Je slaat de spijker op z'n kop. Dit denk ik ook vaak, de meeste mensen focussen zich imho zó op bijzaken. Natuurlijk is een loofahspons beter dan een plastic spons en het is vooral een duurzame keuze die niet zoveel moeite kost. (Zelfde natuurlijk met rvs rietjes e.d.) Maar zuinig zijn met energie, geen vliegvakanties meer of de auto wegdoen is voor veel mensen natuurlijk een veel grotere stap. Ook als ik kijk naar mensen met een duurzame levensstijl dan valt me op dat dat vaak erg eenzijdig is. Bijvoorbeeld Bea Johnson, erg gefixeerd op alles verpakkingsvrij maar reist wel weer heel de wereld rond om haar plasticloze levenswijze te promoten, eet veel vlees etc. Natuurlijk weet ik dat er niemand is die perfect groen leeft (zélfs green Evelien niet, met haar auto) maar je zo richten op één ding vind ik toch wel jammer. Hier ging en de grotere dingen eerst (letten op water/gas/elektriciteitsverbruik, een auto hadden we niet, dus die hoefde ook nooit de deur uit) en daarna ben ik begonnen met meer op verpakkingsvrij en duurzamere materialen gaan letten. Verpakkingsvrije etenswaren koop ik trouwens alleen dingen die echt lang houdbaar zijn. Zoals specerijen, peulvruchten, koffie, bepaalde granen etc. Het is inderdaad zo dat plastic soms helpt om de houdbaarheid te verlengen. Vanuit een ecologisch perspectief is voedselverspilling altijd erger dan het gebruiken van verpakking (volgens milieu centraal dan iig).
Gewoon benieuwd hoor, maar wat is daar precies duurzamer aan? Of bedoel je dat het verpakkingsvrij is?
Echt goede tips zeg! Super fijn! Hebben jullie ook een lijstje met pure specerijen en kruiden die je eigenlijk echt standaard in huis moet hebben? Gebruiken jullie ook veel baking soda?
Vroeger wel, maar hier wordt baksoda helaas alleen in kleine zakjes verkocht die dan ook weer in een doosje zitten (net zoals bakpoeder), dus dat heeft weinig zin. Ook bijna geen azijn meer helaas ivm natuursteen. Specerijen die ik standaard in huis heb: Komijn, zowel zaadjes als gemalen Gemberpoeder Paprikapoeder, zowel zoet als heet Zwarte peperpoeder Kurkuma Kaneel, zowel poeder als stokjes Kardemompeulen Steranijs Venkelzaadjes en -poeder Fenegriekpitjes Kruidnagel (zowel heel als gemalen) Rozemarijn (gedroogd) Basilicum (gedroogd) Oregano (gedroogd) Munt (gedroogd) Peterselie (zowel vers als gedroogd) Dille (gedroogd) Qua kruidenmengsels: kerriepoeder (uit NL meegenomen en is bijna op nu), ras el hanout en tabel (Tunesisch kruidenmengsel) Verder nog smaakmakers als knoflook (vers of als puree in de vriezer) en gedroogde citroenen. Dat was het geloof ik. Bovenstaande gebruik ik ook allemaal regelmatig.
Dit heb ik nog niet eerder gehoord. Hoe gaat dat in zijn werk? Heb je dan een pomp o.i.d. nodig om het naar je toilet te krijgen? Wij gebruiken zelf een aantal regentonnen voor de tuin. Dat scheelt hier ook al enorm in het waterverbruik.
Die ken ik er ook genoeg. Ik vind het vervelend worden als ze jou vervolgens op je leefstijl aanspreken, terwijl ze zelf slechts op microniveau bezig zijn. Dat wijzen met een vingertje, daar hou ik niet van. Beter is om elkaar te inspireren. Het gaat er niet om wie beter is. Het jammere is dat veel bloggers e.d. Milieucentraal niet vertrouwen (want niet onafhankelijk). @Anne2019 , kleine stapjes zijn prima. Al heel goed dat je bewuster wilt zijn. Maar voor echt grote stappen moet je dus aan grote dingen denken. Voor verduurzaming van je huis, krijg je vaak subsidie. Vloer- en spouwmuurisolatie zijn niet duur. Zonnepannelen zijn ook lucratief.
Als je echt zaken wilt veranderen moet je onderwerpen maken en die aanpakken: - reizen, vliegvakanties zijn enorm belastend (net zoveel als een jaar geen vlees eten). Ga op fiets of wandelvakantie of ga kamperen. - 1 auto voor het gezin. Bij voorkeur elektrisch. - zonnepanelen op je huis; - een zuinige ketel, dubbel isolatieglas en in huis (zolder, vloer, etc), - neem altijd overal een eigen tas mee, - doe boodschappen op de fiets (met fietstassen, - koop niet teveel online (al die bezorgers die af en aan rijden zijn zeer milieuonvriendelijk, - koop verpakkingsvrije producten (Lush heeft naakte producenten bijvoorbeeld) Ik gebruik al jaren een shampoobar van Shampoobar.nl of Lush. Scheelt plastic flessen. Je hebt ook naakte bodybars en conditioner. - voor de kinderen en jezelf een broodtrommel en dopper of bekers ipv pakjes en zakjes. Koop lokaal, bij de boer of gezamenlijke (bijvoorbeeld een deel van een koe). Geen vlees eten is nog gezonder.
