HB, ontwikkelingsvoorsprong, intelligent, versneld, verrijking etc

Discussie in 'Schoolkinderen en pubers' gestart door belize, 19 jul 2018.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Zonnestralen

    Zonnestralen VIP lid

    22 apr 2017
    12.616
    8.359
    113
    Vrouw
    Ik had mijn berichtje vrij kort gemaakt. Als je een kind hebt wat als een speer gaat dan is de kans een stuk groter dat de tweede ook als een speer gaat. Bij mijn dochter zijn er ook dingen die mij opvallen. Wat ik probeerde aan te geven is dat het voor het ene kind wel een probleem is, maar voor de ander niet. Als mijn oudste geen tos zou hebben dan had ik hem bijvoorbeeld liever lang zien kleuteren, terwijl ik dat niet voor mij zie bij de middelste. Maar je word inderdaad wel waakzamer wbt de signalen.
     
    Fristi2012 vindt dit leuk.
  2. Fristi2012

    Fristi2012 VIP lid

    23 jun 2014
    6.100
    3.487
    113
    Nee dat klopt. Ik heb momenteel bij beide weinig problemen. Maar dat wil ik wel graag zo houden. Dus blijf er wel bovenop zitten. Zeker omdat de verschillen met andere kinderen zo merkbaar zijn.
    En gezien m’n eigen schoolverleden en de bijbehorende faalangst ben je gewoon wat alerter.
     
    Zonnestralen vindt dit leuk.
  3. Zonnestralen

    Zonnestralen VIP lid

    22 apr 2017
    12.616
    8.359
    113
    Vrouw
    #3763 Zonnestralen, 10 mrt 2021
    Laatst bewerkt: 10 mrt 2021
    Dat laatste deel ik geheel met jou. Ik heb nog steeds veel faalangst (helemaal geweldig als je kinderen hebt die zich niet ontwikkelen volgens de boekjes :p)
     
    Leolove en Fristi2012 vinden dit leuk.
  4. owly

    owly VIP lid

    19 aug 2013
    22.324
    10.293
    113
    Ja dat klopt! Dat deed hij al bij de peuterspeelzaal. In groep 1 liep hij ook zo uit de kring. Toen hij toch mocht proberen in gr 2 paste hij zich wel aan. Ik moet wel zeggen we hebben een zoon dat graag in de aandacht staat. Hij is erg leergierig dus als hij het weet wil hij dit delen.

    Het was wel een punt waar ze dachten dat hij sociaal achter liep. Hij loopt juist sociaal voor maar zijn impuls controle is echt naar leeftijd.

    Hij is bijna 7 en zit in groep 4. Nog steeds impulsief en daar zijn ze mee aan het werk. Maar betreft werk heeft hij het ook echt nodig. Als hij nu in gr 3 had gezeten was het een enorme drama geweest. ( was het vorig jaar al)

    Als ze nu beslissen dat ze naar gr 2 gaat kan dat goed gaan als ze veel uitdaging bieden.
    Wat is de score op cito. Meestal is dat niet belangrijk maar als ze twijfelen is dat handig.

    Hij had een goede score en had gr 2 stof zelf eigen gemaakt. Ze hadden hem geen uitdaging te bieden ondanks ze pluswerk hebben vanaf de kleuters.

    Wat hebben ze als handelingsplan, wanneer is er een peilpunt. Waar moet ze aan voldoen naast goed werk. Als ze zitten te wachten op goed gedrag en ze lijkt op die van ons zit ze jaren in gr 2.

    Geen zonwerk mogen in gr 3 omdat hij niet zelfstandig werkt zegt juf. Computer vond hem te goed en zet hem in zon werk. Hij las toen m4 dus zelfs zonwerk was te makkelijk. Als je dan wacht op goed gedrag zie je echt niet in hoe een hb kind in elkaar zit.

    Blijf in contact met juf en ib'er
     
    Leolove vindt dit leuk.
  5. missle

    missle Fanatiek lid

    4 mrt 2010
    1.526
    1.073
    113
    Haha, herkenbaar, ik vrees dat onze zoon de basisschool als 11 jarige in groep 2 zou afronden als het op basis van goed gedrag zou gaan. :roflmao: En hij heeft vorig jaar ook het zon-werk niet gekregen ivm werkhouding en niet zelfstandig.

