Bewust en duurzaam leven

Discussie in 'De lounge' gestart door Anne2019, 30 nov 2020.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. debq

    debq Fanatiek lid

    10 mrt 2010
    3.797
    761
    113
    We proberen ook steeds meer rekening te houden met duurzame keuzes. Uit gemak kiezen we wel vaak wegwerp spullen, zoals menstruatie spullen, shampoo etc. We kijken dan wel echt waar zo min mogelijk plastic in zit. Shampoo gebruiken er bijvoorbeeld de vegan variant, de verpakking is van gerecycled plastic en er zitten minder toevoegingen in de shampoo.
    Toen wf nog luiers nodig hadden gebruikte we Natty, dat is ook zonder plastic.
    Verder kijken we goed naar producten zonder palmolie. Daar zijn we eigenlijk mee begonnen en hier is inmiddels meer keuze in dan een paar jaar geleden.

    Verschillende kruiden hebben we vers. We hebben sinds de zomer kippen, groen afval eten zij veel. We hopen over een tijdje ook te mogen genieten van ‘eigen’ eitjes. In de lente willen we onze moestuin uitbreiden.

    Qua wasbare spullen ipv wegwerp. Ik heb ook wel eens gelezen dat je hierdoor vaak juist meer energie en water gebruikt dan (bewuste) wegwerp varianten. Hoe weten jullie / bepalen jullie in welke gevallen wat de beste keuze is?
     
  2. Anne2019

    Anne2019 Fanatiek lid

    14 apr 2019
    1.902
    2.692
    113
    Dat vind ik ook lastig te bepalen, ik heb nu wasbare inlegkruisjes gekocht voor tijdens de eisprong en mijn laatste 2 dagen van mijn menstruatie. Dat zijn er niet zo heel veel die ik dan nodig heb en kan makkelijk bij de was mee, omdat ik die niet apart hoef uit te spoelen en te wassen (zo weinig is het bloedverlies dan).
    Maar zou je het op de volle dagen gebruiken dan moet je ze apart wassen etc. dan loont het volgens mij niet.
     
  3. MamavanLieverd

    MamavanLieverd VIP lid

    1 dec 2014
    7.394
    5.298
    113
    Ik gooi het gewoon in de was, maar ik heb een mirena, dus mijn menstruatie is vrij licht. Daarvoor combineerde ik met tampons op mijn zwaarste dagen, dus dan kon het ook gewoon met de was mee. Maar als je volledig wasbaar gebruikt, spoel je ze gewoon even uit en dan met de gewone was mee, ik lees dat sommige vrouwen dat doen onder de douche, dan valt het toch ook reuze mee, gebruik je nauwelijks meer water.
     
  4. Oilell

    Oilell Fanatiek lid

    8 okt 2018
    3.224
    4.456
    113
    Vrouw
    Wij hebben het hele verhaal laten installeren voor 2800 euro. Voor installatie is iemand bij ons in de kruipruimte geweest om te checken of het allemaal zou passen. Ook is toen gekeken of elke leiding in huis apart gelegd is. Je wil geen regenwater in je leidingen waar je douche/drinkwater uit komt in verband met bacteriën etc. Onze douche werd op dat moment gerenoveerd dus kon er meteen een extra leiding voor de wc getrokken worden, want hier in huis zaten de douche en de wc op dezelfde leiding.

    Vervolgens is er iemand met een klein grondboortje in onze tuin een half uurtje bezig geweest. Daar is een aansluiting van de regenpijp gemaakt en onder de fundering doorgeleid. Er is een pompje onder de meterkast geplaatst die daar ook wat stroom aftapt.

    De zak vult zich met regenwater. Als er te weinig water in zit wordt ie aangevuld met kraanwater, zodat je je wc wel kan blijven gebruiken. Met een volle zak kan je met een gezin met vier personen ongeveer een maand toe.

    Het regenwater kan je gebruiken voor de wc, wasmachine, kranen buiten en als schoonmaakwater. Er zit geen kalk in dus je hebt minder wasmiddel/schoonmaakmiddel nodig voor het zelfde effect. Ook heb je niet langer kalkafzetting in de wc. Wij gebruiken het regenwater eigenlijk alleen voor het schoonmaken van de badkamer, omdat je dat na kan spoelen met drinkwater. Schoonmaken van het aanrecht etc is in theorie geen probleem, maar dat vind ik zelf erg spannend. Het water bevat natuurlijk wel bacteriën en met een baby die aan alles likt wat ze tegen komt en plekken waar voedsel bereid wordt maken we gewoon schoon met kraanwater.
     
    cowgirl80 vindt dit leuk.
  5. Zonnestralen

    Zonnestralen VIP lid

    22 apr 2017
    12.605
    8.357
    113
    Vrouw
    Ik ben niet heel erg van het duurzame, meer van het praktische. Een paar weken geleden heb ik pompjes gekocht voor de douche spullen (om aan de muur te hangen). Daar komt per keer pompen niet zo veel uit. Ik merk dat er veel minder verbruikt wordt. We weten inmiddels heel goed hoe vaak we voor wie moeten drukken en uitschieten gebeurd niet meer. Voor mij is het alleen wat minder omdat ik ontzettend dik en lang haar heb.
     
