Ik weet dat ik als erfgenaam dit vrij "makkelijk" kan regelen echter blijven mijn kinderen dan aansprakelijk hoorde ik dan weer. Als ik voor hun ook wil verwerpen moet dit aangevraagd worden bij de rechtbank. Heb je daar dan een advocaat oid voor nodig?
Volgens mij is het zo dat als je de erfenis ook voor jouw kinderen wil verwerpen, dat je dan naar de kantonrechter moet voor een uitspraak. Je moet dan echt goede redenen geven en kunnen aantonen waarom je dat wil.
Voordat je van alles gaat regelen, wist je dat het ook mogelijk is om een erfenis beneficiair te aanvaarden? Wie weet is dit een simpelere oplossing?
De notaris vertelde mij dat de kantonrechter het verzoek meestal afwijst wanner er een positief saldo is. Dit omdat je dan je kinderen benadeelt.
Ja klopt maar dat schijnt juist een moeilijkere optie te zijn las ik weer. En ik heb er echt geen kaas van gegeten en wil m'n kinderen het niet aan doen om straks voor schulden op te draaien van iemand die ze niet kennen
Zover ik weet moest mijn vader dat gewoon aangeven bij de notaris en verder niet. Nou bleek het een positief saldo te zijn dus heeft mijn vader die erfenis gewoon gekregen.
Ja klopt volgens mij gaan hun dan bekijken welke spullen er zijn. Dit verrekenen met de evt schuld etc. Maar ik weet dat er geen kostbare bezittingen zijn en wel veel schulden. Maar ga me er toch eens wat beter in verdiepen voordat we straks een verkeerde beslissing maken.
Ja als er schulden zijn moet je als je beneficiar aanvaard dat allemaal afwikkelen. Kan best een hoop werk zijn. En als je zeker weet dat er een hoop schulden zijn die het positieve saldo overtreffen dan is verwerpen makkelijker. Of als je überhaupt niks ermee te maken wil hebben. Volgens mij hoefde mijn man niet iets te regelen met een advocaat, maar ik zal het zo eens even vragen wat ie er allemaal voor moest doen om de erfenis voor onze kinderen te verwerpen.
Vind je hier niet veel info? https://www.rechtspraak.nl/Onderwerpen/Erfenis/Paginas/procedure-erfenis-aanvaarden-of-verwerpen.aspx#1a8aa689-a184-4d89-80b3-d614e1f46d23adea5a2c-3b02-4860-ae9d-9acb750b1a2c6
Hier zat ik 2 jaar geleden in een soortgelijke situatie, ik heb zelf de erfenis verworpen. En kinderen kunnen alleen een positief saldo erven. Geen schulden is mij toen uitgelegd. Voor hun heb ik dus verder niks geregeld. Ik moet er wel bij zeggen dat ik dus ook geen huis meer hoefde leeg te ruimen of zo aangezien dat al was geregeld (euthanasie en dus alles van te voren weggedaan, huur opgezegd ect)
https://www.rechtspraak.nl/Onderwerpen/Erfenis/Paginas/procedure-erfenis-aanvaarden-of-verwerpen.aspx#1a8aa689-a184-4d89-80b3-d614e1f46d23adea5a2c-3b02-4860-ae9d-9acb750b1a2c6 Stukje naar beneden staat digitaal of voor post een formulier die je dus zelf kan invullen en naar de kantonrechter kan versturen.
Volgens mij als je verwerpt mag je ook de woning niet meer in. Omdat er anders kans is dat je spullen (en dus erfenis) mee kunt nemen.
Klopt. Maar je mag/moet dus wel in naam van je minderjarige kinderen dingen regelen als er niemand anders dingen afhandeld.
Hij heeft een aantal formulieren in moeten vullen voor de notaris en de bekrachtiging bij de rechtbank. Maar geen advocaat nodig. Qua kosten was hij ongeveer 600 euro kwijt. (2017) Hij zei wel dat hij had verworpen (ipv beneficiair) omdat er een executeur was benoemd waarvan hij niet het vertrouwen had dat die de juiste procedure zou volgen voor het benificiair aanvaarden (met risico dus op een zuivere aanvaarding). Dus om zeker te zijn dat er geen andere lijken uit de kast zouden komen heeft hij verworpen. Het geeft in ieder geval een hoop rust.
Geldt die 600€ ook als je met meerdere broers/zussen bent en hun de kinderen ook uit willen sluiten? Of is dat dan echt per gezin? (niet dat ik het niet wil betalen maar dan ga ik daar alvast een potje voor maken )