Precies dit, ze dachten inderdaad eerst ook dat hij achter liep. Uit de test bleek juist dat hij voor liep. Emotioneel gezien inderdaad op leeftijd maar het geeft een raar contrast.
Pfff, dit is echt om te gaan huilen Zoon is ook sociaal en emotioneel getest naast IQ en school kreeg daarvan de uitleg van de tester. Nu gaat school dat sociaal en emotioneel onderzoek openlijk in twijfel trekken, omdat wij als ouders geïnterviewd zijn en dat dat niet objectief is, wij zouden dat kunnen manipuleren. Wij hebben zelf dat onderzoek geregeld en betaald buiten school om, omdat we niet geloofden wat zij riepen over sociaal en emotioneel achterlopen en nu zijn ze een soort van beledigd dat zij geen rol kregen in vaststellen van het sociaal en emotioneel niveau. Volgens de IB-er zitten ze nu al op maximale ondersteuning op school. Komt ineens DE vraag van de juf: "Moet ik het dan zo zien dat ik voor *naam zoon* bijvoorbeeld de 2e herhalende rekenles helemaal weg kan laten en daar iets anders voor in de plaats kan gevent?"
Je zou navraag kunnen doen bij ouders van kinderen die op de school die je voor ogen hebt. Als je met een paar mensen praat kun je waarschijnlijk wel een beeld krijgen. Voor Q kwamen we per toeval achter deze school. We waren verhuisd zodat we dichter bij de hb school woonden, maar niet naar het dorp van die school, net iets verder maar goed te doen op de fiets. Voor onze jongste gingen we kijken bij de school in het dorp. Daar vroegen ze ook naar Q en of zij niet ook naar die school wilde komen. Uitgelegd wat er speelde en daarop hebben zij uitgelegd wat ze wel en niet kunnen bieden voor HB kinderen. Eerst wilde Q niet nog een keer van school wisselen, maar uiteindelijk ging het echt niet meer en wilde ze wel gaan kijken. Het is een ‘sterrenschool’. Per kind wordt gewerkt met een eigen leerlijn. Instructies worden op verschillende niveaus gegeven, je krijgt dus niet per se taal of rekenen van je eigen juf of meester. Bij het werken aan de weektaak zijn er verschillende ruimtes waar je kan zitten. Een onderwijs assistent is er voor vragen / begeleiding. Verder worden er verschillende andere projecten gedaan waar je op veel verschillende niveaus aan kan werken. We merkte wel dat Q echt een achterstand had qua spellen. Ze zit nu in groep 7 en in een van de eerste weken zei ze ‘hier krijg je ook uitleg over spelling’. Dat had ze dus vanaf groep 3 nog nooit gehad...
Dat klinkt wel goed! Dat is echt geluk hebben om zo een school te vinden. We zijn nu naar 4 verschillende scholen aan het kijken. Twee HB-scholen, en twee reguliere scholen met een individuele leerlijn. Van die laatste 2 is er 1 al heel succesvol en moet er 1 nog gaan opstarten. Die laatste komt in onze woonplaats, de andere scholen zijn allemaal ongeveer een half uurtje rijden met de auto.
@debq , ja, die ervaring is deels herkenbaar. Vooral het gebrekkige onderwijs wordt ons steeds duidelijker met dat thuiswerken. De basis is gewoon niet goed, buiten de lockdown om krijgen ze echt minimale instructies of taal- en rekenonderwijs. Tijdens de lockdown helemaal niets. Ze hebben ook geen theorieboeken, ook niet op school, dus je hoort het van de juf of je mag het zelf maar uitzoeken. Ik kwam er dus ook achter dat mijn zoon echt een achterstand had, die hebben we de afgelopen tijd redelijk weggewerkt. Maar goed, dat hoort niet mijn taak te zijn. De sfeer is hier wel beter dan op de vorige school, maar dat kon ook haast niet erger. Hier zaten in de hb-groep eerst ook veel kinderen met gedragsproblemen, ze hebben het aannamebeleid wat aangepast, waardoor er nu een stuk minder van zitten. Maar goed, ze zitten er dus nog wel. Je kunt op hb-kindforum een oproepje plaatsen om naar ervaringen te vragen of op de FB-pagina van Pharos. Die laatste is alleen niet erg anoniem, ik zie nog wel eens een bekende voorbij komen waarbij ik denk ‘ah, ik weet nu meteen dat je op zoek bent naar een andere school.’ Je mag mij ook PB-en hoor als je meer wilt weten.
Voor degene die mij persoonlijk kennen ben ik ondanks een nickname inmiddels ook niet meer anoniem hier besef ik me. Ik heb al wel wat contacten met ouders van scholen waar we interesse in hebben. Maar het blijft toch een soort gok of het dan voor jouw kind ook werkt.
Ik ben ook zo blij met onze school! Zoontje (5, groep 2) liep al enorm voor, tijdens de lockdown versnelde hij volledig op eigen initiatief zo extreem snel dat we hem gewoon niet meer aan konden. Hij had ook enorm veel behoefte aan structuur. Ook was hij echt verleerd om met leeftijdsgenoten om te gaan (thuis alleen een zus van 9 jaar ouder), hij begon tijdens speelafspraakjes echt vreemd te doen, miste volledig de aansluiting. Hij mocht de laatste 2 weken 2x per week naar de noodopvang en hij werd weer een ander kind. Er speelden ook wat dingen rondom zijn zus dus die kon even wat extra aandacht krijgen daardoor. Paar keer met de ib'er gesproken, ze zien hem zo goed daar. Zij geeft aan dat ze zo'n extreme ontwikkelingsvoorsprong nog nooit eerder heeft meegemaakt, ze snappen waarom hij die structuur zo zoekt en helpen hem op alle vlakken. Ook de andere kleuterjuffen op de noodopvang gaven hem precies wat hij op dat moment nodig had. Zijn eigen juffen hebben hem ook goed in de peiling. Leren hem veel op sociaal en emotioneel gebied ook. Niet alles is nu opgelost (vooral het feit niet dat hij zelf aangeeft dat andere kinderen hem maar weinig interesseren en hij liever alleen speelt, die ruimte kreeg hij overigens ook gewoon op de noodopvang, nu wordt er wel weer meer van hem verwacht uiteraard) maar we hoeven het niet alleen te doen. Ze gaan hem binnenkort eens testen qua rekenen en lezen zodat ze weten wat hij kan, en daarnaast zien ze gewoon dat hij in andere dingen extreem voorloopt. Zo leest hij nu avi m3 denk ik als hij een boekje leest, maar hij las laatst wel vloeiend asteroïdengordel...