  6. citroenrasp

    citroenrasp VIP lid

    12 mrt 2017
    16.370
    21.748
    113
    Maandverband was ik niet apart hoor. Ik week het eerst voor, dan is het zo goed als schoon en vervolgens gaat het in de was samen met dingen als beddengoed e.d. Moet wel zeggen dat ik licht menstrueer dus misschien dat dat scheelt.
     
  7. Vogelinnetje

    Vogelinnetje VIP lid

    3 nov 2009
    7.182
    6.579
    113
    De mens is het minst duurzame wezen dat er bestaat. Dus voor de aarde zou het goed zijn als we allemaal vroeg dood zouden gaan ;)
     
  8. Vogelinnetje

    Vogelinnetje VIP lid

    3 nov 2009
    7.182
    6.579
    113
    Ze richten zich op wetenschappelijke onderzoeken. Als iets nog niet onderzocht is, doen ze dus geen harde uitspraken over wat beter is en wat niet. Maar ze geven wel een richting. Dat doen ze nu ook.
     
  9. mamameer

    mamameer VIP lid

    21 jan 2014
    8.174
    4.485
    113
    als je echt milieu bewust bent zou je uberhaubt niet op deze pagina zitten, want dan had je helemaal geen kinderen. Ik ken een gezin en daar is de man heel erg bezig met milieu, geen vliegreizen, alles op de fiets, zoveel mogelijk biologisch eten, geen palmolie etc. etc. Maar ze hebben wel afgelopen jaar hun 3e kindje gekregen. En ik kan dat maar niet met elkaar rijmen...
     
    citroenrasp vindt dit leuk.
  10. mamameer

    mamameer VIP lid

    21 jan 2014
    8.174
    4.485
    113
    Dat is wel een leuk ding in de herfst en winter maanden, maar afgelopen zomer heeft het weinig geregend...hebben jullie toen alsnog veel kraanwater nodig gehad? Of viel dat we mee?
     
  11. Vogelinnetje

    Vogelinnetje VIP lid

    3 nov 2009
    7.182
    6.579
    113
    Volgens het WNF is palmolie toch soms de beste keuze. Klinkt raar, maar tegenwoordig zijn de eisen voor palmolie erg hoog. Voor de alternatieven weet je dat niet. Daar is geen controle op.
     
  12. citroenrasp

    citroenrasp VIP lid

    12 mrt 2017
    16.370
    21.748
    113
    Uiteindelijk is de mens een egocentrisch wezen dat toch wel voor z'n eigen geluk gaat. Ik denk niet dat de meeste mensen zó ver gaan in hun duurzamere leefstijl door ongewenst kinderloos te blijven. Veel mensen die ik ken en groener proberen te leven, hebben paradoxaal genoeg ook grote gezinnen.

    Overigens is biologisch eten niet altijd duurzamer.
     
    Lafelife en mamameer vinden dit leuk.
  13. citroenrasp

    citroenrasp VIP lid

    12 mrt 2017
    16.370
    21.748
    113
    Ik zou ook wel graag meer regenwater willen gebruiken, helaas regent het weinig waar ik woon. Nu heeft het al zo'n 3 maanden niet geregend. Wel heel mooi dat dat gewoon kan in NL!
     
  14. Lenainlove

    Lenainlove Actief lid

    8 jul 2020
    280
    222
    43
    Vrouw
    Leuk topic :) En ook frustrerend ;) Wij proberen ook duurzaam te leven, maar jeetje, wat zijn er veel tegenstrijdige adviezen en visies etc. Ik probeer me daar vooral niet door te laten ontmoedigen en te doen waarvan het duidelijk is dat het sowieso helpt:
    - consuminderen
    - tweedehands kopen
    - zoveel mogelijk afval vermijden
    - gebruik van fossiele brandstof zo klein mogelijk maken (niet vliegen, beperkt auto gebruiken)

    Vooral weinig nieuwe spullen kopen heeft een grotere impact dan veel mensen in eerste instantie denken. Er gaan heel veel grondstoffen naar spullen die binnen no time op de vuilstort liggen - vanwege de slechte kwaliteit of omdat ze niet meer hip zijn ofzo. Dingen worden ook vaak niet meer gerepareerd, vaak omdat ze het niet meer waard zijn. Zonde!

    Zuur worden over keuzes die erg lastig zijn, of anderen aanvallen omdat ze het toch niet helemaal goed doen ofzo, vind ik wel het moeilijkste aan dit onderwerp. Daarom vind ik het motto wel mooi van: We don't need a handful of people doing (zero waste) perfectly. We need millions of people doing it imperfectly. :thumup:
     
    Ansel, cowgirl80, debq en 2 anderen vinden dit leuk.
  15. Zonnestralen

    Zonnestralen VIP lid

    22 apr 2017
    12.605
    8.357
    113
    Vrouw
    Helemaal mee eens. Als iedereen een beetje bewust doet en bespaard waar het hen uitkomt dan is dat samen al een hele boel. En als mensen de smaak te pakken hebben dan hebben ze er ook meer oog voor hoe verder nog wat kleine aanpassingen te doen zijn. Al helemaal met een groter gezin bespaard het een hoop als je her en der wat aanpast.
     
