die zijn vreselijk naar inderdaad. Ik vind/ vond dat ook heel moeilijk, want troosten lukt ook niet echt, daar wordt het hier alleen maar erger van qua reactie. Niks is goed en ze zijn gewoon zeer angstig en onrustig. Hier is het gelukkig al weer even geleden, hoop dat hij er nu een beetje overheen gegroeid is. (Hij is nu 6). Je voelt je zo machteloos op het moment zelf en je kan het voor je kind niet ‘beter’ maken. Ik probeer me ook maar voor te houden dat het mijn gevoel is waar ik emotioneel last van heb, want hij weet inderdaad niks meer de volgende dag. Succes en sterkte ermee! Het wordt beter en gaat weer over!
Nou, als ik kijk naar een bepaalde zorgaanbieder in mijn sector, dan word je er alleen aangenomen als je van buitenlandse komaf bent en dan bedoel ik specifiek Syrisch, Eritrees en Somalisch. Deze instelling is gespecialiseerd in kinderen en gezinnen helpen uit bovenstaande landen. Als je die nationaliteit niet hebt, dan word je niet aangenomen. Oké, niet specifiek die nationaliteit want Arabisch sprekenden worden soms ook aangenomen omdat sommige mensen uit bijvoorbeeld Libië het ook verstaan en spreken. Juist voor de doelgroep waar ik mee werk is het zo fijn om door iemand uit je ‘eigen land’ geholpen te worden. Er werken daar ook geen Nederlanders en heel eerlijk gezegd vind ik niet dat die instelling discriminerend bezig is.
Precies. Persoonlijk is het tegen mij ook weleens gezegd dat het ‘handig’ is dat ik een kleur heb. En als ik kijk naar mijn vorige werkgever en mijn huidige, dan worden ze altijd heel blij van mannelijke of allochtone sollicitanten. En ik vind daar niets mis mee. Het is heel prettig voor de diversiteit.
Hoe ongelofelijk veel snot er uit een baby van nét een jaar kan komen. Man man man. Volgens mij is dat hele lijfje één grote snottebel!
Ja, nou ja, als je in Nederland geboren bent en een Nederlands paspoort hebt maar wel bijv je beide ouders Marokkaans, Turks, of zoiets zijn, noem je dat dan allochtoon? Niet-Nederlands is eigenlijk ook geen goede benaming. Maar wat dan wel? Niet-Westerse cultuur of afkomst? Ik weet dat nooit zo goed.
Dat snap ik. En ik kan dat ook volgen. Tegelijk vraag ik me dan dus af wanneer het aanvaardbaar is dat men onderscheid maakt en wanneer niet. Blijkbaar in hulpverleningsland is het oké om onderscheid te maken. Maar in andere sectoren niet. En of die beweegredenen altijd zo zuiver of reeel zijn is de vraag. Wel iets wat mij in elk geval aan het denken zet.
Een allochtoon ben je als één van de ouders (of beide) in het buitenland is (zijn) geboren. Inmiddels zijn er veel mensen met bv een Turkse of Marokkaanse achtergrond die hieraan niet meer voldoen, maar waarbij het wel duidelijk is dat ze een andere afkomst hebben dan Nederlands.
