Ik heb aantal dagen/uren waarop ik écht met 100% aandacht moet werken, ik heb mijn man gevraagd er die dagen/uren voor de kinderen te zijn. De andere dagen/uren verdeel ik mijn aandacht net als in het voorjaar.
Pfff. Vandaag het werkschema voor jongste gekregen. Zoooo geen zin in. Vandaag was de eerste dag dat ze thuis zijn. Het is mijn vrije dag, dus ik had niet eens werk erbij. En schoolwerk hadden ze ook nog niet. Én toch zit ik al stuk Zal wel psychisch zijn. Want zoveel verschil met een gemiddelde zaterdag is er niet **mist de wijn-smiley**
vergeet niet dat de kinderen zelf ook moeten schakelen. Bij ons waren ze ook super dwars en verdrietig en wispelturig. Voor hen is het ook een grote switch opeens! Hang in there! Succes!
Pfff, het voelde binnen een half uur weer vertrouwd, precies zoals in het voorjaar. Maar dan wel de eerste weken vol hectiek, chaos en stress. Niet dat het ooit echt rustig werd. Maar ik wist het vanaf week 4 wel beter te managen. Ik had hier pas nog mijn schema gedeeld. Uhm, misschien moet ik me er dan ook aan houden. Maar er waren zóveel vragen en ik wil er gewoon ook voor de leerlingen zijn. Waardoor m'n eigen kinderen er vandaag een beetje bij in schoten. Gelukkig was mijn man thuis. Morgen ben ik vrij, dus mijn collega doet dan de meeste taken wat betreft contact met leerlingen. Ik moet dan ook gewoon echt het geluid van m'n schoolwhatsapp uitzetten. Wer even eraan wennen om op vaste tijden te kijken en te reageren. Ik heb nu van 8 tot 8 eigenlijk constant zitten appen en videobellen, zelfs tijdens de lunch. Dat moet ik niet doen. Gelukkig moest ik nog een paar boekjea wegbrengen naar kinderen die dinsdag ziek waren. Zo had ik tenminste nog een fietstochtje tussendoor.
Ja natuurlijk beslis je dat samen, maar wij konden toen niet ruiken dat daar ook thuisonderwijs voor 2 kinderen onder zou vallen of wel soms?? Of misschien heb jij een kristallen bol???
Klopt, voor justitie en politie. Heb voor dat deel van m’n werk inmiddels een dag per week noodopvang gekregen op het kdv/bso (school moet nog reageren) en m’n man neemt ook een dag per week op om bij de kinderen te zijn. M’n andere werk laat ik nu even ‘vallen’.
1. Zoals ik al eerder zei, de discussie wel of niet buitenshuis werken is off topic; dit topic gaat namelijk over de combinatie thuiswerken met de kinderen thuis/ kinderen lesgeven. Dit is duidelijk niet op jou van toepassing, dus waarom uberhaupt reageren? 2. Onze kinderen gaan ook niet naar de opvang, ik werk normaal gesproken tijdens schooluren. Waarom ga je daar vanuit? (Overigens wil ik ze heel graag op de opvang, maar door bepaalde omstandigheden gaat dat helaas niet.) 3. Mijn vriend heeft ook geen 'verplichte' papadagen, omdat moeder 'zo nodig moet werken'.... Jemig, kan het nog denigrerender??? 4. Jij lijkt er vanuit te gaan dat vrouwen alleen maar werken voor meer luxe en niet omdat ze dat o.a. leuk vinden. Wat een onzin zeg!! Nog steeds off topic, maar vind jij het fijn om financieel volledig van je man afhankelijk te zijn? Wat doe je als hij morgen ineens wil scheiden?
Welk emancipatie stukje?! Bedoel je mij wel? Ik reageer op Venelientje die niet werkt en zeg dat ik persoonlijk daar niet aan moet denken en dat ik ervan baal dat er nu meer op mijn schouders komt. Daarnaast zeg ik dat het per gezin zal verschillen, soms zal er juist meer op de man aankomen, als hij bijv thuiswerkt en de vrouw buitenshuis.
Eerlijk: wij doen deze week wel rustig aan. Geen verplichte online lessen, vooral herhalingswerk en zeker niet al te veel. In die laatste week voor de kerstvakantie staan er meestal toch al niet meer volle bak lessen ingepland. Vrijdag sowieso niet. En je gaat vaak ook niet vlak voor een vakantie met een nieuw hoofdstuk starten, dus bij veel vakken heb je net een hoofdstuk afgerond en ben je even met een herhaalweek bezig Ik merkte bovendien dat veel kinderen toch al redelijk 'op' waren (altijd, deze tijd van het jaar.) Die van mijzelf waren al 2 weken hun bed niet uit te branden, terwijl ze normaal vroeg op zijn. We hebben dus wel wat opdrachten opgegeven, maar wel zo dat je nu redelijk relaxed de kerstvakantie inglijdt. Maar helemaal niks meegeven, vind ik wel bijzonder. Dat kwam ook vanuit de PO-raad en VO-raad: dat je deze dagen moet gebruiken om het online lesgeven vanaf 4 januari voor te bereiden. Maar ik vraag me dan toch af waarom je daar nu nog 3 volle dagen voor nodig hebt. Als het goed is het je gewoon een plan klaar liggen als school. Dat was in het voorjaar niet zo. Maar nu heb je toch -neem ik aan- al je leerlingen al in Teams of Google Classroom o.i.d. staan. Je hebt aan het begin van het schooljaar al gezorgd dat kinderen en ouders alle inlogcodes hebben. Er staat al een (leeg) rooster klaar voor online werken, waarin je alleen nog even de lessen hoeft in te voeren. Waarom zou je daar nu nog 3 volle dagen voor nodig hebben? Het meeste werk was het kopiëren. Eén kopieerapparaat, 10 groepen en ineens wil iedereen 3 werkboekjes per klas keer (minstens) 25 leerlingen. Dat ding heeft bij ons maandag anaf 12 uur tot 7 uur 's avonds continu gedraaid en dinsdag ook vanaf 7 uur 's ochtends weer aan één stuk door. Maar: alle kinderen hebben netjes voor 3 uur alle pakketjes meegekregen die ze nodig hebben. Het was even doorbikkelen, maar als je gewoon al een plan hebt liggen (wat ik mag hopen) hoef je het alleen maar te gaan uitvoeren. Ik heb in het voorjaar veel gemopperd op de tegenwerking vanuit de directie en het bestuur. Maar ze hebben bij de start van het schooljaar toch tijd genomen om hier lering uit te trekken en samen met ons een plan te maken waarvan iedereen hoopte en dacht het niet meer nodig te hebben. Maar nu het wel nodig was, stond het ook allemaal in één dag klaar.
