Ze mogen wel meebeslissen, maar wij sturen wel. Oudste is wezen kijken bij een school die via een pontje maar 4 km weg is, maar als de pont niet vaart is het 40 minuten met de auto en met de fiets vrijwel onmogelijk. Dat vonden wij geen goed plan en dat begreep hij. Het type onderwijs dat hij wilde werd verder maar op 1 andere school in de buurt gegeven en die is het geworden. Middelste is op een school midden in de stad wezen kijken. Prachtige oude school, beetje ouderwets onderwijs, maar staat goed bekend. Wel 3 kwartier fietsen en ik vond het niet zo fijn dat mijn dorpskindje midden in Rotterdam naar school zou gaan. Hij vond het ook wel spannend. Hij kiest nu waarschijnlijk voor dezelfde school als zijn broer.
Bij ons zijn er straks (zoals het nu er uit ziet tenminste qua advies) 2 scholen mogelijk. Ze liggen vlak bij elkaar op 4,5-5 km. Wij hebben een lichte voorkeur, maar als ze de andere kiezen is het ook prima.
Keuze hier is makkelijk ze kent de school al en de enige school met tweetalig gymnasium wat ze graag wil. Verder volgt ze er nu al een aantal vakken dus nu nog een andere school kiezen zou niet logisch zijn.
Mij leek de meer stadse school op 25 minuten leuker, met veel meer aandacht voor cultuur en creativiteit. Maar zoon was heel stellig dat hij voor de school dichterbij koos. Die is op 10-15 minuten fietsen (brug kan open staan), is wat dorpser en 'degelijk'. De eerste paar dagen na de opendagen had ik de neiging om hem te willen overtuigen, maar toen bedacht ik me dat zoon zelf in dit geval het best voelde wat bij hem op dat moment paste. En dat was dus duidelijk de veiligere keus van de 'dorpsschool'. Ik ben blij dat ik me verder heb kunnen inhouden en heb vertrouwd op zijn gevoel. Hij zit inmiddels alweer in de tweede en is er nog steeds blij mee. En ik dus ook.
Onze oudste zoon mocht zelf kiezen en koos voor een school die voor ons als ouders op de 2e plek stond. De school van onze voorkeur was iets verder weg, dus mijn zoon koos voor het praktische aspect van minder ver fietsen. Ook het feit dat al zijn vriendjes naar school nummer 2 gingen was belangrijk voor hem. Aangezien het een leuke school is die prima bekend staat zijn wij meegegaan in zijn keuze. Nog nooit heb ik zoveel spijt gehad... en mijn zoon dus ook. Na een jaar de overstap gemaakt naar de andere school, de school die bij hem op 2 stond en bij ons als ouders op 1. Ik heb nu een ander kind, hij is zoveel gelukkiger en is helemaal opgebloeid. De moraal van dit verhaal: luister als ouders naar je onderbuikgevoel en bespreek dit heel uitgebreid met je kind. Uiteindelijk ben jij als ouder verantwoordelijk en is het voor die jonkies echt nog niet te overzien, zo'n grote keuze.
