Ja wel ik weet dat die kinderen daar zitten omdat ze niet goed mee komen in de klas of ouders leren hun thuis niks omdat ze dat niet kunnen en nog meer achterstanden krijgen Mijn bedoeling is dat ze daar niet zitten omdat ouders moeten werken En het zijn er niet 1 of 2 Dat er zoveel kwetsbare kinderen zijn is vreselijk maar m'n oudste vroeg ook waarom Piet en klaas wel naar school mogen en hij niet
Hoe zit het btw met de begeleiding van huiswerk op de noodopvang? Vriendin van mij heeft essentieel beroep en haar man ook. Toch houdt ze haar kinderen zolang mogelijk thuis want zij vertelde me dat die kinderen op de noodopvang nauwelijks les/begeleiding krijgen. Dus dan roeit ze liever zelf met de riemen die ze heeft. En dit heb ik van een andere vriendin ook gehoord..
Bij ons is de juf gewoon aanwezig en helpt ook mee. Ze is ook een paar keer per week aanwezig om kindjes met een achterstand te helpen.
Hier maken de kinderen tijdens de noodopvang hun schoolwerk en volgen de online meet. Als ze vragen hebben kunnen ze die stellen. Maar er is verder niks qua actieve begeleiding.
Hier is dat ook zo. Daarom houden we zoon thuis ondanks 2 cruciale beroepen, hij heeft juist wel begeleiding nodig en met onze hulp gaat hij meer vooruit dan hij op school zou gaan. Ze moeten hun eigen huiswerk doen en zichzelf vermaken.
En zo is elke situatie en elk kind weer anders. Hier werkt de noodopvang goed. Al hebben wij ook een combi van thuis en noodopvang. Op school werkt zoon zelfstandiger en gemotiveerder dan thuis. Ook stimuleren wij en de leerkrachten hem om daar zijn vragen te stellen. En hij ziet daar soms zijn juffen nog en dat vind hij fijn. Ook ziet hij daar andere kinderen en dat doet hem ook goed. Dus de combi werkt hier best aardig.
Mijn kinderen gaan een dag per week. Mijn dochter moet vier keer per dag inloggen en daar helpen ze haar mee. Haar maakwerk is voor 90/95% af. Groep 3/4/5 zit door elkaar. Vijf tot zes kindjes per klas met een stagiaire/meester/juf.
Hier wordt er in de ochtend gewoon schoolwerk gedaan en is er ook begeleiding. Door onderwijsassistenten en ook bso personeel valt in. In de middag is het gewoon lekker veel spelen. Er zijn hier een stuk of 10 kinderen van de 250.
Ja, zo is het bij ons ook. Alleen in de ochtend zien ze bij ons bij hun eigen juf/meester in de klas en doen ze ook mee met de online meetings. En dan na 12 uur lekker met de andere kinderen spelen onder begeleiding van stagiaires zodat de juffen/ meesters de lessen voor kunnen bereiden en na kunnen kijken en zo.
Het kan inderdaad per school anders zijn. Maar wat doet een kleuterjuf dan de hele dag qua online onderwijs voor kleuters? Dat kan toch nooit een dagvullend programma zijn? Als ik zie hoe die kinderen er hier na een uur bij zitten tijdens een kringgesprek, dan kan ik me echt niet voorstellen dat je die doelgroep een ochtend aan het werk houdt online.
Dat is dus hier ook het probleem. Sowieso hanteert bij ons de school dat het opvang is en geen onderwijs. Er is absoluut geen begeleiding bij het huiswerk. Ze moeten gewoon zelf werken en het is vaak erg onrustig. Omdat ik in een cruciaal beroep werk is het geen optie om minder te werken, maar op de noodopvang is er amper begeleiding. Ik heb nu met de eigen juf gemaild en begreep van haar ook dat mijn zoon veel meer moeite heeft met opletten en meedoen tijdens de online lessen als hij op de noodopvang is. Vind het wel fijn om in ieder geval te horen dat zijn eigen juffen hem online wel echt zien. Ik snap echter niet dat onderwijspofessionals niet in staat zijn om voor gewoon een rustige omgeving te zorgen en 1 of 2 keer per dag even met ieder kind naar de eigen planning van die dag te kijken ipv midden in de klas een spel te gaan spelen met kinderen die zeggen al klaar te zijn. Ja ik snap dat het aanpassen is en dat het hard werken is, maar dat moet ik ook op mijn werk. En ik zit ook in het weekend, de avonden en de dagen dat de kinderen thuisonderwijsvolgen nog tussendoor te werken naast de dagen dat ze op de noodopvang zitten. Mijn kinderen wennen er gelukkig steeds meer aan en ik probeer er voor hun maar zoveel mogelijk opadditieve lessen in zelfstandigheid uit te halen. Maar ik heb er echt geen begrip voor dat school de noodopvang op deze manier organiseerd. In het begin dacht ik nog t is ook allemaal lastig voor de scholen, maar ik heb steeds meer het idee dat het er ook gewoon aan ligt dat er niet flexibel en oplossingsgericht nagedacht wordt. Maar goed er zijn vast ook scholen die het anders doen, maar ik kom die in mijn omgeving niet tegen.
