En het echte geheim: maak ze zo hongerig dat ze alles willen eten Toen zoon laatst hele dagen op het ijs gestaan had, lustte hij echt alles, en nog een bordje.
Ze eten hier sowieso goed maar echte favoriet bij beiden is verse soep met broodje ( kan stokbrood zijn of hartig brood etc dat wissel ik af) dochter eet zo 2 grote soepkommen leeg. Lasagne is hier ook een hit. Rijst met Thaise curry is bij de oudste favoriet. En beide lusten ze ook graag wraps. Die kun je ook met van alles vullen
Wat goed dat hij dat lekker vindt op wraps. Hier wordt alles eraf gehaald en worden het liefst droge wraps zonder ingrediënten gegeten haha
Ik wil dit topic graag volgen, maar de reacties: ‘ze eten gewoon maar mee, ik ga niet apart koken’ zijn voor mij best frustrerend om te lezen. Als wij zouden koken zonder rekening te houden met onze zoon, dan hebben we iedere avond dikke tranen aan tafel en een jongetje dat kokhalzend die verplichte hap op eet. Ik zie bij zijn broertje een heel ander eetpatroon en wij hebben niets veranderd, hij eet alles! Ook herken ik het, ik heb een sterke smaak en reuk en ik vind sommige groentes echt niet lekker, soms heb ik het idee dat dit met elkaar te maken heeft. Dus ik ben ook benieuwd naar succesrecepten die kinderen vaak lekker vinden! En dat betekend niet, apart koken voor kinderen, maar wel dat we met het hele gezin gezellig aan tafel zitten. lasagna Macaroni met gepureerde saus Spaghetti carbonara Boontjes, krieltjes Bloemkool (geprakt met saus) Boerenkool/ andijvie als het moet na veel gemopper De 3 p’s En gek op komkommer! gaan er hier allemaal wel in, maar verder houdt het echt op. Ook wraps vindt hij niets... De pompoen met appel van @Huismuisie ga ik sowieso eens proberen.
Oh wat jammer... Maar dat is dus meteen het lastige waardoor ik niet zo in 'kindermaaltijden' geloof. Wat voor het ene kind werkt, werkt voor het andere kind voor geen meter
Ik ben het ook eens met adje, en wij hebben er vijf. Soms is het bij ons zo dat ze een gerecht eerst geweldig lekker vinden, en er ineens bij een de zin eraf is, of andersom, de jongste eet drie keer geen (zelfgemaakte) pizza, en de vierde keer heeft hij ineens de smaak te pakken. Ik probeer het weekmenu zo afwisselend mogelijk te maken. Ik ga daar echt voor zitten, en kijk naar de voedingswaarde van de hele week. En als ik weet dat een kind iets niet zo heel lekker vindt, dan maak ik of soep of salade extra waarvan ik zeker weet dat ze/hij dat wel lust. En eigenlijk werkt dat het best bij ons, veel keuze. Op de dagen dat ik niet werk, maak ik bijna altijd een nieuw gerecht. Op de werkdagen, gerechten die inmiddels goed ken. En hele jonge kinderen hebben vaak als voorkeur koolhydraten en eiwitten, zo zijn ze biologisch ingesteld. Die groenten komen in de meeste gevallen vanzelf. Wat bv ook typisch is met onze jongste, die eet die eet voor de maaltijd een appel, of bevroren doperwten een schaaltje, en dan tijdens het aan tafel zitten met mij en broer en zussen bijna niets, en dan schuift mijn man aan, meestal als wij net klaar zijn, en dan eet hij toch nog een volle bak mee.