Onze dochter zit in groep 8 en mag kiezen uit door ons geselecteerde scholen. Mijn ervaring als leerkracht is dat kinderen vaak kiezen op basis van de inhoud van een open dag. Deze inhoud komt zelden overeen met de praktijk van alle dag en wordt bijna feestelijk ingericht. Onze dochter is nogal gevoelig voor sfeer en als er iemand een beetje boos naar haar kijkt zou dat voor haar al een reden zijn om niet voor een school te kiezen omdat daar "stomme" kinderen of strenge leerkrachten zitten. Kinderen kijken naar andere criteria dan wij als volwassenen. Ze hebben nog niet de mogelijkheid met een kritische blik naar het onderwijs te kijken en of dat bij hun leerstijl past. Dat hoeft ook nog niet, daar zijn wij als ouders voor. Dat betekent voor hier, dat wij momenteel vinden dat er 2 scholen zijn die bij haar en bij haar advies passen. Daar mag zij geheel vrij uit kiezen. En zij kiest dan daaruit weer de school met de minst "stomme" kinderen
Dat hebben wij ook gedaan, al was het hier wel ietsje anders. Dochter wilde in eerste instantie naar de school waar iedereen naar toe wilde, ik vind die school (helemaal) niet bij haar passen. Inmiddels had ze een andere school die op 1 stond, maar ze wilde toch graag naar de open dag (waarvan ik altijd al zei dat we dat zouden doen als ze het wilde). Tijdens de open dag viel de school voor haar ook direct af. De school die al tijdens het eerste jaar open dagen voor haar op 1 stond, staat dat nu nog steeds. Eigenwijs als ze is, is het wel zo ongeveer de school die het meest ver weg is. Maar daar voelde ze zich fijn, dus prima. Dat ze mogelijk de enige is die er naar toe gaat, boeit haar niet (“Mam, IK moet er naar toe, dus ik kies wat IK wil, niet wat mijn vriendinnen willen. En ik krijg wel nieuwe vriendinnen daar dan.”). Het grappige is wel dat een één of twee vriendinnen inmiddels mogelijk toch ook naar die school gaan (bij hen viel oa die andere school na de open dag ook af - hele goede school overigens, hoor, maar niet voor mijn dochter).
Hier zijn er in het dorp heel veel middelbare scholen en die staan allemaal goed aangeschreven. Wij laten ons kind dus zelf kiezen. Ik snap die bemoeienis niet. Op een gegeven moment komen ze op een leeftijd waarop ze zelf keuzes mogen maken. Ik hoef daar niet jarenlang door te brengen dus het is helemaal niet aan mij om daar iets van te vinden. Je kind goed begeleiden in de juiste richting met advies als daar om gevraagd wordt en het samen bezoeken van open dagen vind ik de enige juiste weg.
Wij laten onze zoon zelf kiezen. Hij zit nu in groep 7 en twijfelt al zo'n 2 jaar tussen technasium of tto. Het liefst zou hij een combinatie willen. We hopen dat er volgend jaar wel open dagen zijn om sfeer te kunnen proeven. Maar hij moet het doen, wij niet.
Wat fijn trouwens dat veel kinderen zoveel keuze hebben; hier in de stad is 1 middelbare school voor vmbo en 1 voor havo/vwo. Als je iets te kiezen wil hebben, moet je naar een naburige gemeente... 1 middelbare school, ruim een half uur fietsen langs een donkere weg. Beide scholen krijgen geen goede beoordeling (door gebrek aan concurrentie?). Mijn nichtje had keuze uit 5 scholen op veilige fietsafstand, alle 5 echt een doelgroep (technisch, dans/muziek, kunstzinnig, tto, topsport...) en zo’n actieve scholen qua evenementen, leuke activiteiten etc. Zo jammer dat dat hier niet is!
Hier ook niet veel keuze. 2 op fiets afstand waarvan 1ne sowieso al afvalt voor onze zoon en al de rest is met de trein of bus'
Mijn dochter wou naar een school waarbij helaas de dyslexiebegeleiding niet zo goed is en Frans een verplicht examenvak is etc. Het leek ons ook een fijne school, maar erg talig en niet handig met dyslexie. Verder kon ze nog tussen 2 scholen kiezen, waarvan eentje haar ook al trok sinds de open dag in groep 7. Dat doet ze nu. Frans is haar slechtste vak, dus wat dat betreft is dit waarschijnlijk ook een betere keus geweest. Ik vond het wel een beetje sneu voor haar om die andere school af te raden, maar goed, het leek me niet zo verstandig. Met mijn zoon staan we nu voor dezelfde keuze. Hij heeft nog geen keuze gemaakt. De scholen hebben allemaal hun voor- en nadelen. Twee van de 3 scholen zijn op fietsafstand, ca. 2 en 4 minuten fietsen. De andere een station verder. Station is 5 minuten fietsen van ons huis en de school zowat naast het station.
