HB, ontwikkelingsvoorsprong, intelligent, versneld, verrijking etc

Discussie in 'Schoolkinderen en pubers' gestart door belize, 19 jul 2018.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. zigzag

    zigzag Fanatiek lid

    21 okt 2015
    1.970
    686
    113
    Vrouw
    Wat goed! @debq
    Klinkt alsof zowel je oudste als je jongste in ieder geval al een fijn begin hebben dit schooljaar!
     
  2. tupp

    tupp VIP lid

    13 jun 2009
    22.771
    18.916
    113
    Vrouw
    lerares basisonderwijs
  3. Baileyy

    Baileyy VIP lid

    12 feb 2012
    5.629
    1.443
    113
    Onze zoon heeft allerlei afgelopen weken allerlei citotoetsen gemaakt en doorgetoetst. Morgen hebben we een intake voor een speciale groep waar hij dan 1 dag in de week heen kan van het overkoepelende schoolorganisatie voor hoogbegaafde kinderen. De plaatsen zijn zeer beperkt en er is een wachtlijst.
    We hebben een hele vragenlijst in moeten vullen. Maar jeetje wat nou als hij niet mag door bepaalde antwoorden..
    Ik merk dat ik er zelf wat zenuwachtig van wordt.. Hij zelf niet hoor, hij is wel van zichzelf overtuigd dat hij erheen mag hahaha.

    Maar wat doen we als hij toch niet in aanmerking komt? Wie heeft ervaring met zo'n gesprek?
     
  4. Jo79

    Jo79 VIP lid

    6 mei 2007
    25.063
    3.858
    113
    Bij ons waren er ook maar 2 plaatsen per school om in die groep te komen. Hier geen intake, maar de juf moest het doorgeven en haar verhaal onderbouwen. Ik ben er wel achteraan gegaan, want van school zelf hoefde ik weinig te verwachten. Dus zelf ook alles in een mail opgesomd en uitgelegd. Gelukkig kreeg hij een plaatsje.
    Voor jezelf zou ik nu dus een lijstje met punten maken samen met je zoon.
    Kortom wat zijn nu de problemen en wat kan school niet bieden wat die plusklas wel kan.
    Mijn zoon vond die plusklas na een tijdje best leuk. Was ook stukken beter georganiseerd dan de interne plusklas.
     
    Baileyy vindt dit leuk.
  5. Baileyy

    Baileyy VIP lid

    12 feb 2012
    5.629
    1.443
    113
    Bij ons doet school er eigenlijk best veel aan. Ze hebben dit zelf gesignaleerd en voorgesteld.
    In die groep zijn maar 30 plaatsen beschikbaar per jaar. Verdeeld over heel veel scholen van het overkoepelende orgaan.

    En de problemen. Tja dat hij zich gauw verveelt op school, ondanks pluswerkjes, levelwerk, rekentijgers, etc. Hij denkt dat hij alles wel kan en wil daardoor niet echt heel veel meer. Maar of dat voldoende is qua probleem? Ik weet het nog niet zo goed. Hij is nog maar net 8.
     
  6. NiekeKris

    NiekeKris VIP lid

    13 apr 2008
    23.134
    8.867
    113
    Wat doet hij als hij iets niet meteen kan? Heeft hij voldoende vaardigheden om dat soort taken ook aan te pakken en door te zetten ed? En heel anders: heeft hij voldoende aansluiting bij de rest van de klas? Juist omdat hij pas 8 is, zou het fijn zijn als hij bepaalde dingen nu al leert. Ook juist om (echte) problemen te voorkomen.
     
    Baileyy vindt dit leuk.
  7. Baileyy

    Baileyy VIP lid

    12 feb 2012
    5.629
    1.443
    113
    Als hij iets niet meteen kan, wil hij het niet meer doen. Of wordt gefrustreerd. Dus voldoende vaardigheden om dat aan te pakken heeft ie niet als je het mij vraagt. Maar is dat niet iets wat je altijd moet leren op school? Ongeacht je niveau?
    Hij heeft volgens mij wel voldoende aansluiting. Hij doet wel altijd wat stoer enzo om erbij te horen. Hij ligt goed in de groep en spreekt regelmatig af met diverse vriendjes.

