Kan fruit zonder toevoeging van gist oid veranderen in alcohol? Of beter gezegd kan er dan alcohol ontstaan? En hoe snel gaat zo een proces? Ik heb vanmorgen rond 10.00 uur een kan smoothies gemaakt van sinaaspalles, banaan, kiwi's en bevroren aardbei/kers/framboos/mango/ananas. Zoon had nog niets gedronken dus schonk vanavond rond 22.00 uur voor hem een glas in. Hij vond het een vieze bittere nasmaak hebben en ik herkende dat niet want de smoothie was vanmorgen super zoet. Man proeft een slokje en bevestigt de bittere nasmaak. Dus ik proef ook en inderdaad heel bitter en proefde voor mij echt als een sterke alcoholische drank qua nasmaak. Nu vraag ik me dus af, heb ik echt alcohol geproeft of is dat onmogelijk zo snel in de koelkast?
De suikers in fruit kunnen omgezet worden naar alcohol, maar dat duurt wel wat langer denk ik. Zat er iets van yoghurt in? De eiwitten in combi met sommige fruitsoorten worden bitter.
Volgens mij zijn het vooral de ananas, mango en kiwi die het nogal snel kunnen doen lijken alsof er alcohol in zit en het ook bitter kunnen doen smaken. Het omzetten naar alcohol duurt uit m'n hoofd 24 uur bij de juiste temperatuur (minimaal 15 graden uit m'n hoofd). Dus in de koelkast zal dat niet zo'n vaart lopen..
Ik dacht hoe meer suikers, hoe sneller je alcohol hebt? Maar daarvoor heb je wel gist nodig. Of zou er ook natuurlijke gist bestaan bij fruit? Alhoewel ik dan meer richting schimmels ga denken, maar ik neem aan dat je koelkast schoon is (vooral de jouwe ). Ik denk dus dat je fruit mix zichzelf wat bitter heeft gemaakt.
Gisten leven vooral op planten en fruit. Een overrijpe vrucht kan zo dus prima alcohol bevatten, en bv sinaasappelsap die over datum raakt kan ook gaan gisten en dus alcohol gaan bevatten. Geen idee of er bv een overrijpe kiwi in de smoothie ging? Die willen nog wel eens snel zo’n smaakje krijgen.
Voor wie het van-fruit-tot-alcohol-proces interessant vindt: kijk Moonshiners Woensdagavond 21.30- 22.30 op Discovery.
Nu je het zegt heb ik een 'oh ja momentje', ik heb het ooit wel geleerd maar dat was zeer diep weggezakt. Dus dank je wel voor je aanvulling! Overigens ben ik nu wel benieuwd of @GossipGirlxoxo er nog een lekkere cocktail van heeft kunnen maken?
Volgens mij is het zo dat als je van (fruit-)suikers alcohol wilt maken d.m.v. gisting, dat er dan geen zuurstof bij mag komen. Met zuurstof maakt de gist geen alcohol maar.. geen idee, één of ander gas volgens mij. Was de kan echt (zo goed als) vacuüm afgesloten? Of kon er bijvoorbeeld door de schenkopening gewoon nog zuurstof bij? Bij de meeste kannen, kan er zelfs met het deksel erop nog wel lucht bij komen. Dan hoef je echt niet bang te zijn dat je wijn maakt.
Heb ik met mango wel vaker, als je m te vroeg van tevoren vast snijdt en later eet. Krijgt zo'n vervelend bittertje die in je tong trekt zowat. Beetje hetzelfde gevoel als een nog niet rijpe ananas, blijft ook zo irritant lang hangen. Denk gewoon een reactie met zuurstof. In die prefab fruitmix bakjes wordt er volgens mij co2 in gepompt voordat ze geseald worden.
De kiwi denk ik. Dat gaf bij mij ook een keer zo'n vieze bittere smaak en gebruik ik sindsdien niet meer.
Ik denk dat het te lang staat, smoothies kun je beter gelijk opdrinken. Fruitsap van 1 soort heeft dat niet zo.
Kiwi breekt de eiwitten in yoghurt af waardoor een bittere smaak ontstaat. Dus de kiwi heeft het gedaan
Als de kiwi al heel rijp was dan kan hij best snel over zn top gaan. Soms smaken ze ook al een beetje naar alcohol als je ze open maakt. Moest verder gelijk hier aan denken