Ik heb volgende week een arbeidsvoorwaardengesprek. Ik heb 17 jaar werkervaring waarvan 14 op hbo niveau. Heb ook een hbo diploma Functie is op mbo niveau. Ik heb 3.5 jaar thuis gezeten. Vorige cao was de cao welzijn. Daar zat ik in de hoogste trede, al jaren, van schaal 8 max ongeveer 3800 euro Deze functie zit in de gehandicaptenzorg groep 40 waar de max in de schaal net geen 3000 euro is. Hoe ga ik nu onderhandelen? En dan niet alleen over salaris maar bv ook werktijden
Als het een mbo functie is gaat het geen hbo salaris worden. Mijn ervaring is dat schalen in zorg aardig vast liggen (mijn vak dan) lijkt me wel dat je hoogste schaal functie groep 40 krijgt of op in kan zetten. Over werktijden zou ik vragen wat mogelijkheden zijn en aangeven wat jij wilt
Wat ga je doen en hoeveel verantwoordelijkheid ga je dragen? Je solliciteert op een mbo functie dus daar kan je ook een gelijkwaardig salaris van verwachten. Ik vraag me dan af of je kan doorstromen naar een HBO functie. Mits je HBO-diploma relevant is aan de functie. Dan zou ik het salaris voor lief nemen en de functie als springplank inzetten om binnen te komen na 3.5 jaar uit het arbeidsproces geweest te zijn. Ze zullen je waarschijnlijk inschalen op (recente) ervaringsjaren. Hierin zou je kunnen meenemen dat je levenservaring meeneemt, dit wil nog wel eens wat treden opleveren als je een laag aanbod krijgt. 45 vragen kun je doen, maar ik geef het weinig kans. Probeer helder te krijgen of je naar een HBO functie kan doorgroeien! Succes hoor!
Ik snap dat mijn salaris in groep 40 valt. De tredes lopen van 0 tm 11 in die schaal waarbij je ongeveer 1900 in trede 0 verdient en 2900 in trede 11. Man vindt dat ik moet inzetten op trede 11 omdat ik intussen al veel jaren werkervaring heb waarbij ik de vaardigheden prima kan gebruiken in de functie. Ik vind het een beetje overmoedig om daarop in te zetten. Hij zegt dat is nou het verschil tussen mannen en vrouwen
Je bent langer dan een jaar thuis. Je nieuwe werkgever mag je in de laagste trede zetten. Ik zou afwachten waar ze mee komen
In welzijnssector Ze gaven in het gesprek wel aan dat ze toch wel graag een hbo'er hebben. Ik hoef geen hogere schaal het gaat me puur om op welke trede ik zal inzetten
Nou dat zou ik niet doen. Ja ze is er tussenuit geweest, maar ze heeft ook veel ervaring én is hoger opgeleid dan vereist. Ze kan prima zelf met een voorstel komen en daar hoeven ze uiteraard niet in mee te gaan, maar als je niks vraagt krijg je het ook niet. Ik zou vrij hoog inzetten, nee heb je, ja kun je krijgen.
Ben je van plan om langer bij die organisatie te werken? Als je tussen schaal 40 en 45 valt zou je kunnen proberen in te zetten op 45, en dan een lagere traptrede. Dan verdien je nu namelijk niet zo veel, maar je kan wel langer doorgroeien. Als je op 40 traptrede 11 komt, ga je niet meer omhoog in salaris. Edit: ik lees net dat je niet geïnteresseerd bent in een hogere schaal, had ik overheen gelezen. Ik zou op 11 vragen, en vanuit daar verder onderhandelen. Maar je moet je er ook prettig bij voelen. Als je je nog niet zo zelfverzekerd voelt, en bang ben overvraagt te worden kan ik me ook voorstellen iets lager in te zetten. Dan leg je de lat misschien minder hoog voor jezelf. Succes!
In de kinderopvang werkt dat wel zo, maar ik weet niet of dat ook in de gehandicaptenzorg zo is hoor?
Als ze sowieso heel graag een hbo'er hebben snap ik niet dat ze hem aanbieden als mbo-vacature en dan schaal 40 aanbieden. Je mag dus gerust aangeven 40.11 te willen maar eigenlijk mogen ze ook 45 en dan gelijkwaardig aan 40.11 geven. Ik vind oprecht dat als je een hbo'er wil je hier ook een salaris aankoppelt. Een hbo functie in de zorg is normaal gesproken schaal 50. Helaas zijn bepaalde functie in de gehandicaptenzorg gekoppeld aan vaste schalen. Dus of t ook gaat lukken, betwijfel ik, maar vragen kan altijd.
