Deels snap ik het maat aan de andere kant denk ik waarom mogen leraren wel bij code rood thuis blijven maar de medewerker van de bakker, supermarkt, drogist enz niet? Onderwijs vind ik namelijk vrij essentieel. En volgens mij zijn de scholen de afgelopen jaren nooit gesloten door weercode's. Niet door sneeuw, niet door ijzel en ook niet toen er code rood was ivm storm. Dus waarom nu ineens wel dan?
Maar dat verschilt ook per plaats/regio. Zoals @suus1983 aangeeft bij haar is 1cm sneeuw gevallen en de school blijft dicht. Hier ligt er ruim genomen 10cm sneeuw. Ik heb wel erger meegemaakt en dan was alles gewoon open hoor.
Is dat voor Nederlandse klanten? Als je leest staat er in uw linkje dat het voor klanten uit België is. Je kan ook enkel Belgische winkels aanduiden precies.
Die mening deel ik volkomen. Denk dat vooral altijd over het OV. In Oostenrijk en Zwitserland hebben ze dat probleem vast niet bij een paar cm sneeuw.
Misschien omdat die andere beroepen nóg essentiëler zijn nu? Ik zeg ook maar wat. Ik ben Zwitserland in dit geheel maar ik ben wel blij dat ik Ies al deels heb voorbereid.
Ja zit wat in hoor. Zorg gaat ook gewoon door, net als alles wat jij noemt. Dus waarom leerkrachten dan niet ook? Ik moet morgen ook gewoon aan de slag, maar dikke kans dat er een heel aantal ptn wel afbelt.
Hier komen alle leerlingen uit het dorp en driekwart van de leraren ook. Er ligt iets van 1cm sneeuw. En als je dan besluit de school dicht te gooien kun je toch op zijn minst de online lessen voortzetten?
Het is toch ook geen kwestie van dat leraren mogen thuisblijven? Het is een kwestie van niet kunnen. 1. Omdat er wordt gewaarschuwd voor zeer gladde wegen. Het is dus zeer gevaarlijk om te rijden? Er wordt verzocht niet te gaan rijden. Maar een risico op een ongeluk moeten ze dan maar gewoon nemen? Zodat de scholen op kunnen? En een ieder ander dit risico wél neemt? 2. Omdat het openbaar vervoer gewoonweg niet rijdt. Vooral in Amsterdam komen veel leraren met openbaar vervoer vanuit buiten Amsterdam. Dus het is ook een stuk onmacht. Leblanc: "Het is een beetje flauw om Nederland met het buitenland te vergelijken. Ons spoor is heel druk, de situatie is hier heel anders dan op een plek waar één keer per uur een trein langskomt. Bovendien: als je naar de cijfers kijkt gaat het in het buitenland ook vaak mis. Er komen vaak juist mensen uit het buitenland kijken hoe wij het hier aanpakken." Bovendien is extreem winterweer in Nederland zeldzaam. Daarom is de infrastructuur minder ingericht op sneeuw. Leblanc: "Vorig jaar hebben we geen enkele dag sneeuw gehad. Natuurlijk willen we dat alles doorrijdt, daar hebben we ook een speciaal seizoenenteam voor. Toen het twee weken geleden sneeuwde, hebben we daar geen last van gehad."
Hier niet hoor. Ik kan me nog herinneren dat ik die maandag in een ware sneeuwstorm op het schoolplein op mijn jongste stond te wachten. Ik weet dat mijn oudste op het VO zat en dat er zelfs nog een mail kwam dat de kinderen wel op school werden verwacht en indien echt niet mogelijk moest een ouder/ verzorger contact opnemen.
Hier kwam het ook vrij laat. Het is omdat ik het in de groeps app zag staan van de klas want anders had ik het mogelijk geeneens gelezen. De jongste vond het overigens wel prima en het scheelt mij weer haasten morgenochtend Ik hoop natuurlijk niet dat ze dit patroon gaan voortzetten.
