Ze doet echt mavo havo, eind van het jaar wordt beslist of ze mavo of havo gaat doen. En dan kan je t/m de 3e nog op of afstromen.
Ja het is wat het is natuurlijk. En voor ons is ook niet perse het doel ‘omhoog’ maar meer dat hijzelf graag een kans wil om te laten zien of ie naar de havo kan. En als uit de toets blijkt dat het niet zo is, is dat ook goed. Dan kan hij er ook vrede mee hebben .
Wij hebben trouwens geen eindtoets van groep 8. De toets staat gepland in de week van 18 januari en we krijgen het advies half februari. Daarna zijn er alleen in juni nog eindtoetsen voor groep 3 tm 7. Dus ik vrees ervoor..
Er moet nog een eindtoets zijn, dat is verplicht. Die eibdtoets is inderdaad pas ná het advies en ná de inschrijving op het VO. Het advies kan op basis van die eindtoets alleen nog naar boven bijgesteld worden.
Oh dat is best netjes zeg. Dat maakt het op en afstromen ook veel laagdrempeliger. Hier is dat dus niet zo. Wel dakpanklassen, maar je doet of mavo of havo of vwo.
Dat moet toch? Wij krijgen nu ook een advies, maar in april nog de eindtoets. Het advies kan dan niet meer omlaag, maar nog wel omhoog
Ja dat snap ik. Zoon had vorig jaar havo/vwo, maar wilde zelf de m8 heel goed maken zodat hij vwo kon krijgen. Is ook gelukt, hij was zo trots.
Ok, ik zie het in ieder geval niet in de agenda staan, maar ik kijk misschien met mijn neus. En anders vraag ik het voor de zekerheid nog even na, want als dat verplicht is, dan moeten ze het wel doen natuurlijk.
Wij hebben twijfelgevallen afgelopen jaar een Cito-toets laten maken op school. En volgend jaar zullen er ook vast weer twijfelgevallen zijn en komen. Wij gaan in gesprek met de leerling en laten dus een Cito toets maken. Op basis daarvan nemen wij de leerling aan of niet. We leggen ook goed uit wat de consequenties zijn als ze het niet zouden halen. In ons geval van de MAVO wordt het dan een andere school. De leerlingen met dubbel advies krijgen hier ook les op het hoogste niveau. Wij merken dit jaar wel dat er een hogere afstroom is dan andere jaren. Voornamelijk in klas 1 en 3 zijn er al meerdere leerlingen bijgekomen. De leerlingen van Mavo 1 kunnen ook nog opstormen naar H2, dit ligt vaak niet eens aan de cijfers (ook wel natuurlijk) maar meer nog aan de inzet. Wij hebben wel een goede doorstroom van Mavo naar Havo, dus ze kunnen na het examen ook terug. We zijn ook bezig met leerlingen bepaalde vakken op een hoger niveau te laten doen, bv Engels of wiskunde op Havo niveau en de rest op mavo niveau. Ik heb nu een leerling in mavo 4 die vorig jaar wiskunde examen gedaan heeft op mavo niveau en dit jaar Havo 4 wiskunde, en H3 Na en SK volgt, zo kan hij volgend jaar makkelijk doorstromen. Er zullen vast wel meer scholen zijn die kijken naar de kwaliteiten van de kinderen.
Ja ik vind dat er op de middelbare school waar mijn zoon nu zit heel goed naar de kinderen wordt gekeken. Een enorm betrokken mentor, die na een paar week al helemaal doorhad hoe zoon in elkaar steekt. Hij zit pas in de 1e, dus ik weet verder nog niet veel over hoe het allemaal verder gaat, maar daardoor kan ik wel iets relaxter zijn qua schooladvies van dochter, want ze kijken wel echt naar de kinderen, dus ze komt daar vast op haar plekje terecht.