Onze oudste is van juli en heeft groep 6 overgeslagen. Was 3 weken 11 toen ze op de middelbare begon. Op het gymnasium in de derde compleet vastgelopen, nu overgestapt naar havo en ze heeft haar diploma dus met 15 jaar (en Engels dit jaar al op haar 14e, doet ze versneld). Echt geen idee wat die moet doen na de havo op die leeftijd... toen was het echt de juiste keuze maar nu baal ik er best van, het geeft veel zorgen... We willen onze jongste ( zie zijn verhaal hierboven) om die reden ook echt niet laten versnellen (en dat zou simpelweg ook bij lange na niet voldoende zijn zegt school ook). Het blijft gewheel lastig, je weet nooit waar je goed aan doet op de langere termijn...
Bizar eerst in een ander draadje lopen vertellen hoe fijn het is dat scholen gesloten zijn om vervolgens gebruik te gaan maken van noodopvang. Fijn dat je kind zoveel geluk mee heeft dat geldt echter niet voor iedereen. Hopelijk begrijp je nu beter waarom schoolsluiting schadelijk kan zijn voor een kind. Mijn 11 jarige zit helaas nog steeds thuis en het gaat bergafwaarts met hem.
Dit kan ik me goed voorstellen. Lastig omdat je niet weet wat je keuze 10 jaar laten voor een effect heeft. Sterkte met je dochter, os het geen optie dat ze terug gaat naar vwo?
Ik weet niet hoe en wat, maar dingen kunnen natuurlijk veranderen. Wat eerst fijn leek, kan dat na verloop van tijd toch niet blijken te zijn en andersom. Hopelijk gaan de VO-scholen ook snel open!
Nog twee jaar vwo ‘maakt ouder’ inderdaad (weet ff niet hoe je dat moet zeggen ) en hbo doen kan toch ook ‘gewoon’? En daarna eventueel universiteit als ze dan nog jong is, maar dat zie je dan wel, lijkt me.
Dan moet ze wiskunde gaan volgen en dat is absoluut geen optie. Universiteit wil ze ook absoluut niet trouwens...
Soms komen er te veel dingen samen, maar die ga ik hier niet opschrijven dat gaat niemand wat aan.. En niemand had deze extreme ontwikkeling bij zoontje in een paar weken tijd aan zien komen. En als ze hem op school dan graag helpen met wat structuur en aandacht ( mogelijk omdat er op 16 kleuters 2 juffen op de noodopvang waren) is dat gewoon fijn. Op onze school kan daar gewoon open over gecommuniceerd worden gelukkig. En verder vond ik het inderdaad geen enkel probleem hem zo lang thuis te hebben. We hebben veel van elkaar genoten. Tijdens die dagen noodopvang was ik trouwens zelf druk met allerlei medische afspraken en het intensief begeleiden van mijn dochter dus voor mijn eigen rust was het in ieder geval niet...
Houdt er wel rekening mee dat wanneer ze een vervolgopleiding gaat doen, het soms kan zijn dat sommige bedrijven haar geen stageplaats kunnen geven, omdat ze nog geen 18 is. Dat geldt overigens zeker niet voor ieder bedrijf, maar het komt regelmatig voor. Ik weet niet welke richting ze op wil? Mag ik vragen waarom wiskunde geen optie is? Ze is nu ouder dan twee jaar geleden toen ze in 3 vwo zat en heeft wellicht meer inzicht gekregen?
Dan zou ik 'gewoon' HBO doen, lijkt me dat er daar meer 15-jarigen zitten (wellicht bijna 16, maar toch).
Is ook de bedoeling, maar ja, mevrouw wil eigenlijk alleen maar een toneelopleiding of schrijversopleiding in Londen volgen, en dat gaat met 3 weken 16 niet gebeuren ( en daarna ook niet op onze kosten trouwens )
Dat is dan simpel. Heel jammer voor haar, maar helaas, zou ik zeggen. Dat ze met 15 geen universiteit wil doen, betekent overigens niet dat ze dat met 19 straks ook niet wil, bedacht ik me net nog. Ik zag universiteit op die leeftijd ook niet zitten, leek ook ver buiten mijn bereikt. Maar wat jaren later, bleek het toch een optie, zelfs al die literatuur in het Engels (daar lag bij mij het probleem, niet bij wiskunde), sterker nog, het ging me prima af.
Nee wiskunde zorgt voor paniekaanvallen, en ze kan het ook echt niet. Volgt het nu ook niet meer dus dan kan overstappen naar 5 vwo ook echt niet meer. Ze zit nu in de 4e overigens. Het gaat een creatieve opleiding worden, grootste struikelblok zal haar daadwerkelijke leeftijd bij de audities worden, alhoewel ze nu met 14 al over komt als een volwassene, masr ja, het aanmeldformulier liegt niet natuurlijk