Bijvoorbeeld omdat je een goede representatie van de samenleving in de volksvertegenwoordiging belangrijk kunt vind. Op dit moment is slechts 31% van de Kamerleden vrouw, terwijl dat in de samenleving natuurlijk ongeveer 50% is.
Ik denk dan eerder dat de standpunten die jij belangrijk vindt, wat populistisch zijn, want SP en CDA liggen ook echt mijlenver uit elkaar qua politieke kleur. Ik denk, maar daar hoeven anderen het niet mee eens te zijn , dat je beter naar lange termijn politieke standpunten kunt kijken, want de populistische punten die gaan zo weer voorbij en dan zit je misschien met een regering die helemaal niet jouw politieke kleur heeft. Dus de basis uitzoeken, ben je links, rechts of meer midden en dan kijken van de partijen daar welk programma jou het meeste aanspreekt? Ik kom eigenlijk altijd hetzelfde uit, maar als GroenLinks bijvoorbeeld iets in hun programma zou hebben staan, waar ik het absoluut niet mee eens zou zijn, zou ik bij de andere linkse partijen gaan kijken welke me het meest aanspreekt.
Maar het gaat toch niet om het feit of je man of vrouw bent? Het gaat om het werk wat je doet. Of mijn boekhouder nu een man of een vrouw is als degene z’n wekt maar goed doet. Dat is in de politiek toch ook zo? We moeten allemaal steeds meer gelijk zijn maar in dit geval wordt er dus bewust voor een geslacht gekozen ipv hetgeen achter dat geslacht. Gaat het er dan om dat er meer gelijkheid in de kamer moet komen of om het stemmen voor de Tweede-Kamer verkiezingen? mij ben inmiddels uit de partij waar ik op ga stemmen nu nog de persoon. En of dat nu een man of een vrouw is ligt dus echt aan hun standpunten.
Ik ben sowieso vaak een zwevende kiezer. Vroeger kon het me nooit een bal schelen want heeft toch geen enkele zin dacht ik zo dan dacht ik hé die persoon komt goed over daar stem k maar op nu ik ouder ben, sta ik er wel heel anders in hoor en vind ik het inderdaad ook belangrijk om naar het volledige partij programma te kijken.. Compleet links ben ik sowieso niet, ben wel meer rechts maar zeker niet in alles. En dat vind ik lastig want een aantal rechtse partijen vallen voor mij al af en links heb ik niet veel mee.
Ja, dat klinkt wel lastig, ik zou dan denk ik de programma’s van de midden-rechtse partijen vergelijken met elkaar, zeg maar vanaf PvdA (misschien te links voor je, maar ik vind dat ze wel wat meer naar het midden zijn opgeschoven, dus daarom zou ik ze meenemen) tot VVD. Misschien eerst nog even een lijstje punten opschrijven, die je vooral belangrijk vindt, zodat je wat sneller erdoorheen kunt?
Ik zou niet weten waarom ik bewust op iemand zou stemmen omdat er niets tussen de benen bungelt. Mijn stem gaat naar de partij en persoon waarvan ik denk dat diegene mijn standpunten het beste vertegenwoordigd.
Ook ik vind het heel moeilijk dit keer. Heb al diverse stem- en kieswijzers gedaan, maar ik word er niet veel wijzer van. Ik ben op bepaalde punten duidelijk erg rechts en op andere punten niet zo... Mijn probleem is dat bepaalde partijen voor mij bij voorbaat al afvallen en qua mijn politieke voorkeur eigenlijk niet echt meer wat overblijft.
Het gaat zeker om de inhoud, dus selecteer je eerste je partij. En dan mensen die je aanspreken. Maar vaak zijn er meerdere personen binnen een partij die je aanspreken. Of spreekt de partij in het algemeen je aan. En dan vind ik het een pre dat er meer vrouwen vertegenwoordigd zijn in de tweede kamer.
