Nou dat ligt eraan, op heel veel scholen zijn verkouden kinderen ook al hebben ze een negatieve test nog steeds niet welkom. Ik zie dan geen reden om mijn kind te laten testen.
Als je test weet je wel of je kind misschien anderen ook besmet kan hebben... De ggd hoidt overigens per school alle ‘gevallen’ bij. Als er teveel zijn in korte periode komen er wellicht extra maatregelen.
ik heb me er wel in verdiept en ben zelf 7 keer getest. Ik heb dus niet zo’n drempel en toch vind ik die er wel voor mijn kinderen hoor. Het kan voorkomen dat je kind elke 2 weken getest moet worden (verkouden, quarantaines) want met de huidige regels en kinderen die vatbaar zijn kan dat gewoon. Als het bijv voor peuters zo zou zijn zou ik echt om de week kunnen testen. En sorry, dat doe ik hem dus echt niet aan. Dit speelt bij ons niet en ik laat mij dus zelf laagdrempelig testen en toch ben ik hier terughoudend in. Zeker nu je leest dat eigenlijk testen met een neusverkoudheid juist niet logisch is (en volgens de WHO en meeste landen ook geen symptoom) en bijv vermoeidheid of hoofdpijn veel meer. Maar wij moeten onze kinderen wel bij elke snotneus testen. Met een staaf overigens, want hier in de buurt zijn de kindvriendelijke mogelijkheden dus niet (vanuit mijn onderzoek, wellicht komt het nog) Er is nog veel meer dan Corona (een verkoudheid bijv) Als ze nou een blaastest als standaard laagdrempelig voor ze zouden inzetten zou ik het een totaal ander verhaal vinden. En dan hebben we het nog niet eens over de situatie zoals @Snoopy1979 omschrijft dat je vaak met 2 dagen langer ze ook thuis kan houden of dat ze ook met een negatieve test niet naar school mogen (hier wel overigens) Ik snap dus de weerstand wel hoor. Overigens zou ik de oudste wel laten testen als hij nu verkouden zou worden. Ik wil dat hij zo min mogelijk school mist maar inderdaad ook of hij Corona heeft.
Ook dan doe ik het niet. Zoals ik al zei, hijj heeft geen enkele klacht, geen snotneus.. Helemaal niets. Hartstikke gezond. Dan ga ik geen test doen, ik ga mijn kinderen hier niet mee lastig vallen als er niets van klachten te merken is. Ook niet als het kindvriendelijk is. En testen zonder klachten heeft ook geen zin.. Dus waarom zou je dan als ouder. Nee hoor. Meneertje zit netjes in quarantaine, vind het wel prima. Maar dat mag toch? Ik voel me er niet fijn bij, mijn kind heeft niets dan mag ik die keuze toch maken? En gelukkig hoeft een ander er niet mee eens te zijn.
Die hebben ze hier niet kan ik je vertellen, en wordt het op de normale manier gedaan net als volwassenen
Dat, maar ook het logische verstand. Onze bubbel is heel klein, man en ik werken beide al bijna een jaar thuis, kinderen komen ook bijna nergens, 3 weken geleden hadden we ons als gezin laten testen, allemaal negatief, dan zou ik ook geen aanleiding zien om de kinderen te testen zonder klachten. Zelf ben ik al 5 of 6 x getest, dus dat doe ik heel trouw. Als een van ons in aanraking is gekomen met iemand met COVID of er komt koorts/ benauwdheid als klacht bij, dan zou ik wel testen (de oudste). Wat ik wel een groot bezwaar vind, is dat ze geen huiswerk krijgen als ze verkouden zijn, alleen bij een positieve test.
@Dubbelgeluk: Ik vraag me af of school zo’n onderscheid mag maken? Want eigenlijk dwing je ouders op die manier om hun kind te laten testen (en anders krijgen ze geen onderwijs...) en het lijkt me dat dat wettelijk gezien gewoon niet mag?
Eens, ik was er ook zeer verontwaardigd over. Ik heb daar met de directeur over gesproken, hij gaf aan dat het teveel tijd kost om voor de verkouden kinderen een thuiswerk set te maken. Dit beleid is overigens op alle scholen waar kinderen zitten van mijn familie/ vriendenkring van toepassing. Enerzijds dwing je testen af, of ouders negeren milde klachten en denken, het gaat zo wel.
Hier scannen ze op maandagochtend gewoon de lesboeken in voor de week. Staat alles digitaal klaar mocht er wat zijn met een individueel kind of een klas die in quarantaine moet. En uiteraard gaat een deel via programma’s als snappet. Als je nou op maandag voor school een kwartier spullen inscant dan is het huiswerkpakket binnen 15 minuten klaar...vind dit echt een heel gek argument.
Dat is top geregeld. Ik ben het met je eens dat het een gek argument is, maar omdat ik zo 4 scholen kan noemen die het ook niet doen, dacht ik dat het overal zo zal zijn.
https://www.gelderlander.nl/neder-betuwe/ggd-met-mobiel-testteam-langs-basisscholen-waar-een-besmetting-is-gevonden~a588b274/
Ligt dit ook niet aan de avg wet... Je kind is ziek, meer mag school officieel niet weten... En als je kind ziek is laat je het ook geen huiswerk maken. Bij quarantaine is de gedachte dat ze niet meer ziek zijn en kan het huiswerk maken?