    Wij hebben deze week helaas weer thuisonderwijs ivm verkoudheid, natuurlijk ook meteen beide kinderen...
    Maar dit corona gebeuren helpt ook op school niet mee voor de oudste, de onderwijsassistenten zijn gekoppeld aan klassen, zijn onderwijsassistente werkt normaal school breed en mag nu niet in zijn klas komen. Gelukkig is deze onderwijsassistente creatief, ze mogen wel samen buiten wandelen en zoon vindt alles beter dan in de klas zijn. De plusklas is online en als iets niet werkt voor zoon is het via een schermpje.

    Voor de jongste hebben we einde van de maand pas een overleg staan nav haar IQ test van helemaal begin dit jaar, dat duurt allemaal zo lang voordat iedereen tegelijk kan. Het advies is HB onderwijs plus versnellen als serieuze optie onderzoeken. School is tegen versnellen en HB onderwijs begint hier pas bij groep 4, ze zit nu in groep 2. De plusklas is elk jaar maar weer de vraag of ze er een juf of meester voor hebben. Zoon heeft nu pas voor het eerst plusklas in groep 4, vorig jaar hadden ze ineens voor 1 jaartje een plusklas voor kleuters (mocht ze toen niet naartoe), maar dit schooljaar weer niet.

    Nog zoiets, een directrice van een school met HB afdeling wist me te vertellen dat kleuters nog níét hoogbegaafd zijn. Ze kunnen alleen een ontwikkelingsvoorsprong hebben en eventueel zichzelf hebben leren lezen. Er is echt zo weinig kennis en nog een weg te gaan op veel scholen. :confused:
     
  6. Leolove

    Leolove Fanatiek lid

    16 apr 2016
    4.143
    1.682
    113
    Ze zeggen dat ze meedoet op groep 2 niveau, maar alles wat ze vertelt mag ze alleen groep 1 werk doen (motoriek bak, schrijfopdrachten), alleen puzzels mag ze de groep 2 puzzels doen.
    Gedrag is meer dan goed, ze is heel braaf. Cito heeft ze nog niet gehad. Ze is nu getest met de SiDiPo als je die toevallig kent.
    Ik heb heel veel tips en vragen voor de juf voorbij zien komen, en ga nog een nieuw gesprek aanvragen. Ik werd van de week te veel overvallen over het feit dat ze haar toch niet willen laten versnellen.
     
  7. owly

    owly VIP lid

    19 aug 2013
    22.324
    10.293
    113
    Dat begrijp ik heel goed, ik heb altijd tijd nodig om te verwerken. Mijn man is gelukkig heel snel in schakelen.

    Die test ken ik niet. Hier vullen ze bij elk kind binnen 2 weken en in test in. Een formulier waar ze gerichte vragen stellen en als een kind een afwijkende score heeft vraagt juf je op bezoek.

    Alle punten op papier zetten en de tijd nemen, het liefste met ib'er. Anders zegt ze dat ze het niet weet en kom je na het gesprek nog niet verder (ervaring).

    Oja nog 1 van de meest gehoorde dingen is ja maar hij pakt uit zich zelf niks van het pluswerk. Dat klopte, ten eerste dat hadden we thuis al en hij wou niet iets doen wat andere niet deden. Dus laat je daar niet door afleiden.

    Prima als ze een goed plan hebben. Bij ons twijfelde ze enorm (door gedrag) maar ze konden geen handelingsplan schrijven voor hem. Geen enkel punt waar ze dan in groep 2 aan gingen werken. Daarom hebben ze naast een observatie van de ib'er een buitenstaander laten observeren of wat ze zagen goed was.

    Op internet staan ook alle punten die een kind uit groep 1 en 2 moeten kunnen. Zo kun je zelf ook kijken of er nog leerpunten zijn. Ze vulde Bij ons een formulier in om te kijken of een versnellen wijs was. Weet zo niet hoe die heet. Als je klein van stuk ben of erg timide is dat bijvoorbeeld niet wenselijk voor een versnelling.

    Heel veel succes!!
     
