Met pijn in ons hart, maar met de beste bedoelingen voor ons jonge gezin, hebben wij helaas besloten om een nieuw huisje te gaan zoeken voor onze hond (bijna 2 jaar). We willen haar bij ons houden totdat we een nieuw baasje hebben gevonden en haar dus niet naar een asiel brengen. Het ras (doodle) is best gewild en op Marktplaats zie ik wel eens advertenties voorbij komen van mensen die zo´n hondje zoeken. Maar ik weet niet goed waar ik moet beginnen. Reageren op een advertentie? Zelf een advertentie plaatsen? In de buurt peilen? Of via een website voor herplaatsers? Wie heeft er ervaring met het herplaatsen van een hond? En waar moeten we zeker op letten? Ervaringsverhalen zijn erg welkom. We hebben de knoop al wel doorgehakt, maar we willen dit wel op een zorgvuldige manier doen en onze hond niet zomaar aan iemand meegeven. Zijn er ook mensen die ervaring hebben met het afscheid nemen met kinderen van de hond?
Terug naar de Fokker? Als wij onze hond zouden willen herplaatsen dan zou dat in eerste instantie in samenspraak met de Fokker gaan.
Kan dat ook nog als je hond al bijna 2 is? De fokker waar wij onze hond vandaan hebben is een hobbyfokker trouwens. Ik heb er destijds niets over gehoord toen we de pup ophaalden. Maar ik zou wel even kunnen informeren.
Schrijf je eens in op het hondenforum. Daar zitten heel veel mensen met veel verstand van honden en die weten vast wel waar je op moet letten. En wie weet zit er wel iemand die spontaan verliefd wordt.
Terug naar de Fokker, of een stichting zoeken die hierin gespecialiseerd is. NOOIT via marktplaats of Facebook etc
Ook al zou onze hond 10 jaar zijn loopt het via de Fokker. Je kan het vragen. Mag ik vragen waarom je de hond wilt herplaatsen?
Ik heb er zelf geen ervaring mee, maar een vriendin van mij wel. Zij hadden een hele lieve hond. Een labrador dacht ik. Super lief, maar heel druk. Echt, te druk. Ze liepen veel met hem, in de weekenden ook in het bos. Dus genoeg beweging. Ze had 1 kindje van bijna 3 en was inmiddels zwanger van hun 2e kindje. Toen na veel verdriet besloten de hond te herplaatsen. Zij hebben dit gewoon aangegeven in hun omgeving. Toen was er iemand die een collega had die een jongere hond zocht als maatje voor hun andere hond. Na een kennismaking met de nieuwe mensen en natuurlijk de hond hebben ze besloten het te doen. Met als afspraak als de hond niet kan wennen hij weer terug zou gaan. Het is volgens mij heel goed gegaan. Hij kreeg daar alle ruimte (boerderij) en een andere hond om mee te spelen en van te leren. Ze hebben nog regelmatig contact over hoe het gaat en krijgen dan foto's. Aan de ene kant lijkt mij dat dan weer heel moeilijk, aan de andere kant zie je ook dat het goed met hem gaat. De hond is opgehaald op de dag dat hun 2e kindje was geboren. Beetje lullige timing, maar de afspraak stond al. En uitstellen zou het niet makkelijker maken. Hun oudste kindje (bijna 3) heeft er geen moeite mee. Soms hoor ik haar er nog wel over praten, maar dan als leuke herinnering. Ik heb zelf geen tips over hoe je een herplaatsing aan kan pakken, maar wilde je deze (positieve) ervaring mee geven. Veel succes met het vinden van een goed huisje voor je hond. Ik kan me voorstellen dat dit geen makkelijke keuze voor jullie is geweest.
Ik zou sowieso aangeven bij de fokker. De betrokken fokkers zouden het echt niet prettig vinden als ze een hond die doorbuig gefokt is ineens op marktplaats zouden zien. Wat niet wil zeggen dat ze hem ook altijd meteen terug kunnen nemen, maar wellicht wel bemiddelen in een goed adres.
Ik zou dit ook niet zo snel via marktplaats doen. Eerder via een stichting inderdaad. Als het een hobbyfokker was kun je daar denk ik vrij weinig mee. Een echte fokker zou je na 2 jaar zeker bij terecht kunnen. Ik heb er zelf geen ervaring mee, niet met een hond die al 2 is. We hebben in het verleden een pup erbij gehad. Maar onze hond was toch minder blij met een maatje in huis dan we dachten. Gezien het ras en zijn gedrag hebben we toen besloten de pup weer terug te doen naar de fokker (wel hobby, maar iemand met hart voor het ras en ze wist al direct iemand die de pup een goed huis kon bieden). De kinderen hadden geen moeite met afscheid nemen van de pup trouwens. Met het overlijden van onze hond wel iets meer.
