Groep 1 3 taakjes hier van maak collage van gezonde producten/ teken wat je in vakantie gedaan hebt/ zoek de letter g en knip uit Dus ja binnen uur klaar zelf maar werkboekjes gaan printen
Hier een schema van 8:30 tot 12:30 waarvan er tussen 09:00-10:00 een inlog moment via Skype plaatst vindt. De juf neemt dan de opdrachten van die dag met ze door, dus eigenlijk maar 3 uurtje school. En eerlijk? Ik vind het wel prima zo, ben zelf ook gewoon aan het werk thuis. Oudste zit in groep 5
Hier ook groep 4 9-9:20 online samenkomst , taken bespreken Dan ieder voor zich Geen ander contact moment geen rekenles, of in groepjes evt lezen Zoonlief is nu thuis tot 12:30 bezig met 2x 15 min pauze. Vandaag tijdens het online moment gestart want dat mondt vaak uit in onzin geklets vandaag was alleen de onderwijass aanwezig. 1 juf onbekend afwezig en de ander had een doktersafspraak normaal 08:30-14 continu rooster Nu zijn ze tot 12:00 bereikbaar dus tjaaaa
Als ik dan mijn vriendin keihard zie werken met leuke filmpjes, dagelijks contact, opdrachten genoeg etc als juf op andere school en maar 1 groep hoger, dan denk ik... wat doen zijn juffen dan?
Oudste eerste VO heeft gewoon een rooster om online les te volgen maar dit verschilt per dag maar meestal is het ongeveer 4 lesuren met tussenuren en pauzes dus hij zit gemiddeld van 9.30 uur tot 14.00 uur online maar morgen hoeft hij pas om 11.20 uur te beginnen tot 14.30 uur. En daar naast nog huiswerk wat hij moet maken en voor sommige vakken moet inleveren. Voor mijn dochtertje in groep 1 was het een werkpakketje van niks dus heb vandaag zelf nog dingen op internet gezocht en uitgeprint waarmee we kunnen oefenen. Maar voor haar is het niks spannends dus het is vooral beetje lange vakantie vieren met veel spelen en knutselen.
Oudste zit in de eerste van de middelbare en heeft gewoon haar normale lesrooster, wel met tussenuren want bv gym gaat nu niet door. Jongste zit in groep 3, ze heeft online instructie van 10:30-11:15, volgende week veranderd dat (klas is verdeeld in 3 groepjes, instructies zijn van 8:30-9:15 en 9:30-10:15) De planning staat al online dus ze mag al eerder beginnen, dit doet ze ook en ze is dan vaak al klaar voor de instructie begint.
Hier groep 7 en groep 8/vwo1 beiden hebben eigenlijk over de hele dag lessen en zijn op school ivm noodopvang ze mogen naar huis als ze klaar zijn met hun werk maar dat is dus ongeveer gelijk aan de reguliere tijden. zelf geef ik alleen maar examenklassen dus ik zie mijn leerlingen fysiek.
Oudste (brugklas): volgt alle lessen, muv gym, online. Tijden verschillen per dag, maar gemiddeld van 08:25 - 14:15u. En daarna nog wat huiswerk, maar minder dan normaal. Jongste (groep 7): begint om half 8 en is dan rond 11 uur / half 12 klaar.
Ik ben best verbaasd over de hoeveelheid schoolwerk die mijn 4 jarige krijgt. Tijdens de eerste lockdown was ze nog geen 4 en wisselden ik mijn werk af met haar vermaken. Nu met alle taken die ze krijgt, 16 per week en nog 3 extra per dag, en mijn werk wat gewoon doorgaat weet ik echt niet waar ik de tijd vandaan moet halen. Ze is 4, kan nauwelijks taakjes zelf doen, dus ik moet haar nu vermaken én begeleiden en mijn eigen werk doen ondertussen. Ik had verwacht dat ze met 4 jaar gewoon wat mocht tekenen en puzzelen, iets wat ze zelf wel kon, maar dat is dus niet het geval. Ik hoop in ieder geval dat ze scholen snel weer open gaan!
Ze mag ook gewoon lekker tekenen en puzzelen hoor. Ik zou het schoolwerk lekker (een beetje) loslaten en haar vooral laten spelen. Daar leren ze het meest van en heb jij je handen meer vrij, je mag het best een beetje makkelijk maken voor jezelf. Hier focus ik me ook met name op de oudste 2 qua schoolwerk. De jongste 2 spelen vooral. En als er een keer een blaadje met oefeningen bij zit, top. Maar zo niet maak ik me daar echt niet druk om op deze leeftijd.
Is het dan ook de bedoeling dat ze al die taakjes maakt? Wij kregen vorig jaar (jongste zat toen in groep 2) ook veel taakjes, maar dat was meer zodat kinderen iets te kiezen hadden - niet bedoeld al ‘dit moet allemaal af’. De ene kleuter maakt liever een kleurplaat, de ander doet liever een telwerkje etc.
