India is inderdaad niet het schoonste land ter wereld. Sterker nog, ik vond het er echt vies en krijg nog steeds kokhalsneigingen van het lopen langs openbare toiletten. Ik denk dat, wanneer je echt waarde hecht aan een schoon toilet, je beter ergens anders naartoe kunt gaan. Zoals al gezegd wordt, kan je soms in de bosjes terecht, maar dat kan lang niet overal.
Ik ben in India en Nepal geweest. Daar heb ik een 3 daagse trektocht gedaan. In totaal een maand weggeweest, 2 weken India en 2 weken Nepal en nul keer ziek. Eigenlijk wat je nu ook doet zodra je wat aanraakt, bij een winkel bent geweest, wat gaat eten en drinken eerst je handen wassen. Een flesje handige, was toen ook super handig. Betreft wc vond ik het allemaal wel meevallen, het liefste ging ik in ons hotel maar als het onderweg was dan toch vaak een Hurk wc. Het is even oefenen maar een stuk frisser. Bij een echte wc hang ik er boven als hij minder fris is. Betreft eten ging ik zoveel mogelijk zonder vlees. Geen kraampjes en bij een restaurant aten we waar het wat drukker was omdat dan het verloop van het eten sneller is. Het land is prachtig maar je moet er van houden. Of het is mooi of je wil er nooit naar toe. Het is een land van extreme maar zelfs in India kon ik toch door komen zonder ziek te worden.
In China is het niet anders. Ooit een keertje een toeristische uitstap gedaan met de bus. Onderweg plaspauze. Het toilet voor de dames was gewoon 1 lange goot in de grond waar je moest over hurken. De plas van de buren stroomde onder je kont voorbij. Andere dames kwamen gewoon ongegeneerd vlak naast je zitten. Geen afscheiding, geen privacy, je zat gewoon te plassen op vijf centimeter van iemand anders. Spetters vlogen alle kanten op bij iedereen. Bij sommigen spoot de urine gewoon tussen hun benen door naar voren in plaats van in de goot. Alles nat, overal urine. Echt vre-se-lijk.
Als je hygiene echt zo belangrijk vindt, weet ik niet of het een goed land is voor je. In de hotels valt het meestal nog wel mee. Op openbare toiletten in toeristische centra heb je vaak al te maken met hurktoiletten, met 0 privacy. Andere dames komen gewoon vlak naast je zitten om te plassen. De urine klettert gewoon rond je heen. Niet leuk als je dat niet gewoon bent. Als je niet of lastig hurkend kunt plassen, heb je dan dus al een probleem. Eens je buiten de toeristische gebieden gaat, meer naar het platteland toe, is het echt 100 jaar terug in de tijd. Ik heb in de paar winkeltjes die ik ben tegengekomen zelfs geen maandverband gezien - de meeste mensen zijn er zo arm dat vrouwen het bloed gewoon allemaal langs hun benen laten lopen, zo vertelde onze reisbegeleidster. Toiletten zijn er nauwelijks. Plassen doet iedereen gewoon langs de kant van de weg. Vrouwen plassen staand met hun rok aan omdat ze bang zijn om verkracht te worden. Ik voelde me er niet op m'n gemak en ik kan nochtans best wat hebben. De natuur is er prachtig, maar het is geen land voor mensen die al onwel worden van een urinegeur.
Een vriendin van me is voor haar werk in India geweest, echt op het platteland, en dat was qua hygiene toch wel een cultuurshock. In haar verblijf was er een gezamenlijk hurk-toilet - en dat was oud, vervallen en erg vies. Buiten in het dorpje hurkten mensen gewoon op het veld of naast de weg/straat neer om te plassen en poepen. Maandverband etc? Dat was er niet, vriendin wist dat wel van te voren en had dus meer dan voldoende meegenomen.
Zoek maar eens op She Wee, siliconen plastuiten. Ik heb de afgelopen winter 3 maanden in een camper doorgebracht die geen badkamer had. Ik gebruikte zo’n she wee met urinaal (of een fles oid). Werkte perfect.