Het is altijd makkelijk om te verwijzen naar het buitenland. Maar in landen waar dit soort weer normaal is is men eraan gewend en iedereen heeft daar standaard alles voor in huis. Dus standaard winterbanden op de auto met spikes en iedereen heeft sneeuwkettingen. Ook is er ruim voldoende groot materieel aan sneeuwschuivers en strooiwagens. Die werken continu. En mensen hebben bijvoorbeeld goede kleding en voorraden in huis. Zijn ook gewend aan rijden met sneeuw en over ijs. Ook het ov is in bijvoorbeeld Scandinavië veel minder druk. Dus geen vertraging door sneeuw. En veel minder spoor. Onze Nederlandse infrastructuur is veel drukker. Vergelijk het met regen. In Nederland is men behoorlijk goed voorbereid op grote regenval. Daar is riolering wn het landschap op aangepast. Diezelfde regen zorgt in zuidelijke landen voor veel overlast of overstromingen omdat men dat daar niet heeft.
Dat gebeurt wel vaker en tot nu toe heeft dat nooit gesloten scholen als gevolg gehad. Ik vraag me dus vooral af, waarom nu wel? De bakker, arts en supermarkt medewerker moeten ook naar hun werk toe hebben ook geen keuze.
Hier kregen we afgelopen vrijdag een mail dat de school gewoon open zou zijn. Vanavond laat een mail dat ze gesloten zijn en dat er ook geen noodopvang is. Nu hebben wij dus een probleem, wij werken beide in een vitaal beroep en dat gaat gewoon door. Code rood, oranje, geel of zwart, wij worden gewoon op de werkvloer verwacht. Dat is pissig ben, is nog heel netjes verwoord.
Keuze bij de leraar laten. Je gaat mij niet vertellen dat er geen 1 niet durft of wil rijden***. Dan blijven de klassen zonder docent thuis maar niet de hele school. Net als in andere voorbeelden waarvan 75% van de docenten gewoon in het dorp woont. Edit. Las een voorbeeld met 90% van de leerlingen en 75% van de docenten die in het dorp wonen en waar ook maar 1cm sneeuw lag maar die school gaat wel dicht. Dat vind ik echt belachelijk gewoon. Edit 2. Als aanvulling op *** in het corona topic over de gesloten scholen waren er een aantal docenten die het ook belachelijk vinden, die dus inderdaad de auto in zouden stappen als de school open was.
Ik denk omdat er ook een groot deel met OV komt. Dan zouden er sommige klassen wel les krijgen en andere niet? En persoonlijk kan ik mij dit winterse weer echt niet meer herinneren. Het zijn ook niet alleen de gladde wegen maar ook de sneeuwheuvels en met wind waait dat lekker, dus ook slecht zicht. Het zal de combinatie zijn Ik krijg steeds meer het idee dat mensen denken dat leerkrachten geen zin hebben om naar school te gaan. Uiteindelijk snijden ze zichzelf in de vingers ivm achterstanden. Waarom zouden ze zo graag nog een dag extra "vrij" willen?
Ik denk niet dat leraren geen zin hebben maar vind dat ze onterecht tot een groep worden gerekend die dus thuis moeten blijven bij slecht weer. Ik vind dat ze in de groep essentiële beroepen vallen en net als al die andere mensen in die beroepen dus niet om deze reden thuis horen te blijven. Dat mensen die normaal op kantoor werken nu thuis werken dat snap ik. Van docenten snap ik dat niet. Ieder ander mens die voor zijn werk de deur uit moet (ook niet essentiële beroepen als bouwvakker, hovenier enz) moeten morgen gewoon naar hun werk toe omdat het niet vanuit huis kan. Wat maakt die docenten zo speciaal dat ze een "voorkeursbehandeling" krijgen nu?
Ik ben voor jullie blij dat het er wel is. Voor mijn eigen kinderen heb ik besloten dat ze morgen ijsvrij hebben, ik weiger mee te werken aan thuisonderwijs. Wat ook lastig gaat omdat ik spreekuur heb. Ik ben nu nog veel te boos, daarom heb ik besloten om morgen een mail te sturen. Dan is mijn boosheid hopelijk iets gezakt zodat de mail naar school wat netter is.