@tupp jij als groep 8 juf, stel scholen gaan inderdaad de 25e open (ik hou rekening met na de voorjaarsvakantie dan kan het alleen maar meevallen) zouden jullie het dan nog redden met de cito? Gewoon even nieuwsgierig
Hmm, we zullen wel moeten denk ik. Even rekenen. Ik heb al bedacht om dan alleen rekenen 3 delen) begrijpend lezen (3 delen) en spelling (4 delen) af te nemen. Dat dat zijn 10 toetsmomenten. Spelling kun je nog wel naast een ander vak afnemen. Van bijvoorbeeld rekenen en begrijpend lezen op één dag, word ik niet vrolijk. Dus ik zou 6 lesdagen nodig hebben. Liever niet beginnen op de eerste dag al meteen. Dus: ma 25 januari naar school wo 27/1, do 28/1, vr 29/1, ma 2/2, di 3/2 wo 4/2 afnames. Elke dag die delen nakijken, zodra een toets volledig af is meteen invoeren. Dan die do + vr en het weekend gebruiken om de ingevoerde resultaten in een totaaloverzicht te zetten & in de plaatsingswijzer. Op basis daarvan advies formuleren. Zouden we 8 februari met elkaar kunnen overleggen en de adviezen definitief maken. Dinsdag brieven in orde maken en aan de ouders meegeven. wo-do-vr oudergesprekken. Ik vind dat eigenlijk erg krap, dan zou ik 10 gesprekken (van 20 minuten) per dag moeten voeren. Dat is echt heel intensief, want het komt gewoon na je schooldag erbij. Maar het zal wel moeten, de week erna is het bij ons al vakantie. Dan heb je de week na de vakantie (week van 22 feb) nog om een tweede gesprek te voeren met de ouders die het niet eens zijn met het advies. En met ouders van leerlingen waarbij het advies nog niet af was, omdat ze nog toetsen in moesten halen. De week erna moeten ze dan inschrijven. Ik weet alleen niet of we het dan al voor elkaar krijgen om van elk kind echt al het volledige overdrachtsformulier in te vullen. Ik zou daar eigenlijk nu deze periode al voor een deel mee willen beginnen, maar ik kom er gewoon echt niet aan toe op mijn werkdagen. En ik wil normaal gesproken gerust wat doen op de dagen waarop ik vrij ben. Maar normaal gesproken zitten mijn eigen kinderen dan op school. Ik wil er nu op de dagen waarop ik vrij ben, gewoon ook voor mijn eigen kinderen zijn. Dus dat is ook een beetje dubbel nu. Het zou dus wel kunnen, maar ik krijg al bij voorbaat hoofdpijn. Het is erg krap en vooral de gesprekken zouden erg heftig zijn, als we die er voor de vakantie doorheen rammelen. Andere optie zou zijn om de gesprekken pas ná de vakantie te doen. Voor de ouders minder prettig, denk ik. Want het geeft ze minder kans om nog een keer met ons in gesprek te gaan als ze het niet eens zijn met het advies. En ik vermoed zo maar dat dat veel mensen gaan zijn, dit jaar. Maar als we dat zouden doen, hebben we wel meer tijd om de inhalers meteen mee te nemen en kunnen we nog proberen de overdrachtsformulieren voor de gesprekken in orde te maken.
Aanvullend: maar het moet niet nog een week langer duren, want dan kunnen we deze toetsronde echt niet doen en zullen we een advies moeten gaan baseren op wat we aan gegevens hebben tot nu toe. En ze moeten niet met halve schoolweken gaan werken, want dan halen we het ook niet.
Duidelijk en petje af. Wat een zorgen. Aan de andere kant wat niet gaat gaat niet. En ik hoop dat ouders dat ook begrijpen. Want vooral dat lijkt me heel lastig.
Nou ja, ik denk wel begrijpen, maar we zitten natuurlijk wel met die deadline van de middelbare school. Het is gewoon allemaal heel krap zo, als ze dan al open gaan.
Ik vind het heel erg jammer dat onze fantastische minister Slob zijn mond houdt. Hij zou toch ook hoofdpijn moeten hebben van deze hele situatie...
Hier net bericht gehad of we de schoolkeuze willen doorgeven zodat de leerkrachten vast met het papierwerk kunnen beginnen. Ook dat ze niet weten wanneer ze M8 zullen gaan afnemen. Nu maak ik me er zelf weinig zorgen over omdat dochter haar hele school loopbaan B en A scoort dus haar advies al wel duidelijk is.
Zo lastig, mijn zoon zit tussen 2 niveau’s in en bij hem is dus de M8 Cito heel erg belangrijk omdat hier dus uit voort komt wel niveau het wordt, kader of mavo!