Hehe, ja dat is de prijs die je moet betalen voor reizen door landen met andere standaarden ik heb smetvrees, en vind aan toiletten aldaar ook niets aan, plas liever achter een bosje dan op een vies openbaar toilet, ook in Nederland trouwens. Als ik hier moet kiezen tussen een dixi of het bos, dan ga ik liever voor het "schone" bos. Ik ben dan ook getraind in wild plassen
Hier is een collega naar India geweest en die vertelde me dat er gewoon geen maandverband gebruikt wordt in de meeste delen van India, voornamelijk vanwege de armoede. De meisjes laten het gewoon lopen. Ze vertelde me dat ze een jong meisje zag dat op het veld werkte en haar onderbeen hing onder het menstruatiebloed. Vreselijk dat zulke dingen nog gewoon kunnen ergens in deze wereld.
Lees dit eens: https://www.nationalgeographic.com/magazine/2017/08/toilet-defecate-outdoors-stunting-sanitation/ Van dit artikel heb ik de Nederlandse bewerking in het magazine gelezen. Het artikel maakt ook duidelijk waarom de sanitaire voorzieningen op het platteland in India slechter zijn dan bijvoorbeeld in China.
Ik vraag me dan af hoe je dat ding gebruikt. Je schuift je ondergoed opzij veronderstel ik? Maar wat als je dan een broek aanhebt? Nou, ik kan best wat tips gebruiken denk ik, ik ben er echt heel slecht in (lees: natte broek en schoenen, zelfs al eens m'n evenwicht verloren en al plassend achterover gevallen!)
Ik heb vroeger veel rond gereisd en ben de meest ranzigste wc's tegen gekomen. Tijdens safari's en beklimmen van machu pichu moest ik ook gewoon in de struiken. Ik heb sindsdien AlTIJD een wc rol in mijn rugzak als ik in dit soort landen reis. Daarnaast heb ik desinfect voor mijn handen. Ik hang altijd boven de wc/struiken/gat ga nooit ergens zitten. Ik moet zeggen dat het wel went. Oh ja in dit soort landen heb ij ook altijd een eigen set met naalden bij voor als ik in het zkh/dokter een spuit nodig heb. Heb mijn setje 1x kunnen gebruiken . Ze waren wel diep beledigd daarover. Maar daar had ik schijt aan.
Knoop en rits van broek open doen, beetje naar beneden schuiven. Onderbroek opzij schuiven. She Wee ervoor en plassen. En misschien dat het de eerste en tweede keer wat onhandig gaat en een beetje mis, maar het is een handigheidje wat je moet krijgen, en vertrouwen in jezelf dat je dit kunt.
Naast onhygiënisch is India ook nog eens één van de vrouwonvriendelijkste landen ter wereld..... dat mensen daar überhaupt nog heen gaan
Als je hygiëne een ding vindt dan moet India absoluut bovenaan de lijst staan met landen waar je NIET naar toe moet. Echt, zet het uit je hoofd en droom over andere verre bestemmingen. Ik kan zelf niet goed hurkend plassen door bekken-/rugklachten. Daarom nam ik op verre reizen vaak een kartonnen plastuit mee. Maar ik heb verder niet zoveel problemen met een vies toilet of een gat in de grond. Meerdere reizen naar Afrika gemaakt, dan wen je er wel aan
Oefen vooral in t bos met hurken. Ik ben er erg goed in geworden (dieptepunt kamperen zonder voorzieningen, vreselijk... holst van de nacht met -5 met mijn blote reet op een brandnetel zitten. De jeuk!!!). 1 voordeel... krijg je toch voedselvergiftiging boeit je het totaal niet waar je t kwijt kan, alles beter dan in je onderbroek En ik ben ook team pleerol mee!
Ben je al wel eens in soortgelijke landen op vakantie geweest? Bijvoorbeeld in zuid oost Azië? india trekt mij niet per se, ook door alle verhalen die je erover hoort en idd ook de vrouw onvriendelijkheid in sommige delen van het land. maar misschien dat je eerst eens naar Thailand kunt gaan of helemaal meer ‘instap’ naar Maleisië. Dan kun je het ook een beetje opbouwen zeg maar. Kijken of het het wat vind. Als je Thailand al een shock vind zou ik persoonlijk nooit naar India gaan. Indonesië en Vietnam (hangt natuurlijk af waar) zijn dan net weer wat minder qua voorzieningen dan bovengenoemde landen. Maar volgens mij nog super netjes tov India. In Vietnam nooit extremen meegemaakt ook, overigens daar ook niet heel ver het binnenland in geweest.
Nou, nu ‘ken’ je nog iemand die er én geboren is én een paar keer geweest en die NIET ziek is geworden nadat ze er anderhalve maand is verbleven