Onze school 'vraagt dat wel. Draai het eens om, mag je aan iemand vragen in deze tijd om verplicht met 25 anderen in een kleine ruimte te gaan zitten waarbij een deel verkoudheidsklachten heeft?
Weet je prima dat ze wat strenger zijn. Al vind ik het belachelijk dat een kind dat al vaker lessen mist ivm haar gezondheid, helemaal niet heen mag. Wat ik nog erger vind is dat er gewoon geen reactie op mijn mail komt, niet op de mail naar de directie, maar ook niet naar die van de juffen. Ze kunnen wel iets pro actiever zijn op ons kleine schooltje. En ja vorig jaar hebben we wel 1 besmetting gehad, van een stagiair, op school verder geen besmettingen, in het dorp amper besmettingen.
Bij ons veranderd er weinig. Alleen moeten wij nu als we het schoolplein opkomen een mondkapje op. Ouders van de kleuterklassen mogen via 1 ingang het plein op en via een andere uitgang er weer af. Vanaf groep 3 mogen de ouders niet mee het plein op en verzoek zoveel mogelijk alleen te laten gaan naar school indien mogelijk. Zij hebben ook een aparte in/uitgang van de kleuterklassen.
Dus is het prima dat een kind dat minder bijdraagt aan besmettingen, waarschijnlijk niet eens überhaupt een virus bij zich draagt, verder nergens komt en bijna niemand ziet. Voor onbepaalde tijd thuis zit. Ben blij dat ze bij mijn moeder op het werk wel maatwerk leveren en dat met volwassenen die veel meer contacten hebben alleen al aan begeleiders.
Ik begrijp je frustratie echt. Ik las je eerdere post inderdaad. Persoonlijk gaat mij dit ook echt te ver. Ik denk dat je de school hier ook echt op kunt aanspreken. Maar ik spreek meer over het algemene beeld. Niet over de ‘bijzondere’ situaties. Ik ga er vanuit dat scholen doen wat hen het beste lijkt. En dat is echt niet om ouders of kinderen te pesten. Maar de ene school staat er zo in, en de andere weer anders.
Op de school van mijn kinderen gaan ze niet werken met kleine groepjes. Om dezelfde redenen als jij opnoemt zien ze daar de meerwaarde niet van in (wc's worden wel veel vaker gepoetst trouwens). Maar het was ook een advies, en indien mogelijk kunnen scholen hierin meegaan en anders zien ze er van af. Bij ons zijn de klassen niet zo heel groot (20-25 kinderen), dus op zich zou het wel kunnen. Wat de snotneuzen betreft.. het OMT/kabinet hadden hier al een beslissing over gemaakt. Maar vanuit het primair onderwijs is de vraag gekomen dit beleid opnieuw te bekijken. Ja, daar gaan dan weer een aantal dagen over heen. Voor nu is een snotneus op de school van mijn kinderen geen reden om thuis te blijven (wel bij hoesten, koorts, keelpijn en benauwdheid).
Dat eerste is nog helemaal niet bewezen. Hoe ziet dat maat werk "bij jouw moeder op het werk" er dan uit?
Wij gaan zelf ook niet met groepjes werken. Een klas is een cohort. Met zo min mogelijk verplaatsingen door de school. Onderwijsassistenten worden aan groepen gekoppeld. Ook wijkt onze scholenvereniging af van de regel over snotneuzen. Iets waar ik als juf heel blij mee ben. Minder snotneuzen, minder aangestoken snotneuzen, minder thuiszitters. Onder kinderen maar ook onder leerkrachten. Kinderen met chronische aandoeningen zoals bv astma of hooikoorts mogen wel komen.
Snotneus door hooikoorts of andere allergieën (ja seizoen komt er weer aan) is niet besmettelijk. Ik en zoon hebben ondanks medicatie daar helaas zo'n 10 maanden per jaar last van. Helemaal maar geen onderwijs dus? Vind het bizar.. helemaal als je nagaat dat de meeste kinderen niet eens symptomen hebben en als ze dat wel hebben, geen snotneus.
Ja, zo werken ze bij ons op school ook. Lijkt me ook makkelijker wat betreft online lesgeven indien nodig. Ik snap ook wel als 'snotneuzen' thuis zouden moeten blijven. Maar aan de andere kant is er door slimme mensen met verstand van zaken (virussen) naar gekeken. En er wordt nogmaals naar gekeken. Dus we (ouders en leerkrachten) moeten er dan ook wel vertrouwen in hebben dat de beslissing die ze uiteindelijk nemen verantwoord is.
Heel eerlijk? Ik kan dat vertrouwen echt nog niet opbrengen. Toen na de vorige lockdown ook ineens de snotneuzen weer mochten komen viel de ene leerkracht na de andere uit. Vooral verkouden, sommige corona. Maar toch. Allemaal klassen die thuis kwamen te zitten. Er is helaas geen blik leerkrachten dat je open kan trekken, helemaal nu niet.
Het maatwerk is kijken naar de cliënt, is dit normaal bij de cliënt. Overleg met collega, bij vermoeden van echte symtomen isolatie met test, daarna pas weer uit isolatie.
En welk stukje precies is anders in het onderwijs? Behalve dat leerkrachten niet medisch opgeleid zijn over het algemeen maar een andere taak hebben?
Dat mijn kind dat haar hele leven een lichte snotneus heeft geen maatwerk krijgt. School kent haar medische geschiedenis oa omdat ze eerst slaapapneu had en weet na ruim 2 jaar wel dat dit bij haar hoort.
Voor degene die zich afvroegen wat met verkoudheid het is zojuist bekend geworden....er zal ook een nieuwe beslisboom komen voor maandag. (Ps: schiet mij er niet op af ik geef dit enkel door ter info niet om een discussie te starten)
Als er alleen spraken is van keelpijn. Moet een kind dan thuisblijven tot het over is of een minimum aantal dagen? Testen wil hij niet.