Wij zijn ons aan het orienteren op een nieuwbouwproject hier in de buurt. Op onze huidige hypotheek zit €160.000 aflossingsvrij. Ik heb vernomen dat wanneer je deze hypotheek voor 1 jan 2013 hebt afgesloten je het recht op rente aftrek kunt blijven behouden op je aflossingsvrije hypotheek als je gaat verhuizen. We hebben een hoger bedrag aan hypotheek nodig en willen sws een groot gedeelte annuitair. Mijn 2 vragen: - kunnen we het aflossingsvrije gedeelte verhogen tot max 50% vd marktwaarde of blijft dat €160.000? - neem je de oude rente mee of is het wel af te sluiten tegen de huidige rente?
Wij konden het aflossingsvrije gedeelte verhogen en hebben een dit tegen een nieuwe rente vast gezet (wij kochten ook een nieuwbouwwoning)
Ik heb pas contact met de hypotheekadviseur gehad, het aflossingsvrije gedeelte mag idd Max 50% vd marktwaarde bedragen. De rente wordt de huidige rente, dus mooi laag.
Voor de lening die je al had voor 1-1-2013 blijf je 30 jaar hypotheekrenteaftrek behouden, ongeacht of deze toen aflossingsvrij was of niet. Wij hebben de leningen die wij samen voor 2013 hadden nu allemaal omgezet in aflossingsvrij en dus het aflossingsvrije gedeelte verhoogd. Het extra bedrag van na 2013 moet afgelost worden om daarover de renteaftrek te behouden. Die maximaal 50% van de woningwaarde is een grens die veel banken hanteren, dat is niet wettelijk.
OKe, even voor mijn beeldvorming.. Momenteel hebben we een hypotheek van 360.000.. Hiervan is 160.000 aflossingsvrij en 200.000 annuitair.. Voor het nieuwe huis hebben we een hypotheek nodig van 600.000.. Kunnen we dan 360.000 aflossingsvrij lenen en 240.000 annuitair?
Ik zou die vraag voorleggen aan je hypotheekadviseur. Wij hebben op ons huidige huis, een spaarhypotheek van 150.000 euro en nog aflossingsvrij 94.000 euro, dus konden in het overgangsrecht in totaal 244.000 euro aflossingsvrij doen. Ik durf niet met zekerheid te zeggen dat dat dan ook geldt voor het gedeelte wat je al annuitair hebt, dus vandaar dat ik dat zou overleggen met de adviseur. 360.000 aflossingsvrij is wel heel veel, kun je dat aflossen uiteindelijk? Wij hebben 200.000 aflossingsvrij bij mijn moeder, niets bij de bank. Dat kan dan uiteindelijk (hopelijk duurt dat nog even) verrekend worden met de erfenis, dus houden van dat stuk ook geen restschuld over. Momenteel hebben we 2 huizen, vandaar mijn dubbele hypotheek hierboven .
Je kunt nooit meer dan 50% aflossingsvrij doen. Bij huis van 600.000 is dat dus max 300.000 en dan rest aflossen . Echter zou ik dat persoonlijk zo ver mogelijk laten zakken. Zolang u hypotheek rente aftrek hebt is aflossing vrij leuk. Lagere maandlasten. Maar zodra deze max 30 jaar om zijn en je geen hypotheek rente aftrek meer hebt worden maand lasten juist weer enorm hoog. En moet je wel nog 360.000 aflossen van de aflossingsvrije deel. Kun je dat tegen die tijd alsnog aflossen en hoe wil je dat gaan doen?. Ik weet dat ze vaak de hypotheek verlengen met max 10 jaar. Dus dat betekend dan 360.000 aflossen in 10 jaar en hiervoor dan geen aftrek zijn enorm hoge lasten. Ga een gesprek aan met een hypotheek adviseur. Deze zijn echt hun geld waard . Ze kijken niet alleen naar situatie nu maar ook over 10 jaar. Is het dan nog te betalen . En als hypotheek rente aftrek afloopt . Is het dan nog te betalen. En hoe wil je eind looptijd deze aflossing vrije deel aflossen? Persoonlijk zou ik bij hypotheek van 600.000 400000 aflossen en max 200.000 aflossingsvrij als dit haalbaar is.
