maar eens aan staan ...
@tuc ik wilde je hart onder de riem steken mbt je dochter. Laat anderen maar praten dan ben je maar egoïstisch, gelukkig weet de hulpverlening het beter. Ik hoop dat jullie heel gauw in het ziekenhuis terecht kunnen. Wat maatregelen betreft op zich vind ik het wel ok mits er onderbouwt kan worden dat het helpt. Die 1,5 m is gewoon uit een duim gezogen want in de andere landen is het of 1 m of 2 m, dus wat is het nou 1, 1,5 of 2 m of 5 m is wellicht nog veiliger. Idem de mondkapjes, Spanje doet het niet bepaald erg goed met hun mondkapjesplicht overal. En wat betreft egoïstisch je leeft uiteindelijk maar 1 keer en ja ik heb op sommige punten (vooral mbt de kinderen) wel de moeite mee dat de overheid teveel impact heeft op onze leven. Maar het ergste vind ik nog dat er totaal geen vooruitzichten zijn op wanneer dit ophoudt.
Ik vind niet dat je de landelijke overheid kunt verwijten dat de regels die zij opleggen door sommige instanties heel ver worden doorgetrokken. In dat licht denk ik dat de overkoepelend organisaties daar één lijn in moet trekken. Het is belachelijk dat de ene arts gewoon spreekuur heeft en de andere helemaal. Dar schept idd onduidelijkheid. Maar niet iets wat de overheid te verwijten valt. En de overheid heeft toch vrij duidelijk gemaakt dat je gewoon naar de huisarts kan. Ik denk dat niemand kan vertellen wat echt helpt. Of het nou 1, 1,5 of 2 meter is. Alle afstanden zijn redelijk arbitrair gekozen. In alle landen. De boodschap is dat je afstand bewaart. Alleen moet je blijkbaar een getal aan die afstand hangen omdat mensen daar niet zelf een verantwoordelijkheid in kan nemen. Nederland heeft ook geen mondkapjes plicht landelijk overigens . Enkel in het ov is het verplicht dacht ik. Regionaal zijn keuzes gemaakt en dat is prima denk ik. In Duitsland is het verplicht om mondkapjes in de supermarkt te dragen en daar houdt iedereen zich aan. Dan mekkeren mensen hier over dat mondkapje. Wat is het probleem dat ding even te dragen? Het probleem is dat iedereen de regels op eigen wijze toepast hoe het hen uitkomt en daarna klaagt dat er onduidelijkheid is...
Dat is ook het waardeloze er aan, je weet niet hoe lang dit nog gaat duren. Alleen dit winter nog? Of wellicht nog een jaar langer? We kunnen niet in de toekomst kijken (gelukkig maar) dus de tijd zal het ons leren. Maar juist om het ook dragelijk te maken voor iedereen, lijkt het mij het meest logisch om nu even je eigen belangen op zij te zetten (en nee, dan bedoel ik niet zorgelijke situaties zoals bij Tuc) maar de 'schijt hebben aan' mentaliteit.
Dit idd. Situatie van een afspraak in ziekenhuis die niet door kan gaan, terwijl dat best op een veilige manier zou kunnen, is gewoon heel vervelend. En daar mag je best over in discussie gaan en proberen gerechtigde halen (op nette wijze ) Maar waar ik boos om kan worden zijn studenten die illegale feestjes houden of voetbalsupporters die zich nergens aan houden. Die zijn gewoon ronduit egoïstisch bezig.