    Leolove vindt dit leuk.
  8. owly

    owly VIP lid

    19 aug 2013
    22.324
    10.293
    113
    Hahaha dan is onze knul toch niet zo afwijkend:roflmao: juf (invaller) begreep er helemaal niks van en wou ook niet luisteren. Lekker handig dat je die dan gelijk een half jaar hebt.

    Wat goed van de onderwijsassistent!! Ik snap je knul ook wel, even lekker wat anders. Nog nooit gehoord van een plusklas online. Dan zou het super uitdagend moeten zijn zoals heutink thuis van een paar weken geleden en dan zou het interessant zijn. Onze knul heeft (nog) niet veel met schermpjes.

    Wel apart dat ze die kennis nog verkeerd heeft begrepen. Ze noemen het nog geen hoogbegaafdheid bij kleuters omdat het een sprong KAN zijn. Dat wil niet zeggen dat kinderen niet hb zijn.:rolleyes:
    Of denkt ze soms dat ouders van 3 jarige het curriculum van groep 1 er alvast in stoppen met dwang. Dan kunnen ze lekker in gr 1 het werk van gr 2 maken.

    Misschien handig dat ze de theorie nog een keer leest:roflmao:

    Misschien denken ouders bij ons op school ook wel dat wij dat soort dingen dwingen aan ons kind.

    Wel apart dat ze een plusklas wel hadden voor de kleuters en nu niet meer. Misschien toch te weinig kinderen?

    Als je gaat voor in onderwijs versnellen ze als het goed is niet maar verbreden ze. Tenminste dat is wat ik laatst heb zitten lezen omdat ze toch wel sturen naar het hb onderwijs.

    Dat een school niet wil versnellen snap ik wel, het is zo veel makkelijker. Misschien hebben ze de theorie wel gelezen en zien ze dat alleen versnellen niet voldoende is. Onze school stond ook niet te trappelen maar zagen dat ze geen enkele keus hadden.
     
  9. merah

    merah VIP lid

    8 jun 2009
    13.466
    4.919
    113
    Vrouw
    Immunologisch analist.
    Tussen de klei.
    Ik kom hier niet zo vaak meer, dus voel me wat bezwaard om hier toch m’n vraag te dumpen. Maar voor degene die hun kind op hb-onderwijs hebben zitten: hoe hebben jullie dat verteld aan je kind?
    Onze dochter wordt volgende maand 8 en we weten sinds vandaag dat ze toegelaten is op een andere school.
    Ik verwacht dat dochter geen gat in de lucht zal springen. Ze is (volgens onderzoek) van het ‘succesvol aangepast’-type en vindt haar huidige school wel prima. Daar komt bij dat ze nu een jaar versneld is en daar doet die hb-school niet aan. Ze zit nu in groep 5 en zal daar dan volgend jaar ook weer in komen. Zo prestatie-gericht als ze is, zal het voelen als ‘blijven zitten’. Ik weet dus niet zo goed hoe ik dit moet gaan aanvliegen..
     
  10. Jo79

    Jo79 VIP lid

    6 mei 2007
    25.068
    3.862
    113
    Die van mij zat in zo’n vreselijke groep en met juffen die niet spoorden, dat het hem niets uit maakte. Hij vond het prima om daar weg te gaan.
    Hier moeten ze overigens eerst proefdraaien voor ze worden aangenomen, minstens een week.
    Overigens doet deze school wel aan versnellen.
     
  11. NiekeKris

    NiekeKris VIP lid

    13 apr 2008
    23.139
    8.870
    113
    Wat is de aanleiding voor de schoolwissel? Komt dat puur vanuit jullie als ouders en/of vanuit de school of omdat je dochter bepaalde signalen geeft zoals mbt het niet naar haar zin hebben?

    Ik zou haar vooral vertellen wat je hier schrijft: de school doet niet aan versnellen. Maar ik zou ook toevoegen wat ze dan wel doen. Mogelijk werken ze met een eigen lesprogramma voor alle kinderen en krijgt ze dus niet het standaard groep 5 aanbod nogmaals, maar wordt er gekeken wat ze wel en niet beheerst en wordt daarbij aangesloten? Dan kan ze dus ondanks het 'naampje' groep 5 verder. Kan dat het dan voor haar toch voelt als blijven zitten, maar dat is dan iets waar ze 'door heen' moet, denk ik. Ik zou haar dat verdriet dan ook 'gunnen' (klinkt een beetje raar, maar probeer het niet te bagatalisseren en er overheen te praten door allerlei voordelen te noemen ed, als ze het klote vindt, dan is dat gewoon zo).
     
