Vrije school had ik idd ook gehoord. Over de vrije school hier redelijk in de buurt hoor ik ook veel positieve verhalen. Nadeel alleen is dat ze geen Grieks en latijn aanbieden, dat wil Q juist graag. Ze heeft het er al vanaf groep 2 over dat ze iets in de medische hoek wil doen...
Hier helaas niet zoveel keuze uit scholen of je moet er echt een uur of langer voor in het openbaar vervoer zitten. Dat speelt hier nog steeds (ze is nu 11) ze lijkt daarin echt op een heel ander niveau te functioneren .Moet ik eerlijk zeggen dat ik ook niet alle acties van klasgenoten begrijp. In de herfst vakantie zou ons oude buurmeisje (waar ze altijd een heel goed contact mee had) bij ons komen spelen. In eerste instantie wilde ze komen logeren maar dat vonden wij geen goed idee ( we hebben simpel weg geen plek voor een logee ) dus werd het een dag dat ze zou komen. Alles gepland, tijd afgesproken, lekker gehaald voor de dames, film uitgezocht want ze wilden een bioscoop na doen. Belt ze de avond van te voren op dat ze toch niet komt want ze ging liever bij .... logeren (notabene ons overbuurmeisje). Dat vind ik dan ook moeilijk te begrijpen en vind ook dat je dan als ouder best even mag ingrijpen en je kind erop mag wijzen dat ze simpelweg niet uit logeren kan omdat ze al een afspraak heeft gemaakt. Vaak kan ik gedrag van andere kinderen die ze niet begrijpt nog wel aan haar uitleggen, maar hier heb ik ook gezegd dat ik dit ook niet snapte, dat ik wel snapte dat zij daar heel verdrietig over was/is. Qua vriendinnen, kan niet zeggen dat ze echt een vriendin heeft. Ze speelt nu veel met ons buurmeisje, die is een paar jaar jonger maar het klikt qua knutselen heel erg goed. Dan gaat ze regelmatig met een oud klasgenoot van onze zoon om, die is dus 3 jaar ouder en daar gaat ze dan de stad mee in, make up halen, de hele dag bezig zijn met haar haren en make up. Ze heeft een klasgenoot die ook dol is op bakken en daar gaat ze dan ook regelmatig mee om.
Ik kreeg net een boze kleuter thuis uit school. Mijn middelste had een school schrift gezien van mijn oudste en zijn handen jeukte om dat werk ook te gaan doen. Ik pijlde wat dingen bij hem en hij bleek de bedoeling te begrijpen. Ik heb hem gezegd dat ik hem niet aan een leeg boek kon helpen. Maar dat hij het misschien aan zijn juf kon vragen. Zijn juf heeft nee gezegd en het gebruikte boek aan mijn oudste mee gegeven (zijn naam stond erop). Zouden jullie het zelf nog vragen of zouden jullie het erbij laten? Mijn zoon is er verdrietig om, maar het gaat om een boek van groep 3 terwijl hij zelf in groep 1 zit... Het begint steeds ongezelliger te worden tussen mijn jongens. Mijn middelste ziet groen van jaloezie omdat de oudste de dingen mag doen die hij zelf wil doen.
Wat een rare actie van het buurmeisje, net zo goed van de ouders. Je maakt een afspraak en daar ga je aan houden. Dat soort dingen valt niet uit te leggen. Zeker omdat de ouders ook niet helpen. Fijn dat ze nog 2 in de omgeving heeft waar ze echt een klik mee heeft. Dan maakt leeftijd minder uit, zeker als ze ouder zijn zal die persoon haar wat beter begrijpen Heeft ze nog wel een leuke herfstvakantie gehad?
Ik zou zeker niet aan de juf van gr 3 gaan vragen. Is zijn eigen juf bekend dat hij voorloopt. Wat krijgt hij als uitdaging? Misschien kun je nog wat anders vinden wat zijn interesse heeft. Je hebt magnetische letterdozen, kun je zelf woorden na leggen en wanneer dat te simpel is maak je zelf woordjes of zinnen. Vond onze zoon in gr 1 heel leuk Op zwijsen vond je werkbladen die je verder nog kon gebruiken. Daar staan ze ook op voor groep 3. Net als andere werkbladen zijn prima te vinden op school. Wat voor Schrift was het wat je zou willen hebben? Sommige zijn namelijk ook te koop alleen niet mega goedkoop
Ik wilde het niet aan de groep drie juf vragen, maar aan zijn eigen juf. We hebben best wat uitdaging in huis. Maar hij heeft zijn zinnen gezet op het schrift van zijn broer... Zijn juf weet dat hij vlot is. Van haar mag hij meedoen met groep twee. Tegen verwachting in past hij zich aan op school en thuis komt het eruit. Tekeningen op school zijn bijvoorbeeld gekrast terwijl hij thuis poppetjes tekent. Ik heb deze periode wat dingen aan mijn hoofd. Mijn energie is even op om flink te zoeken naar dingen die aansluiten op hem. Het zou mij erg helpen als school zijn leerhonger een beetje zou voeden. Het boek is de wereld in getallen 3a1.
Ik zie dat hij betaalbaar is. Maar als ik echt school materiaal ga kopen voor hem dan loopt het met zijn tempo steeds verder schreef tussen thuis vs school. Dat levert ook problemen op. Als school hem nou echt zou uitdagen dan weet school tenminste ook waar hij is...
