Met thuisonderwijs aan de kinderen merk je heel goed wat goed gaat, maar ook heel duidelijk wat niet. Onze dochter heeft bijvoorbeeld een hardnekkig misconcept in haar hoofd mbt breuken. Wanneer gevraagd wordt naar een kwart, van bijvoorbeeld een aantal schroeven of snoepjes, deelt ze steevast door 15, omdat een kwartier 15 minuten is. Ik heb al uitgelegd dat een kwartier een kwart is van een uur, maar dat we daar het uur door vieren hebben gedeeld, met 4 euro voorgedaan, ieder krijgt een kwart, met pizza, noem maar op, maar het kwartje (grappige woordspeling in deze) valt niet. Zo langzamerhand wordt ik wanhopig, omdat het me niet lukt het haar duidelijk te maken. Hoe kan ik dit nog beter uitleggen, want deze vragen blijven terugkomen bij de redactiesommen?
Even 1 op 1 met de leerkracht in teams? Die beschikken over de didactische kennis om het goed uit te leggen. Soms denk je als ouder dat je dat zelf goed doet (want het is toch makkelijk voor ons), maar het is nog altijd een vak, dat onderwijzen .
Ik ben zowel moeder als juf. En mijn zoons geloven mij ook nooit als ik ze iets uitleg Dus vraag inderdaad maar eens aan de juf of ze het nog een keer aan je dochter wil uitleggen. Niet omdat ze het beter kan, maar omdat ze meer gewicht in de schaal legt. Dit is geen kwestie van snappen, maar van uit het hoofd leren.
Dat is het zeker, ik ben ook docent, dus algemeen en vakdidactisch gezien prima onderlegd, maar inderdaad niet qua rekendidactiek.
Ik zou het voorleggen aan de juf. En verder zou ik het even niet meer als ‘kwart’ benoemen, maar alleen als ‘1/4 deel’, dan wordt het al logischer dat ze door 4 moet delen. En als er in de tekst van een som wel ‘kwart’ staat, haar het laten op schrijven als 1/4. Mijn dochter zit steeds heel moeilijk te doen met sommen die afgerond moeten worden. Er staat dan steevast ‘ongeveer’ in de vraag, maar dan nog gaat ze toch rekenen met de cijfers achter de komma. Dus ik laat haar het woord ongeveer nu steeds onderstrepen, zodat het visueel is dat ze daar iets mee moet.
Wij werken met dit soort hulpmiddelen, visueel maken. Je kan op Heutink ook dit soort ‘breukencirkels’ kopen. Met Lego is dit ook goed uit te leggen. Zoek maar eens op YouTube.
Ik hoop dat het werkt. Ze heeft het nu gewoon verkeerd in haar hoofd zitten en herhaaldelijk visueel maken wil dan misschien wel helpen om dat om te keren.
Oh hier ook met breuken bezig op het moment. Bij de oudste was dat eerste dagen echt een ramp. Inderdaad die 'kwart'. Ik heb het maar uitgelegd als euro's. 4 kinderen willen donald duckjes kopen en krijgen elk even veel geld. Euro is namelijk 100, uur is 60 totaal. Klopt dat het beide een kwart is, maar dubbele betekenis. Net als dat een bank een zitbank kan zijn, maar ook bank zoals ing en rabobank. Het woord is hetzelfde maar de betekenis is heel anders. Het is veel 'tot 10 tellen, adem in, adem uit' voor mama hier is het kwartje eindelijk gevallen, succes!
Op zich hoeft dat nog geen probleem te zijn. Ik laat kinderen vaak ook aan de klok denken, omdat ze meestal wel weten dat er 4 kwartieren in 1 uur zitten. Dus zolang ze die koppeling maken, kan het handig zijn om een kwart te zien als 1/4 deel van een uur...