Uitleg IQ test

Discussie in 'Schoolkinderen en pubers' gestart door paula1984, 8 okt 2020.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. paula1984

    paula1984 Niet meer actief

    Hoi,

    Vandaag kreeg de oudste een opp mee naar huis.
    Daarin stonden ook zaken uit het verleden, het heden en de toekomt.
    Hij is in juni '17 getest door de ggz

    WPPSI-III-NL

    TQI 87
    VIQ 97
    PIQ 89
    ATI 105 VS 70

    Hij kreeg hierbij toen ook de diagnose ass.

    Nu lees ik in het verslag dat ze dit niveau beneden gemiddeld tot gemiddeld noemen. Zo hadden wij dat toen dus helemaal niet begrepen.
    Iemand hier die mij uit kan leggen wat deze scores inhouden?
    En is het zinvol om zoiets nogmaals 3,5 jaar later nog eens te doen?
     
  2. tupp

    tupp VIP lid

    13 jun 2009
    22.797
    19.014
    113
    Vrouw
    lerares basisonderwijs
    Een IQ van 100 is precies gemiddeld. Maar er zijn maar weinig mensen die precies 100 scoren, natuurlijk. Daarom wordt alles tussen de 90 en 110 'gemiddeld' genoemd. Bijna 70% van de bevolking heeft een gemiddeld IQ. Je zoon zit daar net iets onder, maar het scheelt niet heel veel. Vandaar beneden gemiddeld tot gemiddeld. Ze nemen een beetje marge, want de uitslag van een IQ-test staat nooit helemaal vast.

    TIQ staat voor 'Totaal IQ" dat is het gemiddelde van de subtests (onderdelen) van de IQ-test. Bij de WISC III had je verschillende schalen: verbale intelligentie (VIQ) dat heeft vooral met taal te maken; hoe goed je kunt redeneren, dingen onder woorden kunt brengen etc. De performale intelligentie (PIQ) zegt meer over hoe goed je kunt handelen. Daar horen bijvoorbeeld logische puzzels bij waarvoor je geen taal nodig hebt. Maar ook plannen.
    Daarnaast is er bij jouw zoon gekeken naar de ATI = algemene taalindex. Dat gaat vooral over woordenschat. En naar de verwerkingssnelheid (VS), dat is eigenlijk een meting van hoe snel je kind kan denken.

    Bij de WISC-III kreeg je nog redelijk concrete getallen. Maar daarmee lijkt het heel erg alsof het precies zo is en helemaal vaststaat. Maar je kunt verschillend scoren op een IQ test, afhankelijk van hoe uitgerust je bent, of je een leuke klik hebt met de onderzoeker, hoe zenuwachtig je bent etc.
    Tegenwoordig krijg je dus niet meer één getal, maar bijvoorbeeld de score "Het IQ ligt met 95% zekerheid binnen 80-95, waarschijnlijk aan de hoge kant van deze range". Ofzo. Ook wordt nu meestal de WISC-V afgenomen. Die meet net weer andere dingen.

    In principe is een IQ-test 2 jaar geldig. Ik weet eigenlijk niet zeker of die oude test nog wel in het OPP thuishoort.
    Je zou je zoon opnieuw kunnen laten testen. Voordat je een IQ-test laat afnemen, moet wel altijd de vraag zijn: waarom wil je dat? Hoe helpt de uitslag van de IQ-test jullie verder?
     
    merah, Fuddey en owly vinden dit leuk.
  3. paula1984

    paula1984 Niet meer actief

    Hoi @tupp

    Bedankt voor je uitgebreide uitleg heel duidelijk en overzichtelijk.

    Wat betreft uitslagen, hij was (en is nog) altijd heel onzeker en raakt snel gefrustreerd en gaat er dan met de pet naar gooien uit angst fouten te maken.
    Daardoor denk ik zelf dat hij iets lager scoort.
    Dat zijn verwerkingstijd laag ligt klopt dat merk je ook in het dagelijks leven, en zelf vermoed ik dat dat ook voort kan komen uit zijn onzekerheid,angst en perfectionisme.

    Ergens zit ik er ook helemaal niet op te wachten om de test nogmaals te doen om bovenstaande reden. De weerstand bij hem is dat het waard?
    Volgende week bespreken we het opp met school, zal haar het eens voorleggen met de vraag is er een winst om het nogmaals te doen.

    Ben ontzettend blij met je reactie :)
     
    owly vindt dit leuk.
  4. tupp

    tupp VIP lid

    13 jun 2009
    22.797
    19.014
    113
    Vrouw
    lerares basisonderwijs
    Graag gedaan.

    Ik snap de vragen die je stelt. Gaat het om je zoon van 8?
    Even brainstorm uit de losse pols:
    Een IQ-test neem je (meestal) af om antwoord te krijgen op de vraag wat je kind kan leren en of de schoolprestaties van nu, kloppen met wat je zou verwachten bij een bepaalde intelligentie. Als de resultaten (veel) lager zijn dan je zou mogen verwachten, dan zul je verder moeten zoeken om antwoord te krijgen op de vraag waarom dat zo is. Wat belemmert het leerproces?
    Als de scores overeenkomen of iets hoger liggen, is het denk ik afhankelijk van het kind wat je doet. Als je kind erg op zijn tenen loopt en daardoor niet lekker in zijn vel zit, kan een IQ-test aanleiding zijn om verwachtingen wat bij te stellen om je kind meer rust te geven.
    Deze dingen kun je in principe ook wel doen met een 'verlopen' IQ-test. Tenzij er natuurlijk vermoedens zijn dat er nu echt een heel andere score uit zou komen. Je geeft al aan dat je zoon last heeft van onzekerheid en weerstand, waardoor hij de toets mogelijk niet optimaal maakt.