Behalve als ze voorrang krijgen puur op basis van het hijtje of zijtje zijn. Positieve discriminatie is ook niet goed. Als er 2 kandidaten zijn en de man heeft betere cv en gesprek gaat veel beter, maar ze nemen de vrouw aan omdat ze meer diversiteit willen is dat ook niet goed. Aannemen op basis van kwaliteit ipv etniciteit of wat er wel of niet tussen de benen bungelt. Al moet het soms wel: er is in een wijk verderop veel problemen met Antilliaanse jeugd. Dan moet je geen blanke kaaskop er neer zetten uit Schubbekutteveen (dat hielp van geen meter namelijk). Dan moet je zoeken naar de Antilliaanse man of vrouw (met de kwaliteiten uiteraard) die de taal en cultuur begrijpt en weet hoe t werkt en ja hoor: succes! Ze hadden gewoon ook heel slim erop gezet dat ze iemand zochten met kennis van die cultuur. Niet benoemen dat ze specifiek een Antiliaan zochten (maar dat zochten ze wel haha, blanke antilliaan was ook niet ideaal). Ik vind t wel suf als een vacature open staat voor alleen hijtjes of zijtjes omdat ze in diversiteitsquota moeten halen... heb ook meegemaakt dat de wat paniek was omdat ze niemand met beperking in dienst hadden en dat was wel de bedoeling dus maar hop vacature eruit. Diegene kwam ook niet vast in dienst, neee... dat werd te duur. Gewoon nieuwe voor subsidie
Bij mijn vorige werk heb ik het weleens gevraagd. Of mijn kleur uitmaakte. Diegene waar ik mijn sollicitatiegesprek mee had zei dat ze me hadden aangenomen op mijn kwaliteiten en ervaring. Pas veel later, toen ik er al een jaar werkte of zo, zei ze dat ze merkte dat sommige cliënten van mij het wel prettig vonden. Ze zei dat ze daar tijdens het gesprek niet op gekeken hebben maar dat het later een mooie bijkomstigheid was.
Op mijn vrijwilligers werk net zo. T is soms handen en voeten werk en nog komen we er niet uit dam zoeken we iemand die in het pand is of bellen wij iemand die vertaald. Ik vind het erg leuk als je de taal niet spreekt en je komt toch zover dat ze je begrijpen. Waar wij wel een pest hekel aan hebben is mannen die vrouwen brengen en halen en alles regelen Denk dat je die wel snapt. En wij hebben een regel praat Nederlands waneer nodig vertaal (stagiaires en nieuwe vrijwilligers)
Ja nou dat is precies wat ik bedoel dus. Maar wat voor term gebruik je dan als je iemand bedoeld met een andere culturele achtergrond? Ik vind dat toch best lastig. Bijvoorbeeld als ik het in een voorbeeld een Marokkaan noem dan dan klopt dat niet en vallen mensen daar wellicht over, want het is een Nederlander. Terwijl tegelijkertijd veel Marokkanen (ik gebruik die term toch maar even om het duidelijk te maken) zich zelf Marokkaan noemen. En daar trots op zijn. Terwijl als ik het noem dit wellicht als discriminatie gezien wordt. Zelfde met het woord ‘neger’ bijvoorbeeld. Ik begrijp dat dat niet meer genoemd mag worden. Maar op tv zie ik vaker donkere mensen zichzelf neger noemen. Wat maakt dan dat een ander dat woord niet mag gebruiken. En dan bedoel ik echt gewoon in neutrale zin. Dat soort dingen maken het voor mij best wel lastig om te weten wanneer je het goed doet en wanneer je de juiste benamingen gebruikt.
Ik vind die genderneutrale benamingen zo lastig, dat je iemand in meervoud aanspreken. Maar dat komt ook omdat ik ben opgegroeid met iemand die vaker in psychose raakte en die dan ook met meervoud wenste te worden bejegend want ze was de koningin. Ze sprak ook altijd in wij vorm over zichzelf.
Ze zijn super zwaar en groot... Maar kinderen hier moeten vanaf groep 3 boeken en schriften iedere dag zelf meenemen, daarom hebben ze extra stevige rugzakken nodig, een soort bergbeklimmersrugzak vind ik het. Je krijgt wel 4 jaar garantie, dat is de gehele basisschoolperiode.
Ik heb ooit gehoord dat vooral in de rapscene een donkere zichzelf nigger of neger mogen noemen. En zijn maten ook.
Mijn man heeft ook een paar vrienden die zwart zijn (sorry, weet niet zeker of je dat nog mag zeggen, maar volgens mij wel) en die noemen zichzelf ook negers. Zijn verre van rappers trouwens