Hier een juf. Oké, bovenbouwjuf. En een eigenwijze bovendien. Maar eh; laat het gaan, laat het los! (Als je je dochter zo ver krijgt, dat ze niet in standje "ja maar van de juf..." gaat.) Vorig jaar zat onze jongste nog in groep 2. Ik heb eens gekeken wat zij moesten doen. Echt página's vol geschreven door die juffen. Ik heb er de dingen uit gehaald die ik boeiend vond voor onze zoon en die in te passen waren in mijn eigen werkschema. Kleuterklassen zijn belangrijk, ze leggen daar echt een basis. Maar die basis hoeft niet gelegd te worden met werkboekjes (liever niet zelfs!) Lekker vrij spelen, gezelschapsspelletjes, een keer een puzzel maken of tekening, eens een verhaaltje voorlezen. Dat is echt de belangrijkste manier voor kleuters om te leren. Waarbij ik het bij het spelen wel belangrijk vindt dat er geregeld interactie is. Maar dat gebeurt vanzelf wel, de meeste kleuters vermaken zich niet een hele dag alleen. Dus momenten van samen spelen houd je denk ik toch wel. En verder; laat haar eens helpen met koken of afwassen / vaatwasser inruimen. Of gewassen sokken bij elkaar zoeken, bolletje ervan maken en in de juiste la gooien. Echt waar: super leerzaam! Vooral als je het samen doet en er lekker bij kletst. Gooi er wat woorden doorheen als 'grootste', 'kleinste'. Benoem wat kleuren en vormen. Laat ze eens iets tellen. En als gewoon tellen al goed gaat, met sprongen van 2 (2 4 6 8). Dan ben je echt helemaal didactisch verantwoord bezig. Motoriek, woordenschat, rekenen: alles komt aan bod. En ondertussen is mooi de vaatwasser leeggeruimd en is de schone was opgeborgen.
Bij ons maken ze in de kleuterklas 1 werkboekje per week op school. Dus zou thuis echt niet meer gaan doen. Wel zou ik zorgen dat je het speelgoed afwisselt. Iets voor rollenspel, iets met bouwen, iets met knutselen, iets met puzzelen en iets met tekenen. Verder lekker wandelen en fietsen, onderweg letters en cijfers zoeken, stappen tellen, springen, hinkelen. Binnen ook, tel de stukjes fruit. Met welke letter begint banaan. Welk stukje is het grootst en welke het kleinst. Volgens mij hoef je voor een 4 jarige echt niet meer te doen.
God! Wat ben ik blij dat ik dit lees. Waar ik van de week dacht met een half uurtje klaar te zijn met hem, heb ik heel veel aanvullende mailtjes gehad met extra opdrachten. Ik vind het echt niet normaal hoeveel ze krijgen en mijn kleuter van 4 kreeg ik ook niet echt gemotiveerd om 3 werkbladen, een knutsel, nog 2 aanvullende activiteiten van de bingokaart en daarnaast nog educatieve spelletjes te doen. Ook moesten ze ook nog squla. Hij speelt zelf, heel goed. In zijn eigen wereld. Hij benoemd dingen goed, vindt knutselen niet zo leuk maar kan uren met zijn mini boerderij en treinbaan spelen. Bedenkt dingen wat hij wil maken en maakt ze dan na. Ik ben blij om te lezen dat ik hem niet helemaal verpest omdat we niet alle werkjes doen.
Ik lach me trouwens kapot als van de week één van mijn kleutercollega's klaagt: "Nou, die moeder van Pietje doet dus helemaal niks met hem, omdat ze op één of ander forum heeft gelezen dat dat niet hoeft met kleuters. En hij heeft het zo hard nodig!"
Zijn het niet gewoon opties/ideeën die je met je kind kan doen? Hier krijgen ze dus een bingokaart met 16 werkjes/activiteiten erop. Voor de ouders per activiteit een beschrijving met extra tips. Maar ze geven vooral aan dat kleuters leren door te spelen en dat niks moet, maar dat het simpelweg ideeën zijn. Ik ben echt ontzettend blij dat ze geen werkboekjes hebben gemaakt. Ik heb jaren kleutergroepen gedraaid en ben een beetje allergisch voor die manier van werken met kleuters. Spelenderwijs leren ze veel meer dan werken op een plat vlak. Zo heeft mijn zoon vandaag zelf een puzzel gemaakt (1 van de activiteiten was puzzelen. En evt meer puzzels op volgorde van moeilijkheid leggen, of 2 puzzels door elkaar gooien, of zelf een puzzel maken etc.) De juf had er vandaag nog een vlog bijgemaakt hoe ze zelf een puzzel maakte van een kleutplaat, dus zoon was geïnspireerd en wilde een puzzel maken van zijn bingokaart. Deze nog een keer extra uitgeprint. Hij is gaan knippen en daarna puzzelen en opplakken. Zonder vlog van de juf was de animo er waarschijnlijk niet geweest en dan had ik hem ook lekker laten gaan. En we hebben vandaag ‘geschreven’ in scheerschuim (was een eigen idee). Werd uiteindelijk lekker kliederen. Maar alles beter dan jonge kleuters klein laten schrijven als ze daar motorisch nog niet aan toe zijn. En daarna was hij ook echt klaar voor vandaag. Ik zou het dus lekker laten gaan. En als je wel wat wil doen kan je dat altijd nog stimuleren, maar ‘huiswerk’ verplicht stellen aan een kleuter zou ik niet doen. Lekker spelen is veel belangrijker!
Dochter is 2,5 uur gemiddeld bezig, zou nog sneller kunnen...groep3 overigens. Ze gaat 3 dagen per week naar school waar ze hetzelfde doet als thuis. Er is ook contact met de juf en wat kinderen uit haar klas via om bij te kletsen of voor taalles via Teams en op Youtube staan filmpjes van de juffen voor bepaalde taken (uitleg) en dictee.