    Een andere reden o meen IQ-test af te nemen, is om toegang te krijgen tot bepaalde zorg of een bepaalde school. Daarvoor moet je wel een test hebben van maximaal 2 jaar oud.

    Dan is dus de vraag: heeft het nu wel zin? Heb je een actuele uitslag nodig? En zou die uitslag dan wel een reëel beeld geven?

    Misschien is het beter om nu eerst te gaan werken aan die onzekerheid en de faalangst. In de regel heb je daar geen actuele IQ-uitslag voor nodig om daar hulp bij te krijgen. Als je daar verbetering in kunt krijgen, zul je zien dat je zoon èn beter in zijn vel komt te zitten èn hoogstwaarschijnlijk ook wat betere resultaten gaat halen.
    Mocht je dan richting het VO zitten te kijken, kun je tegen die tijd altijd nog bedenken of een IQ-onderzoek of bijvoorbeeld de NIO aan verstandige aanvulling is op de school toetsen. Maar wellicht is dat tegen die tijd helemaal niet meer nodig.
     
  5. Jaimio

    Jaimio Fanatiek lid

    5 nov 2015
    1.663
    827
    113
    Vrouw
    Ik zou een nieuwe test overwegen als deze testuitslag belemmerend is en je het idee hebt dat het niet klopt. Heb je bijvoorbeeld het idee dat hij daardoor te laag ingeschat wordt?

    Mijn oudste dochter heeft een iq test gehad toen ze 7 was. Ze was toen extreem faalangstig en zoals jij ook aangeeft heel snel gefrustreerd en gaf dan op. Dat stond ook wel in het verslag beschreven maar de kale cijfers kwamen in haar opp en die werden steeds zonder context aangenomen. Ze scoorde toen met een grote discrepantie tussen het verbale en performale iq (21 punten) en daar werden steeds allerlei conclusies aan verbonden en gedrag werd op die manier verklaard. Ik had heel sterk het gevoel dat die testcijfers niet representatief waren en dat de uitleg die aan de kloof gegeven werd dus niet klopte. Toen ze 10 was heb ik haar opnieuw laten testen en toen kwam er een harmonieuze score uit (performaal grofweg 25 punten hoger dan de eerdere test) Ze zat toen in groep 8 en door die test is ze op het nippertje toch op regulier aangenomen i.p.v het vso.
     
  6. tupp

    tupp VIP lid

    13 jun 2009
    22.797
    19.014
    113
    Vrouw
    lerares basisonderwijs
    Dat kan inderdaad een goede reden zijn om opnieuw te testen. Volgens mij is de zoon waar TS het nu over heeft op dit moment 8 jaar. Als je dus die IQ-test eventueel zou willen gebruiken voor een juiste plaatsing op het VO, kan je dus beter nog even wachten i.v.m. de geldigheid van de test.
    En voordat je opnieuw gaat testen, is het denk ik fijn om de belemmerende factoren zoveel mogelijk weggewerkt te hebben. Dat is volgens mij bij de zoon van TS nu nog niet het geval, als ik het goed lees. Ook vandaar dus dat mijn eerste gedachte is om het in ieder geval nu nog niet te doen.

    Mocht het zo zijn dat er nu allerlei interventies worden gedaan die voor het gevel van TS niet aansluiten bij de behoeften van haar kind, omdat die uitslag niet klopt, dan kun je natuurlijk wel eerder een nieuw onderzoek doen.
     
  7. Jaimio

    Jaimio Fanatiek lid

    5 nov 2015
    1.663
    827
    113
    Vrouw
    Ja inderdaad. Anders spelen die belemmerende factoren weer mee en ben je nog niet zeker van de uitslag. Sowieso wordt het iq stabieler rond de 12 jaar geloof ik dus geeft het ook meer zekerheid om later te testen. En inderdaad; wat is de vraag die je beantwoord wil hebben met de test? Dat is de eerste vraag om te bepalen wanneer het zinvol is om te testen.
     
  8. Kache

    Kache VIP lid

    11 jan 2012
    6.257
    1.165
    113
    In mijn ervaring blijft de laatste IQ test in OPP staan tot er een recentere is... Meestal op de eerste bladzijdes waar een soort samenvatting is van diagnoses/problematiek. De oorspronkelijke diagnose (in ons geval van 2011) staat er ook nog steeds in.

    Verder sluit ik me aan. IQ test heeft alleen zin als je iets met de uitslag gaat doen. Mijn zoon heeft op 3 jarige leeftijd een IQ-test gehad om te beoordelen naar welke vorm van dagbehandeling hij moest gaan. Op 5 jarige leeftijd om te beoordelen naar welke vorm van onderwijs hij moest gaan (helaas werd er te veel gevaren op dat ene getalletje dat relatief hoog uitviel en eigenlijk minder goed paste bij het dagelijks functioneren). Toen op 7 jarige leeftijd omdat hij vastliep op school en de vraag was of hij het cognitief wel aan kon (nee, IQ viel stuk lager uit). En daarna op 11 jarige leeftijd omdat hij weer vastliep en er nagedacht moest worden over vervolgonderwijs (ook toen viel test weer stuk lager uit). Ik ga er even vanuit dat er over een jaar of 2-3 weer een nieuwe test gedaan zal worden om te beoordelen welk uitstroomprofiel het definitief gaat worden en er dingen zwart-op-wit staan voor aanvraag van voorzieningen als hij volwassen wordt.
     

Deel Deze Pagina