    Ik vind het lastig. School signaleert het niet voor niks. Maar wij hebben geen hele grote problemen met hem. Behalve dat hij nooit echt speelt alleen thuisbehalve gamen, altijd iets samen wil doen met ons, spelletjes ofzo. En hij is gauw bang. Durft niet alleen boven te zijn bijvoorbeeld.

    Op dit moment wordt hij doorgetoetst en tot nu toe haalt hij hoge scores.
     
  8. NiekeKris

    NiekeKris VIP lid

    13 apr 2008
    23.134
    8.867
    113
    Zeker. Het verschil is alleen dat de meeste kinderen dat leren met het standaard aanbod. Kinderen die sneller leren/voorlopen, hebben daar niet voldoende aan om die vaardigheden te leren. Ze kunnen die dingen immers al of leren ze super snel, zonder uitleg en/of oefening ed. Dat is dus wel een (zeer groot) verschil. Ze hebben dus andere lesstof nodig om dezelfde vaardigheden te leren.

    En super fijn toch juist dat jullie geen grote problemen met hem ervaren? Hopelijk blijft dat zo! :)
     
  9. Baileyy

    Baileyy VIP lid

    12 feb 2012
    5.629
    1.443
    113
    We moeten een algemene indruk van hem op papier zetten om te benadrukken waarom wij vinden dat hij in aanmerking moet komen voor die plusgroep.
    Behalve dat wij vinden dat hij moet leren om te leren. Wat voor algemene indruk moeten we dan afgeven? Wat moet je allemaal beschrijven? Ik vind dat zo lastig. En ik ben toch bang dat door onze verkeerde argumenten dat hij het niet gaat worden..
     
  10. NiekeKris

    NiekeKris VIP lid

    13 apr 2008
    23.134
    8.867
    113
    Ik zou geen dingen gaan verzinnen of ‘mensen naar de mond praten’, alleen al omdat je niet kunt weten wat zij geldige argumenten vinden. Daarnaast ga ik er vanuit dat alle andere kinderen die aangemeld worden het ook nodig hebben...ze zullen dus toch zo eerlijk mogelijk een beoordeling moeten maken welke kinderen het het hardst nodig hebben. Ik denk dat ze daarvoor ook afgaan op het beeld van ouders gecombineerd met het veel van school en misschien ook wel in relatie tot prestaties (niet per se ‘straight A student’, dat hoop ik althans) of andere zaken.
     
    zigzag en Jo79 vinden dit leuk.
  11. Baileyy

    Baileyy VIP lid

    12 feb 2012
    5.629
    1.443
    113
    Nee tuurlijk geen dingen verzinnen of naar de mond praten. Ik bedoel meer, wat is belangrijk en waar letten ze op. Dit is voor ons ook compleet nieuw. Nog nooit hulp voor gehad. En na een paar verdrietige jaren van zijn op school, vindt hij het nu eindelijk weer leuk. Hij heeft zin in de uitdaging. Dus dan is het toch logisch dat wij het beste voor hem willen en hem die kans willen geven.
     
  12. NiekeKris

    NiekeKris VIP lid

    13 apr 2008
    23.134
    8.867
    113
    Is zeker logisch! Ik denk alleen dat het onmogelijk is om te weten wat belangrijk is en waar ze op letten, omdat dat nogal eens verschillend is (helaas).
     
  13. Amarens

    Amarens VIP lid

    24 dec 2009
    11.522
    3.770
    113
    Ik denk dat het niet veel uitmaakt wat je invult. De scores en de school bepalen, de ouders worden meegenomen. Mijn zoon zat in zn talentenklas en de citos (gewone scores, niks doorgetoetst) plus de motivatie vanuit de school waren voldoende. Wij als ouders hebben ook iets ingevuld maar ik heb niks bijzonders opgeschreven. Eenmaal binnen was zijn plek elke jaar zeker zonder aanvullende papieren. Ik denk dat het zeker goed voor hem is geweest, echter was het voor 3 uur per week dus alsnog beperkt.
     
