Niet om u angstig te maken ofzo maar dit las ik toevallig deze middag en mss wel interessant om in het achterhoofd te houden. Buikgriep of corona? Artsen vragen meer alertheid Een buikgriepje. Een paar dagen uitzieken en je bent ervan af. Dat is wat dokters normaal zouden aanraden bij wie moet braken en diarree heeft. Maar niet in coronatijden. Want waterachtige stoelgang en braken kunnen nevensymptomen zijn van een coronabesmetting. Alert zijn is de boodschap.
Hier net toch maar de GGD gebelt. Voel me nog steeds niet lekker ,en zij gaven aan dat t toch verstandig is om te laten testen. Dus vanavond kan ik me laten testen. Heb nog flinke buikpijn, het spuit er echt van achter uit (sorry..) . Misselijk. Nu en dan flink hoesten. Spierpijn. Bleghhh lang geleden dat ik me zo heb gevoeld
Vriend van ons had dezelfde klachten en is positief getest sorry niet om je bang te maken, kan ook een buikgriepje zijn. Hij heeft er trouwens maar 1 dag echt last van gehad, daarna was het weer over. Beterschap!
IC-baas Amsterdam UMC: zorg is nu oneerlijk verdeeld Het hoofd van de intensive care van ziekenhuis Amsterdam UMC maakt zich ernstig zorgen over de "oneerlijke verdeling" van de zorg in de coronacrisis. Armand Girbes schrijft in een monoloog in het AD dat er te veel aandacht naar coronazorg gaat, waardoor andere zorg ondersneeuwt. "We melden elke dag de coronacijfers, maar ik zie nooit de cijfers van de oplopende wachtlijsten, van operaties die niet doorgaan", schrijft Girbes. Hij vreest de komende jaren volop de neveneffecten van de coronacrisis te zien. "Heel veel schade blijft onbenoemd en ongeteld", aldus Girbes. "600 patiënten op de IC en 1600 in de rest van het ziekenhuis ontwrichten op dit moment een hele bevolking, een heel land." Volgens Girbes hebben politici vanwege "onze luxemaatschappij" nooit geleerd keuzes te maken. "Niemand durft te zeggen: we moeten minder coronapatiënten toelaten op de IC. Iedereen vlucht, kijkt de andere kant op, terwijl het probleem levensgroot is." Hij spreekt van "braafpraterij". Girbes: "En met die braafpraterij overwin je geen crisis".
En wat is dan het alternatief? Dat legt hij niet echt uit helaas. Het is nou niet dat de IC’s vol liggen met bejaarden, dat zegt hij zelf ook. Afgelopen week zat er ook een IC arts bij OP1. Die zei de hele tijd: we moeten met zn allen het gesprek aangaan. En dat zei hij wel 20 keer. Maar echt concreet werd hij niet. Dus als hij bedoelt: we moeten kijken naar iemands kansen, dan denk ik: dat gebeurt volgens mij al. Ik ken geen enkele bejaarde die zegt: leg mij maar aan de beademing. En ook het aantal ouderen op de ic is niet hoog. Dus wat nu verder dan?
Nou ja, als ik soms hoor van een vriendin die verpleegkundige is op de IC in 1 vd academische ziekenhuizen, wat voor coronapatiënten daar soms terecht komen (bijvoorbeeld iemand die door andere aandoeningen bijv nog maar 25% werkende long heeft) dan vind ik dit wel een onderwerp van discussie in ieder geval.
Beterschap. Ik ben gisteren getest met hoofdpijn en buikkrampen maar gelukkig negatief. Wilde het wel graag weten omdat de jongste weer naar school gaat en ook wat bleker is dan normaal. Voel me vandaag ook wel weer goed. Hopelijk jij ook een negatieve test.
De moeite waard om eens aandachtig te lezen, uit een voorpublicatie van een boek over de crisis door filosoof Maarten Boudry.
Ziekenhuisbezetting covid-19 daalt sneller dan vorige week De ziekenhuisbezetting vanwege covid-19 daalt deze week wat sneller dan vorige week. Sinds afgelopen week vrijdag nam het aantal coronapatiënten met 8 procent af. Een week eerder daalde het aantal opgenomen patiënten op weekbasis met 5,4 procent. Op de ic gaat de afname nog iets sneller, daar zijn nu 13,1 procent minder patiënten vanwege covid-19 aanwezig dan een week eerder. In de Nederlandse ziekenhuizen liggen nu 2.052 covid-patiënten, 69 minder dan donderdag. Dit blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg, verwacht dat deze trend nog even doorzet: ‘Waar we op dit moment rekening mee houden is dat deze daling nog aanhoudt tot de tweede week van februari. Er is dan gerede kans dat de aantallen weer stijgen en blijven stijgen tot tenminste half maart.’ Het aantal nieuwe opnamen neemt op weekbasis langzaam af. Gemiddeld werden deze week 203 nieuwe personen per dag opgenomen, waarvan 27 op de intensive care en 177 in de kliniek. Sinds gistermiddag zijn 188 patiënten nieuw opgenomen vanwege covid-19, 22 ic- en 166 klinische patiënten. Het afgelopen etmaal hebben 257 coronapatiënten het ziekenhuis verlaten.
Ben ik van de meerder of de minderheid dat bij t lezen van "hebben het ziekenhuis verlaten" me altijd afvraag of ik blij moet zijn of mensen veel sterkte moet wensen...