Daar zit de oudste dan weer op (Jenaplan). En inderdaad, daar is niemand een uitzondering (ook al volgen niet alle leerlingen een eigen leerlijn, maar je hebt sowieso drie leerjaren bij elkaar en dan daarbinnen natuurlijk nog allerlei niveaus). Werkt voor mijn dochter uitstekend.
Zoals ik het overal lees moet ze echt een keuze maken tussen tweetalig of cultuur. Denk dat het dus vooral aan gaat komen op haar gevoel bij de scholen. In elk geval ben ik wel écht blij dat ze weer zin heeft om nieuwe dingen te leren.
Jouw dochter is de tegenovergestelde van mijn zoon die vindt alles met cultuur vreselijk. Hij vindt exacte vakken het leukst, wetenschapsorientatie, science, wiskunde, biologie, aardrijkskunde. Het is in ieder geval wel fijn dat je dochter weet wat ze wilt. Tweetalig leek ons ook wel wat maar wij zijn uiteindelijk gegaan voor een andere school met beter passend aanbod, Spaans, schaken, science, Cambridge Engels, mogelijkheid tot het kiezen voor een gymnasium (je mag 1, 3 of 6 jaar lang gymnasium doen), projectweken en tot nu toe bevalt het heel goed. Vandaag is de eerste projectweek van start gegaan, volgende week komt er een presentatie voor de ouders. Zoon is helemaal gelukkig en mist de basisschool totaal niet.
Sterrenschool zegt mij inderdaad niks, zal eens kijken wat voor type dat is. Misschien ook eens bekijken wat voor soort onderwijs hier nog meer zit. Bedankt voor je tip
Ik kan me voorstellen. Da Dat is zeker fijn! In welke regio woon je? Hier is volgens mij die combi wel mogelijk (al ligt het misschien ook aan wat je precies onder cultuur verstaat/daar wil leren). Mijn dochter(s) wil(len) alleen juist absoluut géén TTO.
Ze hebben op een TPO-school gezeten/zitten daarop en vonden/vinden dat echt niet fijn. Ik denk voor een deel door twijfel aan hun eigen kennen, maar ik vind dit niet zo belangrijk om hem daartoe te dwingen oid.
@belize nog gefeliciteerd! Ergens staat het mij bij dat jouw moedertaal Perzisch is, of heb ik dat fout? Mijn zoon zit nu in gr 7, volgende week gaan we bij de eerste middelbare school kijken. Momenteel twijfelt hij tussen het technasium en tweetalig onderwijs. Het liefst zou hij dat combineren, maar geen idee of dat bestaat? Volgende week gesprek op school over de jongste (gr 5), dan hoop ik dat we eindelijk te horen krijgen of ze ook 1 dag per week naar hb onderwijs mag. Ze heeft daadwerkelijk voor alle vakken al pluswerk en verveelt zich nog steeds.
Waren we mee bezig maar vandaag het bericht gekregen dat alle meeloop dagen, open dagen en voorlichtingsavonden zijn afgelast ivm corona. Met andere woorden wij moeten gaan kiezen op basis van wat wij op de websites kunnen lezen
Oh ik wist niet dat het bestaat een tpo. En nee dwingen zou ik ook niet doen want zij moeten het straks gaan doen en met een tegenzin naar school gaan is niet wat je wil bereiken.
Zijn er geen online bijeenkomsten dan? Vind ik zelf niet heel fijn maar is beter dan niks. Hier wordt toch een en ander online georganiseerd.
Voor kinderen die van creativiteit en kunst en cultuur enzo houden, zou ik ook kijken naar de Vrije school. Mijn dochter doet dat binnen een reguliere school, die ook kunst- en cultuurprofielschool is. Daarnaast hebben ze ook een programma voor hoogbegaafde kinderen of kinderen die meer uitdaging willen naast de gebruikelijke lessen. Ik lees alleen net dat middelbare scholen wordt aangeraden alleen nog de noodzakelijke lessen door te laten gaan en niet andere dingen, zoals open dagen. Nou zijn open dagen vaak een circus en dat snap ik wel, want het is moeilijk om afstand te bewaren, maar de proeflessen geven vaak een iets beter beeld. Je moet je keuze toch ergens op baseren. Edit, oh lekker dubbel, eerst even lezen Jo voor je een bericht plaatst .
Zou een sociale vaardigheidstraining misschien kunnen helpen? Als ik het mij goed herinner heeft hij nog nooit in zijn leven een vriendje gehad, nergens? Want ook als hij bij andere vlotte kinderen in de klas zou komen lijkt me dat hij dan niet meteen weet hoe je een positief contact aangaat, als hij daar bijna geen enkele ervaring nog mee heeft.
