Mijn dochter is aan complicaties door influenza B overleden, dus dat is zeker wel mogelijk. Zij had nu ook bij de risicogroep gehoord als ze nog had geleefd.
Dat van die 50 jarige is inderdaad vreemd. Ik hoop dat ik het fout heb, maar het zou mij niets verbazen als ze bij deze persoon binnenkort toch onderliggend lijden aantreffen. Bij echte influenza lig je (als je gezond bent en niet in de risicogroep valt) zeker 2 weken aan bed gekluisterd, vaak zelfs 3. Daarna heb je nog een paar weken hersteltijd nodig, vergelijkbaar als na een longontsteking. Maar ook daarbij zijn er genoeg mensen die daar blijvende schade van overhouden en natuurlijk ook ontzettend veel mensen die er aan overlijden. Echter weten een hoop mensen dit niet, omdat er in de media niet zo veel aandacht aan besteedt wordt.
Jeetje wat ontzettend heftig. Ik kan mij voorstellen dat dit dan echt een klote tijd voor jullie gezin moet zijn. Sterkte.
Wat afschuwelijk naar. Geen ouder zijn haar kind moeten verliezen. Aan welke ziekte dan ooit Mijn punt is ook zeker niet dat influenza geen nare gevolgen kan hebben. Mijn punt is dat de schaal waarop corona nare gevolgen heeft veel malen groter was dit voorjaar dan die van een griepgolf ooit. En dat ik daarom nogal moe wordt van de vergelijking die nog steeds wordt gemaakt. En ik snap ook wel dat "mensen die ik ken" statistisch gezien weinig waarde heeft. Ik heb in mijn vergelijking ook alleen kansen meegenomen die ik echt ken. Directe familie en goede vrienden. Dus de vage kennissen, facebookvrienden en verhalen van moeders op het plein staan hierbuiten. Maar echt. Ik ben dus bang dat, wanneer we weer een grote golf te verwerken krijgen, de economie straks nog een klap moet gaan opvangen. Namelijk die van de duizenden mensen die (deels) arbeidsongeschikt raken. En dus allemaal een uitkering en extra zorgkosten nodig gaan hebben.
Dat is niet te combineren. Ik keek vanavond even een stukje op1. Daar ging het over de mondkapjes op school. Een expert vertelde dat je een mondkapje maar 1x mag opzetten, bij een volgende keer dus een schone. Zie je het al voor je: zoon gaat met de bus naar school, mondkapje 1 op. Bij school aangekomen, ding snel af. De school in naar 1e uur, mondkapje 2 op. Iedere leswissel nieuw mondkapje. Je zal maar 8 uur les hebben. Hij kan een aparte rugtas meenemen voor alle mondkapjes Nee, ik denk niet dat hem dat gaat worden
https://www.demorgen.be/nieuws/donald-trump-en-vrouw-melania-testen-positief-op-coronavirus~bd97658f/ Hopla, moest er wel een keer van komen zeker
Hier komt het nu echt binnen. Gisteren het nieuws gehad dat een oom van mijn man slecht lig op de IC. Gewoon een gezonde vent van net 50 die Niks mankeerde. Dan komt het toch wel binnen dat het niet 'meevalt' en iedereen dus dood ziek kan worden hier aan. Daar naast ook 4 anderen die ik ken wie besmet blijken te zijn. Waar van er ook juist bijna geen klachten hebben. Dus echt geen pijl op te trekken.
Huh, waarom moet er onderliggend lijden zijn? En waarom vreemd? Heb je de berichten een beetje gevolgd van (jonge) mensen die geen risicogroep zijn en nu al maanden aan het herstellen zijn van corona? Ik heb alleen al twee vrienden in mijn omgeving, allebei in de 30, die al maanden gevolgen ervaren. 1 werkt nog niet eens de helft van wat hij hiervoor deed. Fietsen gaat niet. Bijkomen na de trap op gaan. Zulke dingen. Allebei rond april/mei positief getest. Allebei jonge, gezonde mensen. En zo lees je echt heel veel berichten in de media. Lijkt me sterk dat ze allemaal iets onder de leden hebben. Volgens mij is het toch echt al bekend dat veel mensen blijvende schade houden.
