Op onze school doen alle ouders pleinwacht op vrijwillige basis. Moet wel toegeven, de jaren dat ik dat gedaan heb was het soms wel lastig om het rooster rond te krijgen als een ouder uitviel. Maar hier krijgt niemand een vergoeding.
Dan is het toch niet echt een continurooster? Met een uur lunchpauze kunnen kinderen in de regel makkelijk naar huis. Meeste basisschoolkinderen wonen in de buurt van school. Degenen die het in een uur niet redden, waarvan de ouders werken of waarvan de ouders het brengen en halen tussen de middag niet zien zitten, blijven dan over. Maar de rest kan dan toch gewoon naar huis als ze willen.
Onze zoon vindt het juist heel fijn continurooster. Hier hebben ze inderdaad in stilte eten en fluisteren en relaxen. Daarna kort filmpje en naar buiten. Wel 5 gelijke dagen hier van 830-14 De juffen en meesters hebben een half uur pauze en worden dan vervangen door pedagogisch medewerkers van de BSO die in hetzelfde pand zit. Doen ook de pleinwacht. Wij betalen hier niets extra’s voor. De meeste kinderen blijven toch al over dan hebben ze die “rust” normaal toch ook niet. Dat gaat alleen op als ze naar huis gaan misschien maar dat zal niet het gros zijn. Voor ouders maakt denk ik een continue rooster dan ook weinig verschil want op hun werkdagen zouden ze toch al overblijf en naschoolse opvang hebben. Enige wat overblijft is inderdaad geen rustmoment voor leerkrachten als je geen pauze hebt. Dat moet idd geregeld zijn. Maar half uur is toch prima? Meeste mensen hebben op werk toch een half uur pauze?
Geen idee, niemand gaat in ieder geval naar huis. Iedereen blijft op school. Edit: ik lees net dat ze het in de schoolgids wel een continurooster noemen, met 3 lange en twee korte dagen.
Voor een ton kan je best een paar vaste pauzewachten aannemen. In de basisschool van mijn dochter zit een KDV/BSO en zij doen ook een peuterschooltje. Tussen de middag zijn er twee leidsters op het plein met om en om leerkrachten erbij. Iedereen heeft ook pauzewacht. (Dit is op de meeste middelbare scholen ook heel normaal trouwens, daar heb je ook al snel 3 pauze wachten per week). Op veel scholen voor speciaal onderwijs is er helemaal geen echte pauze tijdens de schooldag, daar sta je altijd aan.
Hier is het idd ook 15/15 Maar daar door word alles gepropt of niet gegeten. Leerkrachten staan dan om en om die 15 minuten buiten. Zodat sommige wel even 15 minuten pauze hebben. Onze zoon gaat als alles een beetje loopt naar de lockdown naar een anderen school. De gene die ik zag hebben ook contenu rooster maar dan een uur pauze en daar door ipv 14.15 om 15.15 vrij.
Ik begrijp de leerkrachten wel. Het is onmogelijk tot niet te doen bijna om met fatsoen afstand Ik pik hem er even uit, niet als persoonlijke aanval, maar wel omdat: Leerkrachten willen wel. Ik werk in het onderwijs, ben geen leerkracht, maar als zorgconsulent op een middelbare school. Ik denk dat ik dus heel goed het belang denk te kennen van het gegeven dat leerlingen zsm weer op school moeten kunnen zijn. MAAR.. persoonlijk (en dat deel ik dus met collega's ook uit het basisonderwijs) heb ik daar een mening over en ervaring in. Het is onmogelijk om fatsoenlijk afstand te houden, bovendien rent en loopt dat jonge spul door elkaar heen en met name een grote groep pubers vinden dit lastig. Onwil? Nee, absoluut niet, maar het lukt gewoon niet. En dus voel ik me gewoon niet safe in zo'n omgeving, terwijl ik privé alles doe om het safe te houden. Twee super kwetsbare ouders bijvoorbeeld, maar ook simpelweg geen contacten meer live. Om die eenvoudige reden omdat ik vind dat ik kwetsbaarder ben op school dan in een supermarkt, waar je bij binnenkomst gewoon de regels kunt volgen. Ik vind dat ik op een school tussen 1200 leerlingen veel en veel meer risico loop. En zo is dat dus op een basisschool ook aan de orde. En neem je daar dan de kinderen in mee die alsnog strontverkouden op school komen, zich niet laten testen (althans; ouders kiezen hier niet voor) en dan een week later thuis zitten met... Corona of een stel ouders met corona, dan krijg ik flink de pest erin.
Waarom is een ‘grote’ pauze nodig volgens jou? Ze zijn dan toch om 14:00 al vrij. Kunnen ze daarna de hele middag buiten spelen. Vanaf volgend jaar hier ook continu rooster. Heerlijk!!! Ik vind dat hele uur tussen de middag echt een onnodige chaos en echt geen rust geven.
Precies heel anders dan in België. Onze kinderen hun school is van 08u45 tot 15u30. Op woensdag van 08u45 tot 11u45. Middag pauze van 12u tot 13u30. Buiten corona om heb je keuze uit warme maaltijden, lunch van thuis of naar huis (middag drankje of soep is verplicht van school), omwille van corona en het eten in eigen klassen, is er geen soep of geen warme maaltijden. Na school is er opvang en vanaf 6jaar is er huiswerk studie van 16 tot 16u30..
