Daar kon ik zo vlug niet opkomen, maar er zullen vast woorden voor zijn. Blufpokers zitten er tussen, leugenaars, kletsmajoors, 't kan allemaal.
Wat een mop. Wilders in het Jeugdjournaal debat: zijn doel voor de toekomst is dat je in Nederland mag zijn wie je bent. Tuurlijk joh... Wat zei je ook weer over iedereen met een niet-westerse achtergrond?
De partij die nu mijn voorkeur heeft zit ook nog niet in de kamer. Maar ben er nog niet 100% uit. Hoe maak je nou zo een beslissing? Bijna elke partij heeft wel iets wat me aanspreekt. De een wat meer dan de ander. Maar ook elke partij heeft punten waar ik het niet mee eens ben. En ook daarin de ene partij meer dan de andere. Er is geen enkele partij waar ik me 100% in kan vinden. Kies je dan op basis van welke punten je het belangrijkste vind en maak je dan een selectie in de partijen die daar voor staan en wat eromheen je het meeste aanspreekt? En hoe maak je de keuze wie uit de lijst je kiest? Lezen jullie je in over (in het geval van dit topic dan vrouw) elke persoon op die lijst en welke dan het meeste bij je past? Waarom word de bovenste vaak gekozen? Sorry voor alle de vragen. Ik ben een soort stem maagd heb tot nu toe altijd gestemd waarop mijn vader wilde stemmen, die vertrouwde ik het goed uit te zoeken en dat vond ik wel prima dan. Nu wil ik het zelf doen en ook goed doen.
Als ik jouw verhaal zo lees denk ik dat ik inderdaad misschien te snel en niet zorgvuldig genoeg heb gelezen. Maar het zijn ook zo bizar weinig vragen die zo een grote beslissing maken.
Ja moeilijk hè, wij zaten ook echt uren te klikken en lezen eer we wisten hoe en wat. Plus we hebben al onze collega’s en vrienden op de pijnbank gelegd en gevraagd waarom en wat hun stemmen
Ik denk dat ik de stemwijzer inderdaad nogmaals moet doen met de achterliggende gedachten achter de vragen in gedachten. Bij de gratis opvang dacht ik vooral Nee ipv chill. want wie moet dat dan weer gaan betalen?! En daarnaast ben ik niet voor 2 verdieners maar dat is een heel ander verhaal.
Lijkt me fijn dat je dat al die tijd al zeker weet en daar je nooit over hoeft druk te maken. Het geeft mij best kopzorgen.
dank je wel, heel duidelijk en nu snap ik hoe dat zit. Kun jij me nog uitleggen wat lijst pushers dan zijn? Dat zag ik ook ergens voorbij komen bij iemand namelijk.
Klopt inderdaad, ik deed de kieswijzer zonder de toelichting te lezen dus dat ga ik nogmaals doen en hopelijk komt er dan een andere uitslag uit.
Natuurlijk. Veel politieke partijen hebben op de laatste (paar) plaats(en) 'bekende' Nederlanders of oud-politici met een goede naam staan. Deze mensen geven daarmee aan dat ze de politieke partij steunen en de partij hoopt zo natuurlijk wat extra stemmen binnen te halen. Maar die mensen zijn (bijna) nooit van plan om echt de Kamer in te gaan, ook niet als ze voldoende voorkeurstemmen krijgen. Het is dus ter promotie, om mensen een vertrouwd gevoel te geven. Veel lijstduwers maken vooraf al wel bekend dat ze de kamer niet in willen gaan, waardoor je je als kiezer dus niet bedrogen hoeft te voelen.
Ik stem op de eerste plaats op een partij. En meestal de nr 1 ervan. Vorige keer de nr 2, omdat ik de nr 1 een enkeltje vond, en 2 was een vrouw. Dit jaar voor het eerst in mijn leven een andere partij. Omdat het eikeltje van de vorige keer nog steeds lijsttrekker is. En ik de vrouw op plek 1 van die andere partij eigenlijk heel goed vind overkomen. Kwa standpunten zijn er veel overeenkomsten. En bij de verschillen neigde ik toch meer naar partij 2. Dus dat gaat m worden.
@GossipGirlxoxo als je niet voor tweeverdieners bent dan zou ik de SGP aanraden. Maar om serieus antwoord te geven op je vraag, ik lees dus wel het gehele partijprogramma van de partijen die mij wel aanspreken. Ik maak lijstjes van de punten waar ik het mee eens ben, en van de punten waar ik absoluut niets mee heb. Daarna doe ik de stemwijzer en deze komt tot nu toe altijd wel overeen met de partijen waar tussen ik twijfel. Dit jaar kwam ik ook uit bij wat kleinere partijen, die waarschijnlijk net aan 1 of geen zetel halen. Dat vind ik eerlijk gezegd wat zonde van mijn stem, dan stem ik liever op een wat grotere partij die straks meer inspraak heeft. Maar het blijft lastig, zelf ben ik vrij rechts, maar ook linkse partijen hebben wel standpunten waar ik het mee eens ben in hun programma staan. En zo ben ik het ook nooit 100% eens met de rechtse partijen. De partij waar ik het 100% mee eens ben zal ik waarschijnlijk zelf op moeten richten.
dus het is ook nog zo dat als je voldoende voorkeurstemmen krijgt maar je deed alleen mee ter promotie (en gaf dit eerlijk toe) dan hoef je niet de kamer in te gaan. Dan mag je ondanks dat "het volk" jou wil toch je plekje af staan aan een ander op de lijst? En ik vraag me ineens af, wat voor nut heeft het om op de lijsttrekker te stemmen? Die komt toch altijd in de kamer. Dan kun je in de hoop van meer zetels toch het beste juist niet op de lijsttrekker stemmen maar op iemand anders uit de partij die je het best aanspreekt in de hoop dat die met voorkeurstemmen er dan ook in komt.
