Ik ben absoluut niet voor klassn van hetzelfde niveau. Zelf heb ik een tijd in een klas van het verkeerde niveau gezeten en dat is heel vervelend. Kinderen die snel en gemotiveerd zitten stimuleren elkaar. En voor kinderen die niet zo goed leren is het prettig dat het niveau daarop is afgestemd en dat ze niet altijd de mindere leerling zijn. Als je meer kunt zijn er altijd mogelijkheden om op te stromen. In Frankrijk heb je overigens enorme ongelijkheid in het onderwijs (en de rest van de maatschappij). Daar heb je echt getto's waar je niet uit kunt komen. In Nederland kan iedereen terecht op elke school of universiteit ongeacht waar je woont. Ook het lage schoolgeld draagt daaraan bij. Je hoeft hier niet op een exclusieve of particuliere basisschool te zitten om te worden toegelaten tot de volgende opleiding (die zijn hier nauwelijks).
Heel interessant. Ik ga het zeker kijken. Mijn ouders hebben geen opleiding afgemaakt maar mijn vader is wel (succesvol) ondernemer en hamerde erop dat opleiding belangrijk was. Mijn ouders konden mij niet helpen met huiswerk o.i.d. In groep 8 dreigde ik mavo advies te krijgen maar de hoofdmeester (tevens een vriend van mijn vader ) vond echt dat ik meer kon havo/vwo werd het maar de middelbare school wees mij af op vwo. Havo was uiteindelijk prima en daarna 2 HBO’s mijn ouders konden dan wel niet helpen maar er was bij ons wel geld en betrokkenheid en dus kreeg ik wel huiswerkbegeleiding etc. Mijn man kon makkelijk vwo dat kwam uit zijn CITO maar zijn ouders vonden dat en studeren onzin. Hij ging wel havo doen maar deed snel niks meer (spijbelen) en zijn ouders vonden het wel best. Uiteindelijk wel havo gehaald maar studeren vond hij niks. En zijn ouders ook niet dus hij ging werken. Toen wij elkaar leerde kennen had hij daar nogal spijt van en is toen alsnog zijn HBO gaan halen. Zijn moeders reactie: jij studeren? Nou dat moet ik zien dat wordt helemaal niks. Ik weet nog dat ik daar zo verbolgen over was. Mijn ouders zouden zoiets nooit zeggen. Toen begreep ik al dat het zo belangrijk is waar je wiegje staat, wie je ouders zijn, hoe je omgeving ermee omgaat. Mijn ouders hadden de motivatie en ook het geld en middelen om mij te helpen en mijn schoonouders dus niet. En dus kregen mijn man en ik al andere kansen.
Ik vind het wel heel lastig dat er zoveel naar het opleidingsniveau van de ouders gekeken wordt. Voor mij is dat extra confronterend wbt de redenen dat ik er niet uit heb kunnen halen wat er aangeboren in zat. Ik krijg er het gevoel van dat ik mij 300% moet inzetten om mijn kinderen te helpen om te laten zien wat erin zit. Ik kan niet alles betalen. Maar ik kan mij wel blijven verdiepen (tot op zekere hoogte) in de dingen die zij moeten leren om hun daarbij zo goed mogelijk te kunnen helpen.
Maar als je klassen gaat mengen dmv diverse niveau's bij elkaar krijgt elk kind stof aangeboden op eigen niveau. Het is dus niet zo dat een kind die het niet aankan dan vwo stof zal krijgen. Ik ben van mening dat de kans groter is dat kinderen in gemengde klassen juist het beste in elkaar naar boven halen. En ik ben dus wel voorstander van het mixen daarin.