  12. merah

    merah VIP lid

    8 jun 2009
    13.466
    4.919
    113
    Vrouw
    Immunologisch analist.
    Tussen de klei.
    Het is op ons initiatief, nadat we onze dochter van een vrolijke gemotiveerde meid hebben zien veranderen in een dwarse, ruzie-zoekende en ongemotiveerde ‘heks’. Zonder vrienden en wars van autoriteit. Haar huidige school hebben haar (op aandringen van ons) al twee keer laten observeren incl iq-test en er liggen twee dikke verslagen met adviezen waar amper tot niets mee gedaan is. Schoolbreed veranderen er wel langzaam wat dingen, maar voor dochter komen de veranderingen telkens weer te laat. We zijn er klaar mee.
     
  13. missle

    missle Fanatiek lid

    4 mrt 2010
    1.526
    1.073
    113
    Vorig jaar was er een IB-er die de kleuter plusklas een uurtje in de week deed, maar dat kon dit schooljaar niet ivm personele bezetting. Ook groep 3 had vorig schooljaar geen plusklas, nu zijn die daarin weer wel meegenomen. Maar dat is dus geen garantie als onze dochter in groep 3 zit dat dat er nog steeds is. Het is echt een hele grote school, dus ik kan me niet voorstellen dat onze dochter de enige is in de vele groepen 1/2 die voorloopt.

    De plusklas online is met de plusklas juf die normaal live met ze werkt. De klassen mogen niet mixen, dus de kinderen van de plusklas komen op de afgesproken tijd online. Ze zitten dan zonder begeleiding in een ruimte naast de eigen klas en moeten via het scherm de opdracht krijgen voor de komende week die ze in de eigen klas te maken, ze bespreken dan de opdracht van de week er voor. Normaal begeleid die juf zelf de opdrachten, maar nu moeten de kinderen de plusklas opdracht zelfstandig maken in de klas, en zelfstandig en onze zoon zijn nog steeds geen match zullen we maar netjes zeggen.
     
  14. missle

    missle Fanatiek lid

    4 mrt 2010
    1.526
    1.073
    113
    Wij zijn bezig nu met de voorbereiding om over te stappen, dus wij zijn nog niet zo ver dat ik echt antwoord heb op je vraag. Ik zou als ik jou was wel overwegen hoe slecht het op dit moment gaat op de huidige school, is het nog net zo slecht als toen jullie haar op de wachtlijst hadden laten zetten van de HB school? Het klinkt wel heel erg star dat ze een versnelling persé terug willen draaien, omdat het niet in hun plaatje past. Als je de keuze niet nu zou maken, ben je dan je plekje definitief kwijt? Heb je nog keuze tussen meer HB scholen die op een andere manier er tegenaan kijken?
     
  15. NiekeKris

    NiekeKris VIP lid

    13 apr 2008
    23.139
    8.870
    113
    @merah: Zou je het kunnen koppelen aan hoe ze zich nu voelt op haar huidige school? Dat is misschien iets wat ook al eens ter sprake is gekomen?

    Hier was het wat makkelijker, omdat mijn dochter het vreselijk vond op haar oude school en daar echt niet meer naar toe wilde. Dan heb je weinig keuze behalve overstappen, want school is in Nederland nu eenmaal verplicht. Wij hebben haar daar dus in betrokken. Eenmaal op de nieuwe school heeft ze de groep waarin ze is ingestroomd later nogmaals gedaan, omdat ze daar eindelijk rust vond. Dit hebben we op zich zonder haar besloten, maar ook daar hebben we haar wel in betrokken en uitgelegd waarom wij en de leerkracht het een goed idee vonden, waardoor het niet onverwachts kwam.

    @missle: De vraag is natuurlijk ook hoe de HB-school er verder naar kijkt. Als ze bv. alles op het niveau van het kind aanbieden, dan is de invloed van de schoolgroep heel anders dan in het regulier onderwijs. Net als dat de doelgroep daar heel anders is, een 'gemiddeld kind' in groep 5 daar is niet vergelijkbaar met een 'gemiddeld kind' in groep 5 op een reguliere school, denk ik.

