Nou dat dus. Hier ook. En dan daarna alleen nog op de ipad een of ander stom spelletje spelen. Computer zit hij nooit op. Vindt ie niet interessant. Wat doet jouw zoon op de computer?
Met extra werk kan hij gametijd krijgen. Want ja, de vakantie is weer voorbij, dus we gaan weer terug naar de standaard gametijd. Wil hij meer, dan moet hij dat eerst van me doen. Ik doe zelf werkwoordspelling met hem uit een ander boek. In dat werkboek van school staat geen uitleg, maar vooral veel plaatjes en korte opdrachten, onoverzichtelijk. Een theorieboek is er niet, je moet het hebben van de uitleg van de juf die nogal karig is en bovendien heeft hij veel van school gemist, dus dan pakken we dat thuis maar op. Op zich heeft hij van school ook redelijk wat huiswerk om te maken. Het gaat met ups en downs. Hij begint gelukkig wel uit zichzelf, onthoudt alle tijden voor online meets, maakt zelf een planning enz. Alleen raffelt hij dingen soms af of stelt ze teveel uit. Soms een boze bui, maar het gaat redelijk.
@NiekeKris ik denk dat je daar wel gelijk in hebt. School heeft het ook echt wel in zich om meer te bieden als het nodig is, ze zijn gespecialiseerd in HB onderwijs. We hebben nu voor eind januari een afspraak met de juffen om te kijken hoe ze dochter kunnen uitdagen. Wat ik tussen de regels lees is dat ze geen voorstander zijn van groep 2 overslaan. Ik zelf ook niet echt, maar ik vraag me wel af wat ze in groep 3 gaan doen als A die stof al allemaal beheerst, behalve nog meer verdiepen. @owly ergens toch stom dat kinderen eerst compleet tegen de draad in moeten gaan voor ze de aandacht krijgen die ze verdienen. Mijn dochter gedraagt zich op school en thuis prima. Maar toch zie ik een kind dat meer, meer, meer wil en helemaal in haar element is als ze dat krijgt. Ze gaat er alleen (nog) geen drama om maken, en daarom heb ik het idee dat school het wel goed zo vind. Ze zeggen wel zelf dat ze zien dat A voorloopt, en hebben zelf gezegd aan HB te denken. Alleen doen ze er dus niks mee. Maar misschien dat dat na het komende gesprek veranderd.
Dat is ook vreemd maar omdat hij zo roept is het wel sneller gegaan. Vervelend voor hem maar vaak zie je dat ze pas in gr 4 ergens tegen aan lopen dus hebben we toch een bepaalde voorsprong ook al klinkt dat niet echt positief. Bij meisjes zie je vaak de hb toch anders uit. Website wat interessant is om dingen te lezen is ieku.nl https://www.ieku.nl/hoogbegaafde-meisjes-vallen-meestal-niet-op/
@Jo79 Ik heb jouw idee om schermtijd te geven bij extra inzet overgenomen. Mijn oudste loopt zo om de telefoon te zeuren. Twee vliegen in één klap. Vertelde ik gister nog hoe netjes mijn oudste zich gedroeg. Zag hij vandaag weer leeftijdsgenootjes en hop daar ging hij weer, ook na thuiskomst.
Voornamelijk wat hij ook op de tablet kan, YouTube kijken . Maar hij heeft ook een aantal computerspellen, kan wat beginnend programmeren op g-compris en vaak ook bezig met dingen opzoeken op YouTube. Hij heeft ook Squla en junior Einstein op zijn computer. Computer vindt hij volgens mij prettiger dan de tablet qua scherm kijken en achter zitten werken.
Ik ga het toch maar eens meer stimuleren. Die dingen doet hij allemaal op de ipad. Wel handig als hij ook op de pc wat dingen doet.