Ik kom mij hier ook melden. Oudste is bijna 5 en vanaf 1,5 liep hij al merkbaar cognitief voor. Met 3 jaar naar de peuterspeelzaal en hij vond geen aansluiting: was de groep al ontgroeid. Gelukkig goede leidsters die 1 op 1 met hem dingen ondernamen Op school meer succes, hij vond het leuk maar de juf werd ziek en er was corona en helaas hadden de nieuwe juffen hem tekort meegemaakt om goed te beoordelen in welke groep hij hoort. Dus in groep 1 gehouden en gezien de onrustige periode gingen wij er akkoord mee want de klassen werden opnieuw ingedeeld en hij is kritisch met echt vriendjes maken (maar is zelf heel populair). Het is een jongen is die totaal niet opvalt. (Al je een klas ervan vol hebt, heb je als leraar het het saai zei de juf haha) Hij is zo rustig, bescheiden, wacht geduldig zijn beurt af, serieus, doet alles wat je zegt met gemak en zelden hulp nodig. Waar ik vooraf al bang voor was, is uitgekomen: hij wordt onderschat. Ja ook zijn juffen viel het op dat hij erg slim is, dat hij voorloopt (verbaal en cijfermatig scoort hij erg goed op) maar omdat hij zijn werkjes zo mak doet en nooit aangeeft te weinig te hebben of zich anders uit (bv vervelend gedrag... hij gaat gaat gewoon stil verder spelen of helpt ander kindje of juf) dachten ze dat hij gemiddeld was. Ze gaan hem nu eindelijk uitdagen en de grenzen opzoeken in zijn kunnen. Geweldig gesprek op school gehad en ik heb er vertrouwen in. Hij kon niet wachten om 5 te worden, dan krijgt hij een ander kleur naamkaartje en meer taken. Alleen dat blijkt dus niet zo te zijn... hij zit nog steeds in groep 1 en naamkaartje blijft de kleur houden. Ik heb hem verteld dat hij meer taken krijgt en hij is helemaal gelukkig Ik hoop ook dat hij leert dat falen ook oke is. Hij kan zo boos worden op zichzelf als het niet lukt en blijft erin hangen. Op school maakt hij die fouten niet omdat hij het te makkelijk vindt (zegt hij ook). Dus ik gun hem ook echt die leercurve. Hij schrijft, knutselt (hij knipt rechter dan ik dat kab haha), rekent de hele dag door. Speelt gelukkig ook gewoon buiten of met playmobil Meneer zit rustig een half uur alleen op zijn kamer te fröbelen aan zijn bureau. Ik vind het wel lastig, ik ben opgegroeid met bescheidenheid en o wee als je goed kan leren dat moeten we niet benoemen want als je terug zakt is dat zwaar: het is makkelijker om op te klimmen van een lager niveau (wat ik weigerde overigens tot verbazing van mijn moeder. Als ik weet dat ik vwo kan doen, ga ik toch als 12 jarige geen genoegen nemen met mavo advies? ). Mam blijft het benoemen: zeg niet dat hij slim of intelligent is. Dat blijft toch in mijn hoofd... voelde mij zelfs bezwaard bij het gesprek vandaag om het toch te benoemen. Maar ik zie zijn capaciteit en zijn enorme brede interesses: hij wil leren. Het is geen sporter, grove motoriek is niet 10+ en sociaal kan hij het vaak beter vinden met 8 a 9 jarigen dan leeftijdsgenoten (maar gelukkig nu wel vriendjes van zijn leeftijd hoera!)
In ons geval ging het om een les middag, de ouderavond die daarop zou volgen ( voor ouders van kinderen uit groep 8) was al afgezegd. Haar leraar heeft haar nu wel ingeschreven voor een paar masterclasses ( voor volgende maand) in de hoop dat die dan wel doorgaan.
Maar weet hij dan ook hoe hij zijn sociale gedrag kan aanpassen aan verschillende leeftijden/interesses/geslachten? Mijn dochter speelt op een hele andere manier met oudere, gelijke en jongere kinderen (zit ook op Montessori 3 klassen bij elkaar), jongens of meisjes. Ze heeft wel een voorkeur (meisjes van 1-3 jaar ouder), maar als die niet voor handen zijn zoekt ze een gezamenlijke interesse.
Hij wil wel en doet ook zijn best maar er is geen klik. Kan wel met kinderen omgaan maar begrijpt niet waarom ze dingen doen. Bijvoorbeeld alleen met een konden dat kind is aardig. Maar in een groepje doet hij gemeen. Daar snapt hij helemaal niks van. Net als afspreken en smiddags zeggen dat ze toch met iemand die anders spelen. Ik ben je vriendje niet meer zo als je..., Als je dat niet doet mag je niet op mijn feestje, als je dat wel doet mag je op mijn feestje etc. Hij is heel eerlijk en kan zich prima aan zijn woord houden, snapt er niks van dat kinderen uit boosheid zeggen ik ben je vriendje niet, hij snapt de consequenties en zal dat niet roepen. Past zich aan de groep aan, tenminste dat wil hij maar door teveel proberen valt hij nog verder buiten de groep.