Het een kan wel tot het ander leiden. Wij hebben t hele patroon al doorlopen, van in principe alles eten tot steeds minder lusten. Dus nu ze puber zijn, maak ik inmiddels soms wat anders voor ze. Ik kwam namelijk op een punt dat ik absoluut geen strijd wil over t eten, dat ik wel wil dat ze gewoon wat eten en wij niet zelf ook in hun eenvoudige stijl eten vervielen. Wij hebben zelf nou eenmaal wel behoefte aan maaltijden die zij pertinent niet eten. Ook ik heb altijd gezegd dat ik geen aparte potten ga koken en dat ze gewoon maar eten wat de pot schaft .
Ja, ik snap wel dat wanneer eten zo moeilijk gaat, dat het soms heel lastig kan zijn... Mijn post was trouwens ook niet belerend bedoeld oid maar puur gebaseerd op mijn eigen ervaring/kijk erop. Een van onze neefjes heeft een selectieve eetstoornis en daar kookt mijn schoonzus dus dagelijks kale macaroni voor. Alles al geprobeerd, en iets anders gaat er vooralsnog niet in.
Nou... dit vind ik zelf heel lekker, maar mijn zoon zetten we het nog maar niet voor Die roept dan direct, lus ik niet, of vist er wat dingetjes uit die hem aanstaan. Als hij wat groter is komt het wel... zoon vind in elk geval alles lekker waarbij hij zelf kan helpen. View attachment 682045
Nee dat denk ik ook hoor. Maar ik geloof wel dat als je een kind rustig aan smaken laat wennen en leert onderzoeken dat dat voor het gros van de kinderen een positief effect heeft. @Dubbelgeluk mijn broertje had dat ook. Als baby at hij alles en na een vakantie moest hij ineens niks meer. Hij is pas goed gaan eten toen hij op hoog niveau ging sporten rond zijn 16de. Nu lust hij alles. Het is toch echt wel een kwestie van aan smaken wennen.
Hier variëren we veel. Komende week: Maandag vlees, aardappels, rode bietjes. Dinsdag spaghetti met zelfgemaakte tomaten pasta saus Woensdag verse friet met broodjes hamburger Donderdag couscous met erwtjes spinazie en spekjes en pesto Vrijdag kip in bladerdeeg , aardappels uit de oven en bloemkool Zaterdag lasagne Zondag stoofvlees met groenten en rijst 2 redelijk makkelijke eters hier. Wel zo hun voorkeuren maar bij iedere maaltijd is er altijd wel iets wat ze lusten. In het weekend meestal verse soep (tomaten, kip, groenten) bij de lunch.
Nou, daar ben ik nou ook dol op, maar dat is voor mij per definitie een zeer ongezonde maaltijd aangezien bij iedere gang een nieuw bijpassend wijntje hoort Maar goed, ik ging sowieso uit van thuisgekookte maaltijden en niet van haute cuisine bij (sterren)restaurants. Dat zou ik ook zonde van het geld en de moeite vinden die in die gerechtjes gaat. Zeker als je kind al weinig lust. Maar dat is wat mij betreft toch echt een heel ander verhaal. Hoewel ik hier wel twee kinderen heb die dat best zouden willen proeven. En al mijn kinderen hebben bij tijd en wijle een 'masterchef fase' gehad, waarin ze hun bord mooi op willen maken, 'masterchefhapjes' namen (oftewel een gecombineerd hapje van verschillende smaken) en cijfers gaven.
Dat vraag ik me af, er zijn tenslotte zat culturen waar bv lekker prof wordt gegeten en met veel kruiden en sterkte smaken wordt gekookt. Dan zijn ze ook niet anders gewend lijkt me. En onderzoeken gaat voor mij juist samen met veel variatie.
Dit was ook thuis maar goed een goede vriend van mijn vriend is kok dus die kwam een keertje thuis koken. Was super leuk. En idd bij elk gerecht een nieuw wijntje... Oh jaa master chef kids. Je brengt me op een idee.
Maar die kinderen wennen dan toch ook aan die manier van koken en eten? Als baby ruiken ze de geuren al in huis, later willen ze proeven. Enz enz.