  14. owly

    owly VIP lid

    19 aug 2013
    22.295
    10.265
    113
    Klinkt toch ook dat het leren leren toch ook wat extra aandacht kan gebruiken. Misschien is rekentijgers en ander levelwerk niet afdoende. Fijn dat ze doortoetsen!
     
  15. KleineLai

    KleineLai VIP lid

    30 dec 2017
    14.229
    28.208
    113
    Nou dit :)
    Misschien niet omschrijven als 'verdrietige jaren.' Maar dat hij na wat lastige jaren(?) school weer leuk vindt. Hij wil leren leren en heeft zin in de uitdaging.
     
    NiekeKris vindt dit leuk.
  16. koek

    koek Actief lid

    23 mrt 2012
    311
    37
    28
    NULL
    NULL
    ik vroeg mij af of er hier ook moeders zijn met ervaringen van onderpresteren bij hb? Onze zoon, altijd al betiteld als anders dan anderen, vanaf kleuterklas. Telkens met hakken over de sloot. Met vrijwel altijd de opmerking, dat het als het aankomt op schoolse vaardigheden "het er wel inzit maar er niet uitkomt". Verder heel welbespraakt, enorme woorden schat, enorme kennis over zaken die hem interesseren etc.
    Afgelopen jaar ging het niet meer, automatiseert niet, is continu afgeleid etc. Na overleg met ook de ib'er besloten te laten zitten ( groep 4).
    Deze doet hij nu bij een meester die hij eerder heeft gehad ( groep 3) die trekt eigenlijk na twee weken al aan de bel, ib'er er bij, die weet het ook niet zo goed. Daarop is de orthopedagoog van de overkoepelende organisatie erbij betrokken. Deze heeft hem uitgebreid geobserveerd. Vermoeden van onderpresteren bij hoogbegaafdheid met daarbij dyslexie. Zijn intelligentie word komende week getest. Voor de dyslexie testen scoort hij nog net te goed voor, echter mocht hij inderdaad hb zijn dan zijn er wel mogelijkheden tot testen op dyslexie.

    Nou kom ik uit een gezin waarbij meerdere hb zijn getest, allen met dyslexie erbij. Echter hun liepen allemaal wel redelijk in de pas mee, presteerden wellicht onder het niveau wat ze gezien hun intelligentie zouden moeten kunnen, maar kwamen wel mee. Onze zoon lukt dat dus niet. Ik ben benieuwd of zijn verhaal herkenbaar is, hoe verliep het verder?
     