Herkenbaar. Ik kan nu ook niet meer tegen mensen die bijvoorbeeld op Facebook delen dat mondkapjes niet nodig zijn enzo... sterkte!
Tot een paar weken geleden dacht ik ook 'jaja, zal wel'... Tot mijn mama, papa en twee zussen ziek werden... Mijn mama (57) heeft een week op intensieve zorg gelegen en dan nog paar dagen gewoon ziekenhuis, is nu nog erg moe... Mijn papa (56 - risicopatient want én overgewicht én hartpatiënt én ex-roker...) die heeft niets gehad... Ja beetje moe, maar voor de rest 'niets'; mijn twee zussen (allebei 30) - eentje zwanger en in ziekenhuis beland met longschade (week ziekenhuis), andere ook goed ziek. Nu beiden weer genezen (alleen ook nog moe) Echt, dit is niet zomaar iets als de griep hoor... Maar mondkapjes, elke keer eentje verwisselen bij afzetten, dat doe ik dan ook wel weer niet...
Omdat er bij een hoop mensen die erg ziek worden, dan wel rest schade hebben, er later toch onderliggend lijden ontdekt wordt. Als je goed gaat zoeken dan zal je dit ook in de media aan kunnen treffen. Zelf ken ik iemand van 40 die in maart positief getest was (met het halve dorp hier naar de beruchte bar in Gerlos geweest), en nu nog steeds wat kortademig is bij inspanning. Hij loopt overal te verkondigen dat hij er niets van begrijpt want hij is kerngezond. Als ik dan over zijn bmi begin (want overgewicht) dan kan dat de oorzaak niet zijn want half Nederland is te zwaar?!
En als er toch iets onderliggends ontdekt wordt na corona... dan is het minder erg? Iedereen kan onbekend onderliggend lijden hebben.
https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2020/09/24/nieuw-onderzoek-waarom-worden-sommige-jonge-en-gezonde-mensen-z/ Of jonge mensen ernstig ziek worden of niet lijkt vooral ook te maken te hebben met genetische factoren, aangezien je dit niet kan weten op voorhand en deze mensen niet ziek waren, kan je dit moeilijk benoemen als 'onderliggend lijden' vind ik.
Natuurlijk is dat niet minder erg, misschien nog wel erger, dan heb je als patiënt zijnde namelijk ineens 2 diagnoses. Ik weet zelf nog dondersgoed dat ik het verschrikkelijk vond om ineens de titel chronisch ziek te moeten dragen. Maar voor het CBS is onderliggend lijden wel van belang voor de statistieken. Voor de medische wereld ook ivm behandelingen. Hydroxychloroquine moet je bijvoorbeeld niet gebruiken bij medicatie voor het hart, hartritmestoornissen of bij epileptica. Dexamethason kan weer niet bij hiv medicatie en kan rare effecten geven bij het gebruik van nsaid's (pijnstillers). Dus stel je voor iemand heeft een hartritmestoornis waar hij niets van weet, en je gaat Hydroxychloroquine geven, dan kan dat hele nare effecten hebben.
Toevallig was men hier een aantal maanden geleden in Nederland ook mee bezig. Daar bleek bij 2 broers van ik dacht eind 20/begin 30 inderdaad ook dat ze dit gen en eiwit missen. En ja, hoe hard het ook klinkt, een gen defect is onderliggend lijden.
Als die mensen zonder corona niet ziek waren geweest of dood waren gegaan, doet het er dan toe dat ze 'onderliggend lijden hadden? De term 'onderliggend lijden' wordt meestal gebruikt om aan te geven dat mensen die ernstig ziek worden al ziek waren (en dus sowieso een kortere levensverwachting hadden) of een bepaalde aandoening hebben waardoor ze zelf weten dat ze in de risico groep behoren. Dat is bij deze twee factoren die meespelen niet het geval, deze mensen zijn niet ziek en weten niet dat ze tot een risicogroep behoren. Anders kan je gaan zeggen dat van het mannelijk geslacht zijn ook 'onderliggend lijden' is (zit wel wat in ) aangezien mannen in verhouding ook vaker ernstig ziek worden.