Oh geweldig! Ik wil ook zo'n vriend! Heel tof! Ja dat is ook wel zo. Dat is dan mijn referentiekader: ik kook altijd al multicultureel en daarmee is een Thaise rode curry voor mij net zo goed een maaltijd die geschikt is voor kinderen als een Hollands agv’tje. Ik kan me serieus geen (gezonde) maaltijd bedenken die ik niet geschikt zou achten voor mijn kinderen.
Ja, hier eten echt alle kinderen (behalve m'n neefje dan...) gewoon heet, vanaf een jonge leeftijd al. Eigenlijk hetzelfde als volwassenen.
Wij variëren vooral met de groenten die ze wel eten en dan af en toe iets nieuws, maar dat verwerken we dan zo min mogelijk al in een heel gerecht (we bieden het dan dus los aan). Hier eigenlijk iedere week broccoli en snijbonen, omdat ze dat goed eten. En ook regelmatig bloemkool en sperziebonen. Qua aardappelen variëren we dan met rösti (los en in van die rondjes), Duchesse aardappeltjes, aardappel kroketjes, aardappel gratin (van de Jumbo), ovenpatat, enz. Gekookte aardappelen eten we eigenlijk nooit. Regelmatig eten we pasta (wij met groente en saus, de kinderen 'kaal' met geraspte kaas en dan komkommer, tomaatjes, paprika en/of rauwe worteltjes erbij) of rijst (wij met alles er op en eraan, zij enkel met pindasaus en kroepoek en weer met rauwkost of met broccoli ofzo). Heel af en toe eten we iets van stamppot, maar dan maak ik voor de jongste wat anders. Vlees eten ze hier ook zeer selectief, dus daarmee variëren we ook met de soorten die ze wel eten. Lasagne en (zelfgemaakte) pizza gaat er hier ook goed in, sinds een half jaar oid ook bij de jongste (al eet die enkel een bodem met kaas bij pizza ). En wij eten verder ook gewoon wat we willen en de kinderen eten dan de groenten los en we maken er iets bij van 'kale' pasta of rijst met pindasaus ofzo, zodat we allemaal wat kunnen eten. Als ze weer eens zeuren dat het saai is ed, dan geef ik aan dat dat komt doordat ze weinig willen eten en dat ze altijd gewoon met ons mee kunnen eten. Gevalletje 'eigen schuld, ...' dus.
Mijn dochter eet al sinds ze echt met de pot mee eet slecht. Laatste tijd gaat het wat beter. Ze is dol op stampot, of groente met patatjes of gebakken aardappeltjes. Pasta wil er ook nog wel in gaan. Couscous en dingen met rijst is ze geen fan van. Dus de eer aan de gastouder om het daar naar binnen te lepelen. Op zondag mag ze een potje, dat is echt een traktatie voor haar. En vaak kook ik op zondag voor maandag en dinsdag tegelijk en meestal iets wat ze niet lekker vindt.Zoals vandaag groenteschotel met couscous en falafel. Al krijgt ze dat dinsdag bij de gastouder haha. Ons favo pastagerecht momenteel is: https://www.ah.nl/allerhande/recept/R-R1193506/makkelijke-stoof-van-kabeljauw-provencaalse-groenten-en-mozzarella Ik doe alleen maar 1 zak groente. En voordat ik de mozarella toevoeg pureer ik de saus grof. En ik vind de ah biologische passata met basilicum het lekkerst. De andere pastasaus die we maken is deze https://www.francescakookt.nl/geurige-pastasaus-voor-kids/ Ik doe ipv verse basilicum gedroogde italiaanse kruiden. En geen bleekselderij, maar iets van paprika erdoor. En dan vegagehakt of vegetatische balletjes. En courgette spaghetti. Als iemand nog een lekker gerecht met kip en rijst heeft graag! Ik eet zelf geen vlees. Dochter weigert thuis vlees te eten. Bij de gastouder eet ze het wel. Dus moet weer even bakjes voor de vriezer maken.