Ja. De politieke partij waar ik eigenlijk op wilde stemmen heeft veel vrouwen, ook representatie van lhtbiq+, maar helaas maar weinig mensen met een migratieachtergrond (alleen als lijstduwers, maar dat telt niet vind ik). Ik twijfelde sowieso al tussen twee partijen en daarom kies ik nu bewust voor die andere partij, met meer diversiteit. De standpunten die ik belangrijk vind komen bij beide partijen redelijk overeen. Er zijn kleine detailverschillen, maar in de uitvoering komt het sowieso tot een gematigde vorm door de invloed van meer rechtsere partijen.
Ik overweeg om die reden om op een (jongere) vrouw met een migratie-achtergrond te stemmen, maar wel een die ook inhoudelijk staat voor wat ik belangrijk vindt en al enige ervaring heeft, dus niet puur omdat iemand vrouw is of omdat iemand anders en migratie-achtergrond heeft (en ergens heb ik er zelfs nu ‘moeite’ mee, is toch positieve discriminatie en of dat nou is wat je moet willen?).
Ik zeg nergens dat je zomaar op een willekeurige vrouw 'moet' stemmen (sowieso ben je vrij om te stemmen op wie je maar wilt). Ik zeg dat het sowieso slim is om eerst te kijken naar de partij die het dichts bij je staat. Daarna kun je kijken of er vrouw lager op de lijst staat die bij je past. Zowel mannen als vrouwen kunnen goed zijn in hun werk. Vaak is er niet maar één persoon die iets goed kan, maar meerdere. In dat geval zeg ik dus: ga voor de vrouw, om op die manier een betere representatie van de samenleving te krijgen. Bij een boekhouder vind ik representatie van de samenleving minder belangrijk, hij of zij maakt namelijk geen beslissingen voor en over die gehele samenleving. www.stemopeenvrouw.nl legt goed uit waarom een beter representatie goed is. Hier een paar citaten. Op de website onder 'veelgestelde vragen' vind je alle antwoorden, inclusief linkjes naar de onderzoeken waar deze uitspraken op zijn gebaseerd. Wanneer er meer verschillende mensen met verschillende achtergronden meepraten, zullen de onderwerpen die in de politiek aan bod komen een groter deel van onze samenleving vertegenwoordigen. Hierdoor zal het beleid dat gemaakt wordt ook meer rechtvaardig zijn en zal het de heersende stereotypen over de politiek veranderen. Onderzoek toont aan dat vrouwelijke politici een positief effect hebben op allerlei soorten beleid en politieke cultuur. Bovendien kan meer gendergelijkheid in Nederland de economie een flinke groei opleveren. Daarnaast dienen vrouwelijke politici als rolmodellen voor andere vrouwen. Grotere zichtbaarheid van verschillende vrouwen in de politiek zorgt ervoor dat meiden en vrouwen zichzelf meer herkennen en sneller gemotiveerd raken om zelf ook politiek actief te worden. en Vrouwen vertegenwoordigen niet per definitie alle vrouwen of alleen vrouwen. En mannen kunnen ook vrouwen vertegenwoordigen. Maar vrouwen hebben vaak andere ervaringen die voortkomen uit hun genderidentiteit die onvoldoende zullen worden vertegenwoordigd in een politiek gedomineerd door mannen. Met empathie kom je ver, maar je volledig verplaatsen in een ander is niet mogelijk. Ondervertegenwoordigde groepen worden waarschijnlijk beter vertegenwoordigd door op iemand te stemmen die op ze lijkt. Meerdere studies tonen aan dat politici met verschillende achtergronden standpunten inbrengen die anders over het hoofd worden gezien. Het is ook logisch dat degenen die door bepaald beleid worden geraakt, betrokken zouden moeten worden bij de besluitvorming daarover. Ze brengen immers kennis mee over die groep en hebben specifieke wensen en belangen.
De één spreekt mij altijd meer aan dan de ander, dus op die basis maak ik een keuze. Persoonlijk hoeft het van mij niet 50% vrouw te zijn. Het geslacht van iemand boeit mij in die zin gewoon niet. Wel vind ik dat mannen en vrouwen gelijke kansen moeten krijgen. Dus niet dat vrouwen bijvoorbeeld bij voorbaat uitgesloten worden van deelname aan de verkiezingen.
