Geen idee. Vast wel ergens. Maar ik zou in geval van allergie of auto immuunziekte gewoon even gaan overleggen met de eigen huisarts. Die is het best op de hoogte van jouw gezondheid en kan je daarin het beste adviseren denk ik.
Ik weet het nog niet. Eerst was ik heel stellig dat ik het niet zou doen. Nu neig ik meer naar wel. Gelukkig ben ik nog lang niet aan de beurt dus dat geeft me meer bedenktijd.
Ik weet het nog niet zeker. Ben waarschijnlijk toch als een van de laatste aan de beurt. Ik vind dat er nog te weinig over deze vaccinaties bekend zijn en ze ook nog eens "uit de grond gestampt zijn".
Dit vaccin is niet uit de grond gestampt. Het is een variant op een vaccin waar al 10 jaar aan gewerkt is. Het is niet dit jaar pas verzonnen. Net zoals het MenACWY vaccin een variant is op het MenC vaccin. En er van het griep-vaccin ook elk jaar een andere variant gegeven wordt.
Goh dit wist ik helemaal niet. Als ze zulke informatie breed communiceren denk ik wel dat er onder de twijfelaars meer draagvlak komt om toch over te gaan tot vaccinatie.
Met deze vaccins waren ze toch al mee bezig t.t.v. SARS in 2003(?). Alleen toen was de epidemie al voorbij voordat ze konden gaan testen?
Natuurlijk laat ik me vaccineren. Ik heb meer vertrouwen in de wetenschap dan in mensen die op social media onzin lopen te verkondigen. Bizar dat zoveel mensen twijfelen of het niet doen!
Toch is dit al best vaak in de media maar ook bijv hier op ZP genoemd. Ik vraag me af hoe ze dat nog meer naar voren kunnen brengen.
Ja precies. Er is toen al wel kleinschalig getest, maar dat is stopgezet. Ze zijn nu eigenlijk verder gegaan waar ze toen gebleven waren.
Zp.. ik volg niet alle topics Ik lees dagelijks nu.nl en kijk vaak Beau en daar gaat het ook regelmatig over vaccineren. Er is toen wel verteld dat deze vaccinatie sneller gemaakt is doordat alle aandacht daar naartoe gegaan is. En dat ze wel alle normale stappen doorlopen hebben. Een gemiddeld vaccin wordt naast andere "producten" ontwikkeld waardoor de ontwikkeltijd langer is. Maar dit was voor mij wel nieuwe informatie. Of ik heb het niet opgeslagen kan ook.
Nee daarom is mijn vraag ook wat er nog gedaan kan worden om het nog meer onder de aandacht te brengen.
Zorg voordat je een keuze maakt, dat je je laat informeren door de juiste instantie, sites, professionals etc. Op een forum (als ZP) wordt veel informatie gedeeld, maar dat zou ik niet aannemen als feiten. Hooguit om je interesse te laten wekken om verder te kijken.
https://www.cbg-meb.nl/onderwerpen/medicijninformatie-het-nieuwe-coronavirus/de-5-meest-gestelde-vragen-over-coronamedicijnen-en--vaccins Betrouwbare informatie, onder andere over de snelheid waarmee het vaccin ontwikkeld is.
Klopt, zo zei een lid hier boven ergens bijvoorbeeld dat de MenACWY een variant is op de MenC vaccinatie. Behalve dat er bij allebei meningokokken in zitten (en bij beide de meningokokken C), zijn dit wel 2 geheel verschillende vaccinaties. Dit uit zich in andere ingrediënten en hulpstoffen. Daarnaast is de MenC al kant en klaar en MenACWY moet bijvoorbeeld klaar gemaakt worden door eerst vloeistof met poeder te mengen. Maar ik kan mij voorstellen als mensen lezen dat het een variant erop is, ze dit dus direct geloven als ze er geen verstand van hebben. Overigens bestaan beide vaccinaties al jaren en zijn ze voor die tijd uitgebreid getest.
Juist.. Ik wist dit ook echt niet. Voor mijn idee hebben ze er echt gas opgegeven om dst vaccin te maken, klaar te hebben om daarna heel snel te kunnen goedkeuren.
Het ontwikkelen is sneller gegaan omdat ze veel 'pauzetijd' uit het proces hebben gelaten. Een vaccin wordt eerst gemaakt en getest in een laboratorium. Als ze in een laboratorium iets hebben ontwikkeld dat werkt (of lijkt te werken) gaan ze het vaccin inspuiten bij een kleine gezonde volwassenen. Daarvoor moeten ze dus eerst op zoek naar vrijwiligers. En er moet vooraf uitgebreid beschreven worden hoe ze de test gaan doen. En achteraf moeten alle gegevens verwerkt worden en verslagen geschreven. Is die test op een kleine groep gelukt, gaan ze testen bij een grotere groep. En als dat allemaal goed gaat, bij een nog grotere groep. Normaal zit er tussen elk van die fases een hoop tijd. Niet alleen om de data te registreren en onderzoeksverslagen te schrijven van de voorgaande fase, maar ook om de volgende fase voor te bereiden. Bijvoorbeeld geldschieters regelen voor de volgende fase, vrijwilligers zoeken om het vaccin op te testen en personeel om het vaccin toe te dienen en de testpersonen te volgen, etc. Nu zijn ze vaak de volgende fase gaan voorbereiden, als de huidige fase veelbelovend leek. Op die manier is er dus veel tijdsverlies tussen de verschillende fases weggehaald. Ook is het zo dat meestal pas als àlle fases zijn doorlopen, alle onderzoeksgegevens worden ingediend om goedkeuring te krijgen voor een vaccin. Dat is dan een enorme bak data die doorgespit moet worden. Nu hebben ze na elke fase alvast de gegevens doorgestuurd en laten beoordelen. Dus als de laatste fase van het onderzoek geslaagd is, hoeft alleen die laatste fase nog beoordeeld worden in plaats van het héle onderzoek. Ook dat scheelt natuurlijk tijd. En daarnaast is het inderdaad zo dat er al een basis was. Er is destijds al veel onderzoek gedaan naar vaccins tegen MERS en SARS. Dus een bepaalde basis was er al. Ik heb in ieder geval één voorbeeld gelezen van een 'mislukt' vaccin dat (in laboratorium onderzoek) niet heel effectief was tegen MERS of SARS (ben even kwijt welke) maar dat, in ieder geval in het lab, el effectief bleek tegen corona.