Ik heb gisteren de school ook maar eens een mail gestuurd met de vraag of ze nog wat extra opdrachten/taken konden verzinnen omdat oudste nu de hele week met een half uurtje klaar was met zijn schoolwerk. Het zou me niets verbazen als de lockdown tot de voorjaarsvakantie gaat duren en de kinderen pas weer begin maart naar school gaan. Lijkt me dan niet de bedoeling als oudste al die tijd maar een half uurtje per dag wat doet. Nu geven we hem al zelf extra werk, maar ik vind dat de school ook zijn best mag doen. Ze doen nou nagenoeg niets. Er is per leerling ook maar vijf minuten contact met de docent per week gepland (1 keer per week 15 minuten groepsgesprek in groepje van 3-4). Vind ik ook wel erg weinig voor een groep 3 waarvan de meeste leerlingen nog hard aan het werk zijn met leren lezen en schrijven. Zeker als ik hoor hoe het bij andere scholen gaat. Instructie passend bij de lesmethode moeten de ouders maar van YouTube afhalen, ook dat doen de juffen niet eens .
@Gruffalo123 Echt schandalig, die juffen werken dus maar een kwartier per dag? Of draaien ze wel de noodopvang? Maar goed, dan nog. Ze hadden jullie minimaal de linkjes naar de uitleg kunnen sturen. Niet iedere ouder is daar zelf even handig in, om dat te vinden. En het is echt niet zo ingewikkeld om zelf een filmpje van je scherm te maken en zo de digibordsoftware te doorlopen. Dan hebben de kinderen in ieder geval nog iets van uitleg. Zal misschien officieel niet mogen, copyright-technisch. Maar ik denk dat geen uitgeverij daar z'n vingers nu aan gaat branden. Je maakt als bedrijf wel een erg slechte indruk als je daar in deze situatie moeilijk over gaat doen!
Hier bij de oudste ook zo iets...2x 20 minuten per week met een groep van 8 of 9 kinderen. Verder geen uitleg, niets. Maar dat is wel bovenbouw...die zijn zelfstandiger dan groep 3 leerlingen... Als bij de persconferentie bekend wordt dat het langer duurt, dan zou ik hier absoluut iets van zeggen en meer ‘eisen’.
Hier gaat het met de jongste echt 180 graden beter dan met de eerste scholensluiting. De eerste keer was er geen contact, slechts in de laatste 2 weken een keer videobellen. We kregen toen een weektaak via de mail en moesten het daar maar mee uitzoeken. Dochter was zo boos dat ze weigerde te werken. Nu beginnen ze de dag via Meet en krijgen ze zo ook instructie. Daarna gaan ze werken en ze blijft met klasgenootjes online om samen te werken. De kinderen plannen ook zelf meets om samen te werken. Meestal hebben ze ‘s middags nog een meet met de juf. Ze werkt nu zo goed en zelfstandig. En als ik moet werken gaat ze gewoon mee en werkt daar zelfstandig.
Dat is netjes! Hier hebben ze nu 1 teams overleg gehad in kleine groepjes. Elke dag zijn instructiefilmpjes opgenomen zodat ze die zelf kunnen kijken. Via de chat op teams hebben ze contact, ook met de leraar. Als ze ergens over twijfelen dan bellen ze (teams) en krijgen ze uitleg. Afgelopen donderdag heeft Q met een klasgenootje samen hier het schoolwerk gemaakt. Dat vonden ze erg fijn en gaan ze zeker vaker doen (ik vond het voor mezelf minder fijn omdat ze dan het liefste op mijn kantoor zitten en ik dus ergens anders moet gaan zitten, maar ja dat krijg je in deze tijd natuurlijk.)
