Welke rijst?

Discussie in 'De lounge' gestart door Neskio, 14 mrt 2021.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Neskio

    Neskio Fanatiek lid

    5 mrt 2017
    3.310
    2.677
    113
    Vrouw
    NB
    Ik zag dus deze video en vond het echt heel grappig... vandaar dit topic :roflmao:

     
    GossipGirlxoxo, autumn86, Linda86 en 3 anderen vinden dit leuk.
  2. Adje

    Adje VIP lid

    21 aug 2015
    16.265
    25.723
    113
    Hahaha, geweldig!
    Ik ben team uncle roger :D

    edit: dat afspoelen van die gekookte rijst ook :eek::roflmao:
     
    GossipGirlxoxo en Neskio vinden dit leuk.
  3. citroenrasp

    citroenrasp VIP lid

    12 mrt 2017
    16.370
    21.748
    113
    Of een Oreo? :roflmao:
     
    Iertje81 vindt dit leuk.
  4. Iertje81

    Iertje81 VIP lid

    31 dec 2015
    17.947
    33.614
    113
    Ik hou ook al niet van Oreo’s :roflmao:
     
    GossipGirlxoxo en citroenrasp vinden dit leuk.
  5. citroenrasp

    citroenrasp VIP lid

    12 mrt 2017
    16.370
    21.748
    113
    Saai mens ben jij :roflmao:
     
    Iertje81 vindt dit leuk.
  6. Neskio

    Neskio Fanatiek lid

    5 mrt 2017
    3.310
    2.677
    113
    Vrouw
    NB
    Hahah ja :roflmao::roflmao:
     
    Adje vindt dit leuk.
  7. MadeInUSA

    MadeInUSA VIP lid

    27 dec 2011
    9.174
    10.705
    113
    Vaak zilvervliesrijst, die kook ik en giet ik af.
    Voor gelegenheden maak ik Basmati. Van tevoren wassen tot het water helderder wordt, en liefst een tijdje in koud water laten staan. Ruim water aan de kook brengen met voor je gevoel veel teveel zout. Rijst afgieten en in het kokende water doen, een paar minuten koken tot de buitenkant een beetje zacht maar de kern nog hard is. Afgieten. Op de bodem een beetje zonnebloemolie, rijst erop en gaten erin prikken tot de bodem, de deksel ingepakt in een theedoek er stevig op zetten, en op lage temperatuur (gebruik bij een gasfornuis een sudderplaatje) langzaam laten garen. Het kost wat oefening, maar op deze manier kan je heerlijk grote, droge, fluffy rijstkorrels maken. Met een stuk boter erdoor geroerd wordt het een zalige zonde. Je maakt het helemaal af door een beetje saffraan te laten trekken in een half kopje heet water, een schep rijst in een kommetje hiermee te mengen en de gele rijst erop te verspreiden. Geweekte gedroogde zuurbessen (eventueel even aanbakken in wat olie) en/of kleine stukjes pistache erover en het is geschikt voor een feestmaal.

    Je kan de rijst na het voorkoken ook mengen met dubbelgedopte geblancheerde tuinbonen en lekker veel dille. Hmmmm! Dan passen de zuurbessen en nootjes er trouwens minder goed bij.
     
    GossipGirlxoxo, Neskio en citroenrasp vinden dit leuk.
  8. Iertje81

    Iertje81 VIP lid

    31 dec 2015
    17.947
    33.614
    113
    Echt hè :roflmao:
     
  9. Neskio

    Neskio Fanatiek lid

    5 mrt 2017
    3.310
    2.677
    113
    Vrouw
    NB
    Klinkt heerlijk!
     
  10. Mim89

    Mim89 VIP lid

    29 jan 2019
    10.272
    8.717
    113
    Vrouw
    Zo doe ik het ongeveer ook. Alleen dan meestal met basmati rijst. En ik doe gewoon koud water. Dus boter, şehriye bakken, rijst erbij en even roeren, dan water erbij, beetje zout en een bouillonblokje erbij, even roeren, deksel erbij en op zacht vuur laten staan totdat het water weg is.
     
  11. YaelStone

    YaelStone Fanatiek lid

    5 aug 2019
    2.439
    4.367
    113
    Pandan of basmati rijst en ik zweer bij de rijstkoker. Anders kan ik echt geen rijst koken :|
     
  12. Boordevol

    Boordevol VIP lid

    26 jun 2009
    6.168
    4.321
    113
    Grappig topic. Ik kook het altijd droog (losse korrels) maar ineens lijk ik het kwijt ofzo. Het lukt me niet meer en de rijst wordt plakkerig. Zo vies. Wie weet waar dat ineens aan kan liggen? Ik doe altijd de dubbele hoeveelheid van de rijst. Dus bijv 1 kom rijst en 2 kommen (kokend) water en een beetje zout.
     
    GossipGirlxoxo vindt dit leuk.
  13. Anna009

    Anna009 VIP lid

    30 mei 2008
    9.863
    5.129
    113
    Home
    Hangt ervan af wat ik maak
    Voor gewone rijst gebruik ik altijd basmati
    Hier ook altijd de Turkse manier is echt het allerlekkerste
    Voor bv dolma gebruik ik andere rijst
     
  14. consider

    consider VIP lid

    24 jan 2008
    14.024
    1.850
    113
    Provincie Groningen
    Altijd pandan rijst, vind andere rijst echt minder lekker.
    Ik kook het in een rijstkoker.
     
  15. Lelie89

    Lelie89 Fanatiek lid

    4 sep 2014
    3.362
    2.083
    113
    Vrouw
    Gelderland
    We eten witte, zilvervlies, basmati, pandan of Japanse rijst en dan in de rijstkoker. Het hoeft niet een plakkerige zooi te worden als je het daarna uit laat stomen met de deksel erop.
     
  16. citroenrasp

    citroenrasp VIP lid

    12 mrt 2017
    16.370
    21.748
    113
    Dat is dan de Arabische manier, in Turkije gebruiken ze doorgaans nl geen basmatirijst.
     
  17. Anna009

    Anna009 VIP lid

    30 mei 2008
    9.863
    5.129
    113
    Home
    Ohhh ja dan is het de Arabische manier haha
    Ik vind basmati ook echt de lekkerste
     
    citroenrasp vindt dit leuk.
  18. citroenrasp

    citroenrasp VIP lid

    12 mrt 2017
    16.370
    21.748
    113
    Mijn Somalische vriendin uit NL maakte dat trouwens echt zooo lekker ♥️
     
    Anna009 vindt dit leuk.
  19. Lisa280887

    Lisa280887 VIP lid

    13 jan 2019
    5.072
    5.826
    113
    Vrouw
    Het ligt een beetje aan het gerecht. Zilvervliesrijst of basmatirijst zijn hier favoriet. Vooral die laatste bij mij!

    Ik kook het gewoon in ruim water en daarna afgieten. Niks bijzonders. Wel doen we er regelmatig kruiden/crème fresh (hoe schrijf je dat ook alweer :roflmao:) /boter/boullion doorheen. Niet tegelijk haha, ligt wederom aan het gerecht.
     
  20. citroenrasp

    citroenrasp VIP lid

    12 mrt 2017
    16.370
    21.748
    113
    Crème fraîche! :roflmao:
     

Deel Deze Pagina