Het gaat erom dat vrouwen gelijke kansen krijgen. Maar wat als er gewoon minder vrouwen zijn die deze functie willen? Zeker in het geval van 2e kamer verkiezingen stem je op datgene wat jij graag ziet in Nederland. De toekomst, economie, zorg, klimaat etc. Niet dat er evenveel vrouwen als mannen in de kamer zitten want dat staat hier echt los van. Er zijn zoveel factoren die dit bepalen. Je stemt niet op uiterlijk, geslacht, geaardheid of sexe. Je stemt op de partij en de persoon en natuurlijk inhoud. Stem op een partij die gelijkheid hoog in het vaandel heeft staan. En degene die hier het hardst voor vecht kan een man zijn of een vrouw, Homo of transgender dat maakt allemaal niks uit.
https://decorrespondent.nl/12187/hoe-diverser-de-tweede-kamer-hoe-beter-de-besluiten-en-hoe-rechtvaardiger-onze-samenleving/24427426564926-6ec4c552 Mocht je het interessant vinden, hier een artikel met uitleg waarom het belangrijk gevonden wordt dat de samenleving wordt gerepresenteerd in de politiek (niet alleen van geslacht, maar ook bijv. seksuele voorkeur en wel/geen migratie-achtergrond). Inclusief voorbeelden uit de praktijk. Leestijd ongeveer 10 min.
Ik stem altijd op een vrouw. Ik kies een partij, die bij mijn ideeën past. Ik ga niet helemaal uitzoeken of de vrouw dan specifiek bij mij past. Ik ga ervan uit dat zij achter de waardes en plannen van de partij staat. En dan kies ik meestal de vrouw met de leukste naam uit. Die krijgt mijn stem.
Om dan nog meer representatief van de samenleving in de tweede kamer te krijgen, zou iedereen ook op een persoon uit noord, oost of midden Nederland moeten stemmen, want er zit, ik dacht, 80% uit zuid en West Nederland nu... dus niet enkel op geslacht selecteren, maar ook op woonplaats. Want nu komt eerdergenoemde onderbezette regio slecht uit de verf in de regering. Ik vind het zelf echt onzin om persé op een vrouw te willen stemmen. Er zitten een stelletje haaibaaien bij.... Maar dat geldt uiteraard ook voor genoeg mannen.
Hoeveel vrouwen stellen zich verkiesbaar ten opzichte van mannen? Ik vind namelijk de procentuele verdeling man/vrouw in NL geen argument om op een vrouw te stemmen. Maar stel 60% van de kandidaten is vrouw en 32% komt in de tweede kamer, dan zou ik het wel opvallend vinden. Alhoewel ik het dan nog niet direct relevant vind of iemand man of vrouw is om te bepalen op wie ik stem. Maar dat zegt voor mij wel meer dan dat 50% van de bevolking vrouw is. Niet lullig bedoelt verder, maar vrouwen zijn gemiddeld genomen minder ambitieus dan mannen
De partij waar ik deze keer op ga stemmen, heeft al een mooie man / vrouw balans in het deel van de lijst dat waarschijnlijk in de Tweede Kamer komt. Ik twijfel nog naar welke persoon mijn stem gaat. Het komt toch wel voor een deel door de lijsttrekker dat ik uiteindelijk voor deze partij gekozen heb. Maar het is inderdaad zo dat de lijsttrekker toch wel in de kamer komt. Ik kijk dus ook zeker naar de rest van de lijst. Daarbij spelen verschillende dingen voor mij een rol. Bij gelijke geschiktheid, gaat mijn voorkeur dan wel uit naar een vrouw. Inderdaad omdat de balans beter moet. Maar ik vind het ook belangrijk dat het iemand is die een beetje een bèta- of IT-achtergrond heeft. Daar hebben we er ook te weinig van in de Tweede Kamer zitten. Terwijl dat wel nodig is om een flink deel van de problemen waar we in deze tijd mee te maken krijgen goed te doorgronden en tot oplossingen te komen. Verder heb ik altijd wel graag dat iemand 'iets' met onderwijs heeft.