Dieet voeding is gewoon ontzettend lastig, want waar doe je goed aan? Hills en RC staan niet erg bekend om hun hoeveelheid eiwit in hun voer, wat katten wel nodig hebben... Wat eerder is genoemd is wat voor blaasgruis het is? Je hoeft het helemaal niet bij de DA te kopen, dan ook via Zooplus en spaar je ook punten Voordeel van blikvoeding is dat er veel vocht in zit, net als vers kvv en dat is ook weer goed voor je kat. Verder ga ik niet uitweiden over kvv want voor je het weet ben je lid van de maffia... (of was ik dat al... ) We willen allemaal het beste voor onze kat; hills en RC zijn dat gewoon niet.
Hie hadden we ook een kat(er) met blaasgruis. Toen hij drie was, op speciaal voer van de dierenarts gezet. Tot een paar maanden geleden ging dat goed. Het is toen flink teruggekomen met zware nierschade tot gevolg. Poes is niet meer, maar hij is er nog wel 14 mee geworden.
Naar KVV in het algemeen? Of meer in de werking ervan betreffende blaasgruis. Wat ik al zei, mijn info is van een hele tijd geleden, maar kan wel even kijken of ik t terug kan vinden
Puur uit nieuwsgierigheid en niet om een maffia op te zetten ( ), maar waarom raden dierenartsen dan hoofdzakelijk deze 2 merken aan? Reactie mag ook per PB hoor als je het hier niet zo ziet zitten ivm. ''de maffia''
Wij gebruiken urinary care van royal canin. Onze kat had ook last van blaasgruis. Hij is op leeftijd. Heeft nu nergens meer last van.
Dit is de samenstelling van de brokken van hills; Samenstelling: Rijst, kip- (32%) en kalkoenmeel, tarwe, maïsglutenmeel, dierlijk vet, eiwithydrolysaat, mineralen, visolie, soja-olie, vitaminen, DL-methionine, sporenelementen en bèta-caroteen. Met een natuurlijk antioxidant (gemengde tocoferolen). Het eerste ingredient is rijst; dit zijn koolhydraten en daar doet een kat niets mee, daarna kippenmeel; dat zorgt voor de eiwitten; maar is poeder en in kip zit vooral water, wat juist goed is voor de doorspoeling en hiermee moeten ze juist veel drinken. Daarna tarwe; is koolhydraten; maisglutenmeel; ook koolhydraten; dierlijke vet; hiervan weet je niet wat het is; het kan orgaanvlees zijn maar ook hoef of huid. Daarnaast wordt dit onder hoge temperatuur verhit, dus blijft er van alle eiwitten en proteïne weinig over. Net als voor ons mensen zijn etiketten voor kattenvoeding ook belangrijk; zeker als het ziektes betreft. Als diabeet let je ook op de suikers, zo moet je dat een beetje zien. En kritische vragen zetten bij de DA mag best, waarom is het hoofdbestanddeel rijst? Is er een natvoer die ik kan voeren met hierin ph verlagende stoffen of hoe kan ik dat bereiken? Als je RC of hills gebruikt; hoe vaak laat je de urine checken? als je het nooit laat checken hoe weet je dan dat het goed gaat?
Wat vervelend! Wij hebben helaas ook een kater met dit probleem. Hij krijgt royal canin veterinair diet urinary. Het werkt echt heel goed want hij heeft daarna nooit meer last gehad van blaasgruis en bij hem was het zo erg dat ze ervan spraken om het topje van zijn penis te verwijderen zodat de uitgang breder is om het erdoor te laten Hij is maanden lang ziek geweest en dan overdrijf ik echt niet. Met dit voer was het over. Dit adviseerde de dierenarts ook en we zijn nooit veranderd van voer. Het is wel prijzig, maar maanden lang ziek zijn kostte ook behoorlijk wat Ik bestel het altijd op zooplus.
Onze kat heeft blaasstenen en gruis. Hij is er zelfs voor onder behandeling bij een specialist in het dierenziekenhuis. Hij wordt iedere 4 maanden gecontroleerd op stenen, is al 3x geopereerd en wordt bijna ieder half jaar gespoeld om het gruis eruit te krijgen. Hij heeft ons inmiddels een kleine auto van zo’n 7000 euro gekost haha. Helaas geen verzekering. Je moet nooit zomaar een vorm van voer geven, eerst moeten ze onderzoeken om wat voor een soort gruis het gaat. Afhankelijk van de PH waarde krijgt een kat ander voer. Onze kat krijgt bijvoorbeeld kidney care. Onze gewone dierenarts had hem op urinary care gezet maar daar bleek hij meer gruis van te krijgen. Hierdoor heeft hij 2 operaties onnodig gehad. Wat bij gruis ALTIJD helpt is voldoende water. Het gruis is hier een stuk meer onder controle sinds we hem 3x per dag een beetje natvoer (eentje zonder granen, volledig vlees) geven met extra water toegevoegd. De specialist zei ook dat dit echt een van de belangrijkste dingen is wat gruis veroorzaakt; slecht drinken. Katten zijn sowieso van nature slechte drinkers. Hij krijgt ook medicatie om dorst op te wekken en zorgen dat hij vaker plast. De dierenarts kan adviseren om een deel van de plasbuis weg te halen, de specialist is daar absoluut geen voorstander van. Er zijn gezondere manieren om het te doen minderen. Overigens gruis niet te licht nemen. Gruis kan dus leiden tot blaasstenen. Blaasstenen kunnen in de urine buis vast gaan zitten en dan krijg je een plaskater; dit is dodelijk.
Het geeft niet echt antwoord op m'n vraag, maar wel enigszins verduidelijking in ieder geval Op de laatste vraag uit je 2e alinea: hier is natvoer dus niet van toepassing omdat onze ex-kater echt de voorkeur geeft aan brokken (wel voldoende geprobeerd uiteraard, i.o.m. de DA). Op je laatste vraag: dat werd hier bij onze DA gelukkig wel goed benadrukt: dat er regelmatig urine moet worden gecheckt
hahaha oh ja ik lees het; het zal iets zijn van; Wij van wceend adviseren wceend. Overal zijn grote merken die veel reklame maken en dat voelt vertrouwd. Ik heb geen idee waarom een dierenarts rijst voor wilt zetten aan een carnivor? Mijn DA was blij dat ik rauw voelde en dat het het gewenste resultaat had.
Zou idd. best kunnen. Al vind ik het zelf apart dat dat vanuit de expertise van de DA dan geadviseerd wordt, terwijl het -zoals ik het nu begrijp- dus eigenlijk niet echt goed is.. Dat de DA (of wie dan ook) zo simpel denkt kan ik begrijpen, maar vanuit de expertíse van de DA gezien dus niet.