Ik irriteer me mateloos aan het feit hoe leerkrachten zich vaak uiten in de media, ze lopen zoveel risico, digitaal onderwijs is zo zwaar, zijn echt aan vakantie toe, noodopvang zit zo vol, geen inval, eerder vaccineren etc etc. Ik werk zelf in de kinderopvang en wij werken al sinds maart keihard door, de noodopvang zat bij ons ook bomvol, wij kunnen ook absoluut geen afstand houden van de kinderen die ook continu verkouden zijn ( en ik me dus ook al 5 keer heb laten testen), wij hebben ook een gigantisch personeelstekort. Maar daar hoor je niets over in de media. Wij moeten extra werken door het personeelstekort en hebben geen 12 weken in het jaar vakantie! Als de leerkrachten van mijn kinderen ziek zijn word mij gevraagd of ik mijn kinderen thuis wil houden, als er bij mij iemand ziek is kan er een andere collega voor terug komen. Misschien is het op andere scholen anders maar ik merk altijd dat het voor scholen alles erg zwaar aanvoelt en alles met een zucht gedaan word.
Maar de scholen gaan open maar vast weer met de regel om verkouden kinderen thuis te houden. En ouders de keuze geven om hun kind te laten testen. En nee ik weet ook niet of ik ze iedere keer zou laten testen (daar mogen we gelukkig nog zelf voor kiezen) maar dan zou ik ze dus thuis laten bij klachten. Neemt niet weg dat ik de zorgen begrijp hoor. Maar dat komt ook omdat je van 7 weken in een veilige omgeving weer terug gaat naar hoe het was. Maar nu wel met meer maatregelen.
Ik erger mij ook enorm aan hoe leerkrachten zich in de media uiten, en hoe ze worden neergezet. Ik ben zelf leerkracht en weet dondersgoed dat het in de praktijk echt anders is. We willen wel degelijk! Met liefde zelfs! Ik werk ook sinds maart keihard door, thuis of op school. En nee dat voelt niet zwaar. Dat is hoe het opgevat wordt door anderen. Voor de meeste scholen/leerkrachten voelt het niet als zwaar. Of zwaarder dan anderen het hebben. Maar we hebben onze zorgen. Dat mag. Die zorgen mag je overal hebben. Welk beroep dan ook. En wat betreft die 12 weken vakantie: die uren werken we gewoon hoor. Maar dan op andere momenten. Die uren zijn gewoon opgenomen in onze cao. We maken lange dagen zodat we genoeg uren hebben gemaakt in een jaar. Dat hoort erbij. En dan nog werken veel leerkrachten ook in de ‘vakanties’. Maargoed. Dat is een hele andere discussie.
Ik vind het prima om een verkouden kind thuis te houden maar dan wil ik wel dat het huiswerk meekomt. Maar vaak is dat dan ook weer een probleem om de een of andere reden.
Wij deden dat wel, toen die maatregel nog van kracht was. Wij stuurden dan smorgens voor schooltijd (mits we op tijd wisten dat een kind afwezig zou zijn, anders in de loop van de dag) het werk dat we in de klas ook maken die dag. Wij werken met Snappet, wat dit wel veel makkelijker maakt. Zonder Snappet is dit wel anders. Dan zou een school ervoor kunnen kiezen om een soort ‘thuiswerkboekje’ te printen/kopiëren voor het geval kinderen thuis komen te zitten. Die krijgen ze dan in de eerste week na de sluiting al mee. Voor het geval dat.
Wij hebben de afspraak dat als kinderen 's ochtends ziek gemeld worden, dat ze die eerste dag zelf op Snappet kijken welke lessen open staan en die, indien mogelijk, maken. De kinderen van groep 1-2-3 hebben geen Snappet. Maar kunnen onder schooltijd wel even squla doen en de kinderen van groep 3 kunnen Lijn3 doen. Het is voor ons geen doen om op de eerste dag al werk & instructiefilmpjes te versturen naar ouders. Ziekmelding is meestal tussen 8 en half 9, terwijl de eerste kinderen om 10 voor half9 al in de klas staan. Maar we sturen ouders wel 's middags een overzicht met de lessen van de volgende dag die de kinderen kunnen maken. Bij de lessen waarbij het nodig is, sturen we de link naar een instructiefilmpje op youtube of een korte uitleg / stappenplan op papier. Soms staan er in Snappet zelf al filmpjes klaar met uitleg. Dat is wel fijn, dat Snappet die nu ook bij het leerlingdeel heeft gezet. De kinderen die thuis zitten, kunnen ons via Snappetchat of Teams ook vragen stellen. En als het langer duurt dan een paar dagen wachten op een testuitslag, gaan we ook geregeld met het kind videobellen. Ik heb ook twee leerlingen gehad die na de eerste lockdown tot de zomervakantie thuis bleef. Voor hun streamde ik de lessen. En ik liet hun via Teams ook samenwerken met kinderen in de klas. Dit vervangt allemaal natuurlijk nooit de echte lessen in huis. Maar het is beter dan niks.
Geen idee maar volgens mij hebben wij wel een “rijke school” en 450 leerlingen. Daarnaast zitten ze in een overkoepelende stichting met bso opvang en scholen hier in het dorp. Misschien krijgen ze korting?