Dit ja. De starheid van ‘noodopvang is opvang en geen les’. Nee dat snap ik ook, maar een beetje aandacht en begeleiding is toch niet teveel gevraagd.
Inderdaad. Ik vraag me ook af hoe ze kinderen dan gaan leren om flexibel en oplossingsgericht te denken als ze dingen zelf zo star aan pakken. Aan de andere kant lopen er gelukkig wel een aantal heel goede leerkrachten stond op de school van mijn kinderen. Ik heb t idee dat die starheid meer in het stuk er boven zit.
Hier is t online voor groep 1 dagopening van 10 minuten max met evt nog een dagopdrachtje waarvan je een foto plaatst en verder is er de bingo kaart met taakjes en ideeën voor de week. Feitelijk weinig "school" maar enige bezigheidstherapie. Niet veel anders dan dat wij in vanaf maart 10 weken achtereen deden op eigen houtje. Alleen nu wat andere suggesties zeg maar. Meehelpen met papa/mama in t huishouden is favoriet onderdeel overigens, mja daar hadden we geen bingo kaart voor nodig. Juf mist dr groep enorm, die vindt t echt helemaal niks. Klas is bomvol met 28+ kleuters, ik zou zelf na een kwartier al helemaal gek worden maar zij vindt t heerlijk en die lege stoeltjes in de klas zijn ronduit deprimerend. Alles zit centraal in de noodopvang, daar valt ze ook in, maar dat is meer "oppassen" dan "lesgeven". Mn dochter volgt nu een recept voor pannenkoeken maken 350 en 150 herkent ze nu ook. Begin van scheikunde denk ik maar (zekerheidshalve pak ik t recept zonder ei voor als enige vingertjes willen proeven)
Dat is lekker makkelijk gezegd. Als je het thuisonderwijs anders gaat inrichten zodat je de noodopvang beter kunt regelen, moet je dan het commentaar eens horen over dat het thuisonderwijs niks voorstelt (lees hier een willekeurig topic....) De meeste van mijn collega's moeten en hun groep online lesgeven, en bij toerbeurt helpen op de noodopvang en ook nog eens thuisonderwijs geven aan hun eigen kinderen. Dus 'niet enkel de makkelijkste oplossing nemen' en maar 'even de manier van organiseren onder de loep nemen' (waar je als leerkracht trouwens niet eens over gaat) slaat dan nergens op.
Het gaat niet om de individuele leerkracht. De meesten daarvan doen hun stinkende best. Het gaat om schoolbesturen en directies die dit zo regelen.
Wij kregen afgelopen weekend ook een mail van school mbt de noodopvang. Ik vind het wel een dingetje en voel me haast bezwaard om mijn dochter komende week 2 dagen te sturen maar ik kan ook geen vrij blijven nemen. Ik heb 5 weken verlof per jaar en heb nu al 2 weken ingeleverd. Zo blijft er niks meer over en mijn man blijft ook niet eindeloos vrije dagen opnemen.Nu mag hij van zijn werkgever voor een hele dag wel een halve dag schrijven.Misschien ga ik door maar eens opgooien op het werk. Dit moet natuurlijk ook niet veel langer gaan duren want dan moeten ze van de overheid toch echt met iets van compensatieverlof gaan komen. We bekijken het maar per week.
Misschien heeft ze even wat afstand genomen gezien de situatie met haar kinderen. Ik hoop dat alles nog goed gaat. Mij viel het ook al eerder op dat ze al even afwezig is.