Ik zou het liefst zoeken naar iemand in je omgeving of via-via. Ik zou niet zomaar iemand van marktplaats of Facebook kiezen.
Mijn schoonzusje fokt ook (hobby) en daar ook al voorgenomen dat iemand opnieuw contact zocht om te herplaatsen, zij heeft de hond teruggekocht en weer bij iemand anders geplaatst. Dus kan zeker!
Toevallig kijk ik nu hier en daar voor een 2e hond. Ik kijk nu vaker op verhuisdieren.nl. Op Facebook heb je ook meerdere groepen voor herplaatsers. Ik denk dat je grootste zorg, zeker met een doodle dat ie niet in handen komt van een handelaar. Heb je al een beetje rondgevraagd in je vriendenkring? Qua afscheid mbt van je kinderen, dat wordt gewoon heftig. Dat zeg ik eerlijk. We hebben ooit onze Luna, een husky moeten wegdoen, omdat ie een schaap had gebeten. We wonen toen in een klein dorpje, en ze ontsnapte telkens uit de riem tijdens het uitlaten. Dat is via de fokker gegaan. Maar het was echt brullen enz.
Via de ras-vereniging. Daar hebben ze vaak een herplaatsing/zoek rubriek. Herplaatsers kunnen worden aangeboden en mensen die zoeken kunnen een oproep doen. Zo weet je wel dat je een liefhebber treft die weet wat het ras inhoud.
Wij hebben onze hond herplaatst. We hebben in eerste instantie contact opgenomen met de fokkers (hobby) waar die vandaan kwam. daarna op mp gezet met een verhaal erbij. Er kwamen al gauw reacties op. Wij hebben gekeken welke ons het meest aansprak en die mensen laten langs komen. Gekeken hoe de hond op hun reageerde en ze even laten wandelen met hem. Het was echt de beste keus ooit! Hij zit nu bij een ouder stel en is de koning te rijk. Mag overal mee naar toe, wandelen veel, mag bij ze slapen en krijgt alle aandacht die die nodig heeft in een rustige omgeving. Onze hond kon zijn plek niet vinden in het gezin en begon de kinderen te bijten.
Ooit onze hond wel via marktplaats weg gedaan. Kwam uit het asiel en kon niet met kinderen. Toen ik ging samenwonen en mijn ouders verhuisden kon het hondje bij geen van ons terecht. Kinderrijke buurt en dan echt een gevaar. Duidelijke eisen gesteld en voorwaarde wij brengen en moet goed voelen anders ging hij weer mee terug. Uiteindelijk goed baasje gevonden die ervaring had met honden, was duidelijk te zien. Wilde geen jonge hond ivm eigen gezondheid en had achter wacht, die ook bij gesprek was. Dus goed adresje vinden kan zeker wel. Maar dat kost tijd, bij hond van fokker vandaag eerst inderdaad fokker vragen.
Een doodle is geen officieel ras. Er is dus ook geen officiele rasvereniging voor aangezien een doodle een "gewone" kruising is. (Hoewel daar verandering in gaat komen in de toekomst maar dat terzijde) Als het een hobbyfokker is heb je kans dat het iemand is die een nestje voor de leuk had en dan kan het zijn dat ze weinig voor je kunnen/willen doen maar je kunt het zeker proberen. Doodles, ongeacht welke doodlekruising zijn inderdaad erg gewild en worden ge- en verkocht tegen belachelijke prijzen. Let hierop bij het zoeken naar een baas. Ik weet niet of je hond geholpen is maar er zullen zat mensen zijn die bij een teefje gelijk denken aan een nest. Niet gek want pups gaan vanaf 3000 euro (tot bedragen van 10.000, zonder dollen) Ik zou inderdaad ook kijken via een speciale doodle pagina op bv facebook. Mocht je toch via bv marktplaats gaan wees dan kritisch en eerlijk. Stel vragen en heb eisen. Waarom willen iemand jou hond, wat is hun situatie, ervaring met honden, besef van de vachtverzorging (dat kan een drama zijn bij doodles) en ga zo maar door. Neem je tijd en laat mensen op bezoek komen en ook weten dat je geen schoenen wegdoet dus ze krijgen ze hond niet zomaar en gelijk mee.
Wat jammer dat jullie afscheid moeten nemen. Niet waar je om vroeg maar hier serieuze interesse. Een fijn huis met grote tuin, veel ervaring met honden (die allemaal 15+ zijn geworden) en veel wandelen. Zou je per PB meer informatie willen delen?
Sommige asielen bieden ook als service aan dat ze je helpen met herplaatsen. Je brengt je hond dan niet naar het asiel, maar verzorgt hem zelf tot er een nieuwe baas is. Ondertussen plaatsen zij hem wel op hun website, of laten ze aan mensen die bij hen vragen naar bepaalde honden weten dat er een hond beschikbaar is. Je hebt dan ook hun hulp en kennis bij het vinden van een nieuw en fijn baasje.