Aardappels bakken

Discussion in 'De lounge' started by Neskio, Feb 4, 2021.

Thread Status:
Not open for further replies.
  1. Neskio

    Neskio Fanatiek lid

    Mar 5, 2017
    3,309
    2,677
    113
    Female
    NB
    Aaargh, oke er zijn ergere problemen maar ik erger me er dood aan. Ik kan gewoon geen aardappels bakken. Over het algemeen gaat koken me prima af. Maar bij het bakken van aardappels gaat het altijd mis. De helft is donker bruin en de helft is nog wit. Ik heb al een grotere pan geprobeerd en minder tegelijk gebakken. Dat laatste helpt wel maarja dan moet ik voor 4 personen of twee verschillende pannen gebruiken of minder maken en dan is het niet genoeg. Ze zijn gewoon voorgekookt. Iemand de gouden tip o_O
     
  2. Noelle85

    Noelle85 Fanatiek lid

    Jul 8, 2013
    1,789
    491
    83
    Geduld hebben, aardappels bakken duurt best lang als je ze lekker wilt hebben. Ik kook ze zelf altijd voor, en dan bak ik ze eerst in een beetje olie totdat ze niet meer glimmen (weet het even niet anders te omschrijven). En dan gebruik ik nog wat boter om ze mooi bruin te krijgen en voor extra smaak.
    Maar alles bij elkaar kost het mij minstens een half uur om ze lekker te bakken :)
     
    GossipGirlxoxo and Neskio like this.
  3. Zonnestralen

    Zonnestralen VIP lid

    Apr 22, 2017
    12,605
    8,357
    113
    Female
    Ik bak ze vaak ook langer dan de verpakking aangeeft. Daarvoor gebruik ik een wok. Het vuur mag niet te hoog staan.
     
    Neskio likes this.
  4. Mythique

    Mythique Fanatiek lid

    Apr 3, 2015
    4,778
    3,907
    113
    Ik vind in de oven bakken veel lekkerder :).
     
    citroenrasp and Neskio like this.
  5. MamaChantal

    MamaChantal VIP lid

    Oct 14, 2010
    16,541
    3,057
    113
    Wij bakken ze in 2 pannen, in olie en boter.
    Staan zeker een half uur op en een goede antiaanbaklaag is een must.
     
    GossipGirlxoxo and Neskio like this.
  6. Marleen1

    Marleen1 Bekend lid

    Sep 23, 2014
    545
    456
    63
    Ik gebruik redelijk wat boter en hoog vuur. En bij aardappelschijfjes draai ik ze ook echt per stuk om, ook afwisselen welke in het midden liggen ;) Dat is mijn werkwijze en gaat hier heel goed!
     
    Zeebra, GossipGirlxoxo and Neskio like this.
  7. Narcisje

    Narcisje VIP lid

    Mar 17, 2016
    12,797
    8,466
    113
    Female
    Ik doe in het begin altijd een deksel op de pan zodat ze een beetje stomen en daarna de deksel eraf en op hoger vuur krokant bakken. Idd vaak met olie en boter maar soms ook met alleen boter
     
    G89 and Neskio like this.
  8. Adje

    Adje VIP lid

    Aug 21, 2015
    16,264
    25,723
    113
    In de pan bakken vraagt wat geduld, hoog vuur en zeer regelmatig omscheppen.
    Ik bak ze daarom eigenlijk zelden in de pan. Dat doe ik alleen als ik ze opbak met ontbijtspek en ui.

    Wat ik vaker doe is in de oven roosteren en dan worden ze heerlijk krokant en doet de oven al het werk.
    Ik gebruik iets kruimige aardappelen, deze stoom ik in stukjes al gaar en laat daarna in een vergiet even afkoelen. Daar meng ik gesmolten roomboter door (ca 65 gr op een kilo aardappelen) en zo'n 20 gr semolina. Door de semolina roer ik eerst ook wat zout en evt specerijen (bv kerrie of cajunmix oid).
    De aardappeltjes even om schudden in het vergiet, zodat ze wat rullen. En dan in een andere kom omscheppen met de boter en semolinabloem.

    Dat gaat op een bakplaat met bakpapier en dan 45 min tot 1 uur in de oven. Dan zijn ze heerlijk crunchy van buiten en zacht van binnen.