Dat die afstand per land kan verschillen, is al duizend keer uitgelegd. Maar goed: nog maar een keer: Als mensen praten, schreeuwen, zingen, hoesten of niezen komen er kleine druppeltjes in de lucht. Die druppeltjes kunnen (als je een actieve besmetting hebt) virusdeeltjes bevatten. Als die druppels door een ander worden ingeademd of in de ogen komen, kunnen die virusdeeltjes bij de ander in het lichaam komen. Daar gaan ze zich weer vermenigvuldigen. Ik denk dat iedereen wel eens een gesprek heeft gevoerd met iemand die sprak met consumptie. Maar niet iedereen doet dat. Ook niet eerdere hoest of niest even hard. Het kan dus per persoon verschillen hoe ver die druppeltjes reizen. En het is ook afhankelijk van wat je doet: bij luidkeels zingen verspreid je meer druppels en over een grotere afstand dat wanneer je gewoon rustig praat. Dan speelt uiteraard ook nog mee of je binnen bent of buiten bent. En als je binnen bent, maakt het uit of en hoe er geventileerd wordt. En als je buiten staat heeft zowel windkracht als windrichting effect op de besmettingskans. En zelfs of je stilstaat of in beweging bent zal uitmaken. En zo zijn er vast nog meer variabelen te verzinnen. Kortom: er is geen 'vaste' afstand te noemen die altijd bij elke activiteit voor iedereen geldt. Ja, je zou 10 meter kunnen zeggen. Maar dat is natuurlijk niet praktisch Dus is er bij een flink aantal proefpersonen gekeken over welke afstand bij de meeste mensen in de meeste situaties die druppels zich verspreiden. En dan kun je dus een risicoberekening maken. Ik heb nu eerlijk gezegd even geen puf om de exacte getallen op te zoeken. Maar het is zo ongeveer iets als; "als je op 100 cm afstand van een coronopatiënt staat terwijl deze jouw kant op hoest, is de kans op besmetting ongeveer 50% kleiner dan wanneer je op 50 cm afstand stond. En bij een afstand van 150 cm is de kans op besmetting 75% lager en op 200 cm afstand is de kans op besmetting ongeveer 90% lager". Zoiets. En dan ga je dus bedenken wat in de meeste situaties nog enigszins haalbaar is qua afstand en ook nog de kans op besmetting fors verminderd. En dan maak je een keuze. En ja: in sommige situaties zal 1 meter ook prima volstaan. Terwijl bij een andere gelegenheid 2 meter verstandiger is. Maar als we nu ook nog eens per situatie met een andere afstand gaan werken, snapt niemand het nog. Dus is er in Nederland gekozen voor 1,5 meter. Lekker praktisch, beetje tussen de 1 en 2 meter in die in veel andere landen wordt aangehouden. Ook makkelijk zichtbaar te maken door te zeggen "ongeveer 2 armlengtes". En dan kun je nog eens iets met gestrekte armen aan iemand aangeven zonder dat je te dichtbij staat. Oh ja, welke eenheid je gebruikt maakt ook nog uit. In de VS hebben ze het over 6 feet. Maar ja dat is 182,88 cm. Dan bekt "anderhalve meter" toch net even wat lekkerder dan 1,82 meter.
Dat mijn oplossing niet sociaal is ben ik met je eens, echter hoorde je hier niemand over klagen tijdens de griepepidemie van 2017/2018? Toen gebeurde het zelfde namelijk. Aan de andere kant, hoe sociaal wenselijk is het dat er nu heel veel mensen in een depressie zitten? Of dat mensen pas een diagnose kunnen krijgen als de kanker al is uitgezaaid? Want de wereld bestaat niet alleen maar uit corona. Mbt de ziekenhuizen, ik ken genoeg specialisten die ook geen heil zien in alle maatregelen. En ja, complicaties als gevolg van corona zijn kut, echter kampen er al jaren mensen met complicaties als gevolg van griep. Echter haalt dat op een of andere manier het nieuws niet? Wat betreft jezelf, sterkte. Zelf ben ik bedlegerig geweest en daarna kon ik inderdaad ook niet ver komen. Afhankelijk zijn van anderen is vreselijk. Ik hoop dat er medicatie voor je is, en dat je vast kan houden aan een toekomstbeeld waarin je wel weer alles kan doen wat je wil en wat je voorheen deed.
Bij ons op de afd een symptoom waarmee het meestal begon En daarnaast symptomen zoals heftige benauwdheid... Maar zeker niet zeldzaam hoor
Dat vind ik echt heel lief! Wat dat betreft denk ik nu ook echt egoïstisch en wie dat niet begrijpt, jammer dan. Wij staan echt al maanden onder continue hoogspanning en stress, ik slaap ongeveer 4 uur per nacht. Eindelijk zouden we dinsdag horen of er een definitieve opname en sonde komt en nu mag de afspraak niet omdat ze verkouden is sinds gister. Ik wordt daar heel verdrietig van. Misschien komt er "maar" 1,5 week bij, ik snap dat dat voor sommige mensen peanuts is, maar voor ons is het weer 1,5 week extra doorsukkelen.
Ik zeg niet dat het onmogelijk is hoor. Maar over de hele wereld gezien is het gewoon niet een veel voorkomend symptoom en verwacht ik dat het eerder toeval is.
Ik snap niet dat zoiets, niet anders word aangepakt. Jullie horen al een tijdje dat een sonde eventueel nodig is. Als het nu moet, dan is het toch iets dat echt wel nodig is nu en liefst zo snel mogelijk?