Ja daar ben ik het mee eens. Als je geen gastsprekers of wat dan ook hebt kan er zeker gekeken worden naar het verschuiven van de datum. Aan de andere kant weet je inderdaad niet of dat haalbaar is met bv de collega’s die de opvang verzorgen. Bij ons dus verlopig sowieso geen roostervrije dagen Persoonlijk vind ik het heel fijn dat bij ons wel met ouders gedeeld wordt hoe we de studiedagen indelen. Over het lesprogramma voor kinderen tijdens een studiedag: die heb je normaal tijdens een studiedag ook niet. Misschien wil de school geen extra last op de schouders van ouders leggen op die dag? Ik zou zelf zeggen: doe wat herhalingslessen of werkpakketten in Snappet. Maar wij hebben het geluk dat we met Snappet werken.
Als dit zo zou zijn vind ik dit niet juist. Dan sta ik hier niet achter. Inderdaad zoals @Dettol zegt; proefkonijnen dus. Oftewel, grote kans dat de kinderen na een aantal weken weer thuis zitten. Zoals ik al zei in het coronanieuws topic, uiteraard wil ik dat de scholen weer open kunnen, maar wel na goed onderzoek en dat ze niet over een aantal weken weer thuis komen te zitten. Dat open, dicht, open, dicht wordt ook niemand wijzer en vrolijker van denk ik.
Klinkt op zich mooi, maar dat werkt hier niet. Kinderen werken aan de hand van de planning van school, dan zou juf die herhalingslessen op de planning moeten zetten. En waarom moet je dat als ouder zelf bedenken, kan juf toch zo een planning maken voor zo'n dag? Jij bent juf, dus ik stel hem nu aan jou (maar andere juffen ook welkom voor antwoord): ik vraag me af, de kinderen missen veel lesstof nu ze weer thuis zitten na vorig schooljaar ook al een hele periode, zijn die studiedagen van de leerkrachten nou echt niet te skippen? Of kan dat echt niet op een tijdstip na schooltijd? Ik moet cursussen bijvoorbeeld (op een enkele uitzondering na) altijd in mijn eigen tijd volgen. En denk dat dat voor heel veel beroepsgroepen geldt. Snap dat dat in het onderwijs anders geregeld is, maar kan daar in deze corona tijd niet naar gekeken worden?
Eh, ik zeg toch niet dat ouders dat moeten bedenken? ‘Ik’ als juf zou dat doen. Dat werk opgeven op de planning dus Relax. En nee studiedagen zijn niet altijd te skippen of te verschuiven naar een voor ouders beter tijdstip. Ik begrijp het ongemak echt hoor, maar ze horen bij onze werkuren. Wij moeten een x aantal uren aan bijscholing in een schooljaar doen. Dat kan soms verzet worden, en soms niet. Ik volg naast de studiedagen en alles ook cursussen na schooltijd. Daar zal ik echt niet de enige in zijn. Uiteindelijk komen de studiedagen (als het goed is) jouw kind ook weer ten goede.
Niet goed geleden, dacht dat je bedoelde dat we dat als ouders zelf moesten bedenken/inplannen Hoe je het zegt is inderdaad mooi, als je het opgeeft als planning heeft het kind (en daarmee ook de ouder) houvast aan een planning voor die dag. Het gaat mij er niet zo zeer om dat de studiemomenten op een voor mij als ouder gunstig moment vallen. Het ging er mij om dat kinderen nu gewoon tekort komen en daarom vroeg ik me af of die studie momenten niet buiten de lesuren om ingepland kunnen worden. Wat skippen betreft, ik ga er zeker van uit dat wat leerkrachten op die momenten doen ten goede van het onderwijs komt maar zo gaat het ook met cursussen die ik volg voor mijn werk. Dit jaar dus even niet. Vandaar dat ik me afvroeg of de dan niet nu in deze tijd geskipt kunnen worden. Maar dat ligt dus vast in de uren indeling als ik het zo begrijp.
Hier gaat dat precies zo. Zoon heeft echt wel hulp nodig of heeft vragen. Ben ik weer uit mn concentratie. En die online bijeenkomsten van zn klas (gr4) gaan echt super rommelig dus ik of man blijven in de buurt om te checken hoe het gaat. Wij doen nu veel meer ‘s avonds. Sowieso al mn lesvoorbereidingen, zodat we ‘s middags even een frisse neus kunnen halen of ik nakijkwerk kan doen. Dan dus nog huishouden en zorg voor oma waar ik elke week maaltijden voor kook, want die komt ook de deur niet meer uit. Weinig energie en me-time dus.