Ik zou het niet vragen. Ik zou zel kijken naar wat schrijfmateriaal. Ik heb nu voor kind 'oefenen is leuk' gevraagd voor zijn verjaardag waarin hij de letters op schoolse manier leert schrijven. Is er ook iets waar hij minder sterk in is wat je kan aanboren om hem uit te dagen? Op school zoon gaan ze kleuters ook niet echt leren schrijven maar gaan ze ook inzetten op waar hij minder sterk is in is om hem uit te dagen en dat niet alles maar hem zo makkelijk afgaat. Gister kreeg hij thuis een meltdown omdat hij 1 letter niet correct wist te benoemen en hij zo boos op zichzelf werd. Hoop zo dat ze hem daarin kunnen begeleiden want hij doet nu alles makkelijk daar en tja dan faal je ook niet. Hij moet leren om te gaan met falen.
Letters schrijven hebben we in de dichte scholen periode gedaan. Van alle letters heb ik bestanden op de computer. Hij is zowel goed met tekst lezen als met getallen/rekenen. Hij vind het alleen lastig om zelf woorden van gehoord naar tekst te vertalen. Maar dat wil hij dan ook echt niet doen.
Had zo'n blij kind uit school: zijn weektaken zijn opgehoogd en hij is dolblij ermee 'makkie' vond hij haha
En rijmen dan? is dat niet leuk? Zoon (ook 4) rijmt hier continu en dagen we hem daarin in uit. Daarin moet hij dan rijmen met niet bestaande woorden en wel bestaande woorden bv (Hier is hij nu bezig met korte en lange klanken te schrijven en toe te passen. Dictee met simpele woorden doet hij ook enthousiast) En bingo is ook groot succes haha
Rijmen probeer ik. Maar hij blijft associëren ipv rijmen. Hij vind dat zelf ook niet zo leuk. Bingo speelde we vorig jaar vaak, dat heeft hij inmiddels wel gezien. Dictee ga ik weer proberen. Misschien wil hij dat nu wel.
Logische spellen dan? Betoverd doolhof voor kinderen levert hier veel pret op omdat hij eerst moet analyseren wat de gunstigste plaatsing is. En t is een spel dat als volwassene ook nog prima te doen is
Dan verleg je het probleem bij school. Hij mag al mee doen met gr 2 dus ze denken mee. Is hij zo ver dat hij zou kunnen versnellen of kunnen ze hem nog meer aanbieden. Als school zou ik ook niet het rekenboek meegegeven, ik snap dat de middelste dat wil maar er zit ook nog een uitleg bij om de basis goed te leggen. Magnetische cijferdozen heb je ook nog, dan kan hij wel rekenen en kun je ook werkbladen bij zwijsen vinden. (Eventueel marktplaats) Moeilijkheden wat veel hb kinderen tegenaan lopen is fijne motoriek, knippen, tekenen, schrijven. Kun je oefenen, misschien wil school wel een lijst meegeven met de letters hoe je ze goed moet schrijven, als eerste de leesletters en daarna het aan elkaar schrijven. Tegen zijn verlies kunnen is hier een punt dus speelde we veel spelletjes zo wel smart games als gewone bordspellen.
Spellen wil hij alleen nog tegen zichzelf doen om zeker te zijn dat hij wint.. dat is zeker een aandachtspunt. Ik heb een Lidl schrift toch nog kunnen promoten. Daar is hij nu gelukkig fijn mee bezig. Zijn humeur is ook gelijk een stuk beter. Hij zegt nu ook de vellen om te leren schrijven nogmaals te willen doen. Ook stond er een klok kijk opdracht in. Dat is hij blijkbaar inmiddels vergeten. Eens kijken of hij dat leuk vind om te herhalen. Voor de motoriek kan ik dan beter sommen op papier hebben dan elementen om mee te schuiven. Ik ga een map met schrijfvellen neerleggen. Eens kijken of hij dat echt wil doen.
Coöperatieve spellen zijn dan een aanrader! (Naast natuurlijk leren omgaan met zijn verlies, maar het is ook fijn om af en toe gewoon gezellig een spelletje te kunnen spelen ipv alles met een dieper gelegen doel en allerlei frustraties ed te moeten doen. )
Busytown Max de kat (is wel simpel, maar vonden ze hier evengoed best een tijd leuk) Boomgaard Ganzenpas Haba heeft er nog meer: https://www.haba.de/nl_NL/e/samen-winnen-of-verliezen-de-cooeperatieve-spellen-van-haba--46elp Er zijn er ook voor oudere kinderen of zelfs volwassenen (zie bv. https://www.goedkopegezelschapsspellen.nl/nl/category/coperatieve-spellen/), maar die hebben we (nog) niet. Ik ben zelf niet echt een 'spelletjesmens'. Als we een spelletje doen, dan is het vaak 30 seconds, Kolonisten of Carcassonne.
Viel tegen, naast het verhaal van oude buurmeisje ging de afspraak met haar bakvriendin niet door omdat vriendin ziek was. En toen ze met haar andere vriendin had afgesproken om de stad in te gaan ging het ook niet door omdat haar oma was gevallen en haar ouders daar naar toe moesten en ze op haar 4 zusjes moest passen. Uiteindelijk is ze twee keer , alleen gaan zwemmen en nog 1 keer samen met haar broer.
Motoriek is hier ook een ding. Fijne motoriek is echt super maar grove motoriek valt tegen. Ik wil hem nog graag op een sport doen alleen welke nog geen idee! Hij heeft geen interesse in sport verder en wat bij hem past? Geen team sport in ieder geval, hij wil niet winnen, houdt zich strikt aan de spelregels en zal 100x naar een coach lopen omdat Jantje in enthousiasme wel de bal even oppakt en dat moet gelijk gemeld worden.... (Op school kan hij echt super samenwerken gelukkig)