Oh en als vrouw werk je met al dat maandverband en tampons mee aan een enorme plastic afvalberg. Een menstruatiecup of wasbaar ondergoed of verband is vele jaren te gebruiken dus duurzaam en goedkoper! Ook beter voor je lichaam.
Dat wist ik niet. Ik volg niet zoveel blogs, maar op de blogs die ik volg heb ik nooit iets in die trant gelezen. Op Instagram volg ik ook wel eea. Maar lang niet iedereen, want zoals je al zegt, er wordt snel met vingertjes gewezen.
Vlees van een lokale boer die zelf slacht, koeien buiten mogen spelen, geen preventieve antibiotica gebruikt, kalfjes worden niet weg gehaalt bij moeder etc.
Ja inderdaad. We hebben een klein pompje in de kruipruimte die zorgt dat er voldoende druk op de leidingen blijft. Verder is het een zak van 4.500 liter die ook in de kruipruimte zit. https://www.efrarain.nl/
Die regenzak vind ik fascinerend! Wij hebben sinds de lente een nieuwe badkamer en ik had wel gewild dat de douche het water zou opvangen om vervolgens het toilet mee door te kunnen spoelen, maar zoiets hadden we niet gevonden. Ik ga eens meer lezen over zo'n zak, of wil je er misschien ook wat over vertellen hoe dat wordt geïnstalleerd oid?
Milieucentraal zegt dat het nog niet evident is dat een menstruatiecup milieuvriendelijker is en adviseert ook te kijken wat je als vrouw zelf fijn vindt.
Die regenzak vind ik ook interessant! Moet je veel openbreken? We hebben een regenpijp die we volgend jaar willen aansluiten op een regenopvangschutting. Verder geen geschikte regenpijp
Natuurlijk moet je kijken wat werkt. Maar ik kan mij niet voorstellen hoe een product dat je eenmalig koopt en wel 10 jaar maandelijks kunt gebruiken minder goed zou kunnen zijn dan plastic en katoen waarvan je iedere maand een halve verpakking nodig hebt.
Van Milieucentraal: Een menstruatiecup is een klein bekertje van soepel en buigzaam materiaal (bijvoorbeeld rubber of siliconen) en is een alternatief voor tampons. Menstruatiecups gaan lang mee (zo’n 5 tot zelfs 15 jaar). Fabrikanten adviseren om ze na elk gebruik onder de stromende warme kraan uit te spoelen, dat kost veel energie. Daarnaast moet voor en na elke menstruatieperiode de cup uitgekookt worden. Hierdoor is het lastig om te zeggen of er een milieuvoordeel is.
Wat trouwens het meest duurzaam is in mijn ogen is je eigen gezondheid. Zoals @Vogelinnetje ook schrijft wordt er vaak maar naar 1 punt gekeken als het om verduurzamen gaat en is dat vaak op micro niveau. Het is zo lastig om daar echt de juiste keuzes in te maken. Maar zelf denk ik dat het enorm veel kosten, materiaal, verpakking, transport enz enz gaat schelen als mensen wat meer op hun eigen gezondheid gaan letten. En dan niet 1x in de week extra de fiets pakken maar echt actief bewegen, je verdiepen in gezond eten, al dat voorbewerkte eten met 20 toevoegingen laten staan etc. In mijn ogen is dat een hele duurzame ontwikkeling voornamelijk ook voor jezelf.
Toch wel bijzonder dat milieucentraal stelt dat het nog niet voldoende onderzocht is of wasbaar maandverband inderdaad duurzamer is, terwijl wasbare luiers dat volgens hen wel weer zijn. Kan me eerlijk gezegd niet voorstellen dat dat bij maandverband dan anders zou zitten. Beide veroorzaken een grotere plastic berg, beide kosten veel grondstoffen om te produceren. En dan de brandstoffen (vervoer) nog buiten beschouwing gelaten. En over het algemeen kijk ik ook eerst naar wat milieucentraal zegt hoor, maar dat wil m.i niet zeggen dat ze altijd en overal gelijk in hebben.
Dat denk ik ook! Maar het is echt moeilijk om dat te gaan doen. Ik wil nu gaan investeren in een goede kruidenla en hopelijk krijg ik dan de smaak te pakken met eten koken. Op smakelijck staan een hoop goede recepten. Als ik alle tips lees van iedereen leef ik al redelijk gezond Breng de kinderen inderdaad ook praktisch altijd naar school met de fiets. Dan heb ik zo dat half uur bewegen per dag te pakken. Als mensen gezonder gaan leven, zullen de zorgpremies ook zeker naar beneden gaan, weer een investering