Ik heb vandaag de eerste 2 afleveringen terug gekeken. Echt heel interessant. Ik denk dat er wel meerdere factoren spelen (in de meeste gevallen, er zijn natuurlijk altijd uitzonderingen). Buiten het iq, spelen er nog meer dingen mee zoals anderen hierboven ook al zeiden. Het is niet altijd "als het er in zit, komt het er wel uit." Stukje begeleiding is belangrijk, maar natuurlijk ook de motivatie. En dat vind ik ook het nadeel van het geclassificeerde systeem. De leerkrachten hebben het voor het zeggen. Krijg je onterecht een lager advies, kom je al terecht bij een groep mensen die vaak minder gemotiveerd zijn. Terwijl als zo iemand wel een kans had gekregen, ze zich meer hadden opgetrokken aan de anderen. Wat ik wel apart vind, vroeger (in mijn tijd) hechtten ze nog heel veel waarde een de cito score. Zo zeiden heel veel leraren op de basisschool dat ik een vwo leerling zou worden, maar ik verknalde de cito aardig (door faalangst) met als gevolg dat ik het advies vmbo tl kreeg. In de brugklas kon ik na de kerst al naar de havo en deze ook zonder moeite afgemaakt. Mijn man had het precies andersom. Hij begon op vwo, maar had 2 laagopgeleide ouders(moeder met 14 jaar al gaan werken) , die helemaal geen waarde hechtten aan opleiding. Als hij huiswerk maakte was het "zit je nu nog te leren??" Dat in combinatie met de puberteit zorgde er voor dat hij uiteindelijk een vmbo diploma heeft gehaald. Toen wij elkaar leerden kennen, is hij alsnog een hbo opleiding gaan volgen en met succes afgerond. Dus inderdaad je thuissituatie is denk ik ook erg belangrijk. Maarja nu is de cito score de laatste jaren minder belangrijk geworden, zouden ze meer kijken naar het functioneren in het algemeen, blijkt dus nog dat heel veel mensen een lager advies krijgen puur op basis van afkomst/thuissituatie. Heel oneerlijk. En de kinderen die uit een hoger opgeleid gezin komen, krijgen dus vaak het voordeel van de twijfel. En ook al doe je als kind je stinkende best, sta je al 1-0 achter, omdat je uit een lager opgeleid gezin komt. Echt, hoe houd je de verschillen in stand Dus er is dan wel het een en ander veranderd sinds mijn schooladvies, dit is toch ook niet ideaal.
Als ik zie hoe dat in Nederland op de basisschool gaat, dan heb ik daar absoluut geen vertrouwen in. Mijn zoon heeft zich vanaf groep 5 te pletter verveeld terwijl 1 van zijn vriendjes het gewoon niet bij kon houden. Beiden super gefrustreerd. Ik geloof er geen moer van dat men in Nederland kan differentiëren op niveau in 1 groep. Ik zie mijn zoon zo ontzettend opbloeien nu hij klasgenootjes heeft waar hij zich aan kan spiegelen, dat zou ik niet kwijt willen.
https://www.parool.nl/columns-opinie/marjolein-moorman-een-nationaal-plan-voor-gelijke-kansen-in-het-onderwijs-is-hard-nodig~b581865f/
Man en zijn oudste zus zijn in Nederland nooit naar de basisschool geweest, ze waren 15 en 14 toen ze hier kwamen. Het schakelklas traject had maar 1 doel: je zo snel mogelijk met een vbo/mavo diploma laten uitstromen. Zijn zus wilde HAVO doen, haar docenten raadden het haar af, op 1 na. En ze ging ervoor. Zonder een woord Nederlands vooraf, met een verknipte schooltijd tot dan met een paar jaar basisschool en verder wat thuisonderwijs door moeder met alleen middelbare school, had ze dus na 5 jaar haar mavo, een jaar later haar havo, tijdens HBO propedeuse ook vakken vwo, en inmiddels is ze tandarts. Nee want havo kon ze niet. Man is met zijn vbo/mavo diploma (in de laatste maanden van middelbare school deed hij een test waar havo/hbo denkniveau uit kwam) in de beloften getrapt dat hij zonder extra tijd mbo 2, 3 en 4 kon stapelen. Niet dus. Maar na 6 jaar en veel schampere opmerkingen als hij een niveautje hoger wilde, en vele beschuldigingen dat hij alles meeliftte op zijn nederlandse vriend (die ook duidelijk maakte aan de docenten dat het eerder andersom was, door hun bijdehandheid hebben ze nog eens van lokatie moeten wisselen) had hij dus wel mooi een cum laude eindlijst op niveau 4, en een aanbod voor een baan als docent (Nee.). Die hbo is om andere redenen uiteindelijk niet gelukt. Als je van plan bent uit je door "het systeem" uitgestippelde baantje te breken, heb je dus een hoop eigenwijsheid, een olifantenhuid, een bak doorzettingsvermogen, en een docent die je steunt nodig.