  17. Jo79

    Jo79 VIP lid

    6 mei 2007
    25.063
    3.858
    113
    Wij vermoeden al dyslexie bij onze zoon vanaf groep 4 en vragen sindsdien om extra begeleiding (hij is in groep 3 onderzocht en getest en bleek hoogbegaafd). Voor een dyslexie-onderzoek heeft je kind anderhalf jaar leesonderwijs moeten hebben gehad, wat start in groep 3, of je kind nu al eerder las of niet. Vervolgens moet je kind een half jaar extra begeleiding hebben gehad om getest te kunnen worden op dyslexie, of je de test nou zelf betaalt of niet.
    Voor een vergoede test moeten ze zowel voor lezen als spelling slecht scoren.
    Helaas krijgt hij geen extra begeleiding (inmiddels groep 8), want de juf vindt hem net niet slecht genoeg scoren voor dyslexie. Maar goed, ze doet dan een testje van een kwartier wat weinig informatie geeft. Hij kan woorden leren spellen en op de korte termijn blijft dat hangen, maar hij kan de regels niet toepassen op de langere termijn. Automatiseren is ook een probleem.
    In de brugklas hebben ze voor een test niet meer die half jaar extra begeleiding als eis. Daar hebben we onze hoop maar op gevestigd, want de basisschool krijgen we niet overtuigd.
    Met mijn dochter hadden we het zelfde probleem. Mijn man is dyslectisch en herkende het al in groep 3 bij haar. Maar goed, voor je leraren er van overtuigd hebt als je kind niet voor alles een V scoort (wel voor spelling, niet voor lezen, dat was steeds een III ofzo), maar toch dyslexie kan hebben, dan ben je al zoveel tijd verder. Eind groep 6 is ze getest, bleek inderdaad dyslectisch en meerbegaafd.
    Ze kon al heel jong praten en ook goed praten, de werkwoorden vervoegen en ze gebruikt veel moeilijke woorden. Lezen is haar hobby en ze was ook snel Avi-uit, maar lezen is niet wat je bij de rest van haar intelligentie en prestaties verwacht en spelling al helemaal niet!
    Ze heeft daarna nog begeleiding op school gehad voor dyslexie, helaas door de ib-er, die er ook niet heel veel kaas van had gegeten, dus dat heeft nauwelijks geholpen. Ze spelt nog steeds als een kind in groep 6 of 7, ze doet havo-vwo. Nu in de tweede en op haar talen na heeft ze hoge cijfers.
    Ze krijgt extra tijd met toetsen en met talen zijn ze iets soepeler met toetsen.
    Dat is wel heel fijn. Wat minder is, is dat ze regelmatig woorden mist of dingen verkeerd leest, dus ook met toetsen.

    Mijn man moest ook naar de mavo, daar bleek hij dyslexie te hebben, is daarna havo gaan doen en daarna vwo. Als je zijn appjes, mailtjes enz. leest, zou je ook haast denken dat hij niet erg slim is, want het wemelt van de fouten, zelfs al heeft hij ook intensieve begeleiding gehad en hij leest 5 x langzamer dan gemiddeld (voor de begeleiding was dat 7 x), maar hij kan heel goed rekenen en is goed in exacte vakken.

    Laatst had ik een kaart gekocht met een grappige tekst die ik liet zien. Ze zeiden tegelijk wat er op stond, allebei zeiden ze wat anders en het klopte allebei niet.
    Het is echt wel een struikelblok en je moet er harder voor werken dan anderen met dezelfde intelligentie.
     
  18. NiekeKris

    NiekeKris VIP lid

    13 apr 2008
    23.134
    8.867
    113
    Mijn dochter heeft een jaar begeleiding gehad op spellingsgebied bij een logopedist. Zelf geregeld, omdat school zich geen zorgen maakte. Scores waren net te hoog inderdaad. Logopedist zei dat ze de regels wel weet, maar alles in combinatie toepassen ed blijft lastig. Ze is door die begeleiding wel wat beter gaan scoren gelukkig. (Ik heb zelf lichte dyslexie, kwam daar pas op het hbo achter.)
     
  19. Zonnestralen

    Zonnestralen VIP lid

    22 apr 2017
    12.605
    8.357
    113
    Vrouw
    Mijn zoon met diagnose vermoeden van tos heeft dingen die ik herken van @koek. Ook al je het met een vermoeden van tos niet zou verwachten heeft hij wel een hele grote woordenschat. Het probleem zit hem vooral in het automatiseren (niet alleen van de taal) van de klank uitspraak. Alle voorwaarden zijn aanwezig, maar het komt niet vanzelf eruit. Ook liet hij in de maart periode zien dat hij veel in huis heeft, wat ze daarna op school niet echt meer terug hebben kunnen zien. Ik heb nu even geen tijd om een lap tekst te typen, maar ik denk eraan om hem te laten testen op add.
     
  20. NiekeKris

    NiekeKris VIP lid

    13 apr 2008
    23.134
    8.867
    113
    (De dochter waar ik het net over had mbt spelling heeft ook een diagnose ADHD. En mogelijk speelt er nog meer.)
     

Deel Deze Pagina