Wij zijn bezig met onze hypotheek en we kunnen 50% van de taxatie waarde van ons huis aflossingsvrij krijgen. Toen we het huis kochten was in de crisis en was ons huis 325000 waard, ondertussen ligt die waarde rond de 470000 dus kunnen we een aanzienlijk hogere aflossingsvrije hypotheek krijgen. Als je dus 360000 aflossingsvrij wilt zou je taxatie waarde 720000 moeten zijn. wat je goed moet onthouden is dat aan het eind van je looptijd. Je dit bedrag mogelijk in 1 x aan de bank moet overmaken. Als je tzt al 60+ bent gaat de bank niet zomaar een nieuwe hypotheek met je afsluiten. Ga goed na met je financieel/hypotheek adviseur wat alle risico’s zijn en voor en nadelen van zo’n groot deel aflossingsvrij houden.
360.000 aflossingsvrij gaan we ook zeker niet doen.. Maar iets hoger dan 160.000 zouden we wel willen..
Ik weet het niet 100% zeker dus pin me er niet op vast en ga sowieso naar een adviseur. Die 50% aflossingsvrij heeft met de bank te maken en niet met HRA. Ook zonder HRA kan je 50% aflossingsvrij afsluiten, dus ook nu bij een nieuwe hypotheek. Dat heeft met het risico van de bank te maken. Al gaat je leencapaciteit hierdoor wel omlaag. Met de lage rente is het ook zonder HRA aantrekkelijk om voor aflossingsvrij te gaan. Voor de belasting geldt volgens mij dat je het deel wat je nu aflossingsvrij hebt mee mag nemen en HRA kunt krijgen. Volgens mij is dit dus bij jullie 160.000 euro. Als je dus nog 200.000 euro aflossingsvrij erbij wilt krijg je hier geen HRA meer over.
Gaan ze dan uit van de waarde van je huidige huis of de woning waar je de hypotheek op gaat afsluiten? Betreft voor ons een nieuwbouwwoning..
Dit is idd mijn vraag... OVer welk gedeelte je nog HRA krijgt.. Is dat idd over het gedeelte van onze huidige aflossingsvrije hypotheek of, indien we hem verhogen, over de gehele aflossingsvrije hyptoheek
op dit moment is de rente heel laag. 2% rente voor 30 jaar looptijd. Hoe die rente aan het eind van die looptijd is is idd erg onzeker. Dus als je dan niet hebt afgelost kan het zijn dat de rente die je voor dat deel gaat betalen bijv 5% is. Dan betaal je 2,5x zoveel per maand!
Als je die hele 360.000 al had voor 2013, kun je van een aflossingsvrije hypotheek tot maximaal 360.000 nu nog steeds de rente aftrekken. Of de bank het je wil geven is een tweede. De meesten willen maximaal 50% van de waarde van de woning die je koopt aflossingsvrij verstrekken. Wij hadden echt een hele goede hypotheekadviseur op dit gebied. Hij zat wel nogal vast aan Florius, die vonden wij te duur dus we hebben uiteindelijk zelf gezocht naar een bank die voor ons goede voorwaarden en een scherpe rente had, maar op fiscaal gebied weet die man echt alles. Wij hebben nu dan ook 7 leningdelen met verschillende looptijden en aflossingsvormen... als je dus nog een adviseur zoekt
Ja ik zou persoonlijk nooit meer dan 100.000 aflossingsvrij willen. Je moet dat toch eind looptijd ineens aflossen. En bij bijv ING wordt hypotheek met max 10 jaar verlengt om dat deel af te lossen. Stel je moet dan nog 360.000 is dat exc rente al 3000 euro per maand . Om in die max 10 jaar dat bedrag af te lossen. En indd nu lage rente naar misschien tegen die tijd wel 5 %. Zit je misschien wel met vaste van 3500/4000 euro per maand 10 jaar lang . Of zelfs meer. Misschien dan ondertussen AOW leeftijd of heen werk meer. Persoonlijk zou ik dat nooit aandurven tenzij je voldoende kunt sparen ( door bijv nu hypotheek rente aftrek optie te zetten en naast hypotheek ook nog te sparen)
Maar je bent niet verplicht om 30 jaar lang die hypotheek te houden. Je zou ook na 20 jaar bijvoorbeeld een nieuwe hypotheek kunnen afsluiten voor opnieuw 30 jaar. Rekening houdend met je pensioenleeftijd etc.