Dank je, en wat betreft het stukje serieuse antwoord, ik denk dat dat precies is wat ik morgen ga doen. Lijstjes maken met wat ik belangrijk vind en die naast de partijen leggen die me aanspreken. Hun minpunten voor mij ook op de lijstjes en dan plussen en minnen gaan afstrepen. Het ene minpunt weegt zwaarder dan het andere pluspunt en dan kom ik vast wel ergens op uit. Al ben ik bang dat dat inderdaad een partij word die het net niet haalt of met 1 zetel zal redden.
Veel mensen stemmen op de lijsttrekken, omdat dat het boegbeeld is van de partij. Die kennen ze van debatten, interviews, posters, etc. Veel mensen stemmen vooral op een partij en kijken minder naar de lijst met mensen die die partij vertegenwoordigen. Je gaat er natuurlijk ook van uit dat iedereen die op de lijst staat voor ongeveer dezelfde waarden staat, ze horen tenslotte bij die politieke partij. Als een persoon voorkeurstemmen krijgt, krijgt de partij niet één extra zetel. Als eerste wordt namelijk gekeken hoeveel zetels een partij krijgt. Als dat is vastgesteld, wordt er gekeken wie op de lijst die zetels krijgen. Als er niets bijzonders is gebeurd met voorkeurstemmen is het gewoon het lijstje afwerken van boven naar beneden. Is er iemand lager op de lijst met voldoende voorkeurstemmen, dan mag deze persoon de Kamer in, maar dan gaat dat dus ten koste van de laatste persoon die volgens de standaard volgorde in de Kamer zou komen. Het aantal zetels van de partij is daarmee niet veranderd. Wat betreft stemmen op een kleine partij: Ik ben zelf behoorlijk links. Ik twijfel tussen 2 partijen. Eén heeft al zetels en zal de komende verkiezingen sowieso een paar zetels extra krijgen (volgens de peilingen). De andere partij is nieuw en hangt zo rond de 1 zetel. Aan de ene kant wil ik dat mijn stem veilig is en wil ik dus op de partij die al in de kamer zit stemmen. Dan weet ik zeker dat mijn stem niet verloren gaat. Aan de andere kant denk ik ook: als iedereen zo denkt, komt die andere partij nooit in de kamer. Ik heb besloten op de nieuwe partij te stemmen. Als ik kijk naar de peilingen is het de VVD die het grootste wordt, gevolgd door PVV en andere rechts/midden partijen. Ik denk niet dat de VVD wil gaan samenwerken met één van de twee partijen van mijn voorkeur. Dus hoe dan ook zal mijn partij in de oppositie blijven. Daarom wil ik dus juist wel die nieuwe partij steunen. Hopelijk komen ze in de Kamer en kunnen ze toch hun stem laten horen. Kleine oppositiepartijen hebben in het verleden zeker wel dingen weten te bereiken, door zaken continu aan te kaarten in debatten, moties in te dienen, enz. Zo zijn bepaalde punten onder de aandacht gebracht en op de agenda gekomen. Dat kan een kleine partij dus wel bereiken. Maar het blijft natuurlijk een gok. Als de partij het net niet red, heb ik pech. Maar dan is het in ieder geval niet mijn 'schuld' dat ze het niet hebben gered.
Ik stem op de persoon die ik capabel acht. Man of vrouw. Zolang er nog steeds een groot deel van de vrouwen (kiest) deeltijd werkt is +/- 30% helemaal geen laag aantal in De Kamer. Ik (best feministisch!) vind dat je gekozen moet worden op jouw kunnen en niet op je zijn. Man of vrouw doet er niet toe in mijn ogen.
Helemaal mee eens! Kwam dit tegen op internet en sluit aan bij hoe ik er over denk: “Ik wil een vrouwelijke bondscoach. Ook al betekent het dat we daardoor verliezen. Het is dan wel door een vrouw.” Dit wil ik dus niet
Ik ben zo'n suffe vrouw die op de sgp stemt, waar geen enkele vrouw op de lijst staat. Dat is dan gelijk een van mijn grootste bezwaren tegen ze. Ik ben zelf niet gereformeerd, maar sta verder wel achter de meeste van hun standpunten. Ik stem al jaren sgp, trouwens en ik denk dat ik dat dit jaar toch ook weer ga doen. Ondanks het gebrek aan vrouwen... Verder komt fvd constant uit mijn kieswijzer, maar no way dat ik die enge baudet aan een extra stem ga helpen.