  16. citroenrasp

    citroenrasp VIP lid

    12 mrt 2017
    16.370
    21.748
    113
    @Lenainlove Die uitspraak zie ik wel vaker voorbijkomen (op Instagram o.a) :) Zero waste is echter wel één aspect van duurzamer leven, het richt zich vaak op het verminderen van afval/verpakkingsmateriaal. Helemaal goed natuurlijk, maar zelf vind ik het meer een bijzaak, volgens mij zet het geen zoden aan de dijk als je verder weinig duurzaam leeft. Ben het er wel mee eens dat ieder stapje natuurlijk mooi meegenomen is, maar het zal niet zo'n enorme impact hebben zoals wanneer het gros van alle mensen autorijden of vlees eten drastisch vermindert bv.

    Repareren is inderdaad ook zoiets wat volgens mij nog maar heel weinig mensen doen in de huidige wegwerpmaatschappij. Zo hebben we (ok, om eerlijk te zijn, mijn man dan :roflmao:) laatst zowel de staafmixer als boormachine gerepareerd, was trots op het resultaat! :D Ventilator repareren staat ook nog op ons lijstje voor als het weer warmer wordt.
     
    Anne2019 vindt dit leuk.
  17. Zonnestralen

    Zonnestralen VIP lid

    22 apr 2017
    12.605
    8.357
    113
    Vrouw
    Het lijkt mij wel een fijne skill om te hebben. Onze stofzuiger ging kapot, mijn schoonvader heeft er een nieuw snoer aan gezet en voorlopig doet hij het alweer een tijd. Broeken repareer ik tegenwoordig vaak ook nog wel een keer (de knieën). Ik zou het wel fijn vinden als daar wat positiever tegenaan gekeken zou worden. Laatst zag ik weer een neus de lucht in gaan. Dan vind ik het ergens ook wel lastig. Weggooien vind ik zonde, maar hoe er met mijn zoon omgegaan wordt vind ik toch belangrijker.
     
    citroenrasp vindt dit leuk.
  18. citroenrasp

    citroenrasp VIP lid

    12 mrt 2017
    16.370
    21.748
    113
    Wij zijn ook van het repareren van kleding. Ik deel die ervaring trouwens, in Nederland keek men daar inderdaad vaak maar raar tegenaan. Maar waar ik woon kopen veel mensen tweedehands, repareren dingen, hebben vaak maar 2 paar schoenen etc. Dus in die zin wel fijn (vooral voor de kinderen dan) dat ze niet echt het buitenbeentje zijn. Ook al is het van de meeste mensen geen bewuste keuze (van ons dan weer wel), het maakt het wel makkelijker.
     
    Zonnestralen vindt dit leuk.
  19. Amberxx

    Amberxx VIP lid

    6 nov 2013
    5.019
    5.227
    113
    Ik hoop dat dit virus ook bijdraagt aan een betere aarde doordat mensen nu zien dat thuiswerken gewoon prima mogelijk is in tal van bedrijfstakken. Het fileprobleem is gewoon bijna opgelost. Zelfs als mensen maar deels thuis blijven werken scheelt dat al enorm! Eerst thuis vergaderen en daarna naar je werk of andersom heeft al laten zien dat het werkt.

    Minder files, minder gebruik van de auto en uitlaatgassen, minder grote kantoorpanden die continu verbruiken etc. En een betere werk-privé balans waardoor mensen productiever en meer ontspannen zijn.

    Ik hoop dat dit blijvend is (corona niet natuurlijk).
     
    SAARC en citroenrasp vinden dit leuk.
  20. Vogelinnetje

    Vogelinnetje VIP lid

    3 nov 2009
    7.182
    6.579
    113
    Er is in Europese wet in de maak die gaat verplichten dat spullen voor de Europese markt repareerbaar moeten zijn. Dus geen geintegreerde snoeren meer en accu's van telefoons die eenvoudig zelf te vervangen zijn. Mijn man repareert snoeren ook als dat kan.

    Tweedehands is bij ons nog een vebeterpunt. Wij doen sowieso aan consuminderen, ook met kleding. Maar spullen koop ik wel graag nieuw, maar dan wel met het idee dat ze mee gaan totdat ze versleten zijn. Ik kan kleding gerust 10 jaar hebben. Spullen in huis ok. Die worden pas vervangen als ze op zijn. Met tweedehands ben ik toch bang dat het net niet mijn smaak is, waardoor het minder lang door ons gebruikt wordt. Onze buren hebben hun inboedel van de kringloop. Het matcht totaal niet met elkaar, maar het past bij hun duurzame leven. Ik moet dat knopje nog vinden.
     

Deel Deze Pagina