Onze dochter heeft begin groep 8 nog een toets gehad, die volgens mij normaal gesproken eind groep 7 afgenomen wordt. De NIO. Een heel officiële toets waarbij een 'NIO-juf' aanwezig was. Een aantal weken later kregen we hiervan een schriftelijke uitslag en die mochten we bespreken met de eigen juf. Er kwam ook een advies uit deze toets. Is zo'n toets niet standaard voor groep 7/8? @tupp , weet jij dat misschien?
De NIO is een intelligentietest. Is hier ook standaard. Maar daar kun je niet een heel schooladvies aan hangen.
Dat snap ik, maar dat kun je ook niet aan de cito midden groep 8. Ik bedoelde meer te zeggen dat de cito eind groep 6/midden groep 7 niet het laatste toetsmoment is geweest. Niet voor mijn dochter iig. Maar ik weet niet of die standaard is en of je er als leerkracht iets mee kunt/doet. Cito eind groep 7 is hier komen te vervallen trouwens.
Nee is niet standaard, hier wordt geen NIO afgenomen. Dus de laatste betrouwbare cito hier is inderdaad m7 geweest. En er zijn kinderen waar het advies al lang duidelijk is maar er zijn ook zoveel twijfelgevallen. Minister Slob heeft overigens een paar weken terug bekend gemaakt dat kinderen in groep 8 vorig schooljaar landelijk gezien een lager advies hebben gekregen dan normaal. En dat goochelen met de toetsen onwenselijk is en in het nadeel van kinderen werkt. Dus wat doen wij nu aan?
NIO is inderdaad een intelligentietest. Er zij scholen die hem bij alle kinderen afnemen. Binnen ons bestuur kunnen we kinderen aanmelden waarbij wij als school of de ouders twijfelen over het advies. En er zijn scholen die er niet aan doen. Het verschil tussen een toets zoals CITO is dat CITO meet wat een kind geleerd heeft. Het toetst de kennis van de behandelde leerstof. Terwijl NIO niet zozeer test wat een kind een kind heeft geleerd maar hoe goed een kind zou kunnen leren. NIO kijkt dus meer naar capaciteiten ('wat erin zit') en CITO meer naar resultaat ('wat eruit komt'). Normaal gesproken vind ik het wel fijn om die twee te vergelijken. Maar wij hebben dit jaar een aantal kinderen de NIO laten maken. En vrijwel zonder uitzondering viel de uitslag veel lager uit dan ik zou verwachten. Even voor de duidelijkheid: die ervaring hebben we in al die jaren daarvoor niet gehad! Er mankeert dus niks aan de toets op zich! Maar ik heb het idee dat de afname deze keer niet helemaal lekker is verlopen. Het was echt opvallend. Dus wat mij betreft telt die NIO voor mijn leerlingen dit jaar (voor zover hij lager uitviel) niet mee.
Nee die wordt hier niet gedaan en e7 is hier dus wel de laatste toets geweest en die telt hier niet eens mee. Ze krijgen nog een diagnostische toets, maar dat is in april.
Onze directeur gaf inderdaad al aan de ze bij twijfel de kinderen het voordeel van de twijfel geven. Mede omdat ze zagen dat de adviezen van vorig jaar wat te laag zijn uitgevallen.
En ondanks dat nu alles digitaal gaat is het waarschijnlijk geen optie om de cito ook digitaal af te nemen. Of enkel bij de twijfelgevallen. Maar dan is er gewoon geen zicht en kunnen kinderen hulp krijgen of bij rekenen zelfs een rekenmachine gebruiken... Ik denk dat het advies gaat worden dat de E7 cito en dus voorlopige uitslag nu bepalend is. Wij hebben toen niet eens echt een voorlopig advies gekregen, juist omdat het zo schommelde.
Ah, duidelijk. Een intelligentietest is niet verplicht dus, maar een cito wel? Volgens mij was de NIO in de klas van mijn dochter best goed gemaakt, zover ik weet nemen ze die gewoon mee.