Nee de noodopvang is ook niet op school, die zit in de kinderopvang en daar zitten drie leidsters op een groep van 40 kinderen tussen 4 en 12. En dan komt er een dagdeel per dag een juf of meester van de school om de kinderen met het huiswerk te helpen. De juffen zijn hier bereikbaar twee uur per dag via de mail, buiten die tijden beantwoorden ze geen vragen. Er zijn twee groep 3 juffen en 22 kinderen in de klas. Qua video contact heeft iedere juf dus 2 a 3 keer per week een kwartiertje videotijd met de kinderen. Wat ze de rest van de dag doen, ik weet het echt niet. Ze staan ook niet voor andere groepen. Iedere groep hier op school heeft 2 eigen juffen/meesters en een eigen klassen ondersteuner. Klassen zijn ook niet heel groot, gemiddeld 20 kinderen. Dus je zou denken dat ze dan personeel en tijd genoeg hebben om de kinderen meer te begeleiden. Over het algemeen ben ik heel tevreden over deze school ook voor wat ze doen voor HB kinderen. Alleen het begeleiden van de kinderen met thuiswerken valt erg tegen
Nou, nogal. Ik heb per dag drie lessen van een half uur. En 2 vaste momenten van een uur waarop ik voor iedereen bereikbaar ben. Als je dan een vraag stelt, krijg je senl antwoord. Maar daarbuiten ben ik zelf ook bezig met het controleren van werk en naar aanleiding daarvan app en bel ik zelf met leerlingen. Kinderen mogen me dan ook gerust vragen stellen, alleen kan het zijn dat ze dan langer op antwoord moeten wachten. Verder gaat een deel van mijn tijd op aan het maken van filmpjes en antwoorsformulieren. Alles bij elkaar maak ik echt mijn uren wel. Zou me doodschamen om zo weinig te doen te hebben op een dag.
Dit is een soort noodkreet, zou iemand mij alsjeblieft tips kunnen geven? Ik heb hier een zoon van net 3 jaar die enorm gefrustreerd is (woede aanvallen) en wilt lezen. We hebben een vermoede dat hij een best grote voorsprong heeft. Hij kan alle letters bijvoorbeeld lezen ( al vanaf dat hij 2 is) etc en is uit zichzelf begonnen met woorden spellen en dan zeggen wat er staat. Maar nu is hij zo gefrustreerd, ik merk gewoon dat hij meer uitgedaagd moet worden en ik wil hem echt helpen om te leren lezen, maar natuurlijk wel op de correcte manier.
Ik zou eerst kijken naar de filmpjes van vll op youtube. Via internet zou ik de lijst met klanken opzoeken en uitprinten. Zodat je vanaf het begin kan kijken hoe ver hij is. Het meest verre punt betekend niet dat hij alles wat daarvoor zou komen al erin zit. Na de klanken zou ik gaan kijken naar veilig en vlot kern 1. Aan de hand van het tempo zou ik verder gaan naar de volgende kern etc. Daarnaast zou ik goed kijken naar zijn gedrag en hoe hij zich anders zou kunnen uiten. Als je voornamelijk uitdaging geeft, maar het gedrag niet genoeg meegroeit dan is de kans groter dat hij op school te weinig uitdaging gaat krijgen. Wat we soms ook doen is dat we er een redelijk normaal boek bij pakken en dat hij de makkelijkere woorden voorleest en ik de moeilijkere woorden. Daarnaast heb je ook een hoop avi 3 en avi groeiboekjes, die zijn ook leuk om samen te lezen.
Als hij echt zelf wil is er in mijn ogen niet een verkeerde manier om het hem aan te leren. Vooral zijn vragen beantwoorden en luisteren naar wat hij wil. Hij kent alle letters, kan hij ook ‘hakken en plakken’? Anders zou je een woord hakkend kunnen zeggen en dan moet hij zeggen welk woord het is, en andersom dat hij het hakkend zegt en jij het woord moet zeggen. Dat deed Q heel veel voordat ze zelf echt ging lezen. Het lezen ging toen eigenlijk vanzelf.
@Ysabella hier hebben we toen dat aan de orde was bij oudste veel boekjes aangeschaft waar er maar een paar simpele woorden per pagina stonden en dan zo begonnen met leren lezen. Volgens mij is dat van de serie ik leer lezen. En veel spelen met letters. Letters plakken tot woorden en die op de leren lezen methode uitspreken. Dus niet vis als vee ie es zeggen maar echt als v i s.
Hier reactie terug van de juf over dat hij nu te weinig schoolwerk heeft en wat we kunnen doen. Ze zal het naar de IB-er doorsturen en gaat er zelf niets mee doen. Weer lekker gemakkelijk