Als dat de reden is, dan hoef je een positieve test ook niet meer te melden...kan ook niet volgens de avg. Lijkt me ook onwenselijke situaties opleveren. Beetje meten met twee maten dan... School wil iets van ouders, dan moeten ze er zelf ook wat voor doen, lijkt me. In deze tijden kinderen nog meer onderwijs onthouden - en ouders op die manier dwingen hun kind te laten testen - vind ik echt kwalijk.
Ik snap overigens wel dat een leerkracht geen tijd heeft om alles in te scannen iedere dag. Maar dan verzin je als school of als bestuur (!) wat anders. Veel scholen hebben best het eea online en er is ook veel te krijgen via uitgeverijen ed. Of je vraagt een klasgenootje de boeken aan het eind van de dag langs te brengen aan het eind van de eerste dag, dan mist een kind een dag, maar geen week. Dat niet het volledige programma er is, oké, maar deels kan prima.
Nou nee, besmettelijke ziektes moet je melden. Maar in hoe verre je last hebt van de ziekte hoeft dan weer niet... School is geen dokter en kan niet inschatten wat jou kind wel of niet zou kunnen... Maar goed, ik ben het er mee eens hoor dat zelfs dan een manier van les aangeboden moet worden hoor ik denk alleen dat die wet gewoon roet in 't eten gooit
Maar waarom proberen ze dat dan? Want een kind is bij een positieve Coronatest ook niet per se ziek? En als je bv. je been breekt moet je ook thuis kunnen werken. Biedt het gewoon aan en dan is het aan de ouder om te bepalen of het kind er toe in staat is. Hoeft geen avg bij om de hoek te komen kijken. Ik zie vooral andere wetten die roet in het eten gooien van een dergelijke ‘regel’. En geen ‘kleinere’ wetten dan de AVG... Ik weet bv. niet hoe dit zich verhoudt tot de grondwet...?
ja volgens mij snappen ze t zelf ook niet goed. De beste vriendin van mijn dochter had corona. Wij belde. Zaterdag voor een testafspraak op dinsdag. Dinsdag was dag 5. Wilden ze ons niet inplannen. Omdat ze klachten had wilden ze haar per se gelijk testen en dan op dag 5 weer. Dat wilden wij niet. Wij wilden eigenlijk helemaal niet testen maar dat zou ons 500 euro kosten anders. Mijn examen die ik anders niet kon doen en een weekendje weg. Dus we moesten wel. Maar om dat kind bou 2 keer te laten testen!! Nee bedankt. Dus aangegeven dat we in quarantaine zitten en wachten tot dinsdag waren ze niet akkoord. Oke zei ik toen. Dan bel ik maandag terug om een afspraak te maken voor dinsdag. Toen kon t wel!
Misschien, maar ik geloof nog steeds niet dat kinderen nu ineens 'de grote virusverspreiders' zijn zoals nu wordt geschetst. Of in ieder geval niet zondee klachten. Dus is mijn kind verkouden en wil het niet getest worden blijven ze lekker thuis zonder test. Laat ze nog strenger worden qua thuiswerkbeleid. Daar gaat het fout, nee in plaats daarvan zorgen we voor nog meer angst en stress bij kinderen die al zoveel hebben meegemaakt. Kinderen horen op te groeien in een veilige omgeving. Daar hoort dit niet bij. En tuurlijk wordt ieder kind in zijn of haar leven weleens geconfronteerd met iets verdrietigs, naars etc. Maar ik vind dat niet te vergelijken met deze situatie. We houden ons al een jaar aan alle regels en dat geven we onze kinderen mee. Tot zoverre vind ik het voor kinderen ook te doen. Maar dit hele testbeleid waardoor kinderen nu zonder ook maar een snotneus te hebben opgesloten zitten terwijl het komende week prachtig weer is ipv met vriendjes buiten spelen in een speeltuin daar kan ik niet bij. En daar ligt voor mij de grens.
En dan dit stukje: Om het testen wat laagdrempeliger en makkelijker te maken, wordt in overleg met de scholen ter plekke een testlocatie ingericht. ,,Liever niet op de school zelf maar in een zaaltje in de buurt, omdat we voor de kinderen niet de negatieve associatie van zo'n test willen koppelen aan school. Maar dat gaat in overleg met de school.’’ De docenten en leerlingen krijgen de pcr-test en horen dus vervolgens binnen 48 uur - maar meestal binnen 24 uur - of de besmet zijn. De kinderen van de betreffende klas krijgen via school een uitnodiging. Bij kinderen onder de 12 moeten de ouders toestemming geven voor een test. Dat de test nu op zaterdag is en niet op een schooldag, komt door het moment waarop het contact is geweest met een besmette leerling of leerkracht. Onbewust wordt het sowieso aan school gekoppeld. Kinderen horen erover, en er gaat genoeg om in die koppies ook al zie of hoor je het niet.