Ik zou juist denken dat in de vakantie de besmettingen juist kunnen stijgen omdat mensen dan weer allerlei uitjes gaan zoeken overal. Net zoals in de grote vakantie ook gebeurde.
Op de middelbare school waar mijn schoonvader werkt al meerdere besmettingen onder zowel leerlingen als leerkrachten. Op de basisschool van mijn zoontje een leerkracht en een paar leerkrachten met symptomen. Op mijn werk, meerdere collega's (eigenlijk gewoon een heel groot deel van de collega's) besmet. We zaten deze zomer met de buren buiten in de tuin en het kwam ter sprake: zullen de scholen weer dicht gaan? Iedereen was erg stellig, nee, gaat niet gebeuren. Ik: dat gaat zeker wel gebeuren, is het niet landelijk dan in verschillende regio's of per school/opvang, maar we gaan een keer weer allemaal thuis moeten werken en thuis moeten onderwijzen..
Alle scholen dicht zie ik echt niet gebeuren, althans voor het basisonderwijs dan. De onderzoeken die hebben uitgewezen dat kinderen maar weinig bijdragen aan de besmettingen zijn er niet voor niets geweest. Maar er zullen inderdaad zeker nog regelmatig uitbraken zijn waardoor scholen helaas tijdelijk moeten sluiten.
Nou, men heeft anders jarenlang betoogd dat het dragen van een burka ingreep op de persoonlijke levenssfeer van de vrouwen die deze (al dan niet vrijwillig) droegen. Nét zo lang tot er uiteindelijk een verbod op gezichtsbedekkende kleding in de openbare ruimte werd ingeroepen. How times have changed hey?
Bij koorts zat hij idd. fout. GeMaar dankbaar... mwah. Maar als de kinderen zo weinig bijdragen aan besmettingen. Waar komen dan de uitbraken op scholen vandaag? Ik hoop dat ze hopen kunnen blijven hoor. Maar ik vraag me dit wel serieus af.
De juffen staan hier bij de poort...zonder jas en op een kluitje Die steken elkaar op alle fronten aan
Dit dus! Ik ben slechthorend. Met mensen praten op 1.5m is vaak al niet makkelijk, laat staan dat diegene dan ook een mondkapje op heeft. Dit gaat echt lastig worden want vooral in publieke ruimtes is het altijd wel rumoerig. Maar wat moet, moet he.
Dat vind ik ook wel lastig idd. Gesprekje met de caissière met dat plexiglas ertussen zit er voor mij ook al een tijdje niet echt meer in.
Net in de supermarkt waren er al heel veel mensen met mondkapje. Ik denk dat mensen die het al langer dit nu gewoon gaan doen.
Hier net geweest, er waren schat ik 15 klanten en 1’tje droeg geen mondkapjes. Personeel allemaal wel.
Ik vind dit wel een leuk artikel om te delen. Het poldermodel van NL lijkt ons nu te nekken. Aan de ene kant juist goed dat we in NL niet zo’n volgzame cultuur hebben, aan de andere kant kun je regels ook ‘kapot’ polderen.... https://www.parool.nl/cs-b07d4eca
Ik ben benieuwd hoe het bij ons in de supermarkt zal zijn. Ik gok dat het hier zal meevallen qua mondkapjes. Aantal besmettingen hier vallen tot nu toe mee, denk dat dat wel meetelt
Ik denk inderdaad dat dit een belangrijke rol speelt. Daarbij is het nu zo dat de nieuwste maatregel blijkbaar zo zijn doorgerekend, dat ze tot een R0 van 0,9 zouden moeten leiden. Maar is daarin meegenomen hoeveel mensen zich niet aan deze maatregelen houden? Of zijn de keuzes gebaseerd op 'als iedereen zich daadwerkelijk aan de maatregelen houdt komen we uit op 0,9'? Het is overigens ook niet fair om de mensen die zich er wel aan willen houden, op te zadelen met strengere maatregelen om als het ware te compenseren voor degenen die het niet doen. Er is gisteren een debat geweest. Daar is nu het dringende advies uitgekomen om in publieke ruimtes binnen, toch een mondkapje te dragen. Nou prima, daar zal iedereen ook weer een mening over hebben. Maar ik denk dat het onderhand belangrijker is om een debat te voeren over de vraag: en hoe gaan we ervoor zorgen dat mensen zich weer aan deze maatregelen gaan houden? Ik hoop dat zowel de politiek als de pers daar nu ook een stuk verantwoordelijkheid in gaan nemen. Even kappen met wellus-nietus over het nut van afzonderlijke maatregelen. Dat gesprek hebben we uitgebreid gevoerd. Voor nu ligt dit pakket maatregelen er. En los van wat je van de uitzonderlijke maatregelen vindt: het totale plaatje zorgt bij naleving voor een afname van het aantal besmettingen. En dat moeten we hebben. Dus nu zorgen dat mensen zich er echt aan (willen!) gaan houden.
Weet je waar ik tegenaan loop? Dat de mensen in mijn omgeving dus niet eens wéten dat er nieuwe maatregelen zijn. Mijn zusje was net op bezoek en zei: "Ze zeggen zoveel, constant. Het verandert de hele tijd... Ik keek nooit het nieuws, dus nu ook niet. Ik leef gewoon mijn leven, als ik het fout doe hoor ik het wel."
Ja, precies. Ook dat speelt een rol. En ik snap dat de regels af en toe moeten veranderen. Maar heb niet de illusie dat heel Nederland naar zo'n persconferentie kijkt. Of zelfs maar naar het journaal of eens een krant leest. Dus zorg dat je mensen bereikt. Op een heldere manier. En vertel waarom, zodat mensen ook echt de behoefte voelen zich aan de maatregelen te houden.
Ierland heeft trouwens een mooi overzicht. Die hebben 5 niveaus van maatregelen. Per onderdeel van je leven staat op een rijtje welke maatregelen in elk niveau gelden. Inhoudelijk kun je het eens of oneens zijn met de maatregelen. Maar even puur gekeken naar de manier van communiceren. Zorg dat ieder huishouden zo'n overzicht in de brievenbus krijgt. Hang ze groot op op drukke plaatsen. (supermarkten en andere winkels, stations en bushaltes, scholen etc.) En dan hoef je in principe alleen maar steeds overal aan te geven 'we zitten nu in level ...' Mensen zien dat ook wat gaat gebeuren als het verslechterd. Of waar je samen naartoe werkt als het weer beter gaat. En vooral belangrijk: geen discussie meer over welke maatregelen wanneer genomen moeten worden. Niet èlke keer weer "Wat gaan we nu weer doen en wat vinden we daarvan en willen we dat eigenlijk wel?" Daarmee zaai je twijfel. Nog even een paar flinke discussies om zo'n schema op te stellen. En daarna gewoon duidelijkheid, samen de schouders eronder. Voor het schema, zie: https://joop.bnnvara.nl/content/uploads/2020/09/87604_405b1065-055a-4ca8-9513-390ce5298b10.jpg