Wat ik er mee bedoel te zeggen is dat ik het vreemd vind dat Hugo de Jonge roept dat zoveel mogelijk mensen vaccineren dé oplossing is. Terwijl nog niet bekend is in hoeverre men nog besmettelijk is wanneer je bent ingeënt. Het is dus inderdaad nog niet zeker of je met het vaccin groepsimmuniteit kunt bereiken.
De kans dat mensen die gevaccineerd zijn in het ziekenhuis komen is zeer klein, dus in die zin gaat het zeker helpen.
Ah, op die manier. Daarom hoop ik daar ook op. Ik ben van mezelf positief ingesteld, dus ik kan en wil me niet voorstellen dat vaccineren niet zou helpen. Want dan blijven we nog jaren zitten met testen, maatregelen enz. Gelukkig zien we dat in landen waar ze al verder zijn met vaccineren dat het de goede kant op gaat.
Maar het lijkt me ook geen rocketscience dat, wanneer je minder ziek wordt, je ook minder (lang) besmettelijk bent. Iemand die zijn longen uit zijn lijf hoest verspreid meer virus, dan iemand die niet of nauwelijks een kuchje heeft.
Dat zie je hier ook al bij de groepen waar al is gevaccineerd. Ik heb dus echt wel goede hoop op een mooie(re) zomer.
Dat vraag ik mij af omdat je bij kinderen ziet dat ze zelf vaak nergens last van hebben en toch besmettelijk bleken.
De overheid kan daar zeker wat aan doen, maar dat willen ze niet. Er liggen duizenden vaccins te wachten, maar die willen ze niet gebruiken voordat de volgende lading binnen is, want stel je voor.... Niks stel je voor, gewoon wegprikken die handel.
Inderdaad: het is nog niet bekend of... En dat is heel iets anders dan 'Je bent na inenting nog steeds besmettelijk.' Deze ziekte is nieuw en de vaccins zijn nieuw. Dus is nog niet alles bekend. Feit is dat mensen die ingeënt zijn vanaf enkele weken na de eerste prik vrijwel niet meer in het ziekenhuis terecht komen. Dat is inmiddels afdoende onderzocht en bewezen. De onderzoeken naar besmettelijkheid na vaccinatie lopen nog. Dat betekent dat je niet kunt zeggen: "Je bent nog steeds besmettelijk na vaccinatie." Je kunt ook niet zeggen dat je helemaal niet meer besmettelijk bent. Maar uit de lopende onderzoeken komt al wel naar voren dat covid minder wordt doorgegeven door ingeënte personen dan door niet-gevaccineerden. En dat is, zoals één van mijn voorgangers al zei, ook logisch. Als er zich minder virusdeeltjes in je lijf ontwikkelen, zul je er ook minder verspreiden. Zeker wanneer je ook nog eens geen of nauwelijks klachten hebt. Maar goed, zelfs als je er vanuit gaat dat mensen nog wel besmettelijk zijn na vaccinatie: dan is er dus JUIST een hogere vaccinatiegraad nodig om de zorg te ontlasten en mensen te beschermen. Je kunt dan namelijk niet vertrouwen op de bescherming van de groep die wil ingeënt is.
Dat zijn ze vanaf deze week ook aan het doen, werd woensdag in het nieuws vermeld. Lezen mensen schijnbaar overheen ofzo.
Dat had dus eerder moeten gebeuren. Maarja, ze lopen altijd al achter de feiten aan, dus waarom nu niet?
Klopt. Maar ik denk ook dat dat te maken heeft met de intensiteit van het contact als met een stukje hygiëne. Ik weet dat er ook volwassen viespeuken zijn hoor, die in hun neus peuteren en daarna hun handen niet wassen. Of die na toiletgang hun handen niet wassen of alleen met water afspoelen (helpt niks). Maar die groep zal bij kinderen wat hoger liggen. Daarbij heb je met andere volwassenen vaak minder intensief contact dan met je kinderen / kleinkinderen / neefjes & nichtjes. Kinderen zitten bij je op schoot, kruipen tegen je aan. Zitten vaak makkelijker met hun handen aan je gezicht. De allerjongsten kwijlen nog eens lekker over je heen. Dat doen volwassenen bij mij in de regel niet En daarmee kun je dus ook met weinig klachten, nog aardig wat doorgeven. Overigens lijkt het er nog steeds op dat kinderen, zelfs met al dat gepeuter en gekwijl, minder besmettelijk zijn dan volwassenen. Dat betekent niet dat ze helemaal niet besmettelijk zijn. Maar de kans is wel kleiner.
Dank voor je uitgebreide reactie. Je hebt gelijk dat je niet kunt stellen dat je na inenting alsnog besmettelijk bent, excuus. In geval van hogere vaccinatiegraad, bedoel je daarmee dat ook kinderen zich beter kunnen vaccineren?
Minder is niet hetzelfde als niet. Maar hiervoor werd al een artikrl gedeeld waarin wordt gesteld dat in elk geval het pfizer vaccin voor 90% minder besmettelijkheid zorgt. En dat is hoopvol nieuws. En idd. 90% is niet 0. Denk dat 0 ook niet bestaat. Net als 100.
Omdat het vaccineren van astrazeneca anderhalve week heeft stil gelegen. En er wel geleverd is in die periode. Er is aangegeven dat er daardoor meer voorraad is dan wenselijk. Maar dat wordt gewoon zsm weggeprikt hoor. Na de opstartproblemen loopt het vaccineren in Nederland momenteel prima. Vanwege de vaccinatiestrategie waar Nederland voor gekozen heeft is wel een beperkte voorraad vaccins nodig. En er valt natuurlijk over te discussiëren of dat de juiste strategie is.
Prima en niet meer dan dat inderdaad. Ik spreek dagelijks collega’s in de VS en de UK en dan vind ik het om te schamen voor een land als Nederland hoe we ervoor staan. Aan de andere kant ook Brazilië en Zuid Afrika gesproken en dan mogen we weer in onze handjes knijpen...
@Liekje81 zegt terecht vanaf, want naast de leeftijd of risicogroep is ook de regio waar je woont van invloed. Ze starten nl steeds in het zuiden (Zeeland/Brabant) en werken zo geleidelijk naar het noorden (Groningen). Bij de nieuwe groep/leeftijd beginnen ze dan weer in het zuiden en zo richting noord. Waarom ze in het zuiden beginnen is mij niet bekend.
Daarom zeg ik ook prima. Was beter als ik 'geweldig' had kunnen zeggen, maar dat gaat nog te ver Ik vind het lastig om te vergelijken met landen als Amerika en Engeland. Nederland is gewoon veel meer afhankelijk van andere landen. (En om commentaar voor te zijn, nee, dat is niet handig, maar nu wel de realiteit en op korte termijn lastig te veranderen ).
Ja en bij pfizer was er steeds een reservetijd van 5 dagen tussen levering en pril, maar gezien de betrouwbaarheid van de levering daarvan is dat naar 3 dagen gezet. De doorstroom is dan ook vlotter natuurlijk.