Jullie wonen toch best in een grote stad? Of verhuisd? Hier is de dichtstbijzijnde (vmbo en onderbouw havo/vwo) 10 minuten fietsen, dan nog een op 15-20 minuten (ook vmbo en onderbouw havo/vwo en de ander is de school die niet bij haar past ), de rest is 30 minuten of (veel) meer. Ze wil naar de school die 30 minuten fietsen is. De route is niet per se super fantastisch, ik hoop dus dat er meer kinderen uit de wijk gaan. (Ik fietste vroeger ook ruim een half uur, waarvan ook een stuk door het bos. Ik vond het toen zelf niet eng oid, maar geen idee hoe mijn ouders het vonden. )
Hoeveel kilometer is het dan? Hier is het tto afgevallen omdat het 14 km verder is. Kan ook met de bus overigens, 45 min zonder overstap. Wel heel blij dat wij het niet hebben gedaan gezien eindeloze lesuitval nu vanwege corona.
7,5 km, denk dus wel te overzien. Met het OV is het 45 minuten (1 overstap). Vriendje van haar zit op een school 15km verderop (school heeft een speciaal profiel, die vind je dichterbij niet). Die heeft nu een elektrische fiets, dat maakt het wel makkelijker.
De ouders zullen hier een goede reden voor hebben lijkt me. Dat is natuurlijk lastig om als buitenstaanders volledig te kunnen zien. Hier was het zo dat er 2 scholen waren waar we naar keken. Wij hadden voorkeur voor A en zoon voor B. Zoon was overigens niet afkerig van A. Uiteindelijk heeft het lot besloten en is hij uitgeloot voor A en is het dus B geworden. Denk dat kinderen op veel scholen goed terecht zullen komen. Uiteindelijk maak je zo'n keuze in een moment en weet je pas op als je kind er op zit hoe het uiteindelijk gaat.
Hier binnen een straal van 6 km misschien wel 10 middelbare scholen. Binnen 3 km liggen er 5. Het was de bedoeling bij deze 5 scholen te gaan kijken. Vorig jaar bij 3 scholen geweest. Eentje (een vrije school) viel meteen af bij mijn dochter toen ze 1 stap binnen zette. Een andere vond ze ook niks. Over de derde was ze heel enthousiast. De vrije school vind ik niet bij haar passen, dus dat snap ik wel. De andere 2 scholen waren voor mij gelijkwaardig (qua onderwijs en schoolgebouw), dus ik vond het wel typisch dat zij dat helemaal anders ervaarde. Hopelijk kunnen we nog bij de andere 2 scholen gaan kijken. Anders wordt het sowieso de school die nu op 1 staat. Ik vind dat een kind zelf uiteindelijk een beslissing moet maken. Maar wel op basis van de juiste redenen. En dat kunnen voor een kind andere redenen zijn dan voor de ouders.
Wij hebben nog een paar jaar voor we moeten kiezen. Hier in het stadje zijn 3 middelbare school organisaties, waarvan er voor ons 1 afvalt vanwege het gereformeerde profiel. De andere twee hebben voor wat ik kan zien een goede vwo afdeling met extra's (gymnasium/texhnasium/tweetalig). Deveen is openbaar, de andere een protestants/katholieke samenwerking, daar kan ik wel mee uit de voeten (ze zitten nu ook op een katholieke school). Een dorp verderop, ongeveer half uur fietsen, heeft een kleinschalige school. Mocht er een school in de steden verderop langs het spoor iets echt bijzonders bieden wat ze graag wil, dan is dat voor mij ook bespreekbaar. Het moet dan wel echt opwegen tegen de 45-60 minuten die je met het OV al snel onderweg bent. Zij mag straks kiezen, waarbij de voorkeur natuurlijk ook samenhangt met aanbod, wij adviseren.
De keuze is niet heel groot hier binnen fietsafstand. 2 serieuze opties. We zijn vorig jaar bij beide wezen kijken. Wij kijken met. Stellen vragen. Praten erover met hem. Maar hij heeft de keuze gemaakt. Er was nog een 3e optie verder weg. Met de trein wel goed te doen. Met een heel ander type onderwijs wat mij wel aansprak. Met hem over gehad, maar hij wil eigenlijk niet eens gaan kijken en is blij met zijn keuze. Ok. Duidelijk dus. Gelukkig kan ik me goed vind en in zijn keuze