    Ik mis dus informatie om te kunnen beoordelen of dit star is of dat dit is wat meestal goed blijkt te werken, omdat de school gewoon op een heel andere manier werkt/is ingericht en de kinderen die er zitten ook 'anders' zijn dan het merendeel van de kinderen op reguliere scholen en er dus bv. juist meer aansluiting is tussen kinderen met dezelfde leeftijd ed. Voordeel is natuurlijk ook dat ze mogelijk wat ouder naar het VO gaan, terwijl hun ontwikkeling wel gewoon door kan gaan als het aanbod op niveau is ipv op standaard klasniveau.
     
  16. owly

    owly VIP lid

    19 aug 2013
    22.324
    10.293
    113
    Oké nu begrijp ik het! Hmmm de opdracht begrijpen, verwerken aan de slag gaan en werkelijk afmaken is ook lastig.
    Bij ons hebben ze geen plusklassen, ze krijgen 1 dag in de week begeleiding van de interne begeleiding. Dat is volgens mij 45 min. Ze bekijken de opdracht die er stond voor de week er voor en dan wat hij voor de week er na moet doen.
    Hij zat eerst in een groepje van 2 kinderen maar het verschil in aanpak ligt zo ver uit elkaar dat hij alleen zit.

    We horen nu niet hoe het gaat dus geen idee of hij wat doet. :rolleyes:
     
  17. merah

    merah VIP lid

    8 jun 2009
    13.466
    4.919
    113
    Vrouw
    Immunologisch analist.
    Tussen de klei.
    De HB school werkt met eigen leerlijnen en leerdoelen. Het is dus niet zo dat ze klassikaal mee moeten. Ze krijgen alles op eigen niveau. Het streven is niet om met 8 jaar al op universiteitsniveau te zitten. Leerdoelen liggen ook veel in dingen als ‘doorzetten’ (executieve vaardigheden). Iets wat ons erg aanspreekt.
    Ze werken met geboortejaren om de kinderen zoveel mogelijk met leeftijdsgenootjes om te laten gaan, voor sociaal-emotionele ontwikkeling. Een grote plus voor ons.
    Voordeel daarvan is ook dat het kind niet met 10/11 jaar al naar de middelbare school hoeft. Bij ons betekent dat met de pond het veluwemeer over en met de fiets naar een andere stad.
     
    NiekeKris vindt dit leuk.
  18. missle

    missle Fanatiek lid

    4 mrt 2010
    1.526
    1.073
    113
    Dan klinkt het inderdaad anders en kun je het ook zo uitleggen aan je dochter. Wij zijn ook contact aan het leggen met HB scholen met online kennismakingsgesprekken, 1 HB school bleek dus wel echt vast te houden aan klassikaal de lesstof van dat leerjaar aanbieden, maar wel flink gecompact. Dus in de basisstof is dan niets individueel afgestemd. Dat was mijn referentie in mijn reactie.
     
  19. Leolove

    Leolove Fanatiek lid

    16 apr 2016
    4.143
    1.682
    113
    Dochter heeft gister haar eerste half uurtje plusklas gehad, ze had alleen niet door dat het plusklas was haha. We kregen gisteravond foto's dus ik vroeg er vanmorgen naar. Ze hebben de olifant als thema voor de komende weken, en ze wist me nu al te vertellen wat een zoogdier was (die geven melk mama). Leuk om te zien dat ze er meteen hele andere dingen van leert, maar ze was er nog niet meteen enthousiast over. Ze moest nog een tekening met woorden ervoor maken maar dat had ze geen in in gehad dus dat moest dan vandaag.
     
  20. Jaimio

    Jaimio Fanatiek lid

    5 nov 2015
    1.659
    823
    113
    Vrouw
    Mijn dochter is zo depressief de laatste tijd. Ze eet ook veel minder. Luncht nooit en eet 's avonds ook veel minder dan voorheen. Ik heb haar op de weegschaal gezet, blijkt ze al 3 kilo te zijn afgevallen :(
     

Deel Deze Pagina