Ik heb makkelijk praten, zoon zat e7 op vwo, de nio gaf aan vwo en de leraar denkt ook vwo, het pre-advies is dus vwo. Scheelt ook dat hij al jaren dezelfde 4 leraren heeft heeft die dus echt de leerlingen kennen en ze gevolgd hebben. We zijn vorig jaar naar alle open dagen geweest en hij heeft in november doe middagen kunnen volgen. Dat nu alle open dagen digitaal gedaan worden, maakt dus niet heel veel uit. Hij heeft zijn keuze al gemaakt. Maar ook als het advies straks havo/vwo is, is dat prima. Daarmee kan hij naar dezelfde school. Ik kan me voorstellen en zie ook in mijn werk dat dat vaak anders is. Misschien wordt er dan gemiddeld genomen een lager advies gegeven, maar is dat in deze omstandigheden echt erg? Opstromen is makkelijker dan afstromen en ze zijn nog zo jong. Het is wel gewoon een feit dat deze lichting dubbel gepakt wordt: groep 7 is ook al moeizaam verlopen. Al moet ik zeggen dat ik erg blij ben dat mijn zoon vorig jaar niet nogmaals versneld is, ik denk dat dit schooljaar brugklasser zijn ook niet leuk is. En ook groep 3 leerlingen, eindexamenleerlingen en studenten op hbo en universiteit betalen een hoge prijs. Dus ja.. eigenlijk geldt dat voor iedereen. Of denk ik nu te makkelijk?
Dat vraag ik me af. Onze dochter met Havo advies zie ik liever op het Havo/VWO dan Mavo/Havo en dat waren ook de woorden van haar leerkracht vorig jaar. Waarom? Je ziet soms ook dat kinderen die in een combi klas zitten kijken naar andere leerlingen in een klas. Als je bv minder wordt uitgedaagd kan dat soms ook averechts werken.
Ja je hebt gelijk, bedenk ik me nu. Ik bedoelde eigenlijk te zeggen dat een lager advies niet het einde van de wereld hoeft te zijn. Maar zoals gezegd, ik weet dat ik makkelijk praten heb met 2 kinderen die het prima doen op school.
Mijn zoon is met de E7 ook omhoog gegaan. Die van M7 had het niveau Kader mede door begrijpend lezen. Hij heeft begeleiding gekregen en heeft de E7 op mavo niveau gemaakt. Zijn juf gaf ons toen ook het advies gegeven om niet alleen naar kader scholen te kijken maar ook naar mavo scholen. Alles hangt nu af van de M8 Cito wat zijn advies gaat worden.
Oh dat is helemaal lastig zeg! Dan gaat het vaak ook nog om verschillende scholen. Hier is havo of havo/vwo, dus dat maakt niks uit qua school.
Het gaat dus nu om 3 scholen waar hij naar toe kan. Hij heeft een voorkeur voor een school waar alle niveaus zitten en waar hij een kader/mavo dakpan klas kan doen. Alleen hebben we nog niks kunnen zien en bezoeken. Dat zou allemaal eind Jan zijn.
Oh dat scheelt in elk geval dat die dakplanklas er wel is! Hier zou bezoeken ook eind januari zijn. Zie ik nog niet doorgaan helaas. Wij hebben gelukkig vorig jaar een aantal kunnen bezoeken.
Hij heeft al wel mini lessen gevolgd alleen voor de school van zijn voorkeur juist nog niet. Ik hoop heel erg dat hij de Cito goed gaat maken. Hij is erg gevoelig voor de druk van het presteren en heeft veel structuur en persoonlijke aansturing nodig. Thuisonderwijs is voor hem dus helemaal niet goed terwijl ik er ook nog naast moet werken. Mijn man kan niet thuiswerken dus het komt op mij neer. Pfffff, ik hoop gewoon dat het met hem allemaal goed komt en dat hij straks op een school komt waar hij gelukkig wordt.
Een Cito is ook niet verplicht. Een eindtoets is verplicht (en een leerlingvolgsysteem ook) en Cito is een van de aanbieders daarvan, maar je hebt bv. ook de IEP. Ik heb nog geen idee hoe ze het hier gaan doen, zullen we vast binnenkort horen.