Bij ons op school waren er al schema's voor de kids die in quarantaine zaten. Maar we mochten die niet meer doen vanaf woensdag. Dat was oneerlijk voor kids die het schema niet hadden...het schema was gewoon een mail en alle opdrachten moesten de kids op snappet doen. Dus geen idee waarom niet iedereen dat kon doen (alle kids hebbrn een inlogcode). We krijgen pas maandag 4 jan spullen voor de 2 weken daarna. Vorige keer tijdens de lockdown hield bij ons online onderwijs in dat je een schema kreeg en bij vragen kon mailen. Ze hebben 1x in teams afgesproken. Vervolgens kregen we een bericht dat de leraren uitgeput waren. Ik weet natuurlijk niet wat ze allemaal achter de schermen deden maar ik kon me er niks bij voorstellen. Ben dus heel benieuwd wat ze dit keer gaan doen. Maar het begint voor mijn gevoel al niet helemaal lekker.
Ik had een heel verhaal met quotes tussen de verhalen van @Venelientje opgeschreven, maar mijn telefoon viel uit en ik ga daar niet nog een keer aan beginnen. Anyway, dankzij mijn luxe baantje kon mijn man een opleiding (omscholing) doen, zodat hij nu plezier heeft in zijn werk. Jullie zijn afhankelijk van jouw man zijn werk, als hij het werk zo erg vindt om te doen, lijkt mij dat geen fijn idee, terwijl jij ‘lekker kan doen waar je zin in hebt’. Er zijn ook mannen die papadagen leuk vinden en bedrijven die mannen met een papadag ook doorgroeimogelijkheden biedt (het een sluit het ander niet uit).
Nee, dat begint inderdaad niet lekker. Ik moet wel zeggen dat ik het ook uitputtend vind. Ik krijg vragen binnen via Teams, Whatsapp en Snappet zelf. Wat ik er vooral vermoeiend aan vind, is dat het elke keer korte taakjes zijn. Ik heb liever één lange taak, waar ik me even in vastbijt en lekker kan doorwerken. Klinkt misschien raar, want in de klas loop ik rond om vragen te beantwoorden en dan beantwoord ik ook een heleboel vragen. Terwijl ik tegelijk de rest van de groep in de gaten houdt. En dan kijk ook ondertussen op het dashboard of er kinderen vastlopen. Op zich doe ik thuis hetzelfde. Ik hoef niet eens rond te lopen, heb ik geen werksfeer in een groep te bewaren. Klinkt relaxter toch? In de klas heb ik ook momenten dat ik de benen onder mijn lijf vandaan loop. En dat ik soms baal dat ik niet elk kind de aandacht heb kunnen geven die hij nodig had. Maar thuis voelt elke vraag van een leerling veel urgenter. Ik voel wel echt steeds een soort druk om nòg even een vraag te beantwoorden. Ook als ik met mijn eigen kinderen zit te lunchen. Of als mijn man al heeft geroepen dat het avondeten op tafel zit. Ik sta vanaf 8 uur (als de eerste vraag binnen komt) aan. Tot een uur of 8 's avonds, als ik eindelijk de laatste lapzwans net zo lang gestalkt heb dat hij al z'n werk af heeft. Het is intensiever. En als ouder waarvan een kind misschien geen vragen heeft gesteld of maar ééntje. En die aan het einde van de dag alleen maar een kort berichtje krijgt "Al je werk is af, goed geaan!" Dan heb je denk ik niet in de gaten hoeveel tijd de leerkracht bezig is geweest met het beantwoorden van andere vragen. (Ik denk dat 20% van de klas, 80% van de vragen stelt.) Je hebt geen beeld bij de pogingen die een leerkracht doet om door te appen, te bellen, te videobellen contact te krijgen met leerlingen die min of meer 'kwijt' zijn. Dat kost echt wel veel energie. Ik weet trouwens dat er ook genoeg collega's zijn die het niet doen hoor. Maar ik denk dat er ook veel collega's zijn die niet de credits zijn die ze wel verdienen.
Bedankt voor je toelichting. Ik ben zo een ouder die niks vraagt omdat ik het zelf oplos/uitzoek dus voor mijn gevoel komen er amper vragen. Fijn om ook de andere kant te horen zodat ik meer begrip kan opbrengen!