    En soms gebruik ik eendenvet ipv boter, echt zo lekker!
     
  9. steenbokje

    steenbokje Fanatiek lid

    Sep 24, 2012
    2,256
    261
    83
    apothekersassistent
    limburg
    De combinatie van olie en boter maakt ze knapperig goudbruin vanbuiten en lekker zacht vanbinnen.
     
    citroenrasp and Neskio like this.
  10. suus1983

    suus1983 VIP lid

    Oct 10, 2006
    50,158
    35,818
    113
    In 1 pan voor 4 personen is ook wel krap toch? Ik gebruik altijd 2 grote koekenpannen. Boter en een scheutje olijfolie.
     
    Zeebra and GossipGirlxoxo like this.
  11. Neskio

    Neskio Fanatiek lid

    Mar 5, 2017
    3,309
    2,677
    113
    Female
    NB
    Haha ja als ik jullie reacties lees is het waarschijnlijk een kwestie van te weinig geduld en niet zoveel pannen willen gebruiken ivm afwas :roflmao: alhoewel het niet echt 4 personen is. Kindjes zijn 2 en 3 dus die eten natuurlijk nog niet zoveel :)

    De oven gebruik ik ook inderdaad misschien dat voortaan maar doen...
     
  12. Cin85

    Cin85 VIP lid

    Jan 12, 2010
    12,491
    13,945
    113
    Female
    Ik doe ze in de airfryer, zo'n 15-20 minuten op 200 graden. Tussendoor af en toe even husselen.
     
  13. Neskio

    Neskio Fanatiek lid

    Mar 5, 2017
    3,309
    2,677
    113
    Female
    NB
    Die heb ik ook , dat is ook een optie maar soms denk ik laat ik ze voor de afwisseling is bakken en daar heb ik altijd spijt van (zoals vanavond) :p
     
  14. riean

    riean VIP lid

    Apr 21, 2014
    5,779
    7,366
    113
    Ik kan het ook niet, met 6 personen zou ik wel 3 pannen moeten hebben en dat vind ik teveel afwaswerk er na, want die passen niet in de vaatwasser er nog bij.
    Hier gaan ze bijna altijd in de oven, in stukjes, op een vel bakpapier, beetje olijfolie, kruiden, en dan 3 kwartier in de oven.
     
    Neskio likes this.
  15. suus1983

    suus1983 VIP lid

    Oct 10, 2006
    50,158
    35,818
    113
    Ik vind het zelf lekkerder in de pan gebakken, maar oven kan zeker. Je kookt ze wel voor neem ik aan trouwens?
     
    Zeebra, GossipGirlxoxo and Neskio like this.
  16. Neskio

    Neskio Fanatiek lid

    Mar 5, 2017
    3,309
    2,677
    113
    Female
    NB
    Ja zijn gewoon voorgekookt. Ja dat knapperige heb je meer als ze gebakken zijn , in de airfryer opzich ook wel maar in de oven is dat minder.
     
  17. Neskio

    Neskio Fanatiek lid

    Mar 5, 2017
    3,309
    2,677
    113
    Female
    NB
    Ga ik een keer proberen thanks :thumup:
     
    Adje likes this.
  18. Neskio

    Neskio Fanatiek lid

    Mar 5, 2017
    3,309
    2,677
    113
    Female
    NB
    Ja dat zou ik ook moeten doen per stuk inderdaad maar wat een werk pfff :roflmao:
     
  19. Haver11

    Haver11 Fanatiek lid

    Sep 3, 2013
    3,837
    2,180
    113
    Female
    Ik kook aardappels een dag van te voren.
    Met bakken doe ik er tussendoor elke keer een beetje boter bij. Er gaat behoorlijk wat boter in anders bakt het aan. En hoog vuur idd. Ik gooi ze om.. Ik schep ze niet om, dan gaan ze zo plakken.
     
    Kanarie, GossipGirlxoxo and Neskio like this.
  20. aicirtap

    aicirtap VIP lid

    May 25, 2014
    9,148
    3,392
    113
    Female
    Beetje paprika poeder gebruiken. :)
    En verder gebruik altijd boter of roomboter.

    Maar wat je ook kan doen. Eerst de helft bakken, dan even op een bord leggen. En dan de andere helft bakken. En dan samen nog even in de pan.
     

Share This Page