Hier mee eens, ze willen liever een HBO'er en dat zal allicht zijn om dingen die er al of niet bij gaan komen. Dan is t wel zo fair dat je allicht nu t salaris van die 40-11 qua saldo ontvangt maar wel de ruimte hebt op die doorgroei die je in de 45 nog hebt. Je houdt een HBO'er namelijk niet makkelijk op MBO werk vast in je organisatie. Het gebeurd wel, maar wat je vaak ziet is dat die allerhanden klusjes links en rechts erbij krijgen, sowieso voor de afwisseling maar ook "dat kan die wel". Dan heb ik t niet zo zeer over MBO of HBO op papier maar qua denk-/werkwijze. Wil je hoger betaal je hoger. Je kan niet verwachten een HBO'er voor een MBO instapprijsje te krijgen. Kan wel maar dan minder uren voor diezelfde prijs, maar daar willen de meesten dan weer net niet aan. Alternatief is het vaste salaris van die 40-11 maar dan een extra scholingsbudget (vrij naar keuze) te onderhandelen erbij, zonder glijdende schaal, al of niet met een studietijd regeling. Voor zover je dan nog papieren wilt halen in die richting die t bedrijf als scholingskosten kan zien (moet jou een betere werknemer maken ff kort door de bocht). Of extra vrije dagen (doorbetaald) maar dat soort zaken zijn vaak lastiger met CAO's dan in bedrijfsleven. Als je zoekt op "uitwisselen van looncomponenenten" kom je allicht nog wat mooie ideeën tegen. Mocht je een afspraak maken, uiteraard wel op papier laten zetten! Addendum op je contract.
Je kan aangeven dat je met een bepaalde schaal en trede prima kan leven, maar dat je dat dan wel bepaalde diensten wel of niet wilt draaien. Volgens mij, gaat het niet altijd om het salaris, maar ook om de secundaire voorwaarden. Zo zal ik als buitenstaander (geen ervaring in de zorg) zou denken. Nog een specifieke reden, waarom je op deze vacature reageert en niet op hbo functie? Misschien vanwege bepaalde werkzaamheden, verantwoordelijkheden? Je moet soms oppassen dat je niet teveel items wilt oppakken, wat niet in functie valt. (Die neiging heb ik soms)
Ik wil niet te herkenbaar zijn. Het is best lastig om na een tijd thuis weer een baan te vinden. Ik hoef niet per se een hbo functie. Mijn laatste functie was niet fijn om te combineren met thuis plus ik had een lange reistijd. De banen voor mijn specifieke opleiding liggen niet voor het oprapen en zijn vaak (bijna) fulltime. Vandaar dat ik een mbo functie ook prima vind. Deze is bij een organisatie waarvan ik weet dat het een prettige werkgever is. Als je eenmaal binnen bent is er veel mogelijk mbt scholing en zelfs omscholing. Bovendien is het dicht bij huis Voor mij wegen de secundaire voorwaarden zwaarder. De mogelijkheid om gedeeltelijk thuis te werken, flexibele dagen enz. We hadden er dit weekend gewoon een discussie over, over waar je op inzet. Ik zei ook, ik ben al een tijd thuis. Man is zelf leidinggevende en die zegt dat ik vooral niet te bescheiden moet zijn. Hij heeft de afgelopen jaren vaak met zijn ogen geknipperd als hij hoorde wat nieuwe werknemers bij hem aan salaris vroegen Volgens hem is inschalen in trede 0 een belediging. Ik ga het wel zien. Trede 0 vind ik ook laag maar trede 11 dan ook weer meteen hoog. Als ik merk dat er wat salaris niet meer te onderhandelen valt dan zet ik in op flexibele werktijden oid.
Huh.. in de kinderopvang werkt het niet percee zo hoor. Mijn collega. Dik 15 jaar ervaring, heeft 10 jaar iets anders gedaan en werd gewoon ingeschaald op haar 15 jaar.
Staat letterlijk in de CAO hoor Dat jou werkgever dat niet heeft gedaan zegt toch niets over dat het niet zo werkt? Als een andere werkgever dat wel zou doen staat hij namelijk gewoon in zn recht. 5.2 Het bepalen van het salaris bij indiensttreding van de medewerker Wanneer de medewerker begint met werken bij de werkgever bepaalt de werkgever haar salaris volgens de salarisschaal die hoort bij haar functie. De salarisschalen staan in bijlage 2. Heeft de medewerker al eerder in dezelfde functie gewerkt? Dan heeft ze bij haar nieuwe werkgever recht op minimaal hetzelfde salarisnummer als ze voor het laatst had bij haar oude werkgever. Maar alleen als een van de volgende situaties voor de medewerker geldt: • De medewerker heeft direct voor ze begon met werken, gewerkt in dezelfde functie bij een werkgever die ook onder deze cao valt. • De medewerker heeft maximaal één maand geleden voor ze begon met werken, gewerkt in dezelfde functie bij een werkgever die ook onder deze cao valt.
Ik zou wel hoog inzetten, ze willen toch een hbo-er. Onderhandelen vanuit een goede positie; je hebt het al eerder verdiend dus waarom is dat geen startpunt voor je. Je bent maar een jaar thuis geweest maar 1 jaar, dat is echt niet veel hoor. Misschien heb je wel tijd genomen voor je gezin of heb je een moestuin aangelegd, weet je een jaar eruit is niet slecht, zo lang je je wel ergens mee bezig gehouden hebt. Daarnaast zou ik idd kijken naar tijden, flexibiliteit en ook pensioen? Is dat geregeld, anders moet er ook geld bij. Zit er een auto bij of telefoon?