Nou ik kijk wel met een extra dubbel gevoel naar Klassen nu. Hoe zou het die kinderen vergaan tijdens de schoolsluiting... en die heel betrokken leraren die dan moeten zien hoe kinderen afglijden of helemaal van de radar verdwijnen.
Yep... die jongen van de overvallen bv... die het zelfs met school zo afglijdt. En die voormalig beroepscrimineel en de agent, potver wat deden ze het geweldig.
Heeft er nog iemand gekeken net? Zo sneu, dat meisje die haar opa zijn suiker moet prikken en ook de medicatie van haar oma in de gaten moest houden. Je mag toch hopen dat daar nog iets van jeugdzorg in beeld is. Als ik haar zie dan denk ik meteen aan dat we weekend pleegzorg moeten gaan doen.
Ja heb het gisteren ook weer gezien. Was zeker sneu, hele lieve opa en oma hoor en ze zit daar (van wat ik vorige keer zag) beter dan bij haar moeder. Maar op zo'n jonge leeftijd al zo zelfstandig. Alle medicatie onthouden, je oma in haar rolstoel het ziekenhuis uitrijden. Jammer dat ze niet echt van het nog kind zijn mag genieten. Maar wat ik ook sneu vond was dat meisje die van haar moeder persé bijles moest volgen om maar VWO te halen straks. Kind kreeg daardoor veel extra huiswerk, was moe en zei zei zelfs dat ze het leven zo niet leuk vond Dan denk ik waar ben je mee bezig? Straks krijgt ze VWO advies vanwege dat stampen en komt ze in een VWO klas waar ze mischien niet echt op haar plek zit. Maar goed ik heb bijles voor cito nooit echt begrepen..
Wat ik vooral weer typisch vond, was de reactie van de wethouder over de zeer succesvolle aanpak van een school in Londen. Beetje lacherig doen en je afvragen of deze kinderen hun eigenheid wel kunnen behouden. Ik dacht echt: wtf. Deze kinderen varen zeer wel bij de ‘rrr methode’ júist omdat ze dat thuis allemaal ontberen. We durven hier in NL gewoon geen harde maatregelen te nemen, we zijn veel te los. En ook een goede opmerking van die Engelse schooldirecteur: het is niet de kleur die er toe doet (segregatie) maar het salaris van de ouders!
Ik denk dat rrr bij de school van Gianni zeker belangrijk is. Ik zit me daar wel te ergeren. Het is meer een opvang dan school. Ik denk wel dat je op de Engelse scholen je minder je eigen identiteit kan ontwikkelen, wat ook belangrijk voor een kind. Dus een mengvorm lijkt me dan mooi.
Zo ik vond dat ook bizar. Die lln namen echt een loopje met de leerkrachten en hun huiswerk. Daar kon echt wel meer uitgehaald worden.
Om zelf een mening te vormen en te kijken naar waar je behoefte aan hebt. Ik heb het gevoel dat je bij dit soort onderwijs in de pas moet lopen. Het ligt denk ik aan je temperament of dit goed voor je is. Net zoals bijvoorbeeld Montessori niet voor iedereen prettig is.
Ik ken de lesinhoud niet. Maar dezelfde kledingdracht en structuur maken meningen niet onmogelijk om te hebben. Meningen zouden ook gevormd kunnen worden over geschiedenis, een boek, muziek, kunst, nieuws etc. Daarbij zetten veel Nederlandse jongeren hun eigen mening aan de kant om erbij te horen. Om te kijken waar je zelf behoefte aan hebt kan je ook bepaalde vakken hebben. Het uitstellen van waar je behoefte aan hebt kan denk ik ook waardevol zijn. Maar dan moet je nog wel tijd buiten school om hebben.
Oh hebben jullie de laatste aflevering gezien? Tranen met tuiten hier hoor , het afscheid van groep 8 en opa die doodging ...zo zielig.... die juffen verdienen echt een lintje.