Die 2e week meivakantie mogen ze van mij er af halen (zal niet gebeuren, maar dat terzijde ). Dag na Hemelvaart heb ik nog niet zo'n moeite mee. En normaalgesproken hebben ze een x aantal lesuren waarin het moet gebeuren, alleen nu gebeurt er in hetzelfde aantal weken veel minder. Afgelopen jaar dan in elk geval, misschien dat het dit jaar mee valt, we zullen zien
Van mij ook! En zomervakantie naar 4 weken. Ondanks dat ik in het onderwijs zit. Maar goed... is not gonna happen.
Op de school waar ik werk (en waar onze zoons ook op zitten) hebben we in principe een studiedag staan op 28 januari. We zouden dan met het hele team naar de NOT (onderwijsbeurs). Die gaat nu niet door, maar er is nog niets besloten over de invulling van die dag nu. Wat mij betreft schrappen we die gewoon en gaan we lesgeven, al dan niet online. Ik denk dat scholen kritisch moeten kijken naar dit soort dagen de komende periode, als het kan zouden ze de studiedagen kunnen laten zitten vind ik.
Onze school is dol op studiedagen maar de twee ingeplande studiedagen eind januari zijn nu geschrapt. Wel hebben ze iets vastgeplakt aan de voorjaarsvakantie.
maar uiteindelijk is dat toch altijd zo ? Je versoepelt iets en kijkt wat dat met de cijfers doet. Je hóópt (of de regering, beleidsmakers) dat het niet (te) veel doet met de cijfers. Want dan kan er meer versoepelt worden. Doet het wel wat.. tja, dan was het mogelijk te vroeg. En kinderen zullen als je het zo stelt, dus altijd 'proefkonijn' zijn, tenzij we natuurlijk zeggen; joh gooi de horeca maar deels open (of kledingwinkels, maakt ook niet precies uit) , dan kijken we wel wat het daar doet! Iemand zal de eerste zijn. Ik denk dat het juist goed is om stukje bij beetje de lockdown af te bouwen, ipv alles in 1x weer open. Hoe lastig ook om dan de volgorde te bepalen om dat het nooit goed zal zijn.
Kan school niet gewoon vallen onder cruciaal/vitaal beroep? Er zijn zoveel beroepen die niet vanuit huis gedaan kunnen worden. Geldt voor kinderen ook vind ik eigenlijk. Er worden zoveel keuzes gemaakt binnen het hele corona beleid, waarom niet die keuze om de scholen sowieso open te laten en dan iets anders aan te scherpen. Ga maar controleren op de snelweg. Hoeveel procent van het verkeer zou daadwerkelijk noodzakelijk zijn? Ga daar maar iedereen beboeten die niet perse de weg op had gehoeven.
Ik ben blij dat ze bij ons wel nadenken over studie dagen want onze stichting is heel makkelijk met uitbreiden van vakanties. Mei vakantie hebben wij 3 weken gehad (omdat wij al vanaf 17 april hadden dus doordat we toch al thuis zaten verlengd begin mei) en de kerstvakantie was hier ook 2,5 week (toen we in lockdown gingen gewoon gelijk vakantie) Studie dagen besluit school zelf, dus dit is al 2e keer dat er een studie dag geannuleerd word en daar ben ik wel blij om. Met die extra vakanties niet, vindt dat wel erg makkelijk allemaal
Ik denk dat het lastig is dat je het als school nooit goed kunt doen als je zelf beleid maakt. Als je besluit de studiedagen te behouden, zijn er ouders boos ('gebruik dit als leertijd!') maar als je ze omzet naar lesdagen zijn er weer andere ouders ontevreden ('wij genieten zo van een dagje rustiger aan, wij gaan echt niet nog een extra dag strijd aan voor thuisonderwijs'). Als ze de vakantie inkorten zijn er ouders blij ('fijn, extra lessen') en ouders boos ('wij willen uitslapen, tijd als gezin doorbrengen, hebben al een huisje geboekt'). Iedereen staat namelijk heel anders in deze overwegingen. Het is het makkelijkste voor scholen om zich strikt aan de opgelegde regels te houden 'we kunnen niet anders, we moeten' of om vast te houden aan de planning die er van te voren was en niks te wijzigen.
Voor als je er even doorheen zit met alle ballen in de lucht houden. ( niet de leerkracht van mijn kind maar wel gedeeld door zijn juf)
Hier zijn in het voorjaar na de lockdown toen, de studiedagen niet doorgegaan. Bij ons plannen ze de meesten in 1 week. Kinderen hadden er dus ‘opeens’ een hele week school bij. Prio lag bij de kinderen en dat lijkt me de enige goede insteek. Vakanties inkorten zou daar wat mij betreft ook bij kunnen horen. En ik hoor veel leerkrachten nu roepen: ‘maar wij hebben recht op onze vakantie!’ Tja, dat is op dit moment in veel beroepsgroepen realiteit: géén vakantie en roeien met de riemen